Slapend afvallen: Slaap meer en weeg minder!

Slapend afvallenSlapend afvallen, is dit mogelijk? Het is in ieder geval duidelijk dat slaapgebrek je gewicht negatief beïnvloedt.

Werkt dit dan ook andersom, val je af als je juist wel goed slaapt?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen, je zult nooit afvallen enkel en alleen door veel te slapen.

Wat je wel kunt doen is de omstandigheden te creëren waarin je elke nacht goed en genoeg slaapt en alles in het werk kunt stellen om af te vallen.

Daarom geef ik je aan het einde van dit artikel ook een aantal uiterst waardevolle slaaptips waarmee jij beter en langer kunt leren slapen.

SLAPEND AFVALLEN, KAN DAT?

Meisje in bedJuist als je slaaptekort hebt zul je meer honger hebben en heb je vaak vooral trek in een vette hap wat je gewicht uiteraard niet ten goede komt.

Of je eet te laat nog een grote maaltijd of snack waardoor je wéér laat gaat slapen omdat je simpelweg nog te vol zit om te kunnen slapen.

Ook zul je eerder geneigd zijn om niet te gaan sporten als je slecht slaapt omdat je te moe bent, terwijl je dit juist wel van plan was.

Als dit een enkele keer voorkomt is het natuurlijk geen probleem, maar het grote probleem is juist dat meer dan een derde van alle Nederlanders structureel niet goed en niet genoeg slaapt.

Experts zijn het er dan ook roerend over eens dat genoeg slapen net zo belangrijk voor je gezondheid en je gewicht is als een goed dieet en sporten.

VETVERBRANDING TIJDENS SLAAP

Ok, daadwerkelijk slapend afvallen en gewicht verliezen terwijl je slaapt is misschien niet direct mogelijk.

Je zult overigens ook weinig vet verbranden tijdens het slapen, echter je verbrandt wel calorieën als je slaapt.

Een gemiddeld persoon verbrandt ongeveer 450 calorieën tijdens een nacht van ongeveer 8 uur.

Ook zul je ongeveer 1 – 1,5 liter vocht verliezen tijdens de nacht (afhankelijk van je lichaam en kamertemperatuur) en kan al snel een kilo schelen.

Dus echt slapend afvallen gaat niet lukken, maar goed slapen is wel extreem belangrijk voor je lichaam om de randvoorwaarden te creëren om vet te verbranden en af te vallen.

Slapend afvallen op zich is niet mogelijk, maar je kunt door goed te slapen wel de omstandigheden creëren om te kunnen afvallen!

WAT DOET JE BREIN ALS JE SLAAPT?

Wat doet je brein als je slaaptWanneer je te weinig slaapt geef je je hersenen de ruimte (meer) verkeerde keuzes te maken.

Slecht slapen beïnvloedt namelijk de frontale kwab in je hersenen en juist dit gedeelte van je brein is verantwoordelijk voor het maken van beslissingen en beheersen van impulsen.

Je voelt je dus bijna alsof je een beetje dronken bent als je regelmatig te weinig slaapt en je zult minder goede en doordachte beslissingen nemen.

Daarnaast zullen je hersenen zichzelf willen “belonen” en gaan op zoek naar iets wat goed voelt en dit is dus waarom je zo vaak eetbuien hebt als je moe bent.

Dit terwijl je juist zo goed ‘nee’ kunt zeggen tegen een extra koekje, gebakje of snack als je goed uitgerust bent.

Het is ook keer op keer uit onderzoek gebleken dat kandidaten die niet goed geslapen hebben kozen voor voedsel met veel koolhydraten en vet, terwijl kandidaten die wel netjes 8 uren hadden geslapen kozen voor gezondere alternatieven.

Als klap op de vuurpijl namen kandidaten met een groot slaaptekort ook telkens grotere porties per keer waardoor je natuurlijk makkelijk overgewicht kunt ontwikkelen.

Tel je dit bij elkaar op dan kun je concluderen dat je met een slaperig brein een grote behoefte hebt aan junkfood en niet de controle hebt om nee te zeggen, terwijl je dit na een goede nachtrust wel kunt.

HONGERHORMONEN

HongerhormonenNet als voedsel de brandstof voor je lichaam is geeft slapen je hersenen nieuwe energie.

De meeste mensen hebben ongeveer 7 – 9 uren slaap nodig per nacht en wanneer je structureel minder krijgt dan zal je lichaam hierop reageren.

Dit komt omdat te weinig slaap je honger- en verzadigingshormoon, waaronder ghreline en leptine, beïnvloedt.

Ghreline geeft een signaaltje aan je hersenen wanneer het tijd is om te eten en als je slaaptekort hebt maakt je lichaam meer ghreline aan waardoor je vaker en meer wilt eten.

Leptine daarentegen laat je lichaam en je brein weten wanneer het tijd is om te stoppen met eten en je genoeg hebt gehad.

Als je niet genoeg nachtrust krijgt produceer je minder leptine waardoor je minder snel een vol en verzadigd gevoel krijgt en meer kunt en wilt eten.

Tel dit bij elkaar op en het is geen wonder dat slaapgebrek je aanzet tot (vr)eetbuien, met als logisch gevolg dat je te dik wordt.

ALS JE SLECHT SLAAPT HOUD JE MEER VET VAST

Buikomvang metenOm nog maar te zwijgen van cortisol. Cortisol is het hormoon die je lichaam de opdracht geeft om energie (lees: vet) te sparen voor de uren die je wakker bent.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een dieet volgen om af te vallen 50% minder vet verloren toen ze 2 weken minder sliepen, terwijl ze dezelfde hoeveelheid calorieën aten.

Ze voelden zich bovendien minder verzadigd na een maaltijd, hadden meer honger en waren bovendien erg futloos.

Ook kan je lichaam na een week van weinig slaap minder goed omgaan met insuline waardoor je spijsvertering 25% minder goed werkt.

Insuline is het hormoon die ervoor zorgt dat je suiker, zetmeel en vele andere voedingsstoffen om kunt zetten in energie.

Wanneer je lijf minder goed op insuline kan reageren kan je lichaam de vetten uit je bloedbaan niet meer goed behandelen en wordt het opgeslagen als vet.

Je zult dus niet zozeer slapend afvallen, maar als je te weinig slaapt kan dit je hele spijsvertering in de war schoppen en kom je veel makkelijker aan.

SLAAPTIPS VOOR EEN BETERE NACHTRUST

Stel in bedEcht goed slapen is tegenwoordig bijna onmogelijk en wordt nog steeds moeilijker met onze steeds vollere agenda’s en drukke schema’s.

Daarom heb ik een aantal handige slaaptips voor je op een rijtje gezet om toch elke nacht een goede nachtrust te kunnen pakken.

  • Schakel alle elektronica minimaal een uur voor je gaat slapen uit (tv, laptop, tablet en smartphone
  • Volg elke avond een vaste slaaproutine en breng je hoofd en lichaam tot rust met bijvoorbeeld een warm bad of meditatie
  • Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed en zet ook je wekker op dezelfde tijd zodat je elke nacht hetzelfde aantal slaapuren maakt (ook in het weekend)
  • Gebruik je slaapkamer echt alleen om in te slapen en seks te hebben. Als je gaat werken in bed dan zal dit je slaap beïnvloeden
  • Zorg voor een donkere en geluidsdichte slaapkamer waarin geen invloeden van buitenaf binnenkomen zodat jij ongestoord kunt slapen
  • Let op wat je eet en probeer het nuttigen van grote en zware maaltijden vlak voor je bedtijd te voorkomen omdat dit voor maagzuurproblemen kan zorgen tijdens de nacht
  • Drink overdag (vooral na de lunch) het drinken van koffie en energiedrankjes te vermijden omdat hier erg veel cafeïne in zit en juist cafeïne zorgt ervoor dat je wakker en alert wordt

LEER EENVOUDIG BETER TE SLAPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekDit zijn natuurlijk slechts enkele slaaptips, maar wil jij ècht beter leren slapen? Dan wil ik je de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van harte aanraden.

William van der Klaauw is de auteur van dit 120+ pagina’s tellend eBook en hij is een ware slaapexpert en kan jou helpen sneller in slaap te vallen en langer te slapen.

Dit ga je doen in 7 uitgebreide stappen aan de hand van vele eenvoudige tips en oefeningen met duidelijke uitleg waarom je juist dit moet doen.

Je kunt deze online slaaptraining na het bestellen meteen downloaden waardoor je meteen aan de slag kunt en krijgt bovendien het hardcover boek de volgende werkdag thuisgestuurd.

100% Niet-geld-terug-garantie

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink onderaan de pagina krijg je 50% korting en krijg je bovendien een aantal gratis extra bonus eBooks.

Je loopt bovendien geen enkel risico, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE DOWNLOAD PAGINA

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *