Hoeveel slaapt een baby in de buik van de moeder? Veel minder dan je denkt!

Hoeveel slaapt een baby in de buik van de moeder?Wanneer je zwanger bent heb je soms het gevoel dat je baby aldoor wakker is, maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Hoeveel slaapt een baby eigenlijk in de buik?

Baby’s, of eigenlijk foetussen, slapen eigenlijk altijd en ondanks dat we vaak anders denken zijn ze niet bewust van wat er buiten de baarmoeder afspeelt.

Jonge ouders in verwachting genieten van elke kleine trap of kleine beweging van hun ongeboren kind en denken vaak dat dit een reactie is op wat zij zeggen of doen.

Ze reageren niet daadwerkelijk op de stemmen van hun ouders maar zijn waarschijnlijk juist erg diep in slaap.

Waarom slapen mensen?

Goed slapen is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Dit geldt voor volwassenen, tieners, kinderen maar ook zeker voor baby’s.

Bovendien beginnen we niet ineens met slapen nadat we zijn geboren maar slapen we al maanden voordat we het daglicht hebben gezien.

Hoeveel slaapt een baby in de buik van de moeder?

Pasgeboren baby houdt vinger vastToch zullen veel moeders zeggen dat ze hun kindje hebben voelen trappen en bewegen na het zingen van een liedje of praten tegen hun ongeboren kind, hoe zit dat dan?

Voordat je baby wordt geboren brengt het in de buik van de moeder verreweg de meeste tijd door in een staat van slaap die het meest vergelijkbaar is met de REM-slaapfase.

Hierdoor is het kindje zich niet bewust van het “gespeel” van de ouders.

Iedere beweging die je baby maakt is waarschijnlijk een gevolg van willekeurige pieken in de hersenactiviteit wat typerend is voor de REM-slaapfase.

Volwassenen trappen niet willekeurig rond als ze slapen omdat ze “verlamd” zijn en zich niet kunnen bewegen tijdens de REM-slaap.

Tenzij je last hebt van het zogenaamde ‘Rusteloze Benen Syndroom‘ uiteraard.

Echter in de baarmoeder heeft de foetus dit spierverlammende systeem van de REM-slaap nog niet ontwikkeld.

De hersendelen waarvandaan de slaap wordt aangestuurd zijn daarentegen al wel ontwikkeld.

Actieve baby in de buik

Resultaat van dit natuurlijke “foutje” is dat je baby al wel in de REM-slaapfase kan komen maar zijn of haar spieren nog niet uit kan schakelen.

Dit is dus waarom de moeder het kindje voelt trappen en slaan tegen de binnenkant van de buik.

Tijdens deze fase van de ontwikkeling van de foetus brengt het kindje de meeste tijd door in de REM-slaap en non-REM-slaap.

Het is pas in het derde trimester en tegen het einde van de zwangerschap dat je kindje af en toe écht wakker is.

Een foetus is minder wakker dan je denkt

Baby slaapt op de armEchter veel minder dan je waarschijnlijk denkt, want in de buik van de moeder is een ongeboren baby slechts 2 à 3 uren per dag wakker.

Hoewel de totale slaaptijd van je baby tegen het einde van de zwangerschap minder wordt neemt juist de tijd die je kindje doorbrengt in de REM-slaapfase toe.

Gedurende de laatste twee weken van de zwangerschap neemt de hoeveelheid REM-slaap zelfs toe tot ongeveer 9 uur per etmaal.

In de laatste week piekt de hoeveelheid REM-slaap zelfs tot ongeveer 12 uur per dag en dit zul het kind waarschijnlijk ook in de rest van zijn of haar leven niet meer benaderen.

Dit heeft te maken met de onverzadigbare eetlust die het kindje tijdens de laatste week voor ‘ie ter wereld komt zal hebben.

Check hieronder een video van de ontwikkeling van een baby in de buik:

REM-Slaapfase

Waarom brengt je ongeboren baby tijdens het laatste trimester van de zwangerschap eigenlijk zoveel tijd in de REM-slaapfase door?

Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling van het zenuwstelsel en dan met name de hersenen.

REM-slaap zorgt namelijk voor grote hersenactiviteit bij je baby en dit helpt bij de ontwikkeling van het brein van je kind.

Daarnaast zorgt slaap ervoor dat je brein klaar is om te leren, als een spons neemt het kennis en informatie op.

Bovendien heeft je lichaam tijdens het slapen de kans om zichzelf te herstellen en nieuwe energie op te doen voor de volgende dag.

Als je niet genoeg slaapt kan dit voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Concentratieproblemen
  • … en nog veel meer

Conclusie

Het antwoord op de vraag hoeveel slaapt een baby in de buik van de moeder luidt dus: In principe slaapt de foetus constant en non-stop in de buik van de moeder en wisselt hij fases van diepe (REM) en minder diepe (non-REM) met elkaar af.

Hetgeen wij als ouders als bewust trappen ervaren is eigenlijk een fase van hevige hersenactiviteit gedurende de REM-slaap waarin het kindje nog niet de mogelijkheid heeft zijn ledematen uit te schakelen zoals volwassenen dit wel doen.

Wat kun je doen als je baby na de geboorte slecht slaapt?

Baby Slaap Geheimen coverAls je pasgeboren baby ’s nachts slecht slaapt of juist overdag niet wil slapen dan wil ik je het eBook Baby Slaap Geheimen van Annelot Hofstede aanraden.

>> Check hier mijn uitgebreide review van het boek Baby Slaap Geheimen!

Je leert in dit 50-pagina’s tellend boek unieke manieren om je baby sneller in slaap te laten vallen en langer door te laten slapen.

Daarnaast leer je wat de grootste fouten zijn die je kunt maken en hoe jij als ouders het slaappatroon van je kindje ondermijnt.

Het eBook komt voort uit de eigen ervaringen van Annelot maar vooral uit uitgebreid baby-slaaponderzoek in samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de V.S.

Je loopt bovendien geen enkel risico en krijgt gewoon je geld terug als je niet tevreden bent over het boek.

Wil jij meer informatie over Baby Slaap Geheimen? Klik dan op de onderstaande button en krijg ook nog eens de scherpste prijs en 8 gratis bonus eBooks!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DE HOOGSTE KORTING!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 7.500 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *