9 Redenen waarom je niet onder een elektrische deken moet slapen!

Redenen waarom je niet onder een elektrische deken moet slapen!Tijdens een koude winter, wanneer de temperaturen ver onder het vriespunt duiken, kiezen veel mensen ervoor om onder een elektrische deken te slapen om ’s nachts lekker warm te blijven.

Een elektrische deken is – zoals het woord al zegt – een deken met een geïntegreerde elektrische verwarmingsunit. Deze wordt gebruikelijk geplaatst bovenop het normale beddengoed.

In sommige landen kan het woord ‘elektrische deken’ ook een soort verwarmingsmat betekenen welke juist onder de matrashoes of molton wordt gelegd.

Deze verwarmingsdekens hebben meestal een soort afstandsbediening waarmee de hoeveelheid warmte gereguleerd kan worden.

Grotere dekens voor bijvoorbeeld kingsize bedden hebben soms meerdere bedieningspanelen om de warmte van verschillende bedhelften afzonderlijk van elkaar te kunnen reguleren.

Inhoud

WAAROM JE NIET ONDER EEN ELEKTRISCHE DEKEN MOET SLAPEN

Je kunt een elektrische deken gebruiken om je bed voor te verwarmen waarna je deze uitschakelt wanneer je naar bed gaat, maar je kunt de deken ook de hele nacht aanlaten.

In de loop der jaren zijn veel mensen de oorspronkelijke functie van de elektrische deken een beetje uit het oog verloren, want een verwarmingsdeken is enkel en alleen bedoeld om je bed op te warmen voor je erin kunt slapen.

Hij is dus niet gemaakt om met de bedverwarming aan te slapen omdat dit verschillende gevaren met zich meebrengt.

Mensen zijn in de loop der jaren de oorspronkelijke functie van de elektrische deken uit het oog verloren. Deze is namelijk slechts bedoeld om het bed op te warmen voor je erin gaat liggen en niet om de hele nacht onder te slapen. (Tom v/d Petten, slaapexpert)

#1: ELEKTROMAGNETISCHE VELDEN

Elektrische dekenElektrische apparaten zoals elektrische dekens produceren elektromagnetische velden met een extreem lage frequentie, deze worden ook wel ELF-velden genoemd.

Over de effecten van deze ELF-velden zijn wetenschappers het niet met elkaar eens, toch denken veel slaapexperts dat langdurige blootstelling aan deze velden die geproduceerd worden door je elektrische deken voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Zoals gezegd is de wetenschap niet eensgestemd over het gebruik van een verwarmingsdeken en zou het volgens enkele wetenschappelijke onderzoeken de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker vergroten.

#2: OVERVERHITTING

Door het gebruik van een elektrische deken kan je lichaamstemperatuur (te) hoog oplopen, vooral bij mensen met diabetes of andere medische aandoeningen.

Mensen met diabetes kunnen soms warmte niet goed aanvoelen waardoor het voor hen moeilijk is om te bepalen wanneer de deken te warm wordt.

Hierdoor kan je lichaam uitdrogen waardoor je erg onrustig slaapt en bovendien nog steeds erg vermoeid wakker wordt.

#3: BRANDGEVAARLIJK

De bedrading van veel – vooral oudere – elektrische dekens kunnen brandgevaarlijk zijn en zorgen voor vervelende schokken wanneer deze beschadigd zijn geraakt.

Het wordt daarom ten strengste afgeraden om de bedrading tussen het matras en het bedframe te plaatsen, hoe comfortabel dit ook mag zijn.

Er kan dan namelijk frictie ontstaan waardoor er een kale plek op de draad kan ontstaan en het risico op brand toeneemt.

Daarnaast kan de bedrading warm worden en wanneer deze bedekt wordt door je matras is dit wederom brandgevaarlijk.

#4: VERKEERD GEBRUIK

Bediening elektrische dekenWanneer je een elektrische deken verkeerd gebruikt kan dit een bijzonder gevaarlijk apparaat worden.

Daarom wil ik je aanraden om de wasinstructie exact op te volgen zoals dit in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant staat beschreven om schade te voorkomen.

Je mag ook nooit een elektrische deken strijken omdat de bekabeling aan de binnenkant van de deken hierdoor kan smelten.

#5: GROTERE KANS OP EEN MISKRAAM

Als je tijdens je zwangerschap een elektrische deken gebruikt heb je een grotere kans om een miskraam te krijgen is uit wetenschappelijk onderzoek van de prestigieuze Amerikaanse Yale University gebleken.

Als je tijdens je zwangerschap wèl een elektrische deken wilt gebruiken doe dit dan alleen om je bed te verwarmen en haal deze er weer af voor je erin gaat liggen.

Je kunt natuurlijk ook een vertrouwde ouderwetse kruik met heet water gebruiken om je bed op te warmen.

#6: VERSLAVING

Ja, het is echt waar. Je kunt verslaafd raken aan slapen onder een elektrische deken.

Wanneer je dit tè lang doet kun je slaapproblemen ondervinden en moeite hebben je lichaamstemperatuur zelfstandig te reguleren als je eens zonder je vertrouwde deken moet slapen.

#7: ZE ZIJN GEVAARLIJK VOOR HUISDIEREN

Slapende hond in bedHet is af te raden een elektrische deken te gebruiken wanneer je samen met je huisdier (meestal hond of kat) in een bed slaapt.

Zij kunnen namelijk op de kabels bijten en krabben waardoor er wederom een gevaarlijke situatie kan ontstaan.

Daarnaast is het onverstandig om je kind onder een elektrische deken te laten slapen, hetzelfde geldt voor mensen die door omstandigheden geen hitte kunnen waarnemen.

#8: ELEKTRISCHE DEKENS VERBRUIKEN VEEL STROOM

Elektrische dekens verbruiken veel stroom wanneer je deze de gehele nacht aan laat staan en op jaarbasis zul je dit echt voelen in je portemonnee.

Ik wil je daarom nogmaals aanraden een verwarmingsdeken alleen te gebruiken om in een voorverwarmd bed te kunnen stappen.

Je lichaam neemt het reguleren van je temperatuur toch wel over als je slaapt en bovendien slaap je het beste als je lichaamstemperatuur iets lager is dan normaal.

#9: JE SLAAPT GEWOON SLECHTER

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je onder een elektrische deken simpelweg niet de slaapkwaliteit behaalt die je zonder wel hebt.

Zo slaap je veel onrustiger wanneer je je elektrische deken de hele nacht je bed laat verwarmen en breng je minder tijd in de diepere slaapfases door.

Bovendien verstoor je de natuurlijke balans in je biologische klok (circadiane ritme) omdat deze juist gebaseerd wordt op een schommelende lichaamstemperatuur tijdens het slapen.

Hierdoor kan je dag- nachtritme en bijkomend je slaap- waakritme ernstig verstoord worden met als gevolg slapeloosheid of een andere van de vele slaapstoornissen.

LEER GOED SLAPEN ZONDER ELEKTRISCHE DEKEN

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenWeet je dat je kunt leren hoe je ook goed kunt slapen zonder elektrische deken?

Eén van de pilaren van snel in slaap vallen en goed slapen is namelijk dat je lichaamstemperatuur geleidelijk zakt.

In de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen leer je hoe je je lichaamstemperatuur het beste kunt reguleren en kunt inzetten om snel in slaap te vallen.

Daarnaast leer je precies hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt produceren en dit is slechts het topje van de ijsberg van wat je gaat leren in deze slaapcursus.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt de 7-Stappen methode GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze populaire slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *