Dit zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen! [Werking & risico’s]

Natuurlijke slaapmiddelenBen jij het ook zat dat je elke avond weer uren wakker in je bed ligt? Wil je echter geen zware slaappillen slikken dan kunnen deze natuurlijke slaapmiddelen voor jou uitkomst bieden.

Het slikken van slaapmediatie is niet zonder risico, daarom willen veel mensen liever natuurlijke middelen nemen om de risico’s en bijwerkingen tot een minimum te beperken.

In dit artikel hoop ik jou meer duidelijkheid te geven over welke natuurlijke slaapmiddelen er zijn en welke in jouw specifieke situatie uitkomst kunnen bieden.

Daarnaast ga ik dieper in op de eventuele gezondheidsrisico’s en bijwerkingen die deze natuurlijke middelen toch ook wel hebben en of ze überhaupt veilig zijn om te gebruiken.

Inhoud

NATUURLIJKE SLAAPMIDDELEN

In dit artikel ga ik de volgende natuurlijke slaapmiddelen met je doornemen:

 • Melatonine
 • Valeriaan
 • Kamille
 • Kava
 • Tryptofaan
 • 5-HTP

Overigens schijnt het slapen met sokken aan je ook makkelijker in slaap te laten vallen, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

MELATONINE

MelatonineMelatonine is een lichaamseigen hormoon die geproduceerd wordt in de pijnappelklier in het midden van je hersenen.

Melatonine reguleert je circadiane ritme, dit wordt ook wel je biologische klok genoemd, waar je slaap- waakritme wordt bepaald.

Het melatonine gehalte in je bloed is het hoogst net voor je naar bed gaat.

Hoe helpt melatonine mij slapen?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het nemen van melatonine ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, slaperiger gaat voelen en langer slaapt.

Melatonine wordt veel gebruikt door gezonde mensen die sneller in slaap willen vallen, maar kan je ook helpen sneller over een jetlag heen te komen.

Het hormoon wordt sinds kort ook gebruikt om ouderen te helpen slapen in plaats van de “zwaardere” slaappillen die ze voorheen namen.

Dit natuurlijke slaapmiddel is altijd al in je lichaam aanwezig, je vult het slechts aan.

Wat zijn de risico’s van melatonine?

Omdat melatonine zonder recept verkrijgbaar is zal de werking ook minder sterk zijn dan de gereguleerde farmaceutische slaapmiddelen.

Ook is het middel nog niet goed genoeg getest voor gebruik op lange termijn en stellen sommige gebruikers dat ze er humeurig en zelfs depressief van worden.

Anderen vallen juist wel erg snel in slaap, maar worden vervolgens wel midden in de nacht wakker waarna ze de slaap moeilijk weer kunnen vatten.

Melatonine supplementen zijn echter wel veilig voor korte termijn gebruik (3 maanden of minder).

<script>

VALERIAAN

Valeriaan plantValeriaan is een kruidenextract en staat bekend als een natuurlijk supplement voor om te gaan met angsten en onzekerheid, maar helpt ook tegen slapeloosheid.

Uit onderzoek is gebleken dat valeriaan je helpt om de tijd die nodig is om in slaap te vallen drastisch in te korten en de slaapkwaliteit verbeterd.

Waar je na het structureel nemen van melatonine 's ochtends vaak humeurig wakker wordt zul je hier met valeriaan geen last van hebben.

Je moet valeriaan juist wel over een langere periode nemen (3 - 6 maanden) voordat je de werking zult merken.

Zijn er risico's bij het nemen van valeriaan?

Valeriaan kun je prima gedurende een langere periode nemen, maar je kunt echter wel hoofdpijn of een kater-gevoel krijgen als je het net ingenomen hebt.

Daarnaast kun je je vaak minder goed concentreren en soms duizelig voelen nadat je een valeriaan supplement hebt genomen.

Er zijn echter geen gevallen bekend van mensen die verslaafd zijn geraakt aan valeriaan zoals dit bij farmaceutische slaapmiddelen wel het geval kan zijn.

KAMILLE

KamilletheeKamille is een populair natuurlijk slaapmiddel die al in de oudheid werd gebruikt. Daarnaast heeft kamille ook een anti-ontstekende en anti-bacteriële werking.

Van kamille wordt vaak thee getrokken en kamillethee heeft dan ook een rustgevende en slaapverwekkende werking waardoor je sneller geneigd bent om op bed te gaan.

Aan het nemen van kamille of het drinken van kamillethee is geen enkel risico verbonden, het schijnt zelfs dat je langer leeft als je regelmatig kamillethee drinkt.

KAVA

Kava, is een natuurlijk slaapmiddel die al eeuwen door inheemse stammen wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende werking.

Bijkomend voordeel van deze kalmerende werking is dat je er ook makkelijker door in slaap kunt vallen.

De risico's van kava

In Europa zijn er meer dan 20 gevallen bekend waarbij het gebruik van kava direct gelinkt kan worden aan aandoeningen als cirrose, hepatitis en leverproblemen.

Hoewel andere onderzoeken wellicht anders uitwijzen zou ik je aanraden kava niet te gebruiken en voor de andere alternatieven die besproken worden te kiezen.

TRYPTOFAAN

Slaappillen nemenTryptofaan is een lichaamseigen aminozuur die ervoor zorgt dat je hersenen serotonine kunnen ontwikkelen.

De neurotransmitter serotonine speelt in je brein een belangrijke rol bij het in slaap vallen.

Uit onderzoek op dieren is gebleken dat wanneer men het gedeelte van de hersenen met serotonine verwijderde deze dieren volledig slapeloos konden raken.

Wanneer er "slechts" alleen kleine stukjes van deze hersengedeelten werden verwijderd werden verschillende verminderingen in slaap waargenomen.

De hoeveelheid hersencellen die werden weggenomen kwamen overeen met de hoeveelheid slaap die de dieren kregen.

Omdat melk tryptofaan bevat en veel mensen slaperig worden door het drinken van warme melk wilde iedereen het fijne weten van dit magische goedje.

Je zult daarom niet vreemd opkijken dat bijna alle natuurlijke slaapmiddelen wel sporen tryptofaan bevatten.

Gevaren van tryptofaan

Ook aan het gebruik van tryptofaan kleven risico's en gevaren, want sommige mensen die tryptofaan gebruikt hebben ontwikkelden een syndroom met vergelijkbare symptomen van een ziekte genaamd scleroderma.

Zo kromp de huid van deze mensen op bepaalde plekken waardoor deze strakker werd en in sommige gevallen verhardde.

Ook ontwikkelden een aantal mensen, volgens doktoren door het gebruik van tryptofaan, pijnlijke gewrichten, spierpijn, zwakheid, angstaanvallen en depressies.

Er zijn zelfs mensen doodgegaan aan het gebruik van tryptofaan. Hier moet wel bij gezegd worden dat dit om vroegere versies van tryptofaan-supplementen ging en dat deze nu niet meer op de markt zijn.

Tryptofaan in je dieet

Je kunt tryptofaan makkelijk toevoegen aan je dieet door de volgende ingrediënten te eten:

 • Kalkoen
 • Kaas
 • Noten
 • Bonen
 • Eieren
 • Melk (warm en koud)

5-HTP (5-HYDROXYTRYPTAMINE)

Slapende vrouw gif5-HTP is een afgeleide van het aminozuur tryptofaan en heeft als belangrijkste functie dat het serotonine-gehalte in je brein zal stijgen.

Hoewel van 5-HTP wel bewezen is dat het symptomen van depressie en angst kan verzachten is er niet genoeg bewijs dat het ook daadwerkelijk helpt tegen slapeloosheid.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat 5-HTP ook helpt bij het in bedwang houden van je eetlust en pijn kan verlichten.

Echter er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat 5-Hydroxytryptaminegeen enkele bruikbare werking heeft.

In dit geval geldt ook vooral, als jij erin gelooft zul jij ook geloven en voelen dat het werkt.

ZIJN NATUURLIJKE SLAAPMIDDELEN VEILIG?

Net als alle andere medicijnen hebben ook (sommige) natuurlijke slaapmiddelen bijwerkingen en risico's.

Dit komt vooral omdat wettelijk gezien op natuurlijke middelen minder controle en onderzoek nodig is om goedgekeurd te worden.

Het risico zit echter vooral in de dosering die bij het ene merk meer werkbare stof of kruid kan bevatten dan bij een andere leverancier.

Ik raad je aan dat je altijd de bijsluiter goed doorleest en dat je bij eventueel gebruik van andere medicatie je huisarts raadpleegt!

WIL JIJ BETER SLAPEN ZONDER SLAAPMIDDELEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij echter beter leren slapen zonder slaapmiddelen, ook al zijn deze natuurlijk? Dan wil ik je aanraden een (online) slaapcursus te volgen.

Bijvoorbeeld de Perfect Slapen in 7 Stappen methode die uitblinkt in het oplossen van slaapproblemen dankzij enkele (subtiele) veranderingen in levensstijl en oefeningen.

Zo leer je bijvoorbeeld hoe ervoor kunt zorgen dat je lichaam zelf melatonine gaat produceren waardoor je slaperig gaat worden. (Klein tipje van de sluier: Dit begint al overdag!)

Ook leer je hoe je je biologische klok weer "gelijk" zet en hoe je optimaal gebruik maakt van de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur.

Je leert dit overigens niet van de eerste de beste, maar van William van der Klaauw, een gerespecteerd slaapexpert die zelf zijn eigen slaapproblemen heeft overwonnen.

Niet-goed-geld-terug- garantie (+ Kortingslink)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via de onderstaande exclusieve kortingslink krijg je ook nog eens 50% korting waardoor je tijdelijk slechts €37,- betaalt.

Je kunt deze slaapcursus overigens gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent met je aankoop.

Ik zou zeggen probeer het zelf en download Perfect Slapen in 7 Stappen en pas vanavond al de eerste tips en oefeningen toe!

MEER WETEN OVER PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN?

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *