Slapen in een tweepersoonsbed? Niet doen als je goed wilt slapen!

TweepersoonsbedSlaap jij goed? Misschien is de oplossing zo eenvoudig als het inruilen van je tweepersoonsbed voor twee eenpersoonsbedden.

Begrijp me niet verkeerd samen slapen is uiteraard erg gezellig en romantisch, maar is het ook bevorderlijk voor je slaapkwaliteit.

Waarschijnlijk niet, maar voor je je tweepersoonsbed inruilt voor een eenpersoonsbed wil ik je aanraden dit artikel door te lezen om erachter te komen wat de beste oplossing is voor jouw slaapprobleem.

SLAPEN IN EEN TWEEPERSOONSBED

Uit Amerikaans onderzoek in 2015 bleek dat ongeveer 30% van de Amerikaanse stellen minimaal 1 keer per week apart van elkaar slapen.

Dit doen ze om uiteenlopende redenen, zoals:

  • Overlast door snurken
  • Constant stelen van de dekens
  • Altijd naar jou toe rollen waardoor je niet kunt slapen
  • Praten in de slaap
  • Slaapwandelen

VAN SLECHT SLAPEN WORD JE DIK

Niet kunnen slapenBovendien valt er veel voor te zeggen, want uit een ander onderzoek bleek dat vrouwen die minder dan 6 uur per nacht slapen meestal minimaal 15 kilo overgewicht hebben.

Dus van slecht slapen word je dik.

De wetenschappelijke verklaring hiervan is dat bij vrouwen die te weinig slapen (zelfs een paar dagen) hormonen worden geactiveerd die ervoor zorgen dat ze hongeriger zijn. Daarom eten vrouwen die weinig slapen meer.

MANNEN WORDEN DOM VAN WEINIG SLAAP

Hoewel slecht slapen voor mannen geen bekend effect op het gewicht heeft is wel bekend dat mannen die samen in een bed slapen met hun partner minder hersenkracht hebben.

Mannen presteerden slechter in cognitieve testen dan wanneer ze alleen sliepen. Dit is wederom ook te wijten aan slechte slaap, maar dit effect werd op vrouwen niet waargenomen.

Dus als er niet snel een verandering komt dan leven we straks in een maatschappij met alleen dikke vrouwen en domme mannen.

De toonaangevende Britse slaapgoeroe dr. Neil Stanley, die overigens ook niet samen met z’n vrouw slaapt, is een grote voorstander van alleen slapen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat stellen die samen in één bed slapen 50% vaker gestoord worden in hun slaap.

Verstoorde slaap heeft een groot effect op je algehele gezondheid en kan voor depressie, beroerte, hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen zorgen.

SLECHT SLAPEN EN SCHEIDEN GAAN HAND IN HAND

Samen slapenDaarnaast heeft slecht en te kort slapen ook een onlosmakend verband met echtscheidingen.

Stanley zegt: “Slecht slapen is slecht voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Er is geen enkel voordeel of goed effect wat je kunt krijgen van te weinig slaap.”

Verstoorde slaap heeft dus niet alleen te maken met je partner die je midden in de nacht een schop geeft, je dekens steelt of luidruchtig het toilet bezoekt.

Daar komt bij dat de gemiddelde afmeting van het matras van een tweepersoonsbed in Nederland 160x200cm bedraagt.

De standaard afmeting van een eenpersoonsbed is 90x200cm. Je merkt al waar ik naartoe wil, op een eenpersoonsbed heb je ook nog eens 10cm extra ruimte voor jou alleen om te slapen.

Bovendien slapen we relatief nog maar kort samen, want we kruipen pas sinds de industriële revolutie samen in bed.

Dit kwam vooral omdat mensen massaal naar de steden trokken en er simpelweg niet genoeg ruimte was voor allemaal aparte bedden.

In het oude Rome was het bed in de slaapkamer bedoeld als plaats om seks te hebben, maar niet om te slapen.

HET IDEE VAN SAMEN SLAPEN

Partner snurkt in bedDat we als stel in deze moderne tijd graag samen slapen komt vooral voort uit het romantische idee van intimiteit en knuffelen omdat slapen het meest egoïstische is wat je kunt doen.

Mensen zeggen vaak dat ze het zo lekker vinden voelen als hun partner naast hun slaapt, echter moet je wel wakker zijn om dit te kunnen voelen.

Bovendien zeggen de meeste mensen na het knuffelmoment in bed toch: “Ik ga nu slapen” en draaien zich om.

Om dan echt goed te kunnen slapen kun je net zo goed snel jezelf verplaatsen naar een ander bed en een andere ruimte.

Maar waarom doen we dat dan niet als we er zoveel beter van gaan slapen?

Dit heeft vooral te maken het idee van samen zijn en bij elkaar willen zijn, want zeg nou zelf als je aan het einde van de dag niet samen onder de wol kunt kruipen ben je gewoon twee mensen die toevallig onder hetzelfde dak wonen.

Uiteraard ligt dit bij ouderen (65+) vaak anders en slapen zij wel vaak apart van elkaar.

VOORDELEN VAN EEN TWEEPERSOONSBED

Tweepersoonsbed in een hotelkamerLaten we echter ook niet alleen maar negatief zijn over slapen in een tweepersoonsbed, want er zijn ook echt wel voordelen en pluspunten.

  • Goede gesprekken in bed
  • Je raakt niet van elkaar vervreemd
  • Seks
  • Knuffelen
  • De ander behoeden voor verslapen

Maar het grootste voordeel van samen slapen in een tweepersoonsbed is toch wel de emotionele band tussen geliefden waarvan samen slapen een belangrijke factor is.

Om je goed te kunnen focussen op je werk zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om doordeweeks apart te slapen en in het weekend samen te slapen.

Echter of dit erg goed is voor je relatie weet ik niet en zul je waarschijnlijk pas achter komen als je het probeert.

TWIJFELAAR?

Als je niet zeker bent van je relatie kun je ook voor een twijfelaar kiezen. Een twijfelaar is een bed dat gezien de breedte tussen een eenpersoons- en een tweepersoonsbed in zit.

Een twijfelaar is 100 – 120cm breed en als je er dus alleen op ligt heb je erg veel ruimte, terwijl je als je er samen op ligt erg dicht tegen elkaar ligt.

Twijfelaars worden ook veel gebruikt door studenten en andere mensen met een erg kleine slaapkamer simpelweg om ruimte te besparen en eventueel toch met z’n tweeën in te kunnen liggen.

LEER SAMEN BETER SLAPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekJe weet nu dat samen in een tweepersoonsbed slapen niet erg bevorderlijk is voor je nachtrust, echter we weten ook dat het voor je gemoedstoestand en je relatie wel erg belangrijk is.

Daarom is de beste oplossing als je lijdt aan slaapproblemen om een slaapcursus te volgen. Deze kun je ook samen volgen om als stel beter te gaan slapen.

Om je op weg te helpen wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Download Perfect Slapen in 7 Stappen en krijg 50% korting!

In deze cursus leer je in 7 eenvoudige en duidelijke stappen hoe je makkelijker in slaap valt, rustiger slaapt en langer kunt slapen.

Je kunt deze cursus overigens gratis uitproberen via de kortingslink hieronder, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet geheel tevreden bent.

JA! IK WIL VANAF NU BETER SLAPEN!

Ruim 5.000 tevreden cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *