Nachtelijke spierkramp: 6 Tips om kramp tijdens het slapen te voorkomen

Nachtelijke spierkrampBen jij wel eens midden in de nacht wakker geworden met overweldigende kramp? Deze verkrampingen worden ook wel nachtelijke spierkramp genoemd en komen erg vaak voor.

Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft wel eens last van nachtelijke spierkramp gehad en zelfs de helft van alle zwangere vrouwen heeft kramp in de benen tijdens het slapen.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat nachtelijke spierkramp precies is, waarom jij er last van kunt hebben en hoe je het kunt voorkomen.

Inhoud

WAT IS NACHTELIJKE SPIERKRAMP?

Kramp in kuitspierNachtelijke spierkramp is een klacht waarbij je tijdens het slapen opeens wakker wordt met hevige kramp in je spier(en).

Deze spierkrampen komen vaak voor tijdens het slapen waardoor je wakker wordt, maar kunnen ook net voor je in slaap valt voorkomen.

Nachtelijke spierkramp komt het vaakst voor in je kuit en voet, maar kunnen ook voorkomen in je dijbeen.

Kramp tijdens het slapen is vaak erg pijnlijk en zorgt er meestal voor dat je meteen wakker wordt en verstijfd in bed zit wachtend tot de kramp wegtrekt.

Deze verkrampingen duren meestal enkele seconden tot enkele minuten en je kunt na het wegtrekken van de kramp nog geruime tijd spierpijn ondervinden.

Nachtelijke spierkramp komt het vaakst voor bij mensen van 50 jaar en ouder, maar komen in mindere mate ook voor bij jongeren en kinderen.

Hierbij maakt het weinig verschil of je man of vrouw bent tenzij je zwanger bent, want bij ruim de helft van de vrouwen heeft last van kramp tijdens het slapen gedurende de zwangerschap.

WAT VEROORZAAKT KRAMP TIJDENS HET SLAPEN?

Oorzaken van kramp tijdens het slapenHet is niet bekend waardoor kramp tijdens het slapen precies wordt veroorzaakt en waarom de ene persoon hier gevoeliger voor is dan de ander.

Er zijn echter wel een aantal situaties die in verband gebracht kunnen worden met nachtelijke spierkramp en dit dus kunnen triggeren, enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Overdag erg lang zitten
 • Overbelaste spieren
 • Spataderen
 • Verkeerde zithouding
 • Verstoorde nierfunctie
 • Lopen op (hoge) hakken
 • Schildklierproblemen
 • Zwangerschap
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Ziekte van Parkinson
 • Diabetes

HOE OM TE GAAN MET KRAMP?

Rekken en strekkenAls je midden in een krampaanval zit is de meest effectieve manier om hiervan af te komen de getroffen spier te rekken en strekken.

Andere manieren om van spierkramp af te komen is door op te staan en te gaan lopen, voorzichtig huppelen/hinkelen op je been of je been te masseren.

Ook een warm bad of een warme douche kunnen uitkomst bieden, daarentegen schijnt ook het koelen met ijs van de getroffen spier goed te werken.

NACHTELIJKE SPIERKRAMP VOORKOMEN

Er zijn in de loop der jaren natuurlijk ook veel manieren bedacht om deze nachtelijke spierkrampen te voorkomen.

Hieronder ga ik 6 soms ongebruikelijke tips en tricks met je doornemen om te voorkomen dat jij kramp krijgt tijdens het slapen.

#1: Neem een warme douche

Warme doucheEr is uiteraard een goede reden waarom we eerste een uitgebreide warming-up doen voor we gaan sporten. Warme spieren functioneren nu eenmaal beter dan koude spieren.

Een warme douche voor het slapen kan daarom het ideale medicijn zijn voor je vermoeide spieren.

Daarnaast kan het kletterende water als een zachte massage fungeren om je spierpijn te verzachten.

Als je pijnlijke spieren hebt en niet wilt staan, of niet kunt staan, dan wil je aanraden een warm bad te nemen voor je naar bed gaat.

#2: Drink augurkensap

Augurkensap bevat veel ingrediënten die jouw spieren helpen krampvrij te blijven tijdens het slapen.

Dus als je na het sporten even geen sportdrank bij de hand hebt dan kun je het beste een pot augurken open trekken en het sap opdrinken.

#3: Slaap met zeep in je bed

Zeep in bedDeze tip klinkt natuurlijk erg vreemd en vergezocht, maar veel mensen zeggen dat ze geen nachtelijke krampen meer hebben gehad nadat ze een zeepblokje in bed hebben gelegd.

Mensen die vele jaren last hebben gehad van kramp tijdens de nachtrust hebben deze methode getest en verklaren allen dat deze krampen stopten toen ze met een blok zeep gingen slapen.

Overigens zijn er ook veel mensen die denken dat dit echt tussen je oren zit, maar hé baat het niet dan schaadt het niet.

#4: Eet een banaan

Je kunt ook proberen elke avond een banaan te eten voor je gaat slapen, want een banaan bevat veel mineralen die kramp in je spieren kunnen verdrijven.

Daarnaast bevat een banaan koolhydraten die de voorraad glycogeen in je lichaam bijvult waardoor de hersteltijd van je spieren na het sporten wordt verkort.

Hoewel het eten van bananen niet altijd helpt tegen nachtelijke spierkramp kun je het altijd proberen.

#5: Eet gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozenGedroogde abrikozen bevatten veel kalium die helpen spierspasmen te verminderen en hebben zich bewezen als een goede remedie tegen spierkramp in je slaap.

Probeer bijvoorbeeld eens elke dag tweemaal daags twee gedroogde abrikozen te eten gedurende een maand en kijk of je dan nog last hebt van kramp.

#6: Magnesium

Magnesium-supplementen hebben al veel mensen geholpen van kramp tijdens de nacht af te komen.

Zo kan het nemen van magnesium glycinaat voor je gaat slapen erg goed werken voor je slaap en je spieren.

NACHTELIJKE SPIERKRAMP HETZELFDE ALS RUSTELOZE BENEN?

Nachtelijke spierkramp en rusteloze benenNee, nachtelijke spierkramp en het rusteloze benen syndroom zijn twee totaal verschillende klachten.

Hoewel sommige symptomen wel op elkaar lijken heb je bij rusteloze benen vaak geen last van pijn of kramp.

Het rusteloze benen syndroom is meer ongemakkelijk en vervelend dan pijnlijk en uit zich in het bewegen van je benen wat je niet kunt stoppen.

Je kunt het oncontroleerbare bewegen van je benen stoppen door zelf te gaan bewegen, maar wanneer je weer gaat liggen zullen je rusteloze benen terugkeren.

Bij nachtelijke spierkramp is dit anders en deze kramp kun je in principe alleen stoppen door de getroffen spier te rekken en strekken. 

ZO KUN JE KRAMP TIJDENS HET SLAPEN VOORKOMEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekJe kunt kramp tijdens het slapen voorkomen door een goed slaaproutine voor jezelf te creëren waarin je voldoende aandacht geeft aan hydratatie en het verwarmen van je lichaam.

Tevens zijn er een aantal yoga technieken en ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om rustig en met soepele spieren te gaan slapen.

Hoe je dit kunt doen? In de Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw  komt het ontspannen en soepel naar bed gaan uitgebreid aan bod .

In dit 120+ pagina’s tellend eBook leer je met een aantal eenvoudige oefeningen en tips hoe je volledig ontspannen naar bed gaat.

Op deze manier zul je makkelijker in slaap vallen, langer doorslapen en bovendien minder vaak (of nooit meer) midden in de nacht wakker worden. 

Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via onze exclusieve kortingslink dan krijg je tijdelijk 50% korting en een aantal gratis extra eBooks.

Je kunt deze online slaaptraining overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Het eBook kun je na aanschaf meteen downloaden waardoor je direct aan de slag kunt en je krijgt het fysieke hardcover boek de volgende werkdag thuisgestuurd in je brievenbus.

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Ruim 7.500 tevreden cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *