Slaap meten met je Apple Watch: Is de Apple slaaptracker betrouwbaar?

Hoewel je voorheen al je slaap kon meten met behulp van third party apps op je Apple Watch heeft de Techgigant sinds de lancering van WatchOS 7 ook zijn eigen slaaptracker gelanceerd.

Concurrenten als Samsung, Garmin en Fitbit bieden immers al jaren hun eigen slaap-software aan op hun smartwatches.

Zo wordt je nachtrust nauwlettend gemonitord en krijg je een gedetailleerde inkijk in je slaap.

Apple Watch slaaptracker betrouwbaar

Hoe meet je Apple Watch je slaap?

Een slaaptracker stelt je simpel gezegd in staat om beter te begrijpen hoe je slaapt en helpt je veranderingen in je slaap te ontdekken die je kunt gebruiken om beter te gaan slapen.

Een aantal van deze statistieken zijn rechtstreeks af te lezen op de speciale slaap app op de Apple Watch zelf terwijl de meer specifieke data af te lezen zijn in de gekoppelde iOS gezondheids app.

Hoewel Apple nu dus ook zijn eigen slaap app heeft ontwikkeld zijn de apps van andere partijen nog wel gewoon toegankelijk.

Net als zijn collega apps blijft ook Apple’s eigen slaaptracker continu in ontwikkeling en zal deze updates ondergaan om je slaap steeds beter te kunnen meten.

Wat heb je nodig?

Om de Apple Watch slaaptracker te kunnen gebruiken heb je uiteraard een Apple Watch nodig die in staat is om WatchOS 7 te draaien. Dit komt neer op de Apple Watch 3,4 en 5.

Daarnaast heb je een iPhone met iOS 14 of later nodig wat er in het kort op neerkomt dat iedere iPhone vanaf de iPhone 6S hiervoor geschikt is.

Wanneer je dus een eerste versie Apple Watch hebt dan kun je helaas geen gebruik maken van deze slaap app.

Apple Watch slaaptracker

Hoe werkt de Apple Watch slaaptracker?

De Apple Watch meet je slaap zoals de meeste smartwatches dit doen. Het maakt namelijk gebruik van de ingebouwde accelerometer bewegingssensor die al sinds de eerste versie aanwezig is in het horloge.

Het gebruikt deze bewegingssensor om te bepalen wanneer je actief bent (rondlopen of zelfs wakker in bed) en wanneer je slaapt.

Hierna gebruikt de smartwatch zijn eigen algoritme om te bepalen wanneer je wakker bent en in slaap bent gevallen.

Daarnaast word je gevraagd een ideaal slaapschema op te stellen met geheugensteuntjes wanneer het tijd is om je voor te bereiden op de nachtrust.

Denk bijvoorbeeld aan: kalmerende muziek, het dimmen van de lichten of het doen van meditatie om je te helpen makkelijker in slaap te vallen.

Wanneer het dan tijd is om te gaan slapen gaat je Apple Watch in de ‘niet storen’ modus waardoor het scherm niet wakker wordt wat je slaap kan verstoren.

’s Ochtends zal je Apple Watch dan “ontwaakgeluiden” laten horen om ervoor te zorgen dat je op een rustige manier wakker wordt.

Daarna kun je met een blik op je pols aflezen hoe lang je geslapen hebt, de weersvoorspelling van de dag en de batterijstatus.

Is de batterij sterk genoeg om de hele nacht je slaap te meten?

Batterijduur wordt veelal als reden genoemd waarom Apple terughoudend was met het lanceren van zijn eigen slaaptracker.

Apple heeft de batterijduur van zijn smartwatches nog steeds op 18 uur staan en dit is onveranderd gebleven sinds de eerste Apple Watch.

Om er zeker van te zijn dat je voldoende batterij hebt om je slaap te meten moet je Apple Watch tenminste 30% opgeladen zijn wanneer de nacht begint.

Wanneer dit niet het geval is geeft het horloge een herinnering dat je deze op moet laden voor je naar bed gaat.

Als je smartwatch dan genoeg is opgeladen geeft je iPhone een signaal dat het horloge klaar is om met jou naar bed te gaan.

Gemiddeld verbruikt een volledige nacht je slaap meten met de Apple Watch ongeveer 20% van de batterij van het horloge.

Waar kan ik de statistieken aflezen?

Er zijn twee plekken waar je de statistieken kunt aflezen, namelijk in de slaap app op je Apple Watch zelf en in de gezondheids app op je smartphone.

Welke data verzamelt de Apple Watch slaaptracker?

Op het horloge zelf kun je je slaapschema, meest recente data en een samenvatting van je slaap tijdens de afgelopen 14 dagen aflezen.

Meer uitgebreide data kun je aflezen in de Apple gezondheids app op de iPhone.

Wanneer je deze opent en naar de slaapsectie scrolt kun je de gemiddelde tijd die je in bed hebt doorgebracht en hoe lang je daadwerkelijk hebt geslapen in de afgelopen maand aflezen.

Daarnaast kun je een aantal hoogtepunten vinden met onder andere de gemiddelde slaaptijd in de afgelopen 7 dagen en je hartslag tijdens het slapen.

Je hartslag is met name belangrijk om je een inkijk te geven in hoe je lichaam herstelt van de dag en kan je daarnaast van belangrijke gezondheidsinformatie voorzien.

De hartslag tijdens de slaap kan variëren van 40 tot 100 slagen per minuut en wordt beïnvloed door vele verschillende zaken als sportiviteit en drankgebruik.

Apple slaaptracker iPhone

Is de Apple slaaptracker betrouwbaar?

De Apple Watch slaaptracker is erg betrouwbaar in het meten van wanneer je wakker bent en slaapt, dus je kunt prima achterhalen hoe lang je gemiddeld slaapt per nacht.

Ben je echter op zoek naar een effectieve meting van je slaapkwaliteit dan zul je nog steeds een echt slaaponderzoek moeten ondergaan omdat je smartwatch zaken als neurologische activiteit niet kan meten.

De Apple Watch slaaptracker is dus zeker een betrouwbare tool om een beter inzicht in je nachtrust te krijgen om met behulp van deze data (kleine) aanpassingen in je slaapschema te doen om beter te gaan slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *