Komt tandenknarsen door cafeïne en angst?

Tandenknarsen gebitTandenknarsen is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Toch weten slechts weinig mensen hoe je het kunt voorkomen.

Bruxisme is de medische term voor tandenknarsen en deze conditie wordt gekarakteriseerd door het over elkaar schuren van de tanden en het op slot springen van de kaak.

In Nederland knarst ongeveer 10% van de mensen zijn of haar tanden dit resulteert in klachten als: pijnlijke en geïrriteerde kaak, gezichtspijn en erg gevoelige tanden.

Vergeleken met 10 jaar geleden zien tandartsen en orthodontisten 30% meer mensen hun praktijk binnenkomen met symptomen die veroorzaakt zijn door tandenknarsen.

In de meeste gevallen gebeurt tandenknarsen ’s nachts tijdens het slapen en worden tandenknarsers wakker met een pijnlijke kaak of worden hier de volgende dag door hun partner van op de hoogte gebracht. 

Uit onderzoek is gebleken dat bijna 70% van alle bruxisme-gevallen veroorzaakt wordt door angst en stress.

Inhoud

SYMPTOMEN VAN TANDENKNARSEN

Laten we eerst de symptomen van tandenknarsen eens op een rijtje zetten:

  • Pijnlijke en geïrriteerde kaak
  • Gezichtspijn (vooral rond de mond)
  • Gevoelige tanden
  • Gaatjes door verlies van glazuur op het tandoppervlak
  • Afgeschuurde tanden, waardoor er een ruw oppervlak ontstaat (na langdurig tandenknarsen)

Ernstige gevallen van tandenknarsen (schokkende beelden).

Hoevaak komt bruxisme voor?

Bruxisme komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor en het zijn vooral mensen in de leeftijd tussen 25 en 44 jaar oud die het doen.

Zoals gezegd is het aantal gevallen van bruxisme de afgelopen 10 jaar met 30% gestegen en dit is een ernstige conclusie.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met ons drukkere bestaan en werkgerelateerde stress omdat veel mensen zich in hun werkleven steeds meer onder druk gezet voelen dan een decennium geleden.

Waarom gebeurt tandenknarsen ’s nachts?

Tandenknarsen in bedEr zijn twee verschillende redenen waarom we vooral ’s nachts tandenknarsen, de eerste reden is stress en dit komt vooral erg vaak bij vrouwen voor.

Als we slapen kunnen onze zorgen (bewust en onbewust) zorgen voor knarsetanden, kaakpijn en zelfs een verlamde kaakspier.

De tweede reden is erfelijkheid, want tandenknarsen is erfelijk en kun je dus van je ouders en grootouders overnemen.

Bovendien komt bruxisme vaker voor bij mensen die vaak alcohol drinken, roken en 6 of meer koppen koffie per dag drinken.

Dus minderen met het nuttigen van bovenstaande genotsmiddelen kan de symptomen al sterk verminderen.

Hoe weet je of je tandenknarst tijdens het slapen?

Hoewel er enkele fysieke tekenen zijn is bijna niemand ervan op de hoogte dat hij of zij ’s nachts tandenknarst tot de tandarts ernstige slijtage aan het gebit opmerkt of hun partners klagen over het bijbehorende geluid.

Mede daarom is het belangrijk om regelmatig je tandarts te bezoeken om problemen te voorkomen en het probleem op te lossen voordat er ernstige gebitsschade kan ontstaan.

Bestaat er een verband tussen bruxisme en andere condities?

Ja, er is wel degelijk een verband tussen (nachtelijke) bruxisme en andere slaapstoornissen en condities.

Enkele voorbeelden van (medische) condities die een connectie met tandenknarsen hebben zijn:

  • Praten in je slaap
  • Hallucinaties tijdens lichte waak momenten
  • Slaapwandelen
  • Agressief gedrag tijdens het slapen

Hoe kan tandenknarsen mijn gezicht veranderen?

Tandenknarsen / BruxismeWanneer men gedurende lange tijd tandenknarst gebruikt men de kauwspieren van de onderkaak veel meer dan normaal.

Hierdoor wordt deze spier meer “getraind” dan normaal waardoor deze spieren gaan groeien en je een breder gezicht krijgt, vooral rond je mond.

Wellicht overbodig om te vermelden is dat het constant over elkaar schuren met je tanden ervoor zorgt dat je tandglazuur verlies en er hierdoor gaatjes kunnen ontstaan.

In uitzonderlijk ernstige gevallen van bruxisme kunnen de tanden zelfs ernstig in formaat afnemen doordat er steeds een klein laagje afgeschuurd wordt.

Door kortere tanden kan het lijken alsof je je mond altijd erg dicht hebt waardoor je veel ouder eruit kunt zien dan je bent.

Heeft tandenknarsen gevolgen voor mijn gezondheid?

Door tandenknarsen kun je hoofdpijn en migraine krijgen, maar ook oorpijn en bovendien slaap je minder rustig dan normaal en dit zal op lange termijn zijn tol eisen op je gezondheid.

Je kunt hier het volgende tegen doen:

  • Een slaapcursus volgen om rustiger en meer ontspannen in slaap te kunnen vallen
  • Als je probleem veroorzaakt wordt door stress kun je ontspanningstechnieken als yoga en meditatie proberen
  • Wanneer je grote (psychische) problemen of angsten hebt kun je uiteraard het beste een afspraak met een psycholoog maken

Tandenknars bitje kopen

Bezoek regelmatig je tandartsAls je last hebt van nachtelijke bruxisme kun je het beste altijd een tandenknars bitje dragen tijdens het slapen.

Het beste is om deze speciaal op maat te laten maken door je tandarts om de beste pasvorm te krijgen.

Dit is uiteraard de dure oplossing, gelukkig zijn er ook goedkopere tandenknars bitjes te verkrijgen die ook prima passen en tandschade voorkomen, zoals de voorbeelden hieronder.

Overigens lost dit het probleem niet op, maar voorkomt het vooral beschadigingen aan je gebit wat toch wel erg belangrijk is.

BEZOEK REGELMATIG EEN TANDARTS

Tandenknarsen blijft in veel gevallen onontdekt door de angst voor de tandarts die veel mensen bij zich dragen.

Pas als ze met ernstige kiespijn toch besluiten naar de tandarts te gaan wordt bruxisme ontdekt.

Daarom is het erg belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken. Dit doe je niet alleen voor je tanden, maar voor je gehele gezondheid zoals je in dit artikel hebt kunnen ontdekken.

VOORKOM TANDENKNARSEN EN SLAAP RUSTIGER

Perfect Slapen in 7 Stappen boekEen goede oplossing om te stoppen met tandenknarsen is stress te verlichten en te stoppen met piekeren in bed.

Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, maar juist daarom wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw van harte aanraden.

In deze slaapcursus leer je (beter) omgaan met stress en je slaapangsten overwinnen.

Doordat je sneller en rustiger in slaap valt zul je minder gaan tandenknarsen in je slaap, of zelfs helemaal niet.

Daarnaast leer je van gediplomeerd slaapexpert van der Klaauw hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aanmaakt en je biologische klok weer gelijk te zetten.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)

Je kunt deze bijzondere slaapcursus gratis proberen wanneer je deze download via de onderstaande kortingslink.

Dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je namelijk gewoon je geld terug als je niet tevreden bent over het product of iets anders had verwacht.

Als je besluit de slaapcursus te houden en de training volledig te volgen krijg je bovendien 50% korting en betaalt slechts €37,-.

Pas de eerste tips en oefeningen meteen toe en slaap vannacht al beter! Download Perfect Slapen in 7 Stappen via de kortingslink.

PROBEER PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN GRATIS!

Ruim 5.000 tevreden cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *