Slaapapneu bij kinderen zorgt (op latere leeftijd) voor geestelijke problemen

Slaapapneu bij kinderen zorgt (op latere leeftijd) voor geestelijke problemenUit een recent onderzoek is gebleken dat onbehandelde slaapapneu bij kinderen ernstige geestelijke problemen kan veroorzaken.

Deze geestelijke problemen kunnen variëren van “simpelweg” een lager IQ tot depressie en zelfs schizofrenie als ze volwassen zijn.

In deze studie werden kinderen tussen 7 en 11 jaar met gemiddelde tot ernstige slaapapneu vergeleken met kinderen van dezelfde leeftijd die normaal slapen.

Inhoud

SLAAPAPNEU BIJ KINDEREN ZORGT VOOR KLEINERE GRIJZE MASSA

Hieruit kon men concluderen dat deze kinderen met slapeloosheid een aanzienlijk kleinere grijze massa in de hersenen hebben.

De grijze massa in je hersenen zorgt voor beweging, geheugen, emotie, spraak, inschatting, beslissingen nemen en behendigheid.

De wetenschappers ontdekten dat er een groot verband is tussen deze slaapstoornis, waar ongeveer 5% van alle kinderen last van hebben, en verlies van neuronen of een vertraagde groei van neuronen in het jonge brein.

Deze grote reductie van grijze stof in de hersenen van kinderen met een behandelbaar slaapprobleem zou voor ouders van kinderen met deze symptomen aanleiding moeten zijn om slaapapneu vroeg proberen te detecteren en te behandelen.

VERANDERINGEN IN DE GRIJZE MASSA ZIJN SCHOKKEND

Slaapapneu bij kinderen verandert het brein“De veranderingen in de grijze massa zijn schokkend,” zegt hoofdonderzoeker Leila Kheirandish-Gozal van het kinderslaapcentrum van de universiteit van Chicago.

“We weten nog niet precies hoe het verlies van grijze stof in verband kan worden gebracht met geestelijke problemen (op latere leeftijd), maar er is voldoende bewijs dat er veel meer beschadigde neuronen aanwezig zijn in de hersenen van een kind met slaapapneu dan die van “normale” kinderen van dezelfde leeftijd,” voegt ze eraan toe.

Aan het onderzoek deden in totaal 16 kinderen met het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) mee.

Slaapapneu is een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis waarbij patiënten tijdens het slapen slecht kunnen ademen en vaak zelfs gedurende 15 – 30 seconden stoppen met ademen. Deze mensen slapen erg onrustig en worden vaak meerdere malen wakker per nacht, waardoor ze overdag erg vermoeid zijn.

SLAAPPATROON VAN DEZE KINDEREN NAUWKEURIG ONDERZOCHT

Slapend kindHet slaappatroon van deze kinderen werd gedurende een nacht nauwkeurig onderzocht in het slaaplaboratorium van de universiteit.

De kinderen werden daarnaast onderworpen aan een neurocognitieve test en onderging daarnaast een volledige hersenscan in een MRI-scan.

Hierna werden de bevindingen onderzocht door wetenschappers van de universiteit van Californië in Los Angeles.

De hersenscans werden samen met de resultaten van de neurocognitieve test vergeleken met 9 gezonde kinderen, die niet aan slaapapneu lijden, van dezelfde leeftijd, geslacht, etnisch profielen gewicht.

Daarnaast werden de resultaten van de 16 kinderen met OSAS ook vergeleken met 191 hersenscans van kinderen die reeds in de database van het Amerikaanse Nationaal Gezondheidsinstituut.

HOEVEELHEID GRIJZE STOF VERMINDERT

Doorsnee hersenenZij ontdekten een teruggelopen hoeveelheid grijze stof in meerdere secties van de hersenen van kinderen met slaapapneu.

Zo is onder andere de frontale hersenkwab aangetast, van hieruit worden dingen als: beweging, oplossen van problemen, geheugen, taal en inschatting aangestuurd.

Maar ook de prefrontale cortex bleek aangetast bij deze kinderen. Uit deze hersenkwab wordt onder andere ingewikkelde acties, planning en personaliteit aangestuurd.

Echter ook de pariëtale kwab en zelfs de hersenstam bleek minder grijze stof te huisvesten bij deze kinderen dan bij gezonde kinderen zonder slaapapneu.

Hoewel deze reducties in grijze massa erg groot en indrukwekkend zijn is het moeilijk om de gevolgen hiervan te meten en vast te stellen.

NOG VEEL VRAAGTEKENS

“MRI-scans geven ons een goed inzicht in de apneu gerelateerde verschillen in volume van de verschillende secties van de hersenen, maar ze vertellen ons niet op cellulair niveau wat er met de afgestorven neuronen is gebeurt, of wanneer ze zijn afgestoten, zegt onderzoeker David Gozal.

“Deze scans hebben niet de resolutie om te bepalen of bepaalde hersencellen enkel gekrompen zijn of compleet verdwenen.”

“We kunnen niet precies bepalen wanneer de beschadigingen zijn ontstaan, maar eerdere onderzoeken toonden al aan dat er wel degelijk een verband is tussen slaapapneu bij kinderen en geestelijke stoornissen die al dan niet pas op latere leeftijd tot uiting komen,” voegt hij eraan toe.

Hersenen van kind cartoonEchter hier moet meteen een grote kanttekening bij gezet worden, want volgens hoofdonderzoeker Gozal kun je het effect van het verliezen van deze neuronen niet goed beoordelen als de cognitieve functies van de desbetreffende personen niet vooraf goed getest hebt.

“Als je met een hoog IQ bent geboren, bijvoorbeeld 180, en je verliest 8 tot 10 punten (dit is het verwachte verlies van IQ door slaapapneu) dan zul je dit waarschijnlijk nooit merken. Maar stel dat je IQ als kind ongeveer rond de 90 – 100 lag en je zou 10 punten verliezen door slaapapneu dan zal dit een grotere impact hebben op de rest van je leven,” zegt Gozal.

KINDEREN TE JONG OM TE ONDERZOEKEN?

Misschien is het ook wel gewoon te vroeg om te meten. De kinderen in dit onderzoek zijn tussen de 7 en 11 jaar oud.

Daarnaast is er een goede kans dat deze kinderen over hun slaapapneu heen groeien, of dat dit met een simpele operatie aan de luchtwegen te verhelpen is.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tussenschotje in de neus rechtzetten of compleet verwijderen.

Het verband tussen een groter volume grijze stof in de hersenen en intelligentie zijn tot nu toe alleen diepgaand onderzocht bij kinderen met een gemiddelde leeftijd van rond de 15 jaar oud.

SLAPELOOSHEID BIJ KINDEREN VERDER ONDERZOEKEN

Slaapapneu bij kinderen veroorzaakt hersenproblemenNaar de exacte verbanden tussen slaapapneu, het verliezen van grijze massa en geestelijke problemen moet nog veel onderzoek worden gedaan.

Dat er een verband bestaat is volgens de onderzoekers van de universiteit van Chicago duidelijk, maar hoe groot deze verbanden zijn en wat de risico’s precies zijn vergt nog veel onderzoek.

Klik hier voor de originele uitgave van het onderzoek (Engels).

SLAAPAPNEU VERHELPEN

Er zijn verschillende behandelingen om de slaapstoornis slaapapneu te verhelpen, maar de methode die ik je wil aanraden is een cursus waarmee je in 7 stappen beter gaat slapen.

Ik zou deze cursus zeker eerst een kans geven voor je het medische traject ingaat (met je kind) omdat het puur natuur is en er dus geen chemische slaapmiddelen bij komen kijken.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekIk heb het natuurlijk over de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw, dé ervaringsdeskundige op het gebied van slaapproblemen.

In tegenstelling tot vele andere middelen, waaronder dure slaappillen, pakt Perfect Slapen in 7 Stappen het slaapprobleem bij de wortel aan.

Het leert je hoe je de problemen aanpakt die ten grondslag liggen van je slechte nachtrust en deze dus blijvend kunt oplossen en niet “hup even pilletje erin” en je slaapt een paar nachten goed, waarna de problemen vanzelf weer terugkomen.

Oorzaken van slecht slapen

De absolute oorzaak van slecht slapen is vaak terug te brengen naar 4 situaties, namelijk: Je hebt veel spanning (stress) of zelfs angst om te gaan slapen, je biologische klok loopt niet gelijk (bijvoorbeeld door wisselende (nacht)diensten), je maakt niet de juiste (slaap)hormonen op het juiste moment aan of je hebt de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur niet goed onder controle.

Of zelfs een combinatie van alle bovenstaande oorzaken, echter spanning/stress en een ongelijke biologische klok zijn toch wel de meest voorkomende oorzaken.

Slaapproblemen oplossen

Zoals gezegd helpt Perfect Slapen in 7 Stappen je om de problemen bij de wortel op te lossen en voor altijd uit je leven te verwijderen.

Je zult door middel van oefeningen, tips en trainingen in dit 120 pagina’s tellend eBook (en fysiek boek) veel rustiger en kalmer op bed gaan en daardoor sneller in slaap vallen, rustiger slapen en daardoor ook langer slapen.

Uiteraard gaat dit niet van de ene op de andere dag, maar uit het feit dat van der Klaauw je 90 dagen ‘niet goed geld terug’ garantie biedt blijkt dat je na drie maanden sowieso beter zult slapen en uitgeruster wakker zult worden.

Ruim 5000 mensen gingen voor

Mocht dit je nog niet overtuigen, dan kan ik je zeggen dat er al 5000 mensen (waaronder ik) je voor zijn gegaan en deze methode voor hen erg goed gewerkt heeft.

Je leert veel technieken om je hoofd leeg te maken en slaperig te worden, waardoor je erg rustig op bed kunt gaan en goed kunt slapen.

Tijdelijk 50% korting

Perfect Slapen in 7 Stappen 50% kortingJe krijgt nu tijdelijk 50% korting op deze uiterst effectieve slaapmethode en betaalt daarom geen €74,- maar slechts €37,- en zoals gezegd, ben je niet tevreden dan kun je gewoon je geld terugvragen.

Bovendien krijg je tijdelijk een aantal extra bonussen, waaronder het ‘Welterusten Snacks Receptenboek’ en de ‘Crystal Waters’ slaapmuziek.

Meer dan 5000 mensen slapen al beter dankzij Perfect Slapen in 7 Stappen, nu is het tijd voor jou om actie te ondernemen. Bestel deze cursus en je kunt de eerste stappen vanavond al toepassen!

DIRECT TOEGANG TOT PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *