Slapeloosheid oplossen met een verzwaringsdeken: Hoe werkt een verzwaringsdeken? [+ De beste verzwaringsdekens van 2021]

Je doet er werkelijk alles aan om een goede nachtrust te krijgen, toch lukt dit vaak niet en lig je uren wakker in je bed.

Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slapeloosheid en doen er dan ook alles aan om hier een oplossing voor te vinden.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een kwart van alle volwassenen minimaal 1 nacht per week moeilijk in slaap valt of, slecht slaapt of veel te vroeg wakker wordt.

Het aantal mensen dat echter chronisch slecht slaapt is in de afgelopen decennia in rap tempo gestegen en dit kan vooral worden toegeschreven aan onze steeds drukker wordende agenda’s en toenemende stress.

Slapen onder een verzwaringsdeken kan volgens veel slaapexperts een goede oplossing voor slapeloosheid zijn.

Laten we echter eerst kort duiken in de vraag wat slapeloosheid precies is en wat het veroorzaakt.

Slapeloosheid oplossen met een verzwaringsdeken

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid, oftewel insomnie, wordt gekenmerkt door een aantal verschillende symptomen.

Wanneer je jezelf in meerdere van de onderstaande verschijnselen herkent heb je dus een vorm van slapeloosheid.

Symptomen van slapeloosheid:

 • Moeilijk inslapen (het duurt erg lang voor je in slaap valt)
 • Je wordt ’s nachts vaak (kort) wakker
 • Als je midden in de nacht wakker wordt val je erg moeilijk weer in slaap
 • Te vroeg ontwaken
 • Overmatige vermoeidheid overdag

Wanneer je dit artikel leest is de kans groot dat je zelf te maken hebt met slaapproblemen en dat je het internet al hebt afgestruind naar oplossingen. De kans is dan ook groot dat je ooit iets hebt gelezen over verzwaringsdekens.

Verzwaringsdekens, ook wel gewogen deken of gewichtsdeken genoemd, zorgen voor een bepaalde druk op je lichaam waardoor je letterlijk door je deken wordt geknuffeld.

Zwaartekracht dekens werden in het verleden vooral gebruikt bij kinderen met gedragsstoornissen als ADHD en autisme.

In de loop der jaren ontdekte men dat het ook bij volwassenen met paniekaanvallen en posttraumatische stressstoornis (PTSS) een positieve invloed kan hebben.

Pas recent ontdekten slaapwetenschappers dat slapen onder een verzwaringsdeken ook een positieve invloed kan hebben bij mensen die lijden aan slapeloosheid zonder verdere geestelijke problemen.

Oorzaken van slapeloosheid

Slapeloosheid kan door erg veel verschillende zaken, levensgebeurtenissen en medische condities worden veroorzaakt.

Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om alle oorzaken van slapeloosheid te benoemen en daarnaast zijn de “triggers” voor iedereen verschillend.

Hieronder som ik de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid voor je op:

 • Spanning en stress
 • Belangrijke levensgebeurtenis (overlijden in de familie, scheiding, ontslag, ziekte enz.)
 • Medische conditie
 • Bijwerking van medicijnen
 • Depressie
 • Slechte slaaphygiëne (te warme, te koude, te lichte of luidruchtige slaapkamer)
 • Jetlag
 • Wisselende werktijden (nachtdiensten)

Gewichtsdeken

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Slaapwetenschappers hebben deze dekens nauwkeurig bestudeerd om erachter te komen waarom ze zo goed werken.

Zoals gezegd werden ze in het verleden vooral gebruikt bij kinderen met autisme en andere ‘Sensory Processing Disorder’ (kinderen die moeite hebben met het verwerken van informatie via de zintuigen).

Deze kinderen hebben vaak last van angst en paniekaanvallen en deze verzwaarde dekens kunnen een gevoel van veiligheid en geborgenheid creëeren waardoor ze beter slapen.

Slaapexperts hebben echter ontdekt dat deze dekens ook bij andere gedragsstoornissen en belangrijker slaapproblemen kunnen helpen.

Zo helpen verzwaringsdekens bij condities als:

Daarnaast kunnen verzwaringsdekens mensen met talloze andere verschillende fysieke en mentale problemen helpen om beter te slapen. Raadpleeg wel altijd eerst je huisarts voor je een dergelijke deken gaat gebruiken.

Hoe zorgt een verzwaringsdeken ervoor dat je beter slaapt?

Slaapexperts beginnen steeds beter te begrijpen hoe slapen onder een verzwaringsdeken je kan helpen om beter te slapen.

Dit kwam het beste naar voren in een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Sleep Medicine and Disorders.

Een groep van 31 volwassenen met chronische slapeloosheid werd 4 weken lang gevolgd terwijl ze afwisselden tussen slapen mét en slapen zonder een verzwaringsdeken.

Hun slaappatroon en slaapkwaliteit werd continue gemeten en bijgehouden terwijl ze de ene week met een gewichtsdeken sliepen en vervolgens een week zonder.

Bijna alle deelnemers verklaarden naderhand dat ze langer sliepen en minder vaak midden in de nacht wakker werden wanneer ze onder dit speciale deken lagen.

Zo viel de meerderheid (ongeveer 80%) veel sneller in slaap, sliepen ze rustiger en werden ze de volgende ochtend uitgeruster wakker toen ze met een verzwaringsdeken sliepen.

Voordelen van een verzwaringsdeken

Deze dekens worden ook vaak “drukdekens” genoemd omdat ze letterlijk op bepaalde plekken van je lichaam drukken waardoor je het gevoel krijgt dat je geknuffeld wordt.

Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en warmte waardoor je je beter kunt ontspannen en het is geen geheim dat je sneller in slaap valt wanneer je meer ontspannen bent.

Dit is mede te danken aan de positieve uitwerking die het heeft op verschillende hormonen die gehuisvest zijn in je centrale zenuwstelsel.

Slaapexperts hebben de 4 belangrijkste voordelen van gewichtsdekens op een rijtje gezet:

 1. Wanneer je “geknuffeld” wordt dan produceert je lichaam een hormoon genaamd oxytocine waardoor je kalmeert en ontspant. Oxytocine vertraagt je hartslag en verlaagt je bloeddruk waardoor je beter kunt relaxen.
 2. De diepe drukstimulatie die een gewichtsdeken je kan geven wordt ook wel proprioceptie genoemd en helpt je lichaam serotonine en dopamine aan te maken. Beide stofjes zorgen ervoor dat je kalmeert, verminderen stress, angst en depressieve gevoelens.
 3. Naarmate het lichaam meer serotonine produceert ontstaat er een synergetisch effect met het bekende “slaaphormoon” melatonine.
 4. Het aardende effect van een verzwaarde deken zorgt ervoor dat je lichaam ’s nachts minder stresshormoon cortisol produceert. Hierdoor verbetert je bloedsuikerspiegel, spijsvertering en afweersysteem.

Al deze fysiologische effecten kunnen worden toegeschreven aan de diepe drukstimulatie van deze unieke dekens.

Zoals je ziet kunnen mensen die lijden aan slapeloosheid hun slaap sterk verbeteren wanneer ze onder een verzwaringsdeken gaan slapen. Het is het proberen hoe dan ook meer dan waard.

Verzwaringsdeken

Hoe kies je de juiste verzwaringsdeken?

Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een verzwaringsdeken zie je door het grote aanbod waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer.

Zo zijn sommige dekens handgemaakt terwijl andere juist uit grote fabrieken komen en ze gebruiken allemaal ander materiaal om het gewicht te verdelen.

Daarnaast worden er verschillende lagen gebruikt die allemaal invloed hebben op de gebruiksduur en gewichtsverdeling van de deken.

De lagen en gewichtsverdeling bepalen juist hoe goed de deken helpt om je beter te laten slapen, want wanneer de gewichten niet goed zijn geplaatst krijg je niet het juiste drukeffect die een natuurlijke ontspanning van het lichaam kan aansturen.

Wanneer je investeert in een gewichtsdeken is het erg belangrijk dat je de juiste deken voor jouw situatie koopt.

Net zoals bij bijna alles blijkt ook in dit geval goedkoop vaak duurkoop te zijn en blijken de goedkoopste dekens soms na een paar wasbeurten al uit elkaar te vallen of zitten de gewichten los waardoor ze van hun plek kunnen verschuiven waardoor het hele doel van het deken overboord wordt gegooid.

Conclusie: Een verzwaringsdeken kan je slaap verbeteren!

Slapen onder een verzwaringsdeken kan wellicht niet in één klap al je slaapproblemen oplossen maar het kan er wel voor zorgen dat je relaxter en meer ontspannen in bed ligt wat je slaap wel kan verbeteren.

De wetenschap heeft duidelijk aangetoond dat het menselijk lichaam bijzonder goed reageert op het “knuffelend” effect wat een verzwaringsdeken geeft.

Net als een baby ervaar je een gevoel van warmte, geborgenheid en veiligheid wat een proces in je lichaam in gang zet waardoor je beter kunt ontspannen en spanning en stress sneller vergeet waardoor je sneller in slaap valt.

Doe daarom eerst goed onderzoek voor je een deken aanschaft of neem eens een kijkje bij de uitstekende verzwaringsdekens die ik hieronder al voor jou geselecteerd heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *