Roken en slapen: Dit is waarom sigaretten je slaap verpesten!

Roken en slapenIedereen weet dat roken bijzonder slecht en zelfs dodelijk is, echter minder mensen weten dat roken ook een grote invloed op je slaap kan hebben en deze ernstig kan verstoren.

Naast de bekende gezondheidsrisico en kans op ernstige ziektes gaan ook roken en slapen niet goed samen en blijkt dit een bizar slechte combinatie.

Jaarlijks sterven er wereldwijd namelijk ruim 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken en bijkomende ziektes.

De lijst met gezondheidsrisico’s die bij roken komen kijken is bijna eindeloos, denk bijvoorbeeld aan:

 • Kanker
 • Depressie
 • Paniekaanvallen
 • Hart- en vaatziekten
 • … en veel, veel, veel meer!

Inhoud

ROKEN EN SLAPEN: EEN BIZAR SLECHTE COMBINATIE!

Roken en slapen een bizar slechte combinatieEchter roken en slapen is ook een bijzonder slechte combinatie en dit is wellicht een verrassing voor mensen die roken juist als oplossing voor hun slaapproblemen zien.

Veel mensen ontspannen namelijk door een sigaret te roken en komen op deze manier tot rust voor ze naar bed gaan.

Zij realiseren zich echter niet dat terwijl de nicotine in hun systeem komt het hun slaap ernstig verstoort en kan leiden tot slapeloosheid (insomnie) en ademhalingsproblemen tijdens het slapen.

Gelukkig roken er steeds minder mensen en lijken de campagnes van de overheid en de bijkomende voorlichting en de accijnsverhogingen hun werk te doen.

Bovendien is zijn er steeds meer mogelijkheden om van een rookverslaving af te komen en wordt de toegang tot deze middelen steeds eenvoudiger.

Twijfel jij nog steeds of je niet beter kunt stoppen met roken?

Lees dan verder en ontdek hoe roken voor ernstige slaapproblemen zorgt en hoe je zelfs tijdens de ontwenningsfase al beter kunt slapen.

DIT IS DE INVLOED VAN NICOTINE OP JE SLAAP

Of je nu sigaretten, shag of sigaren rookt nicotine komt je slaap niet ten goede, punt. Roken voor je gaat slapen is een slecht idee om veel verschillende redenen.

Sigaretten bevatten nicotine en dit is in de kern een stimulerend middel.

Hoewel veel mensen nog even een sigaretje roken voor ze naar bed gaan om te ontspannen vertellen ze hun lichaam dus eigenlijk het tegenovergestelde.

Nicotine zorgt voor een snellere hartslag en een verhoogde concentratie en alertheid waardoor je je dus juist veel wakkerder zult voelen.

Daarnaast is nicotine verslavend en werkt het bijzonder snel, want zodra het in je bloedbaan komt bereikt het je hersenen al binnen enkele seconden.

Helaas, voor zware rokers, verdwijnt het ook alweer binnen 1 à 2 uur uit je lichaam en kun je zelfs tijdens het slapen al last van ontwenningsverschijnselen krijgen.

Je brein maakt je wakker om weer een nieuwe “shot” nicotine te krijgen en dus wordt je slaap onderbroken.

Te weinig slapen op zich is ook een gezondheidsrisico en hier heb je als roker een grotere kans op.

Wanneer je een chronisch slaapgebrek hebt verslechtert je gemoedstoestand, je concentratie en prestaties de volgende dag.

Afgezien van de slaapproblemen die je door roken op kunt lopen is roken in bed natuurlijk ook erg gevaarlijk vanuit praktisch oogpunt.

Je kunt namelijk in slaap vallen terwijl je peuk nog brandt en brandwonden oplopen of een grote brand veroorzaken.

Naast de slaapproblemen die roken veroorzaakt is roken in bed vanuit praktisch oogpunt natuurlijk ook levensgevaarlijk. Als je in slaap valt met een nog brandende sigaret in je hand kunnen de gevolgen niet te overzien zijn! (Tom v/d Petten, slaapexpert)

VERANDERINGEN IN JE SLAAPPATROON

Veranderingen in je slaappatroon door rokenRegelmatig roken verandert zelfs je slaappatroon en de slaapfases die je in een slaapcyclus doorloopt.

Het is van groot belang dat je voldoende tijd in elke slaapfase doorbrengt, dus zowel lichte slaap als diepe slaap alsook in de REM-slaapfase.

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat roken een negatief effect heeft op de volledige slaaptijd en de tijd die men in verschillende slaapfases doorbrengt.

Enkele schokkende slaapweetjes die je wellicht nog niet wist over de combinatie roken en slapen zijn:

 • Door elke sigaret die je op een dag rookt verlies je ruim 1 minuut aan slaaptijd
 • Zware rokers doen er langer over om in slaap te vallen, slapen korter en brengen minder tijd in de diepe slaapfase door
 • Rokers slapen gemiddeld ruim een half uur korter dan niet-rokers
 • … en ruim 25% van de rokers voelt zich niet uitgerust na een nacht slapen, dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze meer tijd in de lichte slaapfase doorbrengen

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat roken je biologische klok ernstig kan verstoren waardoor men vaak niet in slaap kan vallen of juist veel te vroeg wakker wordt.

Bovendien is gebleken dat hoewel de slaapproblemen wel verdwijnen nadat de roker is gestopt met roken hij of zij nooit zo goed zal slapen als iemand die nooit gerookt heeft.

De meest voorkomende slaapproblemen die rokers hebben zijn: slapeloosheid, slaapapneu en snurken.

SLAPELOOSHEID DOOR ROKEN

Omdat nicotine een stimulerend middel is zorgt het er dus voor dat je lichaam en geest juist actief worden waardoor je erg moeilijk in slaap kunt vallen.

Afhankelijk van de ernst van je verslaving kun je zelfs standaard midden in de nacht wakker worden door ontwenningsverschijnselen.

Op dat moment lijkt snel een sigaretje roken de beste oplossing, maar hierdoor val je juist weer moeilijk in slaap waardoor je zomaar elke nacht een aantal uur wakker bent.

VERSTOORDE ADEMHALING TIJDENS HET SLAPEN

Man snurktEen verstoorde ademhaling tijdens het slapen is een veelvoorkomend slaapprobleem bij rokers, slaapapneu en snurken zijn twee goede voorbeelden hiervan.

Veel rokers zijn ook hevige snurkers en dit heeft vooral te maken dat de bovenste luchtwegen van rokers snel (deels) geblokkeerd raken.

Snurken kan gelinkt worden aan gezondheidsproblemen als: hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en overmatige vermoeidheid overdag.

Slaapapneu ontstaat door blokkades in de zachte weefsels en luchtwegen in de neus.

Mensen met slaapapneu stoppen letterlijk met ademen tijdens hun slaap, deze adempauzes kunnen in sommige gevallen zelfs 30 – 45 seconden duren.

Hoewel patiënten niet bewust ontwaken raakt hun slaappatroon wel ernstig verstoord en dit resulteert vaak in slapeloosheid en slaapgebrek.

Roken kan direct gelinkt worden aan slaapapneu omdat bepaalde stoffen in sigaretten ervoor zorgen dat de weefsels in je keel en neus opzwellen.

Door deze zwellingen raken de luchtwegen geblokkeerd en kunnen er adempauzes ontstaan.

HOE ZIT DAT DAN MET EEN E-SIGARET?

E-sigaretOk, hoewel je door het roken van elektrische sigaretten sommige gezondheidsrisico’s kunt vermijden geven ook E-sigaretten nicotine af in je lichaam.

Omdat je ook hierdoor nicotine en dus een stimulerend middel binnenkrijgt kan het je slaap ernstig verstoren.

Zo lang er nicotine in de zogenaamde ‘E-liquid’ zit zal het roken ervan je slaap beïnvloeden, want je krijgt namelijk nog steeds nicotine binnen.

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN EN SLAPEN

Veel mensen zegen extreem moe te zijn nadat ze gestopt zijn met roken, vooral wanneer zij van de ene op de andere dag stoppen, oftewel cold turkey.

Om overdag wakker en alert te blijven maken je hersenen een neurotransmitter genaamd acetylcholine aan.

Eén van de werkingen van nicotine is dat het de rol van acetylcholine in je hersenen overneemt waardoor het lichaam dus op nicotine gaat vertrouwen om wakker te blijven in plaats van acetylcholine.

Wanneer je dan plotseling stopt met roken krijgt je lichaam geen nicotine meer binnen en produceert het ook geen acetylcholine waardoor je je extreem vermoeid kunt voelen.

Gelukkig trekt je lichaam en je brein dit na verloop van tijd weer recht en ga je weer acetylcholine produceren net als ieder ander mens.

GOED SLAPEN NADAT JE GESTOPT BENT MET ROKEN

Stoppen met rokenZoals gezegd is de beste manier om je slaapkwaliteit en je algehele gezondheid te verbeteren simpelweg stoppen met roken.

Nu weet ik uiteraard dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is en dat rokers meestal meerdere pogingen nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen.

Ruim 75% van alle mensen die stoppen met roken vallen binnen een week toch weer terug en dit is natuurlijk doodzonde.

Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van stoppen met roken en wil je daarom ook aanraden om met je huisarts een plan van aanpak te maken en de beste methode voor jou te vinden.

Enkele opties die je bijvoorbeeld hebt zijn:

 • Nicotinepleisters
 • Nicotinekauwgom
 • In therapie gaan
 • … of cold turkey proberen te stoppen met roken

Het is heel belangrijk dat je vrienden en/of familieleden in je stoppoging betrekt zodat zij jou hier ook op aan kunnen spreken en jou kunnen helpen wanneer je toch weer de fout in dreigt te gaan.

TIPS EN TRICKS VOOR MENSEN DIE STOPPEN MET ROKEN

Het goede nieuws is dat wanneer het je lukt om te stoppen met roken je slaapproblemen meestal ook snel verdwijnen.

Wees jezelf er overigens wel van bewust dat je tijdens de eerste maand wel bijkomende slaapklachten kunt krijgen en bereid je hier dan ook op voor.

Echter na ongeveer een maand zul je weer normaal kunnen slapen en zullen je slaapproblemen grotendeels tot het verleden behoren.

Hieronder heb ik een aantal tips en tricks voor je verzameld die de overgang naar een leven zonder sigaret iets makkelijker kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat je sneller beter slaapt:

#1: LET OP WAT JE EET, DRINKT EN INADEMT

Koffie drinken zorgt voor slaapproblemenVermijd het gebruik van stimulerende middelen tenminste 2 uur voor je naar bed gaat of vermijd deze helemaal.

Hierbij moet je niet meteen aan drugs of alcohol denken, maar bijvoorbeeld aan cafeïne (koffie en energiedrankjes) en chocolade.

Iedereen weet dat je van cafeïne slechter slaapt echter de meeste mensen weten niet dat rokers cafeïne juist beter kunnen verwerken en deze stof twee keer sneller afbreken.

Een grote fout die veel gestopte rokers maken is dat ze soms juist meer koffie drinken om de drang naar een sigaret te vergeten maar ze hierdoor ’s nachts vaak niet kunnen slapen.

Ze kunnen er ineens minder goed tegen dan ze vroeger toen ze nog rookten konden.

Probeer ook zware, vette en extra gesuikerde maaltijden of snacks laat op de avond links te laten liggen.

Probeer in de plaats hiervan eens een kruidenthee te drinken, je blijft er niet alleen gehydrateerd door maar hebt ook iets te doen.

Bovendien hebben sommige kruidentheeën als kamillethee een slaapverwekkende werking.

#2: GA REGELMATIG SPORTEN

Door regelmatig te sporten, bij voorkeur in de ochtend en buiten, help je je lichaam goed wakker te worden en verdrijf je vermoeidheid en slaperigheid uit je systeem.

Door de vroege ochtendzon kun je ook je biologische klok helpen om weer een meer natuurlijk slaap- waakritme op te bouwen.

Daarnaast heeft sporten nog een aantal voordelen, want het geeft je namelijk de mentale en emotionele boost om van de sigaretten af te blijven.

Bovendien helpt regelmatig sporten je natuurlijk je lichaamsgewicht onder controle te houden en dit is vooral handig als je bent gestopt met roken omdat je meer honger krijgt wanneer je geen nicotine meer tot je neemt.

#3: VERBETER JE SLAAPHYGIËNE

Donkere en stille slaapkamerGa elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed en zorg ervoor dat je elke ochtend rond dezelfde tijd wakker wordt, zelfs in het weekend en tijdens vakanties.

Zorg er ook voor dat je slaapkamer koel (tussen 16 en 20 graden), donker en geluiddicht is om ervoor te zorgen dat je niet gestoord wordt door geluiden en licht van buiten.

Verwijder daarnaast alle elektronica met een beeldscherm uit je slaapkamer om te voorkomen dat je aan het slaapverstorende blauwe licht van deze schermen wordt blootgesteld.

Het is goed mogelijk dat je overdag erg vermoeid bent als je net bent gestopt met roken, gun jezelf dan een korte powernap (niet langer dan een uur) om even weer energie bij te tanken.

Als je overdag langer dan een uur slaapt kan dit je nachtrust ernstig verstoren.

#4: ONTSPAN OP EEN ANDERE MANIER DAN ROKEN

Hoewel ik je in dit artikel heb uitgelegd dat je lichaam niet ontspant van roken zien veel mensen het wel als een ontspannende gebeurtenis.

Zonder sigaretten zul je uiteraard andere manieren moeten vinden om je lichaam en geest tot rust te brengen en ontspannen.

Enkele goede ontspanningstechnieken zijn:

#5: VRAAG HULP VAN FAMILIE EN VRIENDEN

Stoppen met roken is niet makkelijk en je zult je zowel fysiek als mentaal verschrikkelijk voelen.

Door een gebrek aan dopamine in je hersenen voel je je namelijk geïrriteerd, humeurig en soms zelfs depressief.

Praat hierover met je naasten en vertel je familie en vrienden hoe je je voelt en vraag hen jou te helpen en te stimuleren je aan je doelstelling te houden.

#6: VOLG DE 7-STAPPEN METHODE

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenNadat je gestopt bent met roken is je hormoonhuishouding en biologische klok een puinhoop en dat terwijl je deze juist keihard nodig hebt om te kunnen slapen wanneer jij dat wilt.

In de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw leer je hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken.

Daarnaast leer je je biologische klok te resetten en weer op een natuurlijke manier eenvoudig in slaap te vallen.

Je doet dit aan de hand van 7 duidelijke en uitgebreide stappen en krijgt in dit 120+ pagina’s tellend boek honderden handige slaaptips.

Je kunt het eBook meteen downloaden op je computer, tablet of smartphone waardoor je direct aan de slag kunt, het fysieke hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd.

Je loopt bovendien geen enkel risico en kunt deze online slaaptraining 90 dagen GRATIS uitproberen, want als je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug.

Gegarandeerd resultaat dus!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE NU!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *