Zo kun je beter slapen als je ziek bent [9 Handige tips]

Beter slapen als je ziek bentEen griepje of verkoudheid heb je zo te pakken en je weet dat je hierdoor vaak erg slecht kunt slapen. Daarom heb ik in dit artikel 9 handige tips voor jou verzameld om beter te slapen als je ziek bent.

Vooral tijdens de koude wintermaanden voelen veel mensen zich ziek, zwak en misselijk en dit kan je slaap natuurlijk negatief beïnvloeden.

Griep en verkoudheid kun je niet meteen genezen met een wondermedicijn, maar door genoeg rust te nemen en te drinken kun je je immuunsysteem wel helpen deze virussen sneller te verslaan.

Inhoud

BETER SLAPEN ALS JE ZIEK BENT

Vrouw in bed met theeEchter rust nemen is vaak erg moeilijk als je ziek bent en hoe erg je het ook probeert vaak kun je gewoon niet slapen vanwege de keelpijn of verstopte neus.

Je moet dan happen naar adem en wanneer je dan wel slaapt word je veelal hoestend weer wakker.

Als je dan ook nog verhoging, oftewel koorts, hebt dan lig je vaak te baden in het zweet wat wordt afgewisseld met koude rillingen.

Maar zelfs wanneer je griep de strijd van je aan het winnen is dan zijn er nog steeds een aantal manieren waarop jij toch de rust kunt krijgen die je zo hard verdient.

Wil jij beter slapen terwijl je ziek bent of je niet lekker voelt? Check dan snel mijn 9 bruikbare tips om een betere nachtrust te krijgen wanneer je je niet lekker voelt.

#1: EET KIPPENSOEP

Als je ziek bent heb je in veel gevallen weinig zin om te eten maar toch weet je dat wel moet eten om je later beter te gaan voelen.

Probeer dan eens kippensoep te eten, want dit is niet alleen een lichte maaltijd die relatief makkelijk verteerbaar is maar heeft ook nog andere voordelen.

Het stoom van je gloeiend hete kom soep helpt om je neusholtes vrij te maken terwijl de bouillon ervoor zorgt dat je gehydrateerd blijft.

Dit is echter nog niet alles, want uit onderzoek is gebleken dat kippensoep ook een ontstekingsremmende werking heeft waardoor de symptomen van je verkoudheid langzaam afnemen en jij sneller weer op de been bent.

Uiteraard kun je ingrediënten weglaten en toevoegen als je de soep zelf maakt, toch werkt soep in pak net zo goed als zelfgemaakte kippensoep.

Check hieronder hoe je makkelijk zelf een lekkere en gezonde kippensoep kunt maken:

#2: VERZACHT HET HOESTEN

Verzacht het hoesten griepHet drinken van zout water helpt niet alleen tegen benauwdheid, maar helpt je ook de pijn in de keel van het hoesten te verzachten.

De beste verhouding is om een halve theelepel zout per 250ml warm (gekookt) water te mengen.

Als je niet goed tegen zout kunt dan kun je cafeïnevrije zwarte thee met een eetlepel honing proberen.

Zwarte thee bevat theobromine en dit stofje zorgt ervoor dat je het hoesten kunt onderdrukken.

Het zoete van de honing helpt je aan de andere kant het zere gevoel in je keel te verzachten.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat honing keelpijn beter kan verzachten dan allerlei hoestdrankjes die je bij een drogist kunt kopen.

#3: NEEM EEN HETE DOUCHE

Een hete douche is meer dan alleen ontspannend, want de stoom die zich in een gesloten douchecabine kan ontwikkelen is een goede natuurlijke en effectieve manier om je verstopte neus vrij te maken waardoor je weer makkelijker kunt ademen.

Ben je te zwak om te staan in de douche? Neem dan gewoon een krukje mee en ga in de badkamer zitten en laat de warme douche lopen, ook dan kun je prima stomen.

Wil je dit proces nog meer kracht bijzetten voeg dan een beetje eucalyptus olie toe, dit helpt ook tegen gewrichtspijn die bij een griepje of verkoudheid komen kijken.

Als leuke bijkomstigheid helpt de plotselinge daling van je lichaamstemperatuur als je de douche verlaat jou makkelijker in slaap te vallen.

#4: GEBRUIK EEN SIMPELE ZOUTOPLOSSING

Vrouw verkoudenVoor het verhelpen van je verstopte neus kun je beter een simpele zoutoplossing gebruik dan een neusspray van de drogist.

Niet alleen is het zoutwater effectiever, maar neussprays zorgen ook voor uitdroging in je neusholtes en kunnen op lange termijn zelfs verslavend zijn.

Je kunt zout oplossen in warm water en direct van je hand snuiven, maar je kunt hiervoor ook speciale neusspoelkannetjes kopen.

Deze zogenaamde neusspoelkannetjes zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisten en maken het spoelen met een zoutoplossing veel makkelijker.

Tip: Gebruik altijd natuurlijk zeezout omdat keukenzout bewerkt is met vele andere irriterende stoffen om het tijdens het koken te kunnen gebruiken.

#5: VERMIJD STIMULERENDE MEDICATIE

In veel medicijnen zitten stimulerende stoffen die het moeilijker maken om in slaap te vallen.

Hoewel er geen echte geneesmiddelen bestaan tegen verkoudheid gebruiken veel mensen vaak wel simpele huismiddeltjes die soms anders kunnen uitpakken dan verwacht.

Zo bevatten hoestdrankjes en neussprays vaak Decongestivum en Pseudo-efedrine wat ervoor kan zorgen dat je hyperactief wordt.

Waar deze stofjes er bij de één voor zorgen dat ze juist slaperig worden kunnen ze bij een ander juist een tegenovergestelde werking.

Als je weet dat de ingrediënten voor jou geen probleem vormen dan is het prima om deze middeltjes te nemen, maar wanneer je het niet zeker weet kun je er vaak maar beter bij uit de buurt blijven om slapeloosheid als je ziek bent te vermijden.

Een ander veelgebruikt hulpmiddel om te kunnen slapen als je ziek bent is het nemen van een borreltje of een kruidenbitter zoals Berenburg.

Toch kun je dit beter niet doen omdat alcohol ervoor zorgt dat je erg onrustig slaapt waardoor je je de volgende dag vaak nòg slechter voelt.

#6: ZORG VOOR EEN COMFORTABELE SLAAPKAMER

Comfortabele slaapkamerOf je nu ziek of niet ziek bent, een goede nachtrust is voor een groot deel afhankelijk van een comfortabele slaapomgeving.

Om je slaapkamer zo slaapvriendelijk mogelijk te maken moet je ervoor zorgen dat deze erg donker is en geen licht van buiten toelaat door goede verduisterende gordijnen te plaatsen.

Ook moet je slaapkamer stil en geluiddicht zijn. Het plaatsen van bovengenoemde gordijnen hebben in veel gevallen naast een verduisterende werking ook een geluiddempende werking, twee vliegen in één klap dus.

Kun je dit niet realiseren door bijvoorbeeld een drukke weg direct voor je slaapkamer dan kun je bijvoorbeeld proberen met oordopjes te slapen.

Schakel ook alle elektronica (zoals: tv, laptop en smartphone) in je slaapkamer uit en draai je alarmklok om niet constant naar de tijd te kijken.

Daarnaast kun je in je slaapkamer het beste zorgen voor een temperatuur tussen 17 en 19 graden en onder meerdere dunne dekens slapen in plaats van een enkel dik deken.

Hoewel deze slaapkamertemperatuur misschien koud lijkt, vooral wanneer je ziek bent, is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat je beter slaapt in een koude kamer, ook als je ziek bent.

#7: BEWAAR HULPMIDDELEN OP JE NACHTKASTJE

NachtkastjeNadat je eindelijk in slaap bent gevallen is het laatste wat je wilt dat je midden in de nacht uit bed moet om allerlei middeltjes te halen.

Daarom is het ook verstandig om alles wat je denkt nodig te hebben tijdens de nacht voor je gaat slapen al op je nachtkastje te zetten.

Een groot glas water is lekker om bij te komen van je hoestbui, terwijl een aantal druppels honing je keel weer kunnen verzachten. (Bewaar de honing in een klein kommetje met een lepel)

Vergeet natuurlijk ook niet om je nachtkastje te voorzien van zakdoekjes om je neus te snuiten.

Daarnaast is het handig om een boek of tijdschrift naast je bed te hebben, want als je wakker wordt kun je je door een aantal minuten te lezen in veel gevallen alweer erg slaperig voelen en makkelijk weer in slaap vallen.

#8: LEG JE HOOFD OMHOOG

Zelfs als je voor het slapen je neusholtes en luchtwegen vrij hebt gemaakt is het erg waarschijnlijk dat deze na een paar uur weer potdicht zitten.

Om dit (gedeeltelijk) te voorkomen kun je je hoofd omhoog leggen door een extra kussen of boek(en) onder je normale kussen te leggen.

Doe dit echter niet te lang om nek- en rugklachten te voorkomen.

#9: LEER BETER SLAPEN, OOK ALS JE ZIEK BENT

Perfect Slapen in 7 Stappen boekDoor het volgen van een (online) slaaptraining leer je alle aspecten die nodig zijn om goed te slapen en geef je jezelf alle kennis om goed te kunnen slapen, zelfs als je ziek bent.

Ik heb persoonlijk veel gehad aan het eBook Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw en wil het jou daarom ook van harte aanraden.

Dankzij de vele handige tips en oefeningen weet ik precies wat ik moet doen om makkelijk en snel in slaap te vallen en rustig te kunnen slapen.

Dit geeft mij daarom ook alle vertrouwen dat ik een goede nachtrust tegemoet ga, ook als ik me niet lekker voel.

Probeer de online slaaptraining nu gratis!

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu bestelt via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en kun je het 120+ pagina’s tellende eBook meteen downloaden.

Na het invullen van je adresgegevens krijg je bovendien het hardcover boek de volgende dag gratis thuisgestuurd.

Je kunt deze slaapcursus overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *