Slapeloosheid en pijn: Dit is het verband tussen fibromyalgie en slaapproblemen!

Verband tussen fibromyalgie en slaapproblemenPijn en slapeloosheid zijn slechts twee van de symptomen die gepaard gaan met fibromyalgie, maar wat is het verband tussen deze aandoening en slaapproblemen?

Fibromyalgie betekent letterlijk: Pijn in bindweefsel en spieren en wordt in de volksmond ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd en komt vooral voor bij vrouwen.

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat slaaptekort direct gelinkt kan worden aan een grotere kans op fibromyalgie.

VERBAND TUSSEN FIBROMYALGIE EN SLAAPPROBLEMEN

Het onderzoek werd uitgevoerd door een Noorse universiteit en er namen ruim 12.000 vrouwen aan deel.

Toen ze de studie tien jaar geleden startten waren alle vrouwen vrij van fysieke ongemakken en chronische pijn.

Een decennium later bleken 320, of 2,5%, van de kandidaten inmiddels weke delen reuma te hebben ontwikkeld.

De wetenschappers vroegen alle deelnemers hun slaapgewoontes en slaapproblemen in kaart te brengen.

Ze ontdekten dat bijna alle vrouwen met fibromyalgie tijdens deze periode grote slaapproblemen hebben gekend in tegenstelling tot deelnemers die tien jaar later deze aandoening niet bleken te hebben.

Daarnaast ontdekten ze dat de kans op het ontwikkelen van deze aandoening groter wordt naarmate een vrouw ouder wordt en de ernst van de slaapproblemen.

Keiharde bevindingen van het onderzoek:

  1. Vrouwen die vaak of chronisch slecht slapen hebben 3 à 4 keer meer kans op fibromyalgie dan vrouwen die geen slaapproblemen hebben.
  2. Vrouwen van 45 jaar of ouder met slaapproblemen hebben 5 keer meer kans op weke delen reuma dan vrouwen die goed slapen.
  3.  Jongere vrouwen (tot 45 jaar) die slecht slapen hebben 3 keer meer kans op het ontwikkelen van fibromyalgie dan leeftijdsgenoten die geen slaapproblemen hebben.

Het is belangrijk hierbij op te merken dat dit onderzoek niet bewijst dat slaaptekort dè oorzaak van fibromyalgie is.

Het bewijst echter wel voor het eerst dat er een duidelijk verband bestaat tussen slaapproblemen en fibromyalgie.

WAT IS FIBROMYALGIE

Weke delen reuma pijnIk heb de term nu al vele malen laten vallen, maar wat is fibromyalgie precies? Het is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door chronische pijn.

Deze pijn wordt gebruikelijk door het hele lichaam gevoeld in spieren, pezen en zachte weefsels.

Mensen die lijden aan fibromyalgie voelen deze pijn vaak op bepaalde drukpunten van waaruit het uitstraalt.

Daarnaast zijn patiënten vaak extreem vermoeid overdag en hebben ze vaak last van depressie, paniekaanvallen en geheugenproblemen.

Vrouwen lopen tot hun 50e verjaardag de grootste kans om deze aandoening te krijgen, hierna zullen ze het bijna nooit nog krijgen.

Hoewel er ook mannen met fibromyalgie zijn hebben vrouwen 10 keer meer kans weke delen reuma te ontwikkelen.

FIBROMYALGIE OMSTREDEN EN MYSTERIEUS

Fibromyalgie is jaren lang een zeer omstreden en mysterieuze aandoening geweest omdat er in medische wereld niet bewezen kon worden of deze aandoening überhaupt bestond.

Veel artsen hebben decennia lang gedacht dat mensen zich deze pijn inbeeldden en dat ze zich vooral “aanstellen”.

Dit is inmiddels veranderd en deze aandoening wordt tegenwoordig door medici geaccepteerd als een echte stoornis.

Toch is er nog maar weinig bekend over het syndroom en heeft men de exacte oorzaak ook nog steeds niet kunnen achterhalen.

Door het ontbreken van de precieze oorzaak heeft men ook nog geen enkele test kunnen ontwikkelen waarmee fibromyalgie onomstotelijk vastgesteld kan worden waardoor het bijzonder moeilijk is om de diagnose te stellen.

Door het ontbreken van een goede test wordt fibromyalgie vastgesteld door het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken en aandoeningen.

Is weke delen reuma erfelijk?

Erfelijkheid van fibromyalgieEr zijn wel aanwijzingen dat weke delen reuma erfelijk is omdat het vaak bij meerdere mensen en generaties binnen een familie voorkomt.

Hoewel het (nog) niet bewezen is lijkt er ook een verband te zijn tussen verschillende andere aandoeningen en fibromyalgie.

Enkele aandoeningen die vaak ook gevonden worden bij patiënten zijn:

SLAPELOOSHEID OORZAAK VAN FIBROMYALGIE?

Is slecht slapen en slapeloosheid dè oorzaak van fibromyalgie of is het juist een symptoom van deze stoornis?

We weten het gewoon nog niet en dit recente onderzoek brengt hier geen verandering in.

Het verband tussen slapen en chronische pijn is bijzonder ingewikkeld en er is veel wat we gewoon nog niet weten over de oorzaken en symptomen van weke delen reuma.

We weten echter wel dat chronische pijn, zoals bij fibromyalgie het geval is, het in slaap vallen moeilijker maakt en ook doorslapen lastiger is.

Er is hier echter ook sprake van een soort vicieuze cirkel omdat je door slaaptekort ook gevoeliger wordt voor pijn, hier is wel voldoende bewijs voor.

Hoewel chronische slapeloosheid wellicht niet de oorzaak van deze aandoening is weten we wel dat het verbeteren van de slaapkwaliteit één van de belangrijkste onderdelen is van de behandeling van fibromyalgie.

Heb jij last van chronische pijn of fibromyalgie probeer dan de volgende slaaptips om (hopelijk) minder last te hebben van de kwellende pijn:

SLAAPTIPS VOOR MINDER PIJN

Slapende vrouwMaak van slapen een prioriteit: Veel mensen, met en zonder fibromyalgie, geven goed slapen niet de prioriteit die het verdient.

Naast deze aandoening is goed slapen van bijzonder groot belang voor je algehele gezondheid en kun je je kans op veel ziektes verkleinen door simpelweg slapen een belangrijker onderdeel van je leven te maken.

Zorg ervoor dat je slaapkamer een ontspannen plek is die donker, stil en comfortabel is zodat jij met een ontspannen geest en lichaam naar bed kunt gaan.

Ga sporten: Door regelmatig te bewegen en te sporten kun je de pijn beter onder controle krijgen.

Daarnaast helpt het je bij het versterken van je slaap- waakritme waardoor je beter slaapt.

Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk op de dag gaat sporten en dat je dit in de buitenlucht doet.

Vermijd cafeïne, alcohol en tabak: Hoewel je je er misschien op korte termijn beter door voelt zorgen deze stoffen op lange termijn voor een verstoorde slaap en meer stress.

Mensen met fibromyalgie hebben al genoeg stress omdat ze zich zorgen maken over hun eigen lichaam dat ze deze stoffen niet er niet bij kunnen gebruiken.

Gebruik ontspanningstechnieken: Het is bewezen dat je sneller in slaap valt en ook langer doorslaapt wanneer je met een ontspannen geest en lichaam naar bed gaat.

Probeer daarom de volgende ontspanningstechnieken eens om ook helemaal relaxed naar bed te gaan:

  • Mediteren
  • Yoga
  • Warm bad of douche
  • Lezen
  • Bidden
  • … en drink kamillethee voor je gaat slapen

LEER BETER SLAPEN MET DEZE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenHoewel we inmiddels weten dat slaap een invloed heeft op fibromyalgie weten we nog niet precies welke, maar we weten wel dat je de symptomen kunt verlichten door beter te slapen.

Wil jij leren hoe je sneller in slaap kunt vallen en langer door kunt slapen? Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je leert in deze training hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken waardoor je snel in slaap kunt vallen en hoe je hier overdag al voor kunt zorgen.

Ik heb speciaal voor mijn lezers 50% korting weten te regelen op deze online slaaptraining waar je direct mee aan de slag kunt na het downloaden (ook op smartphone en tablet!)

Je loopt overigens geen enkel risico, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie kun je altijd je geld terugvragen als je niet tevreden bent of iets anders had verwacht!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *