Slaapproblemen oplossen zonder medicatie: 28 Unieke tips om te slapen zonder slaappillen!

Slaapproblemen oplossen zonder medicatieIk krijg vaak de vraag of je slaapproblemen op kunt lossen zonder medicatie te gebruiken? Mijn antwoord luidt dan steevast: “Ja dat kan!”

Persoonlijk vind ik dat veel mensen veel te snel naar medicatie – slaappillen in dit geval – grijpen terwijl veel slaapproblemen soms verrassend eenvoudig verlicht of opgelost kunnen worden door een aantal kleine aanpassingen in bijvoorbeeld je leefstijl of slaapomgeving.

Zo kan bijvoorbeeld beter verduisterende gordijnen ophangen in je slaapkamer en je slaapomgeving dus donkerder maken er al voor zorgen dat je lichaam sneller in de slaapmodus komt en jij hierdoor dus sneller in slaap kunt vallen.

Het zijn juist deze eenvoudige aanpassingen waarmee jij je slaapproblemen (grotendeels) kunt oplossen zonder medicijnen te hoeven gebruiken.

Inhoud

WAAROM IS GOED SLAPEN ZO BELANGRIJK?

Vrouw slaapt in bedLaten we beginnen met de vraag waarom goed slapen überhaupt belangrijk is, want je functioneert toch prima op 4 à 5 uurtje slaap per nacht?

Nou, dit lijkt misschien zo maar schijn bedriegt. Onderhuids kan ernstig slaapgebrek namelijk voor veel problemen zorgen.

In Nederland heeft ongeveer een kwart van de volwassen bevolking te maken met incidentele of chronische slapeloosheid.

Hierdoor heb je een grotere kans op enkele ernstige gezondheidsproblemen en stoornissen, zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Depressiviteit
  • Huidveroudering
  • Concentratieproblemen
  • … en je loopt een groter risico op ongelukken wanneer je je in het verkeer beweegt!

Ongeveer een kwart van alle volwassen Nederlanders heeft last van slaapproblemen met alle gevolgen van dien. Zorg ervoor dat je slaap een belangrijke prioriteit is in je leven! (Tom v/d Petten, slaapexpert)

DIT IS WAAROM JE GEEN SLAAPPILLEN WILT GEBRUIKEN

Je zult misschien denken: Waarom zou ik geen slaappillen gebruiken, het is toch heel eenvoudig? Pilletje erin en slapen maar, toch?

Dit is misschien op zeer korte termijn wel het geval, maar langdurig gebruik van slaapmedicatie heeft veel risico’s en bijwerkingen.

Zo kun je er snel afhankelijk van worden en verslaafd aan raken waardoor je zonder pilletje niet meer kunt slapen.

Daarnaast heb je een grotere kans om te gaan slaapwandelen na het nemen van slaapmedicatie en kan er zelfs een (dodelijke) allergische reactie ontstaan.

Andere veel voorkomende bijwerkingen van slaappillen zijn:

  • Hoofdpijn bij ontwaken
  • Maagzuur
  • Verminderde eetlust
  • Vermoeidheid overdag
  • Duizeligheid
  • Concentratieproblemen
  • Diarree

SLAAPPROBLEMEN OPLOSSEN ZONDER MEDICATIE [25 TIPS]

Zoals je in de titel van dit artikel hebt kunnen lezen heb ik de 25 meest krachtige slaaptips voor je verzameld die je een kans kunt geven voor je slaapmedicatie gaat gebruiken.

Deze slaaptips lopen uiteen van een beter slaapklimaat in je slaapkamer en kleine aanpassingen in je dagelijkse ritme tot bepaalde specifieke ingrediënten die je juist wel of juist niet moet eten als je goed wilt slapen.

Laten we beginnen met hoe jij je slaapkamer het beste kunt inrichten zodat deze letterlijk uitnodigt om te gaan slapen.

MAAK JE SLAAPKAMER SLAAPVRIENDELIJKER

Wanneer je te maken hebt met slaapproblemen en er serieus over nadenkt om slaapmedicatie te gaan gebruiken wil ik je aanraden eerst kritisch naar je slaapkamer te kijken.

  • Is jouw slaapkamer donker en stil genoeg?
  • Kun je de temperatuur in je slaapkamer goed reguleren?
  • Is het voor jou ècht een slaap-kamer of eigenlijk ook een werk-kamer?
  • Is jouw bed en/of matras nog up-to-date?
  • Je slaapkamer moet uitnodigen om te gaan slapen

Maak je slaapkamer slaapvriendelijker

#1: Zorg voor een donkere en stille slaapkamer

Als je goed wilt slapen dan doe je dit het best in een donkere en stille slaapkamer om van een ongestoorde nachtrust te kunnen genieten.

Schaf extra blinderende gordijnen aan wanneer je slaapkamer tè licht is, dit is vooral tijdens de zomer aan te raden wanneer het buiten langer licht is.

Naast een het feit dat je slaapkamer donker moet zijn om snel in slaap te kunnen vallen doe je er ook goed aan om van je slaapkamer een stille ruimte te maken.

Zo is het aan te raden om hier vooraf rekening mee te houden bij het bepalen welke kamer je slaapkamer gaat worden.

Zo kun je het beste de kamer kiezen die zich het verst van de straat af bevindt, maar ook bijvoorbeeld een tochtstrip om die kleine kier onder de deur te dichten kan al wonderen verrichten.

#2: Je slaapt het best in een koele slaapkamer

Nest thermostaatHet is erg belangrijk dat je de temperatuur in je slaapkamer goed kunt reguleren zodat deze altijd rond dezelfde temperatuur zit.

Het is hierbij vooral belangrijk dat je de slaapkamertemperatuur niet te ver op laat lopen, want uit onderzoek is gebleken dat je juist in een koele slaapkamer het beste slaapt.

De ideale slaaptemperatuur ligt ergens tussen 15 en 19 graden celsius.

Is dit voor jou te koud? Dan kun je altijd een extra laag nachtkleding aandoen en ook het dragen van sokken in bed schijnt goed voor je te zijn, vooral in de winter.

#3: Gebruik je slaapkamer alleen om in te slapen

Een fout die veel mensen maken is dat ze van hun slaapkamer een soort kantoortje maken en hier een bureau, stoel en computer plaatsen.

Het is belangrijk dat je brein je slaapkamer ook daadwerkelijk herkent als een plek waarin het moet slapen en nooit (werk)stress ervaart.

Je zult er versteld van staan hoe snel dit je slaap kan verpesten, bovendien ben je eerder geneigd om net die ene email nog even af te typen terwijl je eigenlijk wilt slapen.

Er is overigens nog één andere toepassing waarvoor je je slaapkamer mag gebruiken en dat is natuurlijk om intiem te zijn met je partner.

Seks voor het slapen helpt je daadwerkelijk sneller in slaap vallen, bovendien zorgt het ervoor dat je gelukkiger bent en dit feit op zich draagt ook bij aan een betere slaap.

#4: Zorg voor een goed bed en vooral goed matras

Wist je dat de gemiddelde levensduur voor een matras ongeveer 10 jaar is? Zorg er dus voor dat je deze minimaal ieder decennium vervangt.

Het kiezen van een goed bed en goed matras is erg persoonlijk en afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd, lichaamsgewicht en eventuele andere fysieke klachten.

Mijn advies: Ga naar een gerenommeerde beddenwinkel en probeer meerdere matrassen uit en laat je bovenal goed voorlichten.

Je doet er bovendien goed aan om je matras iedere maand om te draaien, zowel in de lengte als in de breedte, om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig slijt.

#5: Je slaapkamer moet uitnodigen om te gaan slapen

Tot slot wil ik je nog enkele tips meegeven waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je slaapkamer uitnodigt om te gaan slapen.

Dit kun je doen met behulp van geur, geluid en het creëren van een beter gevoel bij je slaapomgeving.

  • Steek eens een geurkaars aan als je dit lekker en ontspannen vindt (vergeet niet deze kaars ook weer te doven wanneer je in bed gaat liggen)
  • Speel subtiele achtergrondmuziek af in je slaapkamer, bij voorkeur natuurgeluiden of klassieke muziek
  • Voeg een aantal kamerplanten toe aan je slaapkamer voor een huiselijker gevoel en meer zuurstof
  • Verban je tv, laptop, smartphone en tablet uit je slaapkamer zodat je ook echt tot rust komt in bed (lees eens een goed boek!)

EET SLAAPVERWEKKENDE MAALTIJDEN EN SNACKS

Het overkomt de beste, je eet veel te veel tijdens die heerlijke barbecue of in dat ‘all-you-can-eat’ restaurant.

Deze zware maaltijd blijft je vervolgens de hele nacht pesten omdat deze A. als beton op je maag ligt, of B. het bijkomende brandende maagzuur het voor jou onmogelijk maken om rustig te slapen.

Om goed te slapen is het belangrijk dat je spijsvertering ’s nachts ook tot rust komt en het diner eigenlijk al verwerkt is voor je gaat slapen.

Je doet er dus goed aan om gedurende de dag meerdere kleinere eetmomenten in te lassen waardoor je ’s avonds minder zwaar hoeft te eten.

Er zijn een aantal maaltijden, snacks en specifieke ingrediënten die een slaapverwekkende werking bezitten en deze ga ik hieronder met je doornemen:

Eet slaapverwekkende maaltijden en snacks

#6: Rijst en pasta

Een goede slaapbevorderende maaltijd bevat koolhydraten en deze kun je het beste uit rijst of pasta halen.

Rijst- en pastagerechten bevatten namelijk natuurlijke suikers die de productie van het aminozuur tryptofaan.

Tryptofaan bevordert op zijn beurt weer de natuurlijke productie van het zogenaamde “slaaphormoon” melatonine waardoor je sneller in slaap valt.

Let op: Eet voldoende, maar niet te veel omdat ook deze koolhydraten ’s nacht bijzonder zwaar op je maag kunnen liggen!

#7: Eet elke dag een banaan

De banaan is niet alleen een lekker fruitsoort maar helpt je ook daadwerkelijk beter te slapen.

Bananen zitten namelijk vol met kalium en magnesium en deze mineralen bezitten een natuurlijke spierverslappende werking.

Wanneer je spieren meer ontspannen zijn wordt het voor jou makkelijker om in slaap te vallen.

Het beste moment om een banaantje te nuttigen is vroeg op de avond zodat je de ontspannende werking meepakt maar deze toch verteerd is als je gaat slapen.

Daarnaast is een banaan uiteraard een prima tussendoortje na het avondeten wanneer je nog trek hebt.

#8: Eet elke avond 2 kiwi’s

Kiwi superfood om te slapenKiwi’s worden ook wel de nieuwe superfood voor je slaap genoemd omdat deze een aantal slaapverwekkende eigenschappen bezit.

Zo zijn kiwi’s rijk aan antioxidanten en dit komt vooral je slaapkwaliteit ten goede.

Daarnaast bevat een kiwi serotonine en dit hormoon kan direct gelinkt worden aan een betere slaap.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die elke avond 2 kiwi’s eten ruim 35% sneller in slaap vallen en bijna 30% langer doorslapen.

Net zoals de banaan is ook de kiwi een heerlijk frisse fruitsoort, dus waarom zou je het niet eens proberen?

#9: Walnoten en amandelen

Net zoals rijst en pasta bevatten ook walnoten tryptofaan, je weet wel dat stofje die je lichaam helpt bij het produceren van melatonine en je helpt in slaap te vallen.

Daarnaast zitten amandelen tjokvol magnesium en deze stof zorgt ervoor dat je rustig slaapt en ’s nachts niet wakker wordt.

Wanneer je dus als avondsnack een handjevol walnoten neemt samen met een handjevol amandelen kun je sneller in slaap vallen en rustiger slapen.

#10: 1001 Slaapverwekkende ingrediënten

Je verwacht het misschien niet, maar er zijn letterlijk 1001 natuurlijke slaapverwekkende ingrediënten die jou kunnen helpen je slaapproblemen op te lossen zonder medicatie te gebruiken.

Ik heb hieronder een aantal voor je op een rij gezet, maar zoals gezegd zijn er nog veel meer.

  • Zalm
  • Sla
  • Boerenkool
  • Aardbeien
  • Melk
  • Yoghurt
  • Ginseng
  • Hummus
  • Havermout
  • Kaas
  • Volkoren crackers
  • Kalkoen
  • Eieren

VOLG EEN VASTE SLAAPROUTINE

Nadat je de juiste voeding hebt gegeten en de avond ten einde loopt wordt het tijd om je lichaam en geest te laten weten dat het tijd is om te gaan slapen.

Dit kun je stimuleren door een aantal (subtiele) aanpassingen te doen in je slaaproutine, bijvoorbeeld:

  • Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed
  • Een warm bad of warme douche nemen voor je gaat slapen
  • Mediteren
  • Lezen
  • Ademhalingsoefeningen

Lezen in bed

#11: Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed

Door elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan leer je je lichaam een bepaald patroon te herkennen.

Als je bijvoorbeeld elke avond rond half 11 naar bed gaat zal je lichaam dit na verloop van tijd herkennen en zul je automatisch rond dit tijdstip slaperig worden.

Het is belangrijk dat je dit minimaal 2 maanden volhoudt om je biologische klok ook daadwerkelijk de kans te geven hieraan te wennen.

Daarnaast is het essentieel dat je ook in het weekend en tijdens je vakantie dit slaapschema  aanhoudt om de kans van slagen te vergroten.

Uiteraard geldt dit ook voor het tijdstip dat je wakker wordt en opstaat, zorg ervoor dat dit ook elke dag ongeveer gelijk is om een vast slaap- waakritme erin te slijpen.

Je zult zien dat je na een tijdje geen wekker meer nodig hebt om op tijd op te staan.

#12: Warm bad of warme douche voor je gaat slapen

Vrouw in bad aan het lezenHoewel je lichaamstemperatuur gelijk zal blijven of licht zal stijgen terwijl je in bad zit of onder de douche staat zal deze uiteraard dalen wanneer je de koele slaapkamer binnenkomt.

Deze daling van je lichaamstemperatuur is een signaal voor je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen en dit zet een aantal processen in je lichaam in gang.

Zo worden een aantal bepalende metabolische functies in je lichaam vertraagd, zoals bijvoorbeeld je ademhaling, hartslag en spijsvertering.

Je gaat hierdoor echter ook meer melatonine produceren en zoals we allemaal inmiddels weten zorgt dit stofje ervoor dat je slaperig wordt.

#13: Mediteren

Je wilt echter niet alleen je lichaam ontspannen maar een ontspannen geest is net zo belangrijk wanneer je snel in slaap wilt vallen.

Mediteren is een uitstekende manier om ook je geest tot rust te brengen en dit hoeft echt niet zo zweverig te zijn als je wellicht denkt.

Je kunt simpelweg op je bed gaan zitten en zoekt op YouTube een video met meditatie-oefeningen die jou het meest aanspreken. (Check ook de video hieronder!)

Je sluit jezelf volledig af van de buitenwereld en luistert alleen naar de stem in de video en je zult zien dat je na een aantal minuten volledig ontspannen bent en klaar om te gaan slapen.

#14: Lezen

Bijna iedereen is als kind voor het slapen voorgelezen en kon hierna snel in slaap vallen, maar waarom zou je dit niet kunnen doen nu je volwassen bent?

Het is wel belangrijk dat je niet een tè spannend boek leest voor je gaat slapen, want dit kan juist zorgen voor stress en je juist uit je slaap houden.

Kies bijvoorbeeld een vrolijke roman die je eenvoudig weg kunt leggen wanneer je ogen bijna dichtvallen.

Je brein gaat na verloop van tijd het lezen van een boek in bed associëren met slapen en je zult merken dat je hierdoor veel sneller in slaap zult vallen.

Als je gelovig bent kun je ook voor je gaat slapen bijvoorbeeld een half uur uit de Bijbel of ander geloofsboek lezen om je geest nog verder te kalmeren.

#15: Ademhalingsoefeningen om snel in slaap te vallen

Een goede manier om je slaapproblemen op te lossen – of te verlichten – zonder medicatie is het doen van specifieke ademhalingsoefeningen.

Je kunt hierdoor snel ontstressen en dat komt goed uit, want we weten inmiddels dat stress één van de grootste slaapkillers is.

Probeer bijvoorbeeld eens de 4-7-8 Ademhalingstechniek. Deskundigen claimen dat je met behulp van deze methode binnen een minuut in slaap kunt vallen.

Of probeer eens een aantal van deze alternatieve ademhalingstechnieken.

PAS JE DAGRITME AAN

Op de weg naar het oplossen van slapeloosheid is het ook belangrijk om je dagritme aan te passen.

Er zijn namelijk veel zaken die je overdag al kunt doen – of in dit geval aanpassen – om ’s nachts beter te kunnen slapen.

Denk hierbij aan het verschuiven van een aantal belangrijke taken van de avond naar bijvoorbeeld de ochtend of je agenda minder vol plannen.

I know, simpeler gezegd dan gedaan maar dit kan zeker een groot verschil maken.

Andere dingen die je overdag kunt doen om ’s avonds sneller in slaap te vallen zijn:

  • Ga vroeg op de dag sporten
  • Drink geen koffie en energiedrankjes meer na de lunch
  • Geniet, maar drink met mate
  • Doe een korte powernap
  • Stop met roken

Stop met roken

#16: Ga vroeg op de dag sporten

Door vroeg op de dag te gaan sporten, bij voorkeur in de ochtend, kun je ervoor zorgen dat je ’s avonds sneller in slaap valt.

Door ’s ochtends veel te bewegen zorg je er uiteraard voor dat je later op de dag vermoeider bent en dus meer klaar bent om te gaan slapen.

Daarnaast kan sporten ook voor ontspanning van zowel lichaam als geest zorgen en ook dit kan je slaap aanzienlijk verbeteren.

De reden waarom je beter zo vroeg mogelijk op de dag kunt sporten is dat je door te sporten ook meer adrenaline produceert.

Doe je dit te dicht voor je gaat slapen dan is je adrenaline nog veel te hoog waardoor je juist moeilijker in slaap valt.

#17: Drink geen koffie en energiedrankjes meer na de lunch

Veel mensen beginnen hun dag met een lekker kopje koffie om goed wakker te worden en hier is ook eigenlijk niks mis mee.

Cafeïne geeft je een tijdelijke kick waardoor je je scherp en alert voelt en dit is natuurlijk bijzonder handig wanneer je vroeg naar je werk moet.

Toch wil ik je wel aanraden om bewust met cafeïne om te gaan en na ongeveer twee uur ’s middags geen koffie meer te drinken.

Cafeïne is namelijk een stimulerend middel wat vele uren in je lichaam kan blijven waardoor je hier ’s nachts last van kunt hebben en hierdoor niet kunt slapen.

Hoe lang de werkende stof precies in je bloedbaan aanwezig blijft is per persoon verschillend en kan variëren van 3 uur tot wel 2 dagen.

Als je rookt blijft cafeïne overigens minder lang in je bloed aanwezig omdat nicotine de werking van cafeïne halveert en nee dit is geen reden om roken goed te praten (check #20!).

Ook de vele energiedrankjes zitten bomvol cafeïne en suiker en deze zorgen voor grote slaapproblemen onder Nederlandse scholieren.

Daarom wil ik je ook aanraden het gebruik van deze energy drinks te beperken, vooral op de namiddag en ’s avonds.

Vooral de hoeveelheid suiker in de populaire energiedrankjes is schokkend te noemen! In combinatie met een hoog cafeïnegehalte zorgen deze energy drinks voor ernstige slaapproblemen onder Nederlandse jongeren. (Tom v/d Petten, slaapexpert)

#18: Geniet, maar drink met mate

Proosten met bierflesjesHoewel je na het drinken van een slaapmutsje snel in slaap valt is het niet aan te raden grote hoeveelheden alcohol te nuttigen voor je gaat slapen.

Echter wanneer je meer dan 1 à 2 drankjes drinkt voor je naar bed gaat kan dit je slaap ernstig verstoren.

Alcohol zorgt er namelijk voor dat je erg onrustig slaapt en weinig tijd doorbrengt in de diepere slaapfases, zoals de REM-slaap.

Hierdoor word je vaak erg vroeg of bij het minste of geringste geluid al wakker waarna je niet weer in slaap kunt vallen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom je slecht slaapt na een avondje doorzakken, zoals:

  • Je hebt een grotere kans op slaapwandelen
  • Je kunt zeer heftige dromen beleven (nachtmerries)
  • Grote kans dat je wakker wordt om te gaan plassen
  • Je gaat meer transpireren terwijl je slaapt
  • Je hebt een grotere kans om te gaan snurken

Het effect van alcohol op de slaap is bij vrouwen nog net iets erger en zij slapen nòg slechter dan mannen met een slokje op.

#19: Doe een korte powernap

Ok, dit is niet zozeer een manier om zonder medicatie je slaapproblemen op te lossen maar meer een manier hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Wanneer je te maken hebt met slapeloosheid kan het doen van een korte powernap – oftewel middagdutje – overdag een groot verschil maken.

Door kort te slapen (maximaal 30 minuten) kun je je batterij tijdelijk weer even opladen en ben je direct weer scherper en alerter.

Het is daarom niet vreemd dat grote moderne bedrijven zoals Google en Apple zelfs slaapruimtes hebben ingericht in hun kantoren waarin werknemers zich kort terug kunnen trekken.

Zorg er wel voor dat je echt niet langer dan een half uur slaapt overdag om je nachtrust juist niet nog verder te verpesten.

#20: Stop met roken

Ik weet het, stoppen met roken is niet eenvoudig. Toch kan dit een grote positieve invloed hebben op je slaap en uiteraard je gezondheid en je portemonnee.

Nicotine is het verslavende stofje in de sigaret en dit is een stimulerend middel die je bloeddruk verhoogt, je hartslag versnelt en zorgt voor een hogere hersenactiviteit.

Dit zijn allemaal zaken die stuk voor stuk je slaap negatief beïnvloeden en de noodzaak van het stoppen met roken verder blootleggen.

Daarnaast is roken een van de belangrijkste oorzaken van slaapapneu omdat de klieren in je keel continu geïrriteerd en gezwollen zijn als je rookt.

Hierdoor zul je ’s nachts vaak letterlijk naar adem happen of zelfs korte adempauzes (5 – 40 seconden) inlassen, met alle gevolgen van dien.

Hoewel je wellicht denkt dat je minder stress hebt als je rookt is dit in werkelijkheid niet het geval en heb je juist meer stress door deze niet te negeren hunkering naar nicotine.

LAAT LICHAAM EN GEEST ONTSPANNEN

Wanneer je lichaam niet ontspannen is zul je de grootste moeite hebben om in slaap te vallen, hetzelfde geldt voor je geest.

Als de gedachten in je hoofd tekeer gaan en je maar niet kunt stoppen met piekeren over de dag van morgen zul je nog uren wakker liggen in je bed.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je volledig ontspannen in je bed belandt?

Er zijn natuurlijk talloze manieren om je lichaam en geest te ontspannen, waaronder een aantal eeuwenoude technieken die tot op de dag van vandaag uitstekend werken:

  • Yoga
  • Schrijf je gedachten op
  • Mindfulness
  • Bezoekje aan de sauna
  • Schaapjes tellen

Yoga

#21: Yoga

Door yoga oefeningen te doen voor je gaat slapen ga je met zowel een kalmere geest als met een meer ontspannen lichaam naar bed.

Zo verlaag je het cortisolniveau in je lichaam met yoga. Cortisol is een stresshormoon en als je deze kunt verlagen heb je dus minder stress en pieker je minder.

Los daarvan zijn veel yoga oefeningen gericht op een lenig lichaam en zorgen ze voor een soepel en ontspannen lichaam.

Check de video hieronder voor een aantal yoga oefeningen die jou kunnen helpen sneller in slaap te vallen:

#22: Schrijf je gedachten op

Een goede manier om van beangstigende gedachten die jou wakker houden af te komen is door deze direct op te schrijven.

Of wanneer je hersenen overuren maken terwijl je in bed ligt en het ene na het andere goede idee voorbij komt dan kun je deze veilig “onthouden” en op je nachtkastje bewaren.

Door altijd een notitieblok en een potlood of pen op je nachtkastje te bewaren kun je deze razende gedachten als het ware van je af schrijven.

De gedachte dat je de volgende ochtend nog weet waaraan je dacht voordat je in slaap viel door het simpelweg op te schrijven heeft voor veel mensen iets kalmerends.

Bovendien als je ooit midden in de nacht wakker wordt met het idee van de eeuw is het handig dit snel op te schrijven voor je weer in slaap valt en het vergeet.

#23: Mindfulness

Het woord ‘mindfulness’ betekent letterlijk “bewust zijn” van jezelf, je omgeving maar ook van je (slaap)problemen.

Mindfulness is een vorm van meditatie waarin je jezelf juist niet afsluit van de buitenwereld maar deze heel bewust opneemt.

Tijdens een mindfulness training leer je o.a. hoe je beter kunt ontspannen, minder stress en druk kunt voelen en bewuster kunt gaan ademen.

Hierdoor kun je het heft weer in handen nemen in jouw leven en dit helpt je daadwerkelijk om beter te slapen.

#24: Bezoek een sauna

Vrouw in de saunaEen andere goede manier om je lichaam en geest tot rust te brengen en op een natuurlijke manier je slaapproblemen op te lossen is voor je gaat slapen naar de sauna te gaan.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je in deze warmte en stilte uitermate goed tot rust kunt komen en volledig kunt ontspannen.

Echter ook dankzij de temperatuurdaling die je ervaart wanneer je de sauna verlaat zal je lichaam in een soort “slaapmodus” raken waarin je snel in slaap valt.

Bovendien kan het bezoeken van een sauna fysieke klachten zoals spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn helpen verlichten wat uiteraard ook zeer bevorderlijk is voor je slaap.

#25: Schaapjes tellen

Het klinkt wellicht erg cliché maar het spreekwoordelijke schaapjes tellen kan je wel degelijk helpen sneller in slaap te vallen.

Door je brein namelijk te focussen op een steeds herhalende taak vergeet je andere zaken die jou wakker houden, zoals stress en angst.

Het draait allemaal om het vermogen iets grafisch in te kunnen beelden en je aandacht hier volledig op richten.

Dit hoeft niet per se schapen tellen te zijn, maar kan ook zijn dat je jezelf op een rustgevende plek inbeeld op het strand aan een prachtig bergmeertje.

You name it, wanneer je in gedachten een specifieke rustgevende plek kunt bezoeken laat je andere gedachten varen en kun je snel in slaap vallen.

BONUSTIPS

Tot slot heb ik nog 3 gratis bonustips voor je die waarschijnlijk erg onbelangrijk lijken maar je slaap daadwerkelijk positief kunnen beïnvloeden:

  • Leg je smartphone ’s nachts niet op je nachtkastje
  • Verberg je wekker
  • Volg een (online) slaaptraining

Digitale wekker

#26: Leg je smartphone ’s nachts niet op je nachtkastje

Je denkt misschien dat het checken van al je social media voor je gaat slapen een ontspannen activiteit is, echter is precies het tegenovergestelde waar.

Het licht uit je smartphone, laptop of tablet kunnen het je erg moeilijk om volledig tot rust te komen en in slaap te vallen.

Het beeldscherm van deze elektrische apparaten stralen blauw licht uit en dit remt de productie van het slaaphormoon melatonine in je lichaam.

Je kunt daarom je telefoon het beste niet op je nachtkastje leggen en nog beter is het om deze ’s nachts helemaal uit je slaapkamer te verbannen.

Als je je telefoon als wekker gebruikt wil ik je aanraden een eenvoudige wekkerradio te kopen om je geliefde smartphone te vervangen.

Daarnaast kun je door bepaalde berichten op social media erg van streek raken waardoor snel in slaap vallen een grote opgave wordt.

#27: Verberg je wekker

Stel je wekker op de juiste tijd in en verberg deze daarna snel tot je de rode cijfers niet langer kunt zien.

Draai het scherm bijvoorbeeld van je af of dek deze af en heb vertrouwen dat hij op het juiste tijdstip af zal gaan.

Wanneer je steeds naar de tijd kijkt ga je je steeds meer zorgen maken of je snel in slaap zult vallen en of je überhaupt genoeg kunt slapen.

#28: Volg een (online) slaaptraining

Perfect Slapen in 7 Stappen coverDe laatste tip om je slaapproblemen zonder medicatie op te lossen is het volgen van een professionele slaaptraining, dit kan zowel online of in real life.

Ik wil je daarom ook de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je leert in deze slaapcursus je slaapangst overwinnen, de juiste hormonen op het juiste moment aan te maken en je eigen lichaamstemperatuur reguleren om beter te slapen.

Je doet dit onder de professionele begeleiding van van der Klaauw zelf en hij belooft je daarom ook gegarandeerd succes, anders krijg je gewoon je geld terug.

Hierdoor kun je de 7-Stappen methode dus GRATIS uitproberen en loop je geen enkel risico!

MEER INFORMATIE OVER DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze populaire slaaptraining heeft al ruim15.000 mensen geholpen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *