Wel moe maar niet kunnen slapen: Dit zijn de oorzaken en oplossingen!

Man in bedEr is bijna niets ergers dan dat je wel moe bent maar niet kunt slapen en tot diep in de nacht ligt te woelen in je bed.

Des te meer je probeert te slapen, des te erger het wordt en voor je het weet heb je de halve nacht wakker gelegen.

Als klap op de vuurpijl gaat je wekker wel in alle vroegte af en moet je moe en gefrustreerd aan je werkdag beginnen.

Inhoud

WEL MOE MAAR NIET KUNNEN SLAPEN?

Wel moe maar niet kunnen slapen: Dit zijn de oorzaken en oplossingen!Ben jij deze persoon? Dan ben je niet alleen, bijna 25% van alle volwassenen lijdt aan slapeloosheid.

Slapeloosheid (insomnie) is een slaapstoornis waardoor je erg moeilijk in slaap kunt vallen, moeilijk in slaap kunt blijven of wanneer je te vroeg wakker wordt niet in staat bent om weer te gaan slapen.

Afhankelijk van de ernst van de situatie kan dit dagen, of zelfs weken, aanhouden en ervoor zorgen dat je oververmoeid raakt en je energiepeil tot een dieptepunt daalt.

Dit komt je algehele gezondheid niet ten goede, maar heeft ook een grote invloed op je humeur, prestaties en je gehele kwaliteit van leven.

FEITEN OVER SLAPELOOSHEID

Hoewel het woord ‘slapeloosheid’ uiteraard genoeg zegt zijn er vast een aantal dingen die je niet weet over slapeloosheid, daarom heb ik hieronder een aantal feitjes voor je op een rij gezet:

  • We slapen tegenwoordig 20% minder dan pakweg 100 jaar geleden
  • Er zijn ruim twee keer zoveel vrouwen die lijden aan slapeloosheid als mannen
  • Insomnie is erfelijk en komt bij ruim 30% van de patiënten ook in de familie voor
  • Ruim de helft van alle slapeloosheid gevallen wordt veroorzaakt door stress en (slaap)angst
  • Mensen met een groot slaapgebrek hebben ongeveer 40% meer kans om overgewicht of obesitas te krijgen dan mensen die goed en genoeg slapen

WAAROM KUN JE NIET SLAPEN TERWIJL JE WEL MOE BENT?

Snurkende man naast vrouw in bedNiet kunnen slapen terwijl je wel erg moe bent kan worden veroorzaakt door je levensstijl, maar ook door verschillende fysieke en psychologische factoren.

Denk bijvoorbeeld aan stress en spanning, andere ziektes en stoornissen, levensgebeurtenissen of verkeerde gewoontes die je slaap verstoren.

Zelfs als je de exacte reden niet weet waardoor je niet kunt slapen helpt het wel om mogelijke oorzaken en “triggers” te herkennen en deze aan te pakken zodat je uiteindelijk weer normaal kunt slapen.

Check hieronder de meest voorkomende oorzaken waardoor mensen niet kunnen slapen terwijl ze wel moe zijn:

#1: EEN DRUK HOOFD (OVERACTIEF BREIN)

Veel slechte slapers verklaren dat ze erg druk in hun hoofd zijn en dat ze hun razende gedachten simpelweg maar niet uit kunnen schakelen.

Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid en wordt vaak veroorzaakt door stress en problemen waarover je maar blijft piekeren tot diep in de nacht.

Razende gedachten worden in de medische wereld vaak ontleed tot: snelle, herhalende gedachtepatronen over een enkel bepaald onderwerp.

#2: TE VEEL STIMULI

Wanneer je voor je gaat slapen te veel stimulerende middelen als cafeïne en nicotine nuttigt kan dit ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen, hoe moe je ook bent.

Deze stimuli geven je juist meer energie en zorgen ervoor dat je wakker en alert bent terwijl je juist wilt dat je hersenen ontspannen en rustiger worden.

#3: WERK- EN REISSCHEMA

VliegtuigConstante veranderingen in je dagelijkse schema, zoals reizen door verschillende tijdzones, overwerken of nachtdiensten werken kunnen je interne biologische klok verstoren.

Je biologische klok (circadiane ritme) bepaalt je natuurlijke slaap- waakritme aan de hand van het daglicht.

Van nature produceert je lichaam ’s avonds wanneer de zon ondergaat een aantal “slaaphormonen”, waaronder melatonine, die je helpen tot rust te komen en in slaap te vallen.

Wanneer je je biologische klok verstoort door steeds een ander dag- nachtritme te hanteren zul je ook de grootste moeite ervaren om op het juiste tijdstip te gaan slapen.

#4: INTENSIEF SPORTEN

Hoewel je door vaak en intensief te sporten wel beter kunt gaan slapen is het onverstandig dit te dicht tegen je bedtijd te doen.

Door te dicht tegen je bedtijd te gaan slapen kan dit juist een tegenovergesteld effect op je lichaam hebben en je juist veel wakkerder en alerter maken op het moment dat je naar bed gaat.

#5: MEDICIJNGEBRUIK

Sommige vrij verkrijgbare medicijnen zoals een simpele neusspray, pijnstillers en afvalmedicatie kunnen je ’s nachts wakker houden omdat ze stimuli als cafeïne bevatten.

Ook medicijnen tegen verschillende allergieën kunnen ervoor zorgen dat je wèl slaperig wordt maar wel vaker ’s nachts moet plassen waardoor je wakker weer wakker wordt om naar het toilet te gaan.

Weet je niet of jouw medicatie je uit je slaap houdt? Raadpleeg dan je huisarts om hier achter te komen.

Hij of zij kan je dan waarschijnlijk helpen een alternatief te vinden of de dosering beter af te stellen zodat je weer kunt slapen.

SLAPELOOSHEID OPLOSSEN

Slapeloosheid oplossenOk, dan komt nu het goede nieuws! Want in veel gevallen is het enige wat je nodig hebt om je slapeloosheid op te lossen simpelweg kleine aanpassingen in je levensstijl en gewoontes te doen.

De beste tip die ik je kan geven is om voor je naar bed gaat een voor jezelf een routine te bepalen waarin je ontspant en zowel lichamelijk als geestelijk tot rust komt.

Zo voorkom je dat je overgestimuleerd en met razende gedachten naar bed gaat en dit helpt je sneller in slaap te vallen.

Probeer de onderstaande slaaptips tegen slapeloosheid uit en gun jezelf een goede nachtrust.

Wanneer deze slaaptips voor jou niet werken is het waarschijnlijk verstandig om een professionele (online) slaaptraining te volgen, zoals bijvoorbeeld de 7-Stappen methode.

#1: Verander je dieet

Niet veel mensen weten dit, maar wat je eet voor je naar bed gaat kan je slaap in grote mate beïnvloeden.

Het is daarom ook aan te raden om tenminste een uur voor je gaat slapen niets meer te eten (ook geen snacks).

Het is daarnaast verstandig om minder koolhydraten en suiker te eten omdat deze ervoor kunnen zorgen dat je niet kunt slapen terwijl je wel erg moe bent.

Probeer juist voor voeding te kiezen met veel magnesium en tryptofaan – beide slaapbevorderende stoffen – zoals bijvoorbeeld:

  • Sojabonen
  • Parmezaanse kaas\
  • Sesamzaad
  • Kalkoen
  • Kip
  • Zalm
  • Groene bladgroenten
  • Alle soorten noten
  • Avocado’s
  • Bananen

#2: Verminder powernaps/middagdutjes

Powernap/middagdutje tuinmanOverdag slapen kan ervoor zorgen dat je ’s nachts moeilijker in slaap kunt vallen.

Wanneer je echt niet zonder je middagdutje kunt wil ik je aanraden om niet langer dan een half uur tot drie kwartier te slapen overdag.

Daarnaast is mijn advies om na 3 uur ’s middags niet meer te gaan slapen om ook ’s nachts goed te kunnen slapen.

#3: Ontspan voor je naar bed gaat

Je zult veel makkelijker in slaap vallen wanneer je al ontspannen bent voor je naar bed gaat.

Zorg er dus voor dat je een slaaproutine hebt die ervoor zorgt dat je lichaam en geest tot rust komt en je minimaal een half uur voor je gaat slapen al erg relaxed bent.

Enkele ontspanningstechnieken die je in kunt zetten voor je naar bed gaat zijn:

  • Ga mediteren
  • Neem een warme douche of bad
  • Laat je masseren
  • Doe aan yoga
  • Lees een boek (zorg ervoor dat deze niet tè spannend is)
  • Doe de 4-7-8 ademhalingstechniek
  • Luister naar slaapmuziek of natuurgeluiden (check de video hieronder!)
  • … of neem ruim de tijd om te bidden voor je gaat slapen indien je gelovig bent

#4: Dwing jezelf niet om te gaan slapen

Als je niet moe of slaperig bent dwing jezelf dan ook niet om te gaan slapen, want des te meer jij wilt slapen des te wakkerder je wordt.

Wanneer je lichaam er simpelweg nog niet klaar voor is om te gaan slapen kun je het beste de ontspanningsoefeningen van punt #3 toepassen en weer terug naar je slaapkamer gaan wanneer je je wèl slaperig voelt.

Het is daarnaast verstandig om eventuele afleidende factoren uit je slaapkamer te verwijderen, denk bijvoorbeeld aan je wekkerradio en smartphone.

Op deze manier hoef je niet te piekeren over het feit dat je twee uur ’s nachts nog steeds wakker bent of over emails van je werk die best tot de volgende ochtend kunnen wachten.

Bovendien zorgt het blauwe licht van het beeldscherm van je smartphone ervoor dat je minder slaaphormoon melatonine produceert, waardoor je dus moeilijker in slaap kunt vallen.

Mijn advies is daarom ook om je smartphone altijd uit te schakelen, met het beeldscherm naar beneden neer te leggen of zelfs in een andere ruimte te bewaren wanneer je naar bed gaat.

#5: Volg de 7-Stappen methode om je slaapproblemen op te lossen

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenOmdat ik zelf jaren met chronische slapeloosheid heb geleefd en dit heb kunnen oplossen met deze online slaaptraining wil ik jou deze ook aanraden.

In de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw leer je hoe je je slaapprobleem bij de wortel kunt aanpakken en oplossen.

Hierdoor leer je in 7 eenvoudige stappen en oefeningen snel en op een natuurlijke manier hoe je snel in slaap kunt vallen en langer door kunt slapen.

Je mag het 120+ pagina’s tellende eBook overigens ook GRATIS uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen direct downloaden op je computer, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt, het hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd.

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *