Review: Philips Somneo Sleep & Wake-up light

Philips Somneo Sleep & Wake-up lightMensen zijn steeds op zoek naar manieren om de natuur een handje te helpen of de natuur zelfs na te bootsen om sneller in slaap te vallen en relaxter wakker te worden.

Zo ook de Philips Somneo Sleep & Wake-up light, een nieuwe wekker die je wellicht kan verleiden om je smartphone niet langer als wekker te gebruiken.

Volgens de theorie zou je door de lichteffecten van de Philips Somneo welke de ondergaande zon en opgaande zon nabootst bij het in slaap vallen en ’s ochtends ontwaken.

Maar werkt het nabootsen van de natuur ook daadwerkelijk en kun je met de Philips Somneo Sleep & Wake-up light je biologische klok een handje helpen? Je gaat erachter komen in deze uitgebreide review.

Inhoud

WAT IS PHILIPS SOMNEO?

De Philips Somneo wake-up light is een alarmklok met een ingebouwd licht die de opgaande en ondergaande zon simuleert.

Daarnaast heeft deze wekker tal van geluidseffecten en natuurgeluiden die je helpen om in slaap te vallen.

Hoewel het een relatief grote wekker is heeft het wel een mooi design (vind ik).

Waar andere speciale lichtinstallaties in moderne huizen met een app op je smartphone te besturen zijn is dat hier niet het geval, hij is namelijk niet ‘smart’.

Dit heeft men vooral gedaan om te voorkomen dat je je smartphone of tablet mee naar bed neemt en op je nachtkastje legt.

Je kunt de Somneo besturen en instellen met een aantal touch-knoppen op het apparaat.

ZONSOPGANG EN ZONSONDERGANG NABOOTSEN

Philips wake-up light bij zonsopkomstDe belangrijkste functie van de Philips Somneo Sleep & Wake-up light is het nabootsen van de zonsopgang en zonsondergang.

Wanneer je je wekker zet om ’s ochtends wakker te worden gaat het licht langzaam aan en begint deze als erg zacht dimlicht waarna het geleidelijk steeds feller wordt.

Wanneer het alarm afgaat heeft de lamp zijn volledige felheid bereikt en verlicht deze je kamer als natuurlijk zonlicht.

Hetzelfde principe geldt wanneer je naar bed gaat. Je kunt de Somneo zo instellen dat het licht langzaam wordt gedimd om de zonsondergang te simuleren.

Doordat het licht langzaam uitgaat weet je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen en zal het slaaphormonen als bijvoorbeeld melatonine gaan produceren waardoor je snel in slaap valt.

Je kunt de maximale helderheid van het licht zelf instellen en er is zelfs een zogenaamde ‘ademfunctie’ waarbij het licht zich automatisch aanpast aan je ademhaling om jou te helpen ontspannen en in slaap te vallen.

GELUIDSEFFECTEN EN RADIO

Er zijn verschillende geluidsopties ingebouwd in de Philips Somneo en je kunt meerdere geluidseffecten instellen om je te helpen inslapen en tevens je alarm configureren.

De geluidseffecten variëren van ontspannende yoga-muziek tot natuurgeluiden als een kabbelend beekje of het zachtjes tikken van de regen.

Daarnaast is er een FM-radio ingebouwd die je kunt gebruiken om random naar te luisteren of in te stellen als onderdeel van je ochtendroutine.

NACHTLAMPJE

De Philips Somneo Sleep & Wake-up light heeft een ingebouwd nachtlampje die je kunt activeren door bovenkant van de klok te tikken.

Dit is een bijzonder prettig donker-oranje/rood dimlicht die precies genoeg licht geeft zonder dat je je kamerlichten aan hoeft te doen wanneer je ’s nachts naar het toilet moet.

TWEE VERSCHILLENDE ALARMEN INSTELLEN

Met de Philips Somneo is het mogelijk om twee verschillende alarmen in te stellen.

Je kunt bijvoorbeeld een verschillend schema configureren voor doordeweeks en in het weekend of eentje voor je partner en eentje voor jou.

SNOOZEN MET JE PHILIPS WAKE-UP LIGHT

Philips Somneo zijkantIn eerste instantie begreep ik niet echt hoe ik kon snoozen met de Philips Somneo en was bang dat het alarm niet nog een keer af zou gaan en ik weer in slaap zou vallen.

Uiteindelijk ontdekte ik dat snoozen juist bijzonder eenvoudig is met de Somneo, dit kun je namelijk doen door op het kleine knopje aan de bovenkant van de wekker te drukken.

Hierdoor stopt het alarm en gaat deze pas 9 minuten later weer af.

Maar let op door op deze snooze te drukken stopt alleen het geluid, het heldere gesimuleerde zonlicht blijft wel branden.

ALARM UITSCHAKELEN

Om het alarm uit te schakelen wanneer je bent opgestaan kun je simpelweg op het alarm icoontje met het kruis erin drukken op het touchscreen en zowel het alarm als het licht gaat uit.

KWALITEIT VAN DE LUIDSPREKER

De kwaliteit van de luidspreker van de Philips Somneo Sleep & Wake-up light is niet bijzonder goed, maar dit hoeft ook niet omdat het een wekker is.

Zo klinkt hij erg vlak en schel, maar nogmaals de Somneo is geen apparaat waarop je dagelijks muziek zult luisteren.

Hoewel muziek relatief slecht klinkt is dit ander bij de ontspannings- en natuurgeluiden. Deze klinken wèl erg goed en doen waarvoor ze bedoeld zijn.

WERKT DE SOMNEO ECHT?

Fijn wakker wordenOp de website van Philips zelf staat: “De Philips wake-up lights zijn klinisch bewezen je algehele gezondheid te verbeteren nadat je bent ontwaakt.”

Uit meerdere onderzoeken is volgen Philips gebleken dat je door wakker te worden met een wake-up light je frisser, energieker en vrolijker voelt.

Ruim 90% van de gebruikers verklaart plezieriger wakker te worden met een Philips Somneo aan hun zijde, daarnaast vinden zij het makkelijker om ’s ochtends uit bed te stappen.

Ik gebruik de wake-up light nu 3 weken en vind het inderdaad fijner wakker worden.

Tegen de tijd dat mijn wekker afgaat voel ik me echt klaar om op te staan en dit is natuurlijk vooral te danken aan het licht.

Dankzij het zachte licht wat geleidelijk feller wordt ontwaak je op een bijzonder rustige en ontspannen manier en word je niet abrupt uit je slaap gewekt door je wekker.

CONCLUSIE

Over het algemeen zijn mijn ervaringen met de Philips Somneo uiterst positief en wil ik deze dan ook aan iedereen aanraden.

Persoonlijk vind ik het design erg mooi en dankzij het zachte en warme licht kun je goed ontspannen wakker worden met een (gesimuleerde) opkomende zon.

Hoewel je waarschijnlijk wel even moet wennen aan het menu en touchscreen zul je deze binnen de kortste keren onder de knie hebben.

Ook de geluidskwaliteit van de muziek is niet om over naar huis te schrijven, echter zijn de geluiden die ertoe doen wel van prima kwaliteit.

Ondanks deze minpunten vind ik de Philips Somneo een bijzonder prettige aanvulling op mijn nachtkastje en in mijn slaaproutine.

Daarom wil ik deze wake-up light van Philips ook van harte aanraden omdat ik weet dat jij daarmee ook lekkerder je dag kunt beginnen!

Check de aanbiedingen hieronder voor de beste prijzen voor de Philips wake-up lights via Bol.com:

1 gedachte over “Review: Philips Somneo Sleep & Wake-up light

  1. Nafize

    Weet iemand of je de zonsondergang ook qua tijd kan instellen? Dus in de avond? Dat ie elke avond op een bep tijd ingaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *