Betrap jij jezelf erop dat je soms een half uur later opstaat dan je van plan was en dat je keer op keer je wekker weer uitdrukt? Dit kun je beter niet doen! Laat me je uitleggen waarom snoozen slecht voor je is.
Doe je dit af en toe dan is het niet zo erg, maar als je elke ochtend weer op de snooze knop blijft rammen zal je lichaam veranderingen ondergaan die niet goed voor je zijn.
In dit artikel ga ik je 5 redenen geven waarom snoozen slecht voor je gezondheid is en waarom je dit echt wilt voorkomen.
WAT IS SNOOZEN?
Voor iedereen die niet weet wat snoozen is (als deze mensen bestaan) zal ik het kort voor je uitleggen, waarna we verder kunnen gaan met de redenen waarom het zo slecht voor je is.
Op ouderwetse wekkers zat een grote knop waarmee je de wekker uit kon drukken waarna deze na 5 à 10 minuten opnieuw af zal gaan.
Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen zijn of haar smartphone als wekker, maar het principe blijft hetzelfde.
De meeste smartphones hebben namelijk ook meteen een knop in beeld waarmee je de wekker uitdrukt en even later weer opnieuw af laat gaan en nog even kunt “sluimeren”.
Volgens psychologen doen we dit omdat we houden van het gevoel dat we toch nog weer in slaap mogen vallen.
Overigens kun je beter een aparte wekker aanschaffen omdat het slapen met je smartphone op je nachtkastje je slaapkwaliteit ernstig kan verstoren, check hiervoor ook: 14 Slaaptips voor een betere nachtrust.
Dus je brein houdt van deze extra slaaptijd maar toch is snoozen slecht voor je, laat me uitleggen waarom.
#1: JE WORDT SLAAPDRONKEN
Als je elke ochtend keer op keer op de snooze knop drukt heb je grote kans dat je slaapkwaliteit erg slecht is.
Hierdoor voel je je erg gedesoriënteerd, heb je moeite met je te concentreren en ben je niet alert in de uren nadat je bent opgestaan, dit fenomeen wordt ‘slaapdronken’ genoemd.
Daarnaast vind je het moeilijk om beslissingen te nemen en zul je zelfs vaak verkeerde keuzes maken.
Het wordt niet voor niets slaapdronken genoemd omdat het in veel zaken overeen komt met echt dronken zijn.
Gelukkig maak je tijdens deze vorm van “dronkenschap” waarschijnlijk toch nog steeds iets betere beslissingen dan wanneer je echt dronken bent van alcohol.
#2: SNOOZEN IS SLECHT VOOR JE HORMONEN
Ook je hormonen raken van slag als je een chronische snoozer bent en kan er zelfs voor zorgen dat je na verloop van tijd ernstige slaapproblemen zult krijgen.
Als je wakker wordt zal het slaaphormoon melatonine namelijk op een natuurlijke wijze uit je systeem verdwijnen en gaat je lichaam cortisol produceren waardoor je actief wordt.
Daarnaast gaat je lichaam ook hormonen als: dopamine, serotonine en adrenaline produceren waardoor je klaar bent om de dag te beginnen.
Blijf je echter in bed snoozen weet je brein op een gegeven moment niet meer wanneer hij welk hormoon moet vrijlaten en raakt het in de war.
Hierdoor zul je ’s ochtends juist meer opstartproblemen ervaren en zul je nooit fris en fruitig aan een dag beginnen.
#3: JE HOEFT ‘S OCHTENDS NIET TE POEPEN
Het klinkt wellicht vreemd, maar wist je dat je spijsvertering en je slaap samenwerken en beide afhankelijk zijn van je biologische klok?
Als je ontwaakt maakt je lichaam en dan met name je darmen knijpende bewegingen (peristaltiek) om je ontlasting naar beneden te “duwen”.
Dit is ook één van de redenen waarom je waarschijnlijk ook vaker ’s ochtends moet poepen dan ’s middags of in de avond.
Echter net als bij veel lichaamsprocessen valt of staat het bij een strak schema en wanneer je hiervan afwijkt zal je lichaam hierop reageren.
Hierdoor kun je last krijgen van constipatie (opstopping), een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur.
#4: JE KRIJGT EEN SLECHT HUMEUR
Kort sluimeren kan wèl goed zijn als je iemand bent die in fases wakker wordt, wanneer je bijvoorbeeld 5 minuten extra nodig hebt om jezelf op te peppen om je bed te verlaten.
Snoozen wordt echter slecht en ongezond als je probeert weer in slaap te vallen in deze korte tijd, hierdoor kan het namelijk erg moeilijk worden om te schakelen naar het dagritme.
Je kunt hierdoor erg humeurig en worden en een erg kort lontje krijgen omdat je lichaam probeert te ontdekken of het nog meer slaap krijgt of dat het de daghormonen moet gaan produceren die horen bij het wakker zijn.
Veel mensen met een “ochtendhumeur” zijn vaak fanatieke snoozers en dit kan zelfs duiden op een ernstig slaapprobleem of slaapstoornis.
Dus als jij het onmogelijk acht om je bed te verlaten zonder eerst een half uur te snoozen dan wil ik je van harte aanraden je huisarts te raadplegen en deel te nemen aan een slaaponderzoek.
Je kunt ook eerst proberen je slaapkwaliteit te verbeteren met behulp van een (online) slaaptraining om zo elke ochtend fris en uitgerust op te staan, meer hierover onderaan dit artikel.
#5: JE EETPATROON RAAKT VERSTOORD
Als je goed slaapt en niet sluimert dan zul je met een licht hongerig gevoel ontwaken omdat je lichaam tijdens het ontwaken het hormoon ghreline aanmaakt.
Ghreline is het hormoon wat je eetlust reguleert en de productie van dit hormoon wordt gestaakt als je slaapt. Als je vervolgens wakker wordt start de productie weer en krijg je trek.
Wanneer je echter blijft snoozen dan raakt je lichaam in de war, want ga je nu wel opstaan of niet hierdoor verandert ook je hongergevoel en bijkomend je eetpatroon.
Hierdoor kan je lichaam bijvoorbeeld midden in de nacht ghreline gaan produceren waardoor je wakker wordt en een enorme eetbui hebt.
Deze (vr)eetbuien zorgen er vaak voor dat je minder gezond eet en sneller voor een vette hap kiest waardoor overgewicht een serieus probleem kan worden.
Of de productie komt juist veel later op gang waardoor je geen honger hebt om te ontbijten, maar tegen koffietijd ineens ontzettende honger hebt.
STOP MET SNOOZEN EN VERBETER JE SLAAPKWALITEIT
Je weet nu hoe slecht en ongezond snoozen eigenlijk is en dat je dit liever wilt voorkomen en elke ochtend fris en uitgerust uit bed springen.
Echter om hiermee te kunnen stoppen is het erg belangrijk om je slaapkwaliteit te verbeteren om volledig uitgerust wakker te worden.
Ik heb persoonlijk veel gehad aan de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.
In deze online slaaptraining leer je hoe je makkelijker in slaap valt en dieper en vaster slaapt zodat je inderdaad volledig uitgerust wakker wordt.
WIL JIJ PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN GRATIS UITPROBEREN?
Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.
Je kunt meteen aan de slag met deze 120+ pagina’s tellende online training en krijgt daarnaast het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.
Je loopt echter geen enkel risico en kunt Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!
Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!