Hoeveel calorieën verbrand je tijdens het slapen?

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens het slapen?Heb je je ooit afgevraagd hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het slapen? Je zult wellicht denken dat dit niet veel kunnen zijn omdat je slaapt.

Nou, je lichaam is ook tijdens het slapen hard aan het werk en verbruikt ook veel energie wanneer je uitrust.

Hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt tijdens het slapen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: je lichaamsgewicht, spijsvertering en de hoeveelheid slaap die je krijgt.

Inhoud

HOEVEEL CALORIEËN VERBRAND JE?

Jonge vrouw ligt in het grasIemand die 70 kilo weegt verbrandt ongeveer 45 calorieën per uur tijdens het slapen.

Dit klinkt misschien niet veel, maar vermenigvuldig dit eens met de aangeraden 7 tot 9 slaapuren dan kunnen dit al snel 315 tot 405 calorieën zijn, terwijl je slaapt.

Samen met een oplopend lichaamsgewicht loopt ook het aantal verbrandde calorieën per uur slaap op.

Hierdoor verbrandt een persoon van 85 kilo ongeveer 55 kcal per uur of 385 tot 495 calorieën per nacht.

Vraag jij je af hoe ik tot deze getallen kom? Het is allemaal afhankelijk van je spijsvertering. oftewel metabolisme.

Je spijsvertering is een proces waarbij je lichaam voeding omzet naar energie om de dagelijkse activiteiten aan te kunnen.

Zelfs voor het draaiende houden van je organen, ademen en je bloedcirculatie heeft je lichaam energie nodig, oftewel calorieën om te kunnen verbranden.

Je basaal metabolisme (BMR) is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om de belangrijkste taken uit te kunnen voeren zonder je in te spannen, zoals bij slapen of zitten.

Basaal metabolisme is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is voor primaire levensprocessen van een organisme. Onder deze levensprocessen vallen onder andere ademen, hartslag, en alle processen die op cel en weefselniveau doorgaan tijdens rust. (Wikipedia)

Bereken je BMR

Check deze handige tool van Fit.nl om je eigen BMR te berekenen.

Zoals gezegd gaat de vuistregel op dat des te meer lichaamsgewicht je hebt des te meer calorieën je verbrandt tijdens je nachtrust.

Mannen verbranden normaliter iets meer calorieën dan vrouwen met hetzelfde lichaamsgewicht in rust omdat zij normaal gesproken meer spiermassa hebben.

Spieren verbranden meer kcal als je rust dan vet.

FACTOREN DIE HET AANTAL VERBRANDE CALORIEËN BEÏNVLOEDEN

AppelWil jij de hoeveelheid calorieën die je ’s nachts verbrandt vergroten? Uit onderzoek is gebleken dat als je een hele nacht wakker blijft je 130 – 160 meer kcal verbrandt.

Echter voor je van plan bent nooit meer te gaan slapen moet je je beseffen dat slaap overslaan geen goede manier is om af te vallen.

Slaapgebrek zal op lange termijn er juist voor zorgen dat je aankomt en zelfs overgewicht kunt krijgen.

Door slaaptekort maakt je lichaam bepaalde hormonen aan, zoals cortisol, en dit hormoon zorgt ervoor dat je vet vasthoudt.

Echter hier houdt het niet op, want als je te weinig slaapt krijg je ook meer eetlust en vertraagt je spijsvertering.

Door je spijsvertering een handje te helpen kun je meer calorieën verbranden als je slaapt, maar ook tijdens je wakkere uren.

Maar hoe kun je het proces zelf bevorderen?

Je spijsvertering vertraagt niet door laat te eten

Door vlak voor je naar bed gaat te eten krijg je een tijdelijke versnelling van je spijsvertering, dit proces wordt ook wel thermogenesis genoemd.

Overigens hoef je je geen zorgen te maken als je later op de avond nog eet, want hierdoor kom je niet per se aan, dit ligt meer aan wat je eet in plaats van wanneer je eet.

Hoewel je niet zwaarder zult worden door vlak voor bedtijd te eten val je er wel moeilijker van in slaap omdat je spijsvertering nog een aantal uren actief zal blijven terwijl jij wilt slapen.

Krachttraining

Als je meer spiermassa hebt verbrand je meer calorieën, zelfs wanneer je slaapt.

Zorg ervoor dat je dagelijks, of tenminste een aantal keren per week, traint.

Kun je ’s nachts niet in slaap vallen omdat je nog vol adrenaline zit, probeer dan eerder op de dag te trainen zodat je lichaam genoeg tijd heeft om weer tot rust te komen.

Krachttraining

Afvallen

Door gewicht te verliezen kun je je spijsvertering ook een boost geven omdat vetweefsel minder calorieën verbrandt in rust dan spieren.

Als je wilt afvallen is het belangrijk om een goed doordacht plan te hebben en een realistisch voedingsschema en trainingsschema op te stellen.

Probeer nooit tè snel erg veel kilo’s af te vallen omdat je dan erg veel kans loopt dit later weer aan te komen.

Drink cafeïne voor een kleine boost

Door het drinken van cafeïne kun je je spijsvertering een kleine en korte boost geven, toch helpt het je niet afvallen op de lange termijn.

Daarnaast zorgt het drinken van koffie en energiedrankjes voor je gaat slapen dat het moeilijker is om snel in slaap te vallen.

Gebruik supplementen, maar let wel op!

Supplementen en pillen die zeggen je spijsvertering en metabolisme een boost te geven dienen erg voorzichtig mee omgegaan te worden.

Sommigen bevatten zelfs gevaarlijke ingrediënten of werken helemaal niet.

Overleg voor je overgaat op het nemen van supplementen altijd met je huisarts en win advies in.

Sommige gezondheidsproblemen vertragen je spijsvertering

Sommige gezondheidsproblemen kunnen er ook voor zorgen dat je een langzamere spijsvertering hebt, bijvoorbeeld de ziekte van Cushing en een traagwerkende schildklier.

Dit betekent dat je minder calorieën verbrandt en gewicht aankomt in rust maar ook als je actief bent.

Met een eenvoudige bloedtest kunnen deze condities ontdekt worden, raadpleeg dus je huisarts als je in gewicht aankomt zonder reden.

‘S NACHTS CALORIEËN VERBRANDEN

Klok wolkenJe lichaam is altijd aan het werk of het nu dag of nacht is en of je nu actief of rustig bent.

Hoewel je wel degelijk calorieën verbrandt als je slaapt is dit niet de manier om gewicht te verliezen.

Dit zul je echt op de ouderwetse manier moeten doen door regelmatig te bewegen en gezond te eten.

Specialisten raden je aan minimaal anderhalf uur intensief te trainen, bijvoorbeeld krachttraining of hardlopen, of minimaal 4 uur wandelen.

Probeer daarnaast gezond te eten en genoeg fruit en groente tot je te nemen.

PRAKTISCHE SLAAPTIPS

Zorg ervoor dat je elke nacht minimaal 7 uren slaap krijgt, heb je toch moeite om in slaap te vallen pas dan de volgende praktische slaaptips toe:

Zorg voor een vaste slaaproutine

Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook elke ochtend op rond hetzelfde tijdstip.

Daarnaast kun je voor je gaat slapen een aantal ontspanningstechnieken gebruiken om je lichaam en geest tot rust te brengen zodat je snel in slaap kunt vallen, denk hierbij aan:

  • Yoga
  • Mediteren
  • Lezen
  • Warm bad of douche
  • Bidden

Zorg voor een slaapverwekkende slaapkamer

Zorg ervoor dat je donkere en verblindende gordijnen in je slaapkamer hebt zodat er geen licht van buiten in je slaapkamer terecht kan komen.

Denk er daarnaast om dat je slaapkamer een stille omgeving is zonder afleiding en dat je kamer de juiste slaaptemperatuur heeft, deze ligt ongeveer tussen 17 en 20 graden.

Schakel je smartphone uit

Schakel je smartphone uit en leg deze niet in je slaapkamer als je wilt slapen.

Elektronica met beeldschermen stralen namelijk blauw licht uit en dit licht zorgt ervoor dat je lichaam geen “slaaphormoon” melatonine aanmaakt.

Bovendien kunnen binnenkomende berichten en telefoontjes je ook uit je slaap houden waardoor je er goed aan doet je mobieltje niet op je nachtkastje te leggen.

Los je slaapproblemen op met de 7-Stappen methode 

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenEen allesomvattende online slaaptraining om je slaapproblemen voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen is de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

Je leer hier hoe je sneller in slaap kunt vallen, langer kunt doorslapen en uitgeruster wakker kunt worden.

Je doet dit aan de hand van 7 praktische en eenvoudige stappen waardoor je jouw slaapprobleem bij de wortel aanpakt.

Je kunt deze online slaaptraining eenvoudig downloaden op je computer, smartphone en tablet.

Ben je niet tevreden over Perfect Slapen in 7 Stappen dan krijg je dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie gewoon je geld terug!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze online slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *