Verbeter je REM-slaap op een natuurlijke manier en verbeter je kwaliteit van leven!

REM-slaap verbeterenDe REM-slaap, diepe slaap, is de belangrijkste slaapfase in je slaapcyclus en als je je REM-slaap kunt verbeteren kun je zelfs je kwaliteit van leven sterk verbeteren.

We kennen het allemaal, in onze overvolle agenda kunnen we nauwelijks nog tijd vinden om te slapen terwijl we allemaal weten hoe belangrijk slapen is voor onze gezondheid.

Als je al gezondheidsproblemen hebt kun je deze in veel gevallen verlichten of zelfs oplossen simpelweg door meer en langer te slapen.

Echter meer slapen is nog maar de helft van de oplossing omdat het in veel gevallen veel belangrijker is om de slaapkwaliteit te verbeteren en meer REM-slaap te krijgen.

Door het missen van veel kwalitatieve slaap ontwikkel je “slaapschuld” die je enkel kunt aflossen door meer te slapen of door het achteruit gaan van je gezondheid.

Volgens sommige slaapexperts kun je deze slaapschuld nooit aflossen en zal chronisch slaapgebrek altijd zorgen voor een verslechterde gezondheid.

Inhoud

REM-SLAAP VS. NREM-SLAAP

Niet storen bordjeWanneer we in slaap vallen bevinden we ons in ofwel NREM-slaap (Non Rapid Eye Movement), of REM-slaap (Rapid Eye Movement).

Normaal gesproken begin je je slaapcyclus met een fase van NREM-slaap, gevolgd door een korte fase van REM-slaap.

Gedurende de gehele nachtrust wissel je van lange periodes van NREM-slaap naar kortere periodes van REM-slaap.

Naarmate je langer slaapt wordt de REM-slaapfase steeds langer en verbeterd je slaapkwaliteit.

Verschillen tussen NREM en REM

Tijdens de NREM-slaap rust je lichaam uit en herstelt het. Je kunt het vergelijken met een natuurlijk reparatiesysteem die onze spieren, botten en weefsel repareert en is erg belangrijk voor ons immuunsysteem.

Terwijl je ogen tijdens de REM-slaap snel heen en weer bewegen (wat niet gebeurt tijdens non-REM) en je de wildste avonturen kunt beleven in je dromen.

Tijdens de REM-slaap wordt het gedeelte van je hersenen waarmee je leert en dingen opneemt gestimuleerd en dit is natuurlijk uiterst belangrijk voor zowel kinderen als volwassenen.

Kinderen brengen zelfs de helft van hun gehele slaaptijd in de REM-slaapfase door, terwijl dit bij volwassenen een kwart van de slaaptijd is.

BETER LANG SLAPEN OF GOED SLAPEN?

Slapende vrouwWat is nu beter, proberen elke nacht zo lang mogelijk te slapen of je niet druk maken om de slaaptijd maar juist zoveel mogelijk tijd in de REM-slaapfase door te brengen?

Een gemiddelde volwassene slaapt tussen 6 en 7 uren per nacht en dit is eigenlijk best slecht omdat de aangeraden slaaptijd 8 – 9 uur bedraagt.

De lengte van je slaap zegt eigenlijk niet zoveel, want als je REM-slaap telkens wordt verstoord door bijvoorbeeld geluiden van buiten dan kun je 10 of 11 uren slapen maar nog steeds erg vermoeid wakker worden.

Vooral het krijgen van kinderen kan hier een grote rol in spelen, want ook al slaap je wel lang genoeg dan slaap je in veel gevallen niet diep genoeg en ben je je altijd bewust van je omgeving en elk geluidje van je baby.

Slecht slapen is slecht voor je gezondheid

Niet diep genoeg slapen kan een grote invloed op je gezondheid hebben waardoor je constant ziek bent, piekert, stress hebt en zelfs slaapangst kunt ontwikkelen.

Je kunt de diepte van je slaap meten met een sleep tracker om er achter te komen hoe vaak je (bijna) wakker wordt gedurende de nacht.

In het geval van kinderen kun je het beste met je partner afspreken wie ’s nachts opstaat en wie tijdens de vroege ochtend opstaat als ze huilen.

Als je dit goed verdeelt dan zul je wellicht korter slapen maar kun je je slaapkwaliteit wel verbeteren en meer REM-slaap pakken en uiteindelijk uitgeruster wakker worden.

Uiteindelijk wint de kwaliteit van slapen het van de duur van slapen, dus kun je beter iets korter maar wel goed slapen dan erg lang en slecht slapen.

VERBETER JE SLAAPKWALITEIT

Wanneer je de ouders bent van een erg slecht slapend kind dan wil ik je aanraden Baby Slaap Geheimen eens te proberen om je kind, maar ook jezelf, een goede nachtrust te gunnen.

Heb je geen kinderen, of slapen je kinderen al de hele nacht door, en je ontwaakt nog steeds elke ochtend erg vermoeid dan heb ik hieronder een aantal tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Krijg genoeg daglicht

Genoeg daglichtGoed slapen begint al in de ochtend en je kunt dan ook het beste vroeg op de dag al naar buiten gaan en je huid en ogen blootstellen aan zonlicht.

De zon (ook al is hij achter de wolken) zorgt ervoor dat je biologische klok weer dat het dag is en tijd is om wakker en alert te zijn.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzocht wat de invloed van blootstelling aan zonlicht betekent voor de diepte van je slaap (REM-slaap)

Hieruit bleek dat mensen die overdag veel natuurlijk licht tot zich kregen ’s nachts veel dieper slapen en een betere slaapkwaliteit hebben.

De resultaten laten zien dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. Daarnaast geldt dat hoe vroeger mensen in de ochtend fel licht tot zich krijgen, hoe vroeger ze ’s avonds in slaap vallen. (Gezondheidsnet)

Kom in beweging

Het leiden van een actief leven kan ervoor zorgen dat je goed slaapt.

Zo kun je door zelfs maar een kwartiertje per dag te sporten al een groot verschil in je slaapkwaliteit opmerken en zul je makkelijker in slaap vallen.

Door te sporten raakt je lichaam vermoeid en stijgt je lichaamstemperatuur.

Doordat je lichaam na het sporten weer afkoelt produceert je lichaam bepaalde hormonen die ervoor zorgen dat je je slaperig voelt.

Probeer overigens wel minimaal 2 uur voor je gaat slapen te sporten omdat te kort na het sporten naar bed gaan ervoor kan zorgen dat je juist nog vol adrenaline zit en moeilijk in slaap valt.

Voorkom stress

MediterenNiemand zal goed slapen wanneer hij of zij vol stress zit en alleen maar kan piekeren over de problemen die er spelen.

Daarom doe je er goed aan voor je gaat slapen ook je hoofd tot rust te brengen, dit kun je bijvoorbeeld doen met:

Pas wanneer je rust hebt in je hoofd zul je makkelijk in slaap vallen en belangrijker nog ook rustiger en dieper slapen waardoor je fitter wakker wordt.

Zorg voor een donkere en koele slaapkamer

Door een koele slaapomgeving (17 – 19 graden) zal je lichaam sneller in de slaapmodus gaan en zul jij makkelijker in slaap kunnen vallen.

Ook het nemen van een warme douche, waarbij je afsluit met koud water kan ervoor zorgen dat je binnen een mum van tijd in slaap valt.

Naast een goede kamertemperatuur is het belangrijk ervoor te zorgend at je slaapkamer volledig donker is, dus ook geen lampjes op elektronica.

Daarnaast is het aan te raden om je slaapkamer zoveel mogelijk geluiddicht te maken zodat je ongestoord kunt slapen en niet wakker wordt tijdens de REM-slaap.

Vermijd blauw licht

Vermijd blauw lichtBlauw licht is overal, zelfs als je het niet doorhebt, bijna alle elektronische apparaten met een beeldscherm stralen namelijk blauw licht uit.

Van je tv tot je laptop en van je smartphone tot je tablet overal komt blauw licht vanaf, zelfs van het schermpje van je high-tech thermostaat.

Door het kijken naar dit soort beeldschermen denkt je lichaam dat het dag is en zegt je biologische klok dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.

Als je blauw licht tot je neemt staakt je lichaam namelijk met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine.

Melatonine is ook het hormoon wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en dus (snel) in slaap kunt vallen.

Het is daarom aan te raden tenminste een uur voor je naar bed gaat alle elektronica met een beeldscherm uit te schakelen zodat de productie van dit slaaphormoon goed op gang kan komen.

Als je wel tot laat in de avond nog op je laptop moet werken, zoals ik nu doe, dan kun je hier speciale brillen voor kopen die het blauwe licht filteren en waarmee je dit probleem kunt voorkomen.

Volg een vaste slaaproutine

Probeer een vaste slaaproutine voor jezelf te bepalen, zelfs in het weekend, zodat er een bepaalde gewenning in je lichaam kan ontstaan.

Als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en een vast ritueel afwerkt gaat je lichaam dit op een gegeven moment herkennen en weet het dat het tijd is om te gaan slapen.

Voor mensen die in een ploegendienst werken zal dit lastiger zijn, maar ook zij kunnen (kleinere) vaste patronen in hun slaaproutine aanbrengen.

Dit zal naast de praktische voordelen ook rust in je hoofd brengen waardoor je niet alleen je REM-slaap zult verbeteren, maar ook de overall kwaliteit van je leven kunt verbeteren.

Zo zie je maar goed slapen is niet alleen belangrijk om uit te rusten, maar ook een wezenlijk onderdeel van een gezond en vitaal leven.

WIL JIJ OOK BETER SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekMaar hoe doe je dit nu allemaal, hoe kun je je REM-slaap en dus je slaapkwaliteit en uiteindelijk kwaliteit van leven verbeteren?

Om dit te bereiken wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

In deze (online) slaaptraining leer je van A tot Z hoe je makkelijker in slaap valt, rustiger slaapt en langer door kunt slapen.

Aan de hand van eenvoudige tips en oefeningen krijg je stap voor stap begeleiding in dit 120+ pagina’s tellend eBook en hardcover boek en zul jij beter leren slapen.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ 50% Korting)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen via onze exclusieve kortingslink download krijg je bovendien 50% korting en een aantal gratis extra bonus eBooks.

Je kunt deze slaaptraining overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 7.500 tevreden cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *