Slapen op hoogte en hoogteziekte voorkomen met deze praktische tips!

Slapen op hoogteGa jij binnenkort op vakantie naar de bergen en maak jij je zorgen hoe je gaat slapen op hoogte?

Of ga je binnenkort op hoogtestage om jezelf voor te bereiden op het nieuwe sportseizoen?

Dan is dit artikel speciaal voor jou, want in dit artikel ga ik je alles vertellen over slapen op hoogte.

Zo zul je kennismaken met de gevaren en eventuele voordelen van slapen ver boven de zeespiegel en geef ik je daarnaast een aantal tips en tricks hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Hier in Nederland en België slapen we bijna allemaal op zeeniveau, of zelfs eronder, en zit er voldoende zuurstof in de lucht om lekker te kunnen knorren.

WANNEER IS HOOGTE ÈCHT HOOGTE?

Voordat ik dieper inga op de gevolgen van slapen op hoogte en welke invloed dit op je lichaam kan hebben is het belangrijk om eerst te bepalen wat nou ècht hoogte is.

Over het algemeen spreken experts van hoogte vanaf ongeveer 2.000 meter boven zeeniveau en boven 3.000 meter wordt het ècht interessant.

Even ter illustratie, de top van de Mount Everest ligt op 8.848 meter hoogte en ook het basiskamp voor beklimmers van deze epische berg ligt al op meer dan 5 kilometer hoogte.

Veel uiterst fitte klimmers hebben al de grootste moeite om überhaupt het basiskamp te bereiken vanwege de ijle lucht, laat staan de top.

In dit artikel put ik ook grotendeels uit eigen ervaring, want ik heb tijdens mijn eigen topsportcarrière vele weken op hoogte doorgebracht in de Zwitserse Alpen.

Als aanstormend schaatstalent was trainen op hoogte namelijk een vast onderdeel tijdens de zomerperiode.

SLAPEN OP HOOGTE

Slapende manSlapen op hoogte wordt vaak als grillig en moeilijk omschreven omdat grote hoogte verschillende effecten op je lichaam heeft.

Waar er op zeeniveau nog ongeveer 21% zuurstof in de lucht zit is dit op drie kilometer hoogte wel anders en zakt het zuurstofgehalte naar ongeveer13% en dit merk je in iedere beweging die je maakt.

Dankzij dit gebrek aan zuurstof komt meteen het eerste slaapprobleem al om de hoek kijken, want je krijgt hierdoor namelijk een onregelmatige ademhaling.

Op het moment dat je lichaam ontdekt dat er met iedere ademhaling minder zuurstof binnenkomt denkt het dat er sneller geademd moet worden om genoeg zuurstof binnen te krijgen.

Deze versnelde ademhaling, oftewel tachypnoe, komt er inderdaad meer zuurstof binnen, maar je scheidt ook meer kooldioxide (CO2) uit.

Omdat je teveel kooldioxide verliest vertraagt je lichaam de ademhaling weer om verder verlies van CO2 te voorkomen.

Je lichaam schommelt dus heen en weer tussen snelle en langzame (of geen) ademhaling en hierdoor kun je ’s nachts wakker worden.

Om dit potentiële slaapprobleem tegen te gaan kun je een medicijn genaamd ‘acetazolamide’ gebruiken.

Dit medicijn drijft namelijk bicarbonaat uit je lichaam via je urine en hierdoor houd je je lichaam voor de gek omdat je lichaam gaat denken dat er genoeg zuurstof aanwezig is waardoor je niet wakker zult worden door een vertraagde ademhaling.

HOOGTEZIEKTE VOORKOMEN

Advies over omgaan met hoogte komt in vele verschillende soorten en maten, één hiervan is geen of minder rood vlees eten.

Wanneer het zuurstofniveau namelijk laag is zal je lichaam minder bloed naar bepaalde organen sturen, waaronder je spijsvertering.

Iedereen weet dat je het beste slaapt wanneer je lichaam na het eten de tijd heeft gehad om deze maaltijd te verteren.

Je kunt dus beter meerdere kleine hapjes eten die eenvoudig verteerbaar zijn, dus geen rood vlees of erg vet voedsel.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook cocathee drinken om hoogteziekte te voorkomen, deze thee wordt zoals het woord al zegt gemaakt van de coca plant.

Hoewel het blad gebruikt wordt om cocaïne te maken zijn de medicinale werkingen van deze plant niet te ontkennen.

De hoeveelheid werkende stof die je binnenkrijgt door het drinken van cocathee is minimaal, toch staat het bekend als een goed “medicijn” tegen hoogteziekte.

Hoewel een slaapverwekkende werking door het drinken van cocathee nooit wetenschappelijk bewezen is verbeterd het wel je transitie naar grote hoogte waardoor je überhaupt beter slaapt.

VEEL DRINKEN

Veel water drinken tegen hoogteziekteOf je nu cocathee drinkt of iets anders, het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven wanneer je op hoogte verblijft en daar goed wilt slapen.

Op grote hoogte zorgt een versnelde ademhaling namelijk voor vochtverlies, daarnaast verlies je eenvoudig vocht door zweten wanneer je op deze hoogte gaat bewegen of sporten.

Uitdroging kan ervoor zorgen dat je minder of geen slaaphormonen (melatonine) produceert waardoor je uiteraard slecht slaapt.

Bovendien krijg je te maken met een extreem droge mond en droge lippen wat je slaap sowieso al verhinderd.

Hoewel het soms lijkt dat je eenvoudig is slaap valt met een borrel op is het niet verstandig je heil te zoeken in het drinken van een slaapmutsje.

Alcohol droogt je lichaam namelijk ook uit en bovendien slaap je erg onrustig wanneer je gedronken hebt waardoor ook je slaapkwaliteit omlaag gaat.

ADEMHALINGSTECHNIEKEN TOEPASSEN

Wanneer je op hoogte slaapt kun je een aantal ademhalingstechnieken toepassen om sneller in slaap te vallen en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Dankzij deze ademhalingstechnieken kun je je lichaam en geest tot rust brengen en laten ontspannen waardoor je ook ontspannen en dus beter slaapt.

Neem bijvoorbeeld de 4-7-8 Ademhalingstechniek waarvan men zegt dat je hiermee binnen 1 minuut in slaap kunt vallen, deze kun je ook op hoogte gebruiken.

VOLG DE 7-STAPPEN METHODE

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenTot slot wil ik je nog de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden die je zowel op hoogte als in Nederland op zeeniveau kunt toepassen.

Je leert in deze online slaaptraining hoe je sneller in slaap kunt vallen, rustiger slaapt en langer door kunt slapen zonder midden in de nacht wakker te worden.

Zoals de titel al doet vermoeden doe je dit in 7 eenvoudige en duidelijke stappen boordevol met praktische slaaptips en oefeningen.

Van der Klaauw is ervan overtuigd dat zijn methode jouw slaapproblemen op kan lossen en belooft gegarandeerd succes.

Hij is zelfs zo zeker van zijn zaak dat je zijn slaaptraining GRATIS mag proberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Je kunt het Perfect Slapen in 7 Stappen ebook meteen als PDF-bestand downloaden op je computer, smartphone of tablet waardoor je direct aan de slag kunt!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit bestseller eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *