Slapen met je hond, nadelen en voordelen?

Slapen met je hondSlaapt jouw hond bij jou in de slaapkamer en vraag je je weleens af of dit een goed idee is?

In dit artikel laat ik je zien wat de voor- en nadelen van slapen met je hond is en waarom jij hierdoor oververmoeid kunt zijn.

Toegegeven, honden zijn zeer trouw en kunnen jou door moeilijke periodes in je leven slepen en misschien wil jij alleen een beetje extra liefde teruggeven door je trouwe viervoeter bij je in de slaapkamer of zelfs in bed te laten slapen.

Ach en wie kan die lieve natte snoet en kwispelende staart weerstaan?

In Nederland worden er ongeveer 2,2 miljoen honden gehouden, waardoor er dus in ongeveer 15% van alle Nederlandse huizen een hond aanwezig is.

Omdat deze trouwe beesten door velen als familie gezien wordt delen veel Nederlanders zelfs hun bed met Max, Rex of Lana.

Ben jij één van hen? Dan leer je in deze blog meer over wat samen slapen met je hond voor je slaap betekent en hoe je de gevolgen ervan kunt beperken.

SLAPEN MET JE HOND [VOORDELEN EN NADELEN]

Slaapexperts van de gerenommeerde Mayo Clinic in de Verenigde Staten hebben de slaapkwaliteit van mensen die samen met hun honden slapen onderzocht.

Hieruit bleek dat zij zich vooral comfortabel, veilig en simpelweg op hun gemak voelden met hun huisdier dichtbij.

Sommige kandidaten sliep juist beter met hun hond in de slaapkamer.

De voordelen stoppen echter wanneer de honden daadwerkelijk bij hun baasjes in bed gingen slapen.

De slaapkwaliteit van deze baasjes daalde aanzienlijk toen de honden in hetzelfde bed sprongen in vergelijking met alleen in de slaapkamer.

De meeste honden snurken namelijk en ook veel honden gaan ’s nachts slaapwandelen of beginnen plotseling te blaffen.

Daarnaast hebben honden een polyfasisch slaap- waakritme wat betekent dat ze elke nacht gemiddeld drie slaapcycli per uur doorlopen.

Hierdoor kun je ervan uitgaan dat ze veel lawaai en rumoer aan je slaapomgeving toevoegen omdat ze veel bewegen en geluiden maken wanneer ze steeds wakker worden.

Dit resulteert dus in een verstoorde slaap en een slechte slaapkwaliteit wanneer je samen met je hond in een bed slaapt.

RICHT JE SLAAPKAMER SLIM IN

Honden slapen in een mandHoewel samen slapen met je hond dus duidelijk niet het beste idee is zullen veel mensen hun trouwe viervoeter ’s nachts de toegang tot hun slaapkamer niet ontzeggen.

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan een kwart van alle honden in Nederland in een mensenbed slaapt samen met een volwassene of een kind.

Ok, als je echt je hond niet uit je slaapkamer wilt verbannen dan heb ik hieronder een aantal tips voor je om toch goed te slapen met je hond aan je zij:

#1: Zorg voor genoeg ruimte op je matras

Zorg ervoor dat je bed groot genoeg is voor jezelf om in te slapen en daarnaast genoeg ruimte voor je hond biedt.

Als je net een puppy hebt gekregen en niet zeker weet hoe groot deze uiteindelijk zal worden kun je beter wachten met het bed te delen tot je dit wel weet.

Je wilt namelijk niet veel geld uitgeven aan een nieuw matras om er vervolgens achter te komen dat deze te klein is.

Daarnaast is het moeilijk om je hond af te leren dat hij niet meer bij jou in bed mag slapen wanneer hij dit al lang gewend is.

#2: Geen speeltjes in bed

Om een betere nachtrust te krijgen moet je je bed enkel en alleen gebruiken om in te slapen en dit geldt ook voor je hond.

Zo is het bijvoorbeeld voor mensen slecht om elektronica in je slaapkamer te hebben en mag ook je hond z’n speeltjes niet meenemen naar bed.

Probeer je hond hier vanaf het begin in te trainen zodat hij weet dat jouw bed een plek is om te slapen en niet om te spelen.

#3: Was je beddengoed vaker

Wanneer je hond bij jou in bed slaapt is het bovendien verstandig om je beddengoed vaker te wassen en verschonen.

De meeste honden verharen als een malle en produceren bovendien onaangename geuren.

Daarnaast kunnen honden veel stof en vuiligheid meenemen naar je bed na een drukke dag buiten.

Het is bijna niet te doen om je hond elke avond voor het slapen in bad te doen, daarom wil ik je aanraden je bed minimaal twee keer per week te verschonen als je met je hond slaapt.

#4: Geef je hond een eigen bed

Het handigst is uiteraard om je hond een eigen bed te geven en deze bij jou in de slaapkamer te plaatsen.

Sommige fabrikanten doen zelfs speciaal onderzoek naar bedden voor honden en testen deze uitvoerig om je hond zo comfortabel mogelijk te laten slapen.

Hondenbedden zijn er in veel verschillende soorten en maten en op deze manier hoef jij je niet schuldig te voelen wanneer je je hond niet langer bij jou in bed laat slapen.

SLAAPT JE HOND OOK BETER BIJ JOU IN BED?

Hoe slaapt een hondTot slot wil ik nog dieper ingaan op de vraag of je hond ook daadwerkelijk beter slaapt bij jou in bed en of je je hond hier een plezier mee doet.

Uit het onderzoek van de Mayo kliniek kwam naar voren dat het je hond echt geen ene snuit uitmaakt.

Je trouwe viervoeter slaapt net zo goed op de vloer als bij jou in je slaapkamer of zelfs in bed, dus je doet het echt voor jezelf!

Slaapt jouw hond bij je in bed omdat je te maken hebt met chronische slaapproblemen of slaapangst?

Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden, met deze technieken kun jij je slaapproblemen gegarandeerd overwinnen!

Klik hier voor meer informatie over de 7-Stappen methode >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *