9 Schokkende slaapweetjes die jij nog niet wist! [+ Fabels ontkracht!]

Schokkende slaapweetjesWe doen het allemaal zonder erover na te denken. Ik heb het natuurlijk over slapen, maar wat weet jij precies over slapen?

In dit artikel ga ik 9 schokkende slaapweetjes met je delen waarvan ik zeker weet dat jij ze nog niet wist.

Ieder mens brengt gemiddeld een derde van zijn of haar leven slapend door, dan wil je toch alle ins en outs van dit bijzondere en een beetje rare fenomeen weten?

Inhoud

#1: JE KUNT NIET RUIKEN ALS JE SLAAPT

RuikenIedereen weet dat rookmelders en brandalarmen noodzakelijke veiligheidsapparatuur is, maar niet iedereen weet waarom deze zo verschrikkelijk belangrijk zijn.

De geur van brand en rook valt niet te ontkennen en wanneer er brand is in je huis dan heb je dit snel door, toch?

Dit is echter niet het geval, want onze geurbeleving verdwijnt namelijk volledig als we slapen en waar dit bij harde geluiden wel het geval is wordt je niet wakker van vreemde geuren.

Tijdens een grootschalig Brits onderzoek werden vrijwilligers blootgesteld aan verschillende geuren tijdens hun slaap.

De kandidaten vertoonden geen reactie op de verschillende geuren, variërend van pepermunt tot de eerder genoemde brandlucht.

Zelf met een dichtgeplakte mond – om de deelnemers te dwingen om door hun neus te ademen – en blootgesteld aan de sterkste en meest irritante geuren kwam er geen reactie.

Ter vergelijking ontdekte men tijdens hetzelfde onderzoek dat geluiden er juist wel voor kunnen zorgen dat je wakker wordt tijdens het slapen, zelfs tijdens de diepste slaapfase.

#2: ‘SLAAPWANDELEN’ VERANDERT DOOR DE JAREN

Slaapwandelen PopeyeHet enige waar slaapwandelaars, of familieleden, zich vroeger zorgen over hoefden te maken was dat ze midden in de nacht door het huis of zelfs naar de schuur liepen .

Hoewel het nog steeds onder de noemer ‘slaapwandelen‘ valt doen slaapwandelaars tegenwoordig steeds meer verschillende activiteiten die ze overdag ook doen.

“Slaapappen” en “slaapshoppen” gaan tegenwoordig hand-in-hand met slaapwandelen.

Dus de volgende keer wanneer je midden in de nacht een vreemd mailtje of berichtje ontvangt en deze persoon er de volgende dag niet meer van kan herinneren weet je waar het aan ligt.

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat appjes sturen en berichten beantwoorden zo diepgeworteld zit in ons dagelijks leven dat eenvoudig de grens tussen wakker en in slaap kan overschrijden.

Hoewel de kwaliteit van deze berichten wel per persoon verschilt, zo stuurt de een namelijk onsamenhangende teksten vol met spelfouten terwijl de ander precies hetzelfde schrijft als deze persoon wakker ook zou doen.

Daarnaast hebben sommige mensen zelfs een bepaald type bericht wat ze alleen tijdens hun slaap sturen, zoals bijvoorbeeld romantische en flirterige toenaderingen.

Toch eindigt slaapappen vaak in schaamte, ongeacht het type bericht dat verstuurd is.

Stress en overmatige vermoeidheid kan de kans op berichten versturen tijdens het slapen vergroten.

Een simpele oplossing voor dit probleem is je smartphone uit te schakelen voor je gaat slapen of deze in een andere ruimte te leggen.

Om met een meer serieuze noot af te sluiten kan slaapwandelen en slaapappen je diepe slaapfase verstoren.

Hierdoor wordt je nòg vermoeider en gevolg daarvan is dat de kans dat je deze nachtelijke activiteit herhaalt groter wordt.

#3: SLAAPVERLAMMING STAAT AAN DE WIEG VAN VEEL MYTHEN EN LEGENDES

Slapen slaapverlammingSlaapverlamming is een conditie waarin mensen zich niet kunnen bewegen terwijl ze toch (half) wakker zijn.

Dit is de vage overgangsfase tussen verkeren in een droomwereld en volledig bij kennis zijn.

Mensen die een situatie van slaapverlamming meemaken hebben vaak het gevoel dat ze niet alleen zijn en zien verontrustende schimmen, dieren en personen in de slaapkamer.

Iemand die vaker een situatie van slaapverlamming meemaakt wordt meestal nacht na nacht gekweld door dezelfde figuur.

Slaapstoornissen die een normaal slaappatroon verstoort, zoals narcolepsie, kunnen ervoor zorgen dat slaapverlamming vaker voorkomt.

Er zijn veel mythen en legendes gebaseerd op de verhalen van personen die slaapverlamming hebben meegemaakt.

Zo wordt slaapverlamming in bepaalde delen van Afrika bestempeld als wraak van zombies, terwijl het in andere landen het werk van een gestorven monnik zou zijn.

De gekste verklaring is wellicht dat sommige mensen geloven dat slaapverlamming het resultaat is van ontvoering door aliens.

#4: SCHAPEN TELLEN WERKT NIET

Schapen tellenHeb jij elke nacht de grootste moeite om in slaap te kunnen vallen en ben je sinds kort uit pure ellende begonnen met schapen tellen? Nee, dit werkt niet!

Het principe van schapen tellen is eeuwenoud en is waarschijnlijk begonnen bij, je raadt het al, schapen.

De theorie erachter is dat schaapherders zich ’s nachts zoveel zorgen over hun kuddes maakten dat ze het aantal dieren keer op keer gingen tellen om er zeker van te zijn dat ze er nog allemaal waren.

Na uren tellen konden deze schaapherders hun ogen natuurlijk niet meer openhouden en vielen in slaap.

Dit is een gezegde die in de loop der jaren is blijven hangen, maar helaas zal schapen tellen absoluut niet hetzelfde effect op jou hebben als het op schaapherders had.

De theorie is eenvoudig, tel in gedachten schapen en deze monotone opgave zorgt ervoor dat je je niet bezighoudt met andere (stressvolle) gedachten waardoor je tot rust komt en in slaap valt.

Het probleem is echter dat het te saai is en zelfs tijdens het tellen van de schapen kunnen andere gedachten je toch weer erg onrustig maken.

Wil jij echt leren hoe je sneller in slaap kunt vallen? Volg dan de 7-Stappen methode waarmee je gegarandeerd sneller in slaap zult vallen!

#5: JE SLAAPT NIET BETER MET ALCOHOL OP

Bier drinkenHoewel je wel slaperig wordt van alcohol en sneller in slaap valt gaan alcohol en slapen toch niet goed samen.

Je kunt je slaap zelfs ernstig verstoren als je naar bed gaat met een slokje teveel op.

Ja, je valt sneller in slaap en slaapt meteen veel dieper dan normaal, echter de problemen komen pas later in de nacht naar voren.

Zelfs na twee glazen drank zul je veel minder tijd in de REM-slaapfase doorbrengen en slaap je lichter waardoor je veel sneller wakker wordt.

Daarnaast zullen zij die met alcohol op wel in de REM-slaap belanden veel vaker nachtmerries hebben en zullen veel vaker midden in een nachtmerrie ontwaken.

Hierdoor wordt in veel gevallen het latere deel van de nacht flink verstoord en zul je zeer onrustig slapen, als je al slaapt.

Hoewel vrouwen hier eerder last van hebben dan mannen betekent dit niet dat mannen wel goed kunnen slapen met alcohol op, zij merken de gevolgen alleen iets later.

Daarnaast kun je door het nuttigen van alcohol andere medische condities verergeren, zoals:

#6: DE MAAN KAN VOOR SLAAPPROBLEMEN ZORGEN

Volle maanEr zijn ook veel mythen over de maan en hoewel je niet gek wordt tijdens een volle maan kan deze er wel voor zorgen dat je een aantal uur slaap verliest.

Uit Zwitsers onderzoek bleek dat je tijdens een volle maan ongeveer 5 minuten later in slaap valt en je slaapcyclus daarnaast ongeveer 20 minuten korter is.

Gedurende het onderzoek konden de kandidaten de maan niet zien tijdens het in slaap vallen en slapen zelf.

Hieruit blijkt dat er een andere nog onbekende kracht je lichaam en slaap beïnvloedt tijdens volle maan.

Om aan te geven dat het hier niet om een broodje aap verhaal gaat wisten de onderzochte personen niet eens dat juist hun slaappatroon zou worden onderzocht.

Ze waren namelijk in eerste instantie onderdeel van een ander ongerelateerd onderzoek wat ruim drie jaar liep.

Pas jaren later werden de resultaten van het onderzoek vergeleken met de stand van de maan en kwam men erachter dat het de slaap ernstig beïnvloedt.

#7: DE MENS IS GEMAAKT OM TWEE KEER TE SLAPEN

Slapende vrouw met roosAls jij een van die mensen bent die ’s nachts gewoon niet kan doorslapen dan ben je niet alleen.

Sterker nog waarschijnlijk ben jij een van de weinigen die op de juiste manier slaapt en niet vastzit aan 8 uur onafgebroken slaap.

Tot de 17e eeuw zag ons slaappatroon er namelijk nog heel ander uit dan tegenwoordig het geval is.

Toen sliep iedereen namelijk twee keer, tussen de eerste slaap en de tweede slaap zat toen een periode van lezen, bidden of zelfs een bezoekje aan familie.

Volgens de overlevering hadden paren die graag een kindje wilden de meeste kans tussen beide slapen in.

Wat is hier dan correct aan zul je je afvragen? Nou uit onderzoek is gebleken dat twee keer slapen veel meer in lijn ligt met hoe ons lichaam gemaakt is.

Dit is ook de reden waarom veel mensen midden in de nacht wakker worden, ook zonder “reden”.

Waarom zijn we hier als mensheid dan mee gestopt als dit beter voor ons lichaam is?

Door de opkomst van elektriciteit en dus ook kunstmatig licht is uiteraard ook onze blootstelling aan licht veranderd.

Daarnaast werd tijdens de Reformatie de donkerste uren van de nacht gezien als tijdstip voor geheime en illegale religieuze ceremonies.

Plotseling leek het de meeste mensen een beter idee om niet langer in het midden van de nacht te lezen, bidden of familie bezoeken maar te blijven slapen.

#8: VROEGERE VERKLARINGEN VOOR SLAAP

Aristoteles standbeeldSlapen is eigenlijk een heel vreemde gebeurtenis, terwijl we het toch ongeveer een derde van ons leven doen.

Dat is erg veel kostbare tijd die we ook aan andere dingen kunnen besteden.

Daarnaast lijkt het niet veel nut te hebben en juist daarom is het niet vreemd dat er al jaren veel onderzoek wordt gedaan naar de ware reden waarom we slapen.

Een van de vroegste verklaringen kwam van de Griekse filosoof Alcmaeon en hij dacht dat slaap te maken had met de bloedstroom door je lichaam.

Hij dacht dat onze bloedvaten het bloed van het huidoppervlak naar de kern liet lopen waardoor je in slaap valt en deze stroom omdraaide wanneer je wakker wordt.

Aristoteles dacht even later dat het te maken had met onze spijsvertering en dat het verwerken van voedsel ervoor zorgde dat je in slaap viel.

Wanneer je lichaam al het voedsel vervolgens had verwerkt zou je weer ontwaken.

Later in de oudheid dacht men dat slapen een fase tussen leven en dood was en dat het een manier van de doden was om met de levenden te communiceren.

#9: WE WETEN NIET WAAROM WE EIGENLIJK SLAPEN

We weten niet waarom we slapenJa mensen het is echt waar, we weten niet eens waarom we eigenlijk slapen en zijn eigenlijk niet veel opgeschoten sinds de tijden van Alcmaeon en Aristoteles.

Hoewel er natuurlijk wel veel theorieën zijn over slaap is het grotere geheel waarom we daadwerkelijk slapen nog nooit ècht ontrafeld.

Maar ons lichaam geeft je wel duidelijke signalen dat je moet slapen als je veel slaap hebt gemist.

Echter wat doet slapen nu echt voor ons lichaam, afgezien van dat we ons dan minder moe voelen?

De inactiviteitstheorie en energiebesparingstheorie is bijvoorbeeld een voor de hand liggende verklaring.

Beide theorieën zeggen dat het beter is om ’s nachts rustig op een plaats te blijven en energie te sparen omdat er grotere dingen (dieren) rondlopen die ons willen verslinden.

Echter zul je hierdoor alleen maar meer vragen hebben, want is dan de beste manier om veilig te blijven je volledige aandacht afhalen van je omgeving?

Andere verklaringen zijn uiterst moeilijk om te bewijzen, zoals de theorie dat onze hersenen slaap gebruiken om informatie te rangschikken en je brein weer op te lappen voor nieuwe informatie.

Een andere aannemelijke verklaring is dat ons lichaam tijdens het slapen fysiek weer wordt opgelapt.

Dit is ook waar, want als je goed slaapt heb je weer nieuwe energie om weer een dag aan te kunnen.

Maar hoe dit precies in zijn werk gaat is tot op heden nog een groot vraagteken.

ZO LOS JE JE SLAAPPROBLEMEN GEGARANDEERD OP!

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenOk, je weet nu deze 9 schokkende slaapweetjes die je hiervoor nog niet wist. Echter hoewel we niet alles over slaap weten weet ik wel hoe je je slaapproblemen gegarandeerd op kunt lossen.

Dit doe je door de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw te volgen.

Je kunt het eBook als PDF-bestand downloaden op je computer, smartphone of tablet en krijgt bovendien de volgende dag het fysieke hardcover boek thuisgestuurd.

Gegarandeerd succes? Van der Klaauw belooft je gegarandeerd succes en dit is ook de reden waarom je deze slaaptraining GRATIS kunt uitproberen.

Want als je niet tevreden bent over de 7-Stappen methode of het is iets anders dan je had verwacht krijg je gewoon je geld terug, zonder lastige vragen!

Ik zou zeggen probeer de 7-Stappen methode gewoon uit en als je het niets vindt dan heb je in ieder geval niets verloren!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *