Waterbed: Waar zijn de ooit zo populaire waterbedden gebleven?

WaterbedIn de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw waren ze niet weg te denken uit veel Nederlandse slaapkamers, toch hoor je er weinig meer over. Wat is er met het waterbed gebeurt?

Dit golvende bed kwam overwaaien uit de Verenigde Staten en was ook hier in Nederland een ware trend in de slaapkamer.

In het topjaar 1986 werd er wereldwijd zelfs voor ruim 2 miljard dollar aan waterbedden verkocht.

Echter nu ruim 30 jaar later lijkt het waterbed in rook te zijn opgegaan en compleet van de aardbodem verdwenen.

Waterbedden waren vooral geliefd omdat ze je lichaam goed konden ondersteunen, maar tegelijkertijd erg comfortabel waren.

WATERBEDDEN VERVANGEN DOOR TRAAGSCHUIMMATRASSEN

TraagschuimmatrasAlles veranderde eigenlijk toen het merk  Tempur eind jaren ’90 met zijn traagschuimmatrassen op de markt kwam.

Deze matrassen zijn net zo comfortabel en ondersteunen je lichaam net zo goed als een waterbed.

Traagschuimmatrassen kunnen niet lekken en waterschade veroorzaken en geven geen golvende werking aan je partner wanneer jij omdraait.

Daarnaast waren waterbedden vanwege de vele componenten, de watervulling en het gewicht erg moeilijk te verplaatsen.

Toen Tempur dus de traagschuimmatrassen op de markt bracht zagen mensen al snel dat deze matrassen vele voordelen hadden waardoor het waterbed simpelweg in de vergetelheid is geraakt.

Traagschuim, ook wel: visco-elastisch schuim, geheugenschuim of nasa-schuim, is een materiaal dat wanneer het wordt ingedrukt langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dat kan ongeveer 0,5 tot 5 seconden duren.

Daarnaast wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Het vindt vooral toepassing in matrassen omdat het minder druk geeft op uitstekende lichaamsdelen. (Wikipedia)

GESCHIEDENIS VAN HET WATERBED

Veel mensen dachten dat het waterbed echt een nieuwe innovatie was toen deze op de markt kwamen en aan populariteit wonnen, maar dit is echter niet het geval.

Ruim 3.000 jaar geleden sliepen de Perzen al op bedden gemaakt van geitenhuiden gevuld met water.

In de 19e eeuw deden wetenschappers al onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van slapen op een matras gevuld met water.

Het duurde echter meer dan 150 jaar voor het eerste productiemodel in 1968 op de San Francisco State University werd gepresenteerd.

Charles Hall, een student aan de universiteit en de bedenker van het moderne waterbed, heeft in 1971 patent aangevraagd op het waterbed en is hier bijzonder rijk van geworden.

WATERBED VS. LUCHTBED

Luxe luchtbedEen interessante vergelijking is die tussen een waterbed en een luxe luchtbed, beide hebben voordelen en nadelen maar welke is de beste?

Hedendaagse luchtbedden zijn gemaakt van rubber of vinyl, worden gevuld met lucht en kunnen eenvoudig meerdere volwassen mensen ondersteunen.

Veel luchtbedden kun je snel oppompen en leeg laten lopen en zijn erg licht waardoor ze erg goed verplaatsbaar zijn.

Waterbedden daarentegen zijn erg moeilijk te verplaatsen vanwege het grote gewicht maar zijn in de meeste gevallen wel iets comfortabeler.

Bovendien kun je het water in een waterbed vaak verwarmen met een druk op de knop waardoor deze extra comfortabel kan zijn tijdens koude nachten.

In deze vergelijking zou ik toch voor het luchtbed kiezen omdat deze makkelijker te verplaatsen en veel minder duur is.

Bovendien kun je een waterbed in veel (kleine) appartementen niet eens kwijt of moet de vloer zelfs versterkt worden vanwege het gewicht.

De allerbeste keuze is overigens nog steeds een “gewoon” schuimmatras omdat deze relatief goedkoop zijn, de kwaliteit hoog is en beter vocht (zweet) kan afvoeren.

FEITEN:

  • Een waterbed kan ruim 1.000 kilo wegen, afhankelijk van de grootte en het ontwerp
  • Je kunt een waterbed matras niet laten ontploffen omdat er geen druk in zit
  • Waterbedden gaan gemiddeld 10 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het onderhoud
  • In 1986 steeg de verkoop van waterbedden naar ruim $2 miljard
  • Waterbedden hebben vooral in de VS in de beginjaren voor veel waterschade in huis gezorgd
  • Veel mensen geloven dat de productie van waterbedden stokte door een tekort aan latex in de jaren ’90
  • Je kunt op een waterbed een lichter persoon laten “vliegen” als een zwaarder persoon erop springt (vergelijkbaar met een trampoline)

CONCLUSIE

Het waterbed is simpelweg uit de gratie geraakt omdat er iets beters (matrassen van traagschuim) op de markt kwam.

Hoewel het ouderwetse waterbed met een gigantisch houten frame uit de mode is geraakt zijn er toch een aantal bedrijven achter de schermen bezig om een comeback in te luiden met een meer verfijnd model.

WIL JIJ OP ELK BED GOED SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWeet jij nog niet precies welk bed voor jou de beste keuze is? Misschien ligt de oplossing voor jouw slaapprobleem helemaal niet in het type bed, maar juist in de slaapkwaliteit.

Wanneer je slecht slaapt en het uren duurt voor je in slaap valt dan wil ik je de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van harte aanraden.

In dit 120+ pagina’s tellend eBook leert slaapexpert William van der Klaauw jou alles wat je nodig hebt om beter te kunnen slapen.

Je kunt de cursus meteen downloaden waardoor je meteen aan de slag kunt en krijgt de volgende werkdag het hardcover boek gewoon thuisgestuurd.

Niet-goed-geld-terug garantie (50% Korting)

Je krijgt bovendien 50% korting en een aantal bonus eBooks als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink hieronder.

Daarnaast kun je de cursus overigens gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *