Dit zijn de beste slaaphoudingen als je zwanger bent [+ Extra unieke slaaptips]

Beste slaaphoudingen als je zwanger bentWat zijn de beste slaaphoudingen als je zwanger bent? In verwachting zijn is soms erg zwaar voor je lichaam en daarom is het belangrijk dat je juist nu goed uit kunt rusten.

Of het nu komt doordat je steeds misselijk bent of gewoon geen comfortabele houding meer kunt vinden met je immer groter wordende buik, goed slapen tijdens de zwangerschap is voor veel vrouwen een ware opgave.

Veel van je favoriete slaaphoudingen kun je, of mag je, nu niet meer gebruiken omdat er een baby in je buik zit.

Daarom hoop ik je in dit artikel een aantal slaaphoudingen en slaaptips te kunnen geven die jij tijdens je zwangerschap kunt gebruiken om beter te slapen.

Hoewel het nu misschien nog onmogelijk lijkt weet ik zeker dat het wel haalbaar is en kan dit deze mooie periode in je leven nog mooier maken.

Inhoud

WAAROM SLAAP JE VAAK SLECHT ALS JE ZWANGER BENT?

Zwangerschap buikLaten we eerst eens kijken naar waarom vrouwen vaak slecht slapen tijdens hun zwangerschap, want zelfs vrouwen in het eerste trimester merken dat de nachtrust steeds oncomfortabeler wordt.

De overduidelijke reden is natuurlijk die steeds groter wordende buik, maar hoe zit het dan bij vrouwen die nog niet zo ver zijn?

Zwangere vrouwen hebben vooral in de beginfase veel last van misselijkheid, zure oprispingen en overgeven die ook tijdens het slapen voorkomen.

Maar ook rugpijn en dan met name in de onderrug en andere willekeurige “pijntjes” zijn veelgehoorde klachten.

Daarnaast zijn er natuurlijk vele andere verschillende klachten die kunnen voorkomen bij zwangere vrouwen en dit heeft voornamelijk te maken met een steeds meer veranderend lichaam.

VERMIJD DEZE SLAAPHOUDINGEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

Naast het feit dat er een aantal aangeraden slaaphoudingen zijn voor zwangere vrouwen is er natuurlijk ook een keerzijde en zijn er een aantal slaaphoudingen die je moet vermijden.

De belangrijkste zijn slapen op je rug en op je buik:

  • Slapen op je rug kan zorgen voor rugklachten, ademhalingsproblemen, maagzuur, aambeien, te lage bloeddruk en vermindert de bloedcirculatie naar je hart en je kindje. 
  • Slapen op je buik is sterk af te raden omdat je buik natuurlijk grote veranderingen ondergaat waardoor het A niet comfortabel meer is en B je baby dit meestal niet erg prettig vind.

Gelukkig zijn er natuurlijk ook een aantal slaaphoudingen waarin je wel goed en comfortabel kunt slapen tijdens je zwangerschap.

#1: S.O.S. (SLAPEN OP JE ZIJ)

Slapen op je zij als je zwanger bentDe term S.O.S. klinkt een beetje huiveringwekkend, maar dat is het niet. Het staat namelijk voor Sleep On Side, slapen op je zij dus.

Slapen op je zij tijdens de zwangerschap zorg niet alleen voor meer comfort, maar zorgt ook voor een verbeterde bloedsomloop door je gehele lichaam en naar je baby.

Slapen op je rug kan zorgen voor druk op verschillende bloedvaten door je hele lichaam waardoor het moeilijker wordt om te ademen.

Wanneer slapen op je zij niet het gewenste resultaat heeft en je rugpijn niet verlicht kun je proberen een kussen onder je buik te plaatsen waardoor het gewicht beter verdeeld wordt.

#2: LEG EEN EXTRA KUSSEN ONDER JE HOOFD

Wanneer je erg veel last hebt van maagzuur dan kan een extra kussen onder je hoofd veel verschil maken.

Door je hoofd en je nek hoger te leggen kan het maagzuur minder snel je keel bereiken, dit heeft uiteraard simpelweg te maken met zwaartekracht.

Tijdens je zwangerschap zijn er verschillende oorzaken van extra brandend maagzuur, waaronder meer druk in je buik en veranderende hormonen die je slokdarm verzwakken.

Je slokdarm verbindt je keel met je maag, maar deze spier zorgt er ook voor dat beide goed afgesloten blijven van elkaar als er niet gegeten wordt.

Het verhogen van je hoofd kan je ook helpen makkelijker te ademen wanneer je steeds groter wordende buik de druk op je bovenlichaam vergroot.

#3: STA KORTSTONDIG OP

Deze tip is ook van toepassing als je niet zwanger bent, want we liggen allemaal af en toe te draaien en woelen in bed als we de slaap niet kunnen vatten.

Dit kun je tijdens je zwangerschap steeds vaker meemaken en hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt kun je het beste kortstondig je bed verlaten.

Loop bijvoorbeeld een rondje door je huis, pak snel iets te drinken, doe een klein klusje die je maar bleef uitstellen en wanneer je voelt dat je lichaam en geest tot rust is gekomen en je weer slaperig bent ga dan terug naar bed.

Op deze manier raak je een groot deel van die overbodige energie kwijt en kun je het op een kalme en rustige manier nog een keer proberen.

#4: GEBRUIK JE BED ALLEEN OM IN TE SLAPEN

Lezen in bed in verwachtingWe weten allemaal dat ons bed bedoeld is om in te slapen, uit te rusten en de liefde te bedrijven, maar wanneer je bijvoorbeeld ook in bed gaat werken dan wordt het voor je lichaam moeilijker de link met slapen te leggen als je in bed ligt.

Ook ik betrap mezelf weleens erop dat ik met m’n laptop op schoot emails check of toch even YouTube kijk, toch kunnen deze dingen ervoor zorgen dat je hersenen niet meer meteen aan slapen denken wanneer je je slaapkamer binnenloopt.

Het kan daarom een groot verschil maken als je in een andere ruimte gaat werken in plaats van dit vanuit bed te doen, geloof mij maar.

#5: ZORG VOOR EEN KOELE SLAAPKAMER

Het is geen geheim dat zwangere vrouwen makkelijk (te) warm worden en onder de dekens gebeurt dit natuurlijk nog sneller.

Ja, je kunt je dekens van je af doen maar de meeste mensen slapen toch liever met dekens, ook als dit betekent dat ze midden in de nacht badend in het zweet wakker kunnen worden.

Als dit het geval is kun je het beste de thermostaat een aantal graden lager zetten totdat je de beste slaapkamertemperatuur hebt gevonden.

Je kunt ook een raam openen om extra frisse lucht binnen te laten, maar dit kan weer leiden tot verkoudheid of griep, daarom is het altijd het beste de temperatuur te reguleren met de thermostaat indien mogelijk.

Om voor jezelf de beste slaaphoudingen te kunnen vinden als je zwanger bent kun je het beste een slaapkamertemperatuur van tussen 16 en 18 graden aanhouden.

#6: ZORG VOOR EEN COMFORTABEL BED EN MATRAS

Deze tip is een inkoppertje, maar toch blijven veel mensen besparen op een goed bed en matras waardoor ze jaren oncomfortabel en slecht slapen met alle gevolgen van dien.

Tijdens de zwangerschap kan een slecht bed je klachten ook dusdanig vergroten dat je zelfs meer klachten gaat ontwikkelen.

Gelukkig zijn goede bedden en matrassen tegenwoordig niet meer extreem duur en kun je dit dus relatief goedkoop voorkomen en in ieder geval dit risico voorkomen.

#7: LEG JE SMARTPHONE WEG

Smartphone en tablet in bedOok dit geldt weer voor zowel zwangere vrouwen als niet zwangere vrouwen en mannen, maar je kunt je smartphone het beste ruim een uur voor je naar bed gaat wegleggen.

Tijdens het scrollen door je social media kun je weer opgewonden en alert worden van die ene leuke post van die gekke kat.

Belangrijker is echter nog het effect wat blauw licht op je slaap heeft. (Blauw licht is de verlichting van je telefoon, tablet, laptop en tv)

Blauw licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt en laat dit nu juist het stofje zijn die ervoor zorgt dat je lekker in slaap kunt vallen.

Je lichaam denkt bij het zien van kunstmatig licht uit elektronica namelijk dat het nog overdag is en het nog lang geen tijd is om te gaan slapen.

#8: EET NIET TE KORT VOOR JE GAAT SLAPEN

Je eet inderdaad voor twee, of zelfs meer, maar vlak voor je gaat slapen nog eten blijft een slecht idee.

Als je te kort voor je gaat slapen nog gaat eten of een snack neemt dan kan dit zorgen voor nog meer brandend maagzuur en zul je nog oncomfortabeler in bed liggen.

Wanneer je echt niet naar bed kunt zonder nog iets te eten kies dan voor iets lichts als fruit of verse groente.

#9: SLAAP NIET TE LANG OVERDAG

Zwangerschap dikke buikJe zwangerschap kan je helemaal uitputten en het is daarom absoluut aan te raden om overdag een kort dutje te doen.

Zorg er echter voor dat je niet langer dan een uur of maximaal anderhalf uur slaapt overdag om ook ’s nachts nog goed te kunnen slapen.

Als je langer slaapt dan kom je namelijk in een diepere slaapfase terecht waarna je vaak nog vermoeider wakker wordt dan ervoor.

Dus als je overdag slaapt zorg er dan voor dat je een relatief kort dutje of powernapje doet om ook na de tijd weer fris en fruitig je dag te kunnen vervolgen.

Probeer deze dutjes overigens wel in een bed te doen en niet op de bank, omdat slapen op de bank vooral je rugklachten alleen maar verergeren.

#10: ZORG VOOR EEN DONKERE EN STILLE SLAAPKAMER

Wellicht overbodig om te vermelden, maar ik doe het toch. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en stil is.

Neem bijvoorbeeld extreem verblindende gordijnen om ervoor te zorgen dat er geen enkel licht van buiten in je slaapkamer komt.

Maar zorg ook voor een geluidsdichte slaapkamer en zorg ervoor dat je geen geluiden van buiten hoort die je slaap kunnen verstoren.

Hang bijvoorbeeld een bordje aan je deur dat je zwanger bent en slaapt om te voorkomen dat een pakketbezorger aanbelt met een pakketje voor de buren.

#11: VOLG EEN ONLINE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen boekUit onderzoek is gebleken dat goed slapen (ook tijdens je zwangerschap) erg belangrijk is, maar dat je de belangrijkste onderdelen en factoren prima aan kunt leren.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw hierin echt de allerbeste is en deze wil ik je dan ook van harte aanraden.

Je leert o.a. hoe je je lichaam en geest tot rust kan brengen en in de slaapmodus te komen, dit is natuurlijk uiterst belangrijk voor zwangere vrouwen.

Je doet dit aan de hand van een aantal eeuwenoude technieken gecombineerd met nieuwe hedendaagse inzichten.

Op deze manier leer je op een unieke manier hoe je makkelijker en sneller in slaap valt maar ook comfortabeler en langer kunt slapen.

WIL JIJ DEZE SLAAPCURSUS GRATIS PROBEREN?

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen bestelt kun je het 120+ pagina’s tellende eBook meteen downloaden waardoor je direct aan de slag kunt en krijg je het hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Download je deze online slaaptraining echter via onze exclusieve kortingslink dan krijg je 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks, allemaal gericht op beter slapen.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt Perfect Slapen in 7 Stappen gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *