13 Tips om je baby veilig te laten slapen!

Veel jonge ouders checken om de paar minuten of het nog goed gaat met hun baby wanneer hij ligt te slapen en dit is ook niet vreemd, want het is je natuurlijke instinct die zegt dat je moet gaan kijken of je baby nog veilig slaapt.

Je baby veilig te laten slapen is dan ook een belangrijk onderwerp die bij het ouderschap komt kijken.

Er zijn echter een aantal simpele en effectieve stappen waarmee je het risico op wiegendood en andere ongelukken in bed tot een minimum kunt beperken.

Tips om je baby veilig te laten slapen!

Inhoud

Wat is wiegendood?

Wanneer een baby onverwacht en zonder aanwijsbare verklaring overlijdt tijdens het slapen wordt dit Sudden infant death syndrome (SIDS) genoemd, oftewel wiegendood.

Het aantal gevallen van wiegendood is in Nederland sterk afgenomen in de afgelopen decennia wat vooral te maken heeft met de vele voorlichtingscampagnes.

Hierdoor zijn we ons als ouders meer bewust van hoe belangrijk een veilige slaapomgeving is voor je baby en hoe je hem of haar veilig kunt laten slapen.

Met de volgende tips en methodes kun je het risico op wiegendood en andere “slaapongelukken” tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat je baby veilig slaapt:

#1: Laat je baby op z’n rug slapen

De veiligste slaaphouding voor baby’s is op de rug. Het risico op wiegendood en andere slaapongelukken wordt groter wanneer je je baby op z’n zij of buik laat slapen.

Wanneer je baby echter kan rollen, meestal rond 4 maanden tot half jaar oud, dan kun je hem nog steeds het beste op zijn rug in bed leggen maar zal hij toch meerdere keren per nacht draaien om zijn eigen favoriete slaaphouding te vinden.

Als je ontdekt dat je baby het liefste op zijn buik slaapt dan raad ik je aan Aerosleep matrasbeschermer aan te schaffen. Deze hebben namelijk een unieke structuur waardoor je baby gewoon vrij kan ademen terwijl hij helemaal met zijn mondje in het matras duikt.

#2: Stop met roken

Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat wanneer je baby wordt blootgesteld aan sigarettenrook en wanneer de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt dit het risico op wiegendood vergroot.

Het verband tussen SIDS en roken is zelfs zo groot dat het zelfs invloed op je baby kan hebben wanneer je ver bij hem vandaan rookt.

Overigens is het voor je eigen slaap ook beter wanneer je stopt met roken. Roken kan namelijk voor ernstige slaapproblemen zorgen.

#3: Laat je baby bij je slapen

Je kunt je baby uiteraard extra veilig laten slapen als je hem gedurende de eerste 6 – 12 maanden bij jou in de slaapkamer laat slapen.

Dan bedoel ik natuurlijk niet bij jullie in bed maar in zijn eigen wiegje bij jullie op de kamer zodat je ieder zuchtje of hoestje kunt horen.

#4: Geef (indien mogelijk) borstvoeding

Door borstvoeding te geven kun je de kans op wiegendood sterk verminderen, volgens sommige experts zelfs halveren.

Echter ongeacht of je je baby borst- of flesvoeding geeft dien je altijd ook de overige veiligheidsvoorschriften op te volgen om je baby veilig te laten slapen.

#5: Zorg ervoor dat je baby z’n gezicht niet bedekt kan worden

Leg je baby laag in zijn wiegje zodat zijn voeten bijna de onderkant raken. Stop vervolgens de dekens erg strak in zodat deze niet los kunnen raken en het hoofd van je baby kunnen bedekken.

Ik raad echter het gebruik van dekens sterk af gedurende de eerste anderhalf à twee jaar en je kind in een slaapzak te laten slapen.

Zorg er bij het kiezen van een goede slaapzak voor dat deze goed aansluit rond de nek en de handen (niet té strak).

Baby ligt wakker in bed

#6: Koop een veilig babybedje

Wellicht overbodig om te vermelden maar zorg ervoor dat je een veilig en in Nederland goedgekeurd babybedje aanschaft.

Wanneer je een bad koopt in een babyspeciaalzaak mag je ervan uitgaan dat dit een goedgekeurd en veilig bed is.

Kijk hier welke soorten bedden veilig zijn om je baby in te laten slapen.

Bedden die niet aan de standaard voldoen kunnen vele verschillende risico’s met zich meebrengen, zoals:

  • Te lage zijkanten waar je kind uit kan klimmen
  • Kan geverfd zijn met loodverf
  • Kunnen gaten bevatten waarin je baby vast kan komen te zitten en bekneld kan raken

#7: Leg geen (grote) knuffels bij je baby in bed

Het is een bekend risico dat baby’s met hun mond en neus in een grote knuffel kan rollen waardoor hij kan stikken.

Hoewel het risico met kleine knuffels minimaal is kun je deze het allerbeste buiten het bed in het zicht van je kindje leggen.

#8: Laat je baby niet op de bank slapen

Je baby alleen op de bank te laten slapen kan bijzonder gevaarlijk zijn maar pas ook op met zelfgemaakte bedjes en beddengoed.

Zo kan je baby bijvoorbeeld tussen de kussens van de bank terechtkomen, tussen het matras en de muur komen, met z’n hoofdje onder de dekens worden bedolven of eraf glijden.

#9: Gebruik een goed passend en stevig matras

Zorg ervoor dat er zich geen ruimtes tussen het matras en de randen van de wieg bevinden waar je baby tussen terecht kan komen.

Maak je gebruik van een campingbedje gebruik dan alleen het bijbehorende dunne matras en leg hier geen ander matras op.

#10: Kleed je baby niet te warm

Oververhitting is een van de oorzaken van wiegendood, dus zorg ervoor dat je je kind warm genoeg aankleedt maar niet té warm.

Stel jezelf de vraag wat jij in bed zou willen dragen en gebruik dat als leidraad.

Maak je overigens geen zorgen wanneer de handen van je baby koud voelen, dat is normaal.

Baby ligt klaarwakker in bed

#11: Breng ook de oppas op de hoogte

Je kunt er het beste van uitgaan dat andere mensen zoals de oppas of anderen die voor je kind zorgen niks van veilig slapen weten.

Leg tot in de detail uit hoe ook zij je baby veilig kunnen laten slapen en zorg ervoor dat ze zich hieraan houden.

#12: Zorg voor een babykamertemperatuur van ongeveer 18 graden

Om oververhitting te voorkomen doe je er goed aan ervoor te zorgen dat de temperatuur in je babykamer niet rond de 18 graden celsius blijft.

Nu is 18 graden zomers wellicht niet realistisch maar zorg er in ieder geval voor dat de slaapkamertemperatuur niet boven de 21 graden uitkomt.

Veel babyfoon hebben tegenwoordig een interne thermometer waarmee de omgevingstemperatuur wordt gemeten. Aan de hand van deze thermometer kun je eenvoudig zien hoe warm het in de slaapkamer van je baby is.

#13: Lees Baby Slaap Geheimen

Baby Slaap Geheimen coverTot slot raad ik je aan het eBook Baby Slaap Geheimen eens rustig door te nemen, want naast allerlei praktische slaaptips voor je baby vind je in het boek ook veel informatie over hoe je je baby veilig kunt laten slapen.

Dit bestseller eBook is geschreven door onderzoekster én moeder Annelot Hofstede in samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten.

Je kunt het boek overigens risicoloos downloaden, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug, zonder lastige vragen!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DOWNLOAD HET BOEK!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 7.500 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *