Baby slaapproblemen: 10 Slaaptips om ook zelf beter te slapen

Slaapproblemen babyDat je slapeloze nachten ging krijgen wist je van tevoren natuurlijk als jonge ouders, toch hebben ook veel baby’s slaapproblemen die verder gaan dan om de drie uur wakker worden voor een voeding.

Sommige baby’s slapen het volledige eerste jaar erg slecht en hier kun je als ouders echt aan kapot gaan.

Daarom heb ik een lijst met 10 slaaptips voor baby’s voor jou verzameld om ten eerste de slaapproblemen van je kindje op te lossen met als logisch gevolg zelf ook beter te slapen.

Jullie gaan hier als ouders namelijk onder gebukt en je zult al snel merken dat je minder geduld hebt, een erg kort lontje krijgt en simpelweg erg vermoeid bent.

Ik wil je daarom aanraden de volgende slaaptips voor je baby gewoon eens te proberen en hopelijk ga jij dan binnenkort ook weer van een goede nachtrust genieten.

Inhoud

#1: INBAKEREN

Inbakeren baby slapenVanaf de geboorte tot ongeveer 5 maanden oud hebben baby’s een natuurlijke schrikreactie tijdens het slapen waarin ze het gevoel krijgen dat ze vallen.

Dankzij dit gevoel kan je kindje ineens een schrikbeweging of verkramping krijgen en kan hij of zij wakker schrikken.

Door je baby strak in te bakeren voorkom je dat je baby een onverwachtse beweging maakt waardoor hij wakker wordt waardoor je kind zowel beter als langer slaapt.

Let echter wel op, want zodra je baby zelf om kan rollen mogen ze niet meer volledig ingebakerd worden omdat ze anders wellicht niet terug kunnen rollen.

#2: VOEDING VOOR HET SLAPEN

De zogenaamde “Droomvoeding” of “Slaap Lekker Voeding” is vlak voor je zelf gaat slapen je baby nog borstvoeding of een fles te geven.

Plan de voedingen van je kindje zo om te voorkomen dat je baby wakker wordt terwijl jij net wilt gaan slapen.

Door je baby vlak voor de nacht nog een voeding te geven zal hij langer doorslapen terwijl jij zelf ook lekker kunt slapen.

#3: GEBRUIK ACHTERGRONDGELUID/MUZIEK

Deze volgende tip gaat vooral op wanneer je in een erg gehorig huis woont en je baby alle geluiden uit de woonkamer kan horen.

Speel in de babykamer bijvoorbeeld slaapmuziek voor baby’s op een erg zacht volume zodat je kindje zich op dit geluid kan richten in plaats van andere geluiden.

Sommige kinderen (niet alle) kunnen ook opmerkelijk goed slapen met het geluid van een stofzuiger of ventilator op de achtergrond.

#4: LAAT JE BABY OVERDAG NIET TE LANG SLAPEN

Baby slaaptIk weet dat het moeilijk is om een baby die zo lief ligt te slapen wakker te maken, echter als je kindje overdag te lang achter elkaar slaapt kan hij hierdoor ’s nachts veel wakker zijn.

Als je baby inmiddels al 2,5 – 3 uur slaapt wil ik je adviseren om hem wakker te maken, verschonen en voeden, waarna je hem een uurtje wakker houdt voor je hem neerlegt voor het volgende slaapje.

Uiteraard zijn er situaties waarin een baby langer moet slapen, bijvoorbeeld wanneer hij of zij ziek is, net een prikje heeft gehad of tandjes krijgt maar dit zul je zelf het beste kunnen aanvoelen.

#5: VOLG EEN VASTE SLAAPROUTINE

Het is geen geheim dat baby’s veel baat hebben bij structuur en regelmaat in hun jonge leven.

Daarom is het ook belangrijk om een vaste slaaproutine aan te houden zodat ze ook hier regelmaat in terug kunnen vinden.

Doe dus voor elk slaapje dezelfde handelingen zodat je baby dit na verloop van tijd gaat associëren met slapen.

De routine voor de nacht zal waarschijnlijk iets uitgebreider zijn dan voor een dutje overdag omdat het de bedoeling is dat je baby ook langer aan één stuk doorslaapt.

De slaaproutine van een baby kan bijvoorbeeld uit de volgende handelingen bestaan:

  • Gordijnen dichtdoen
  • Slaapzak/inbakerdoek aantrekken
  • Slaapmuziekje aanzetten
  • Slaapliedje zingen
  • Knuffelen
  • Badje
  • Verhaaltje voorlezen
  • Zeggen dat je van hem/haar houdt

Wanneer je consistent vasthoudt aan dezelfde slaaproutine leert je baby te herkennen dat het tijd is om te gaan slapen na deze handelingen.

#6: VERSCHOON VOOR HET VOEDEN

Baby luier slapenHet is aan te raden om je baby voor het voeden te verschonen om te voorkomen dat hij te wakker wordt.

Na het verschonen kun je dan aan de voeding beginnen waarna hij in veel gevallen weer erg slaperig wordt en in slaap kan vallen.

Verschoon je de luier namelijk na het voeden dan loop je het risico dat je baby te wakker wordt en heb je de voeding net gegeven waarvan hij weer rustig kan worden.

#7: BEGRIJP HET SLAAPPATROON VAN BABY’S

Des te meer je baby slaapt, des te meer je baby ook in de toekomst gaat slapen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar.

Als je je baby overdag probeert wakker te houden in de hoop dat hij dan ’s nachts beter gaat slapen werkt dit averechts door overstimulatie.

Hierdoor zal je kindje juist moeilijker in slaap vallen en in slaap blijven en het is dan ook zeer waarschijnlijk dat een overgestimuleerde baby juist korter slaapt en absoluut niet langer.

Ok, ik weet dat ik net zei dat je je baby niet te lang moet laten slapen en na 2,5 of 3 uur wakker moet maken en nu zeg ik weer dat je kind zoveel mogelijk moet slapen, hoe zit dit nou?

Dit klopt, het is namelijk belangrijk om de duur van het slaapje in te perken om zoveel mogelijk voedingen overdag te kunnen doen, want des te meer voedingen je overdag kunt doen des te minder voedingen heeft je baby ’s nachts nodig.

Bovendien wil je je baby tussen de dutjes door niet te lang wakker houden omdat hij dan oververmoeid wordt en moeilijk weer in slaap kan vallen.

Het komt erop neer dat je baby overdag veel relatief korte slaapjes en voedingen moet doen om ’s nachts langer achter elkaar te kunnen slapen.

#8: BLIJF UIT DE BABYKAMER

Baby gaaptJe kunt een onomkeerbaar slaapprobleem bij baby’s uitlokken door bij elk huiltje of zuchtje de babykamer binnen te stormen tijdens de nacht.

Baby’s maken nu eenmaal vaak geluidjes tijdens de nacht of zijn kort (half) wakker waarna ze meteen weer in slaap vallen.

Geef je kindje even de tijd en wacht rustig af of hij weer doorslaapt of niet, ga pas kijken wanneer hij enkele minuten onafgebroken huilt.

Een andere goede tip is een babyfoon met camera aan te schaffen zodat je kunt zien wat er gebeurt zonder de babykamer binnen te gaan en het risico lopen dat je je baby wakker maakt.

Alhoewel dit natuurlijk geen must is en door velen wordt beschouwd als een soort gadget kan het in jouw geval met een slecht slapende baby goed van pas komen.

#9: LEG JE BABY WAKKER MAAR SLAPERIG IN BED

Het belangrijkste is waarschijnlijk dat je je baby uit zichzelf in slaap leert vallen en dit gaat een groot verschil maken op de lange termijn.

Net als volwassenen worden kinderen soms ’s nachts wakker en als hij dan niet weet hoe hij weer in slaap moet vallen gaat ‘ie huilen en zal hij eigenlijk langer wakker zijn dan nodig is.

Daarom is het belangrijk om je baby niet in je armen te laten slapen, maar eigenlijk vanaf het begin al in z’n bedje te leggen.

Op deze manier leert je baby op eigen kracht in slaap te vallen en zal hij dit blijven doen naarmate hij ouder wordt.

#10: KRIJG ADVIES VAN EEN (BABY) SLAAPDESKUNDIGE

Baby Slaap Geheimen coverJe hoeft je niet te schamen om de hulp in te roepen van een slaapdeskundige wanneer het je niet op eigen kracht lukt om je baby beter te laten slapen.

Dit kun je nu ook online doen door het eBook Baby Slaap Geheimen met handige tips en oefeningen te downloaden.

Baby slaapdeskundige Annelot Hofstede heeft dit eBook geschreven in samenwerking met de prestigeuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten om wanhopige ouders te helpen.

Download Baby Slaap Geheimen via onze kortingslink

Als je Baby Slaap Geheimen download via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien 50% korting en 8 extra bonus eBooks (afbeelding hieronder).

Je kunt het eBook trouwens gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Is jouw baby elke nacht weer uren wakker en zit jij met je handen in het haar? Dan wil ik je van harte aanraden Baby Slaap Geheimen te downloaden!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Baby Slaap Geheimen is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload!

Baby Slaap Geheimen pakket

DOWNLOAD BABY SLAAP GEHEIMEN HIER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *