Slapen in de regen [Waarom slapen we beter als we water horen?]

Slapen in de regen [Waarom slapen we beter als we water horen?]Veel mensen slapen beter in de regen, maar hoe komt het dat je juist zo slaperig kunt worden van het geluid van regenspetters?

Een groot deel van het antwoord ligt in hoe onze hersenen de geluiden om ons heen interpreteren, zowel als je wakker bent als tijdens het slapen.

Alarmbellen en plotselinge knallen kunnen we nauwelijks negeren, hoe zacht of ver weg deze ook zijn.

Terwijl we langzame geluiden als de wind door de bomen of de golven die kapotslaan in de branding in onze hersenen bijna uit kunnen schakelen.

BETER SLAPEN IN DE REGEN – FEIT OF FABEL?

Hoewel er weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de reden waarom mensen de neiging hebben makkelijker te slapen als het regent kan het wel erg logisch zijn.

Laten we beginnen met een aantal potentiële redenen op een rijtje te zetten waarom je juist zo goed slaapt met het tikkende geluid van de regen op de achtergrond.

Rob de Nijs zong het al in zijn stokoude liedje, “Zachtjes tikt de regen op m’n zolderraam, ritme van de eenzaamheid,” waar met eenzaamheid natuurlijk dromenland werd bedoeld.

#1 HET GELUID VAN REGEN

Geluid van regenWees eerlijk, wat is er nu comfortabeler dan een beetje licht gesputter op een zomerse dag en wat kan er daarnaast angstaanjagender zijn dan een gigantische onweersbui of windhoos?

Het geluid van regen valt in de categorie: roze geluid, ook wel roze ruis of 1/f ruis genoemd, niet te verwarren met witte ruis wat juist gebruikt wordt om gedetineerden uit hun slaap te houden tijdens het ondervragen.

Roze ruis helpt bij het afbouwen van hersenactiviteit en helpt je in een soort trance te komen waardoor je niet alleen in slaap valt, maar ook je slaapkwaliteit omhoog gaat.

Daarnaast is het geluid van regen van nature geen bedreigend geluid voor je hersenen, waardoor je brein je toestaat in te dutten.

Ter vergelijking zul je vaak automatisch wakker worden van wél bedreigende geluiden zoals alarmen.

In 2012 hebben wetenschappers in een Amerikaans ziekenhuis getest of de patiënten wakker zouden worden als het alarm erg stil werd aangezet.

Wat denk je? Iedereen wakker, terwijl dezelfde mensen niet wakker werden van het razende verkeer buiten op straat of een overvliegende traumaheli, terwijl deze geluiden vele malen luider zijn.

Regen is van nature niet bedreigend voor mensen, daarom staat je brein het toe in slaap te vallen. Het geluid van regen kan zelfs andere geluiden die je wél wakker zullen houden maskeren.

#2 JE SLAAPT BETER IN HET DONKER

Slapen in het donkerIn de meeste gevallen kleurt de lucht donker als het regent of gaat regenen en verdwijnt de zon achter deze regenwolken.

Als de zon verdwijnt maakt je lichaam meer melatonine aan, terwijl het juist minder serotonine produceert.

Waar zonlicht het lichaam juist de opdracht geeft om te stoppen met het produceren van de melatonine die ons ’s avonds slaperig maakt.

Als er geen zon is die je uit je bed kan branden heb je vaker de neiging om toch nog een keertje om te draaien in je comfortabele bed.

Zonlicht helpt het lichaam juist serotonine aan te maken, waarvan je niet alleen meer energie krijgt maar ook een beter humeur.

Op regenachtige dagen ben je minder enthousiast en heb je minder zin in de dag die voor je ligt.

Heb je behoefte aan een klein beetje extra slaperigheid? Neem dan een kijkje bij deze natuurlijke voedingssupplementen in de advertentie hieronder!

#3 HET GEVOEL

Beter slapen in de regenDe volgende reden waarom je lekkerder slaapt als het regent is misschien iets minder wetenschappelijk onderbouwd maar er zit ook een psychologische oorzaak achter.

Afgezien van mensen met depressies of iets dergelijks zullen veel mensen een groot deel van hun gemoedstoestand afstemmen op het weer.

Dit is overigens wel wetenschappelijk onderzocht en hieruit is gebleken dat hogere temperaturen en meer zon mensen vrolijk maakt, terwijl harde wind en een gebrek aan zon mensen juist somber maakt.

Daarnaast bleek uit een ander onderzoek dat er een verband is tussen hevige regenval en een verminderde gemoedstoestand, des te meer reden om in bed te blijven, toch?

#4 DE GEUR VAN REGEN

De geur van regenOok de geur van een regenachtige dag helpt je slaperig te maken.

Als het droog wordt komen er uit de wortels van planten en bomen een stofje genaamd geosmine vrij en deze geeft een muskusachtige geur af waarvan je slaperig wordt.

Hetzelfde effect kun je ervaren als je in de tuin werkt, afgezien van de zware arbeid waar je moe van wordt zul je dus ook slaperig worden van de geur, mits het geregend heeft natuurlijk.

Door hevig onweer ontstaat ozon, dit heeft een geur die doet denken aan chloor en bleek. 

Deze geuren zijn vaak erg comfortabel omdat ze erg aards zijn, waardoor je nog verder kunt ontspannen en nog dieper in slaap kunt vallen.

Dus het is erg goed mogelijk dat je onder de wol kruipt als het onweert en regent, maar slaap je echt daadwerkelijk beter als het regent?

SLAAP JE ECHT BETER ALS HET REGENT?

Vreemd genoeg lijkt dit niet het geval te zijn, want uit uitvoerig onderzoek is namelijk gebleken dat je bij zonnige dagen een betere nachtrust hebt.

De reden hiervan is simpel: Regen en onweersstormen zijn moeilijk te voorspellen en laten we eerlijk zijn, flitsen, donder, rammelende ramen en gierende wind zijn storend en laten je vaak niet ongestoord slapen.

Echter zit ook hier weer een kleine nuance achter, want als het zachtjes regent en dus niet met bakken uit de lucht valt maakt dit een erg plezierig en zacht geluid wat wél bevorderlijk is voor je slaap.

Maar laat je niet uit het veld slaan en laten we eerlijk zijn, regenachtige dagen zijn ervoor gemaakt om lekker in bed, of op de bank, onder je dekentje te kruipen en heerlijk weg te dromen.

WIL JIJ OOK ZONDER REGEN GOED SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen 50% kortingAls jij niet wilt wachten tot er weer een regenachtige dag/nacht komt (hoewel dit in Nederland natuurlijk niet lang hoeft te duren) dan wil ik je aanraden de Perfect Slapen in 7 Stappen methode eens te proberen.

Auteur en ervaringsdeskundige William van der Klaauw zorgt ervoor dat je in 7 eenvoudige maar toch uitgebreide stappen met bijzondere oefeningen beter gaat slapen.

Zo leer je o.a. hoe je je biologische klok weer gelijk zet zodat jij weer een “normaal” slaap- waakritme zult krijgen.

Ook zul je leren hoe je om moet gaan met stress om goed te slapen en je slaapangst te overwinnen.

Bovendien krijg je nu tijdelijk de Crystal Waters slaapmuziek die ook grotendeels gebruik maakt van geluiden uit de natuur (er staat niet voor niks een helder blauwe zee op de cover).

NIET-GOED-GELD-TERUG GARANTIE

Je loopt geen enkel risico, want als je niet tevreden bent over de cursus kun je binnen 90 dagen gewoon je geld terugkrijgen.

Ik ben ervan overtuigd dat je dit niet zult doen, omdat deze methode ontzettend waardevol is en je gegarandeerd beter leert slapen, ik ben het levende bewijs ervan!

Download deze 120 pagina’s tellende slaapcursus nu met 50% korting waardoor je tijdelijk slechts €37,- betaalt in plaats van €74,-.

Ga net als mij en 5.000 andere mensen beter slapen met Perfect Slapen in 7 Stappen en download het eBook door op de link hieronder te klikken!

JA! IK WIL VANAVOND AL BETER SLAPEN!

1 gedachte over “Slapen in de regen [Waarom slapen we beter als we water horen?]

  1. Noortje

    Hoezo beter slapen als het regent? Ik word altijd (!) wakker van regen. Dus niks roze ruis. Ik slaap in een donkere kamer, dat is het probleem niet. Op welk tijdstip dan ook, regen maakt mij wakker. En ik blijf wakker tot de regen stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *