Beter slapen dankzij vitamine D [Zowel uit zonlicht als supplementen]

Beter slapen dankzij vitamine DVeel Nederlanders hebben een groot tekort aan vitamine D, echter wat de meeste mensen niet weten is dat een vitamine D-tekort voor slapeloosheid en andere slaapstoornissen kan zorgen.

Je kunt meer vitamine D binnenkrijgen door meer naar buiten te gaan en jezelf bloot te stellen aan zonlicht, maar je kunt het ook aanvullen met supplementen als jou dit niet lukt.

Maar hoeveel vitamine D moet je nemen en wat is het beste moment om dit kunstmatig bij te vullen?

VITAMINE D EN SLAPEN

Uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de gehele wereldpopulatie lijdt aan vitamine D-tekort en dat dit direct gelinkt kan worden aan een slechtere slaapkwaliteit van deze mensen.

Deelnemers aan een groot Amerikaans onderzoek zagen meteen een significante verbetering van zowel slaapduur als slaapkwaliteit nadat ze hun vitamine D-spiegel weer op peil hadden gebracht.

Tijdens een ander onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid vitamine D en de slaapkwaliteit van ruim 5.000 mannen van boven de 65 jaar oud.

Ze maten de totale slaapduur, tijdstip(pen) van ontwaken en de totale slaapefficiëntie waarbij de totale tijd in bed wordt vergeleken met de totale slaaptijd.

De wetenschappers ontdekten dat een lage D-spiegel gerelateerd was aan een slechte slaapkwaliteit en een nachtrust van minder dan 5 uur per nacht.

Daarnaast behaalden zij een lagere slaapefficiëntie score.

Bovendien heeft goede vitaminebalans meer gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van pijnklachten en werkt het ontstekingsremmend.

TE WEINIG VITAMINE D

Buiten slapenDe meeste mensen hebben te weinig vitamine D dankzij hun levensstijl, zo bedekken we ons hele lichaam met kleding tegen de zon of zitten we hele dagen binnen.

Ok, het is goed om je huid te beschermen tegen de zon, echter hiermee vertraag je ook de synthese van dit belangrijke hormoon in je huid (vitamine D is in werkelijkheid een hormoon).

Beter is om je huid wel regelmatig bloot te stellen aan de zon maar je dan goed in te smeren met zonnebrandcrème.

De meeste mensen kunnen het tekort eenvoudig oplossen door vitamine D3 supplementen te nemen, echter betekent dit niet dat je nooit weer buiten hoeft te komen.

Je huid werkt namelijk samen met natuurlijk zonlicht om je lichaam vitamine D te laten produceren.

De beste manier om voor een goede vitamine D-spiegel te zorgen is door jezelf ongeveer een kwartier per dag bloot te stellen aan natuurlijk zonlicht, voedingsstoffen te eten die rijk zijn aan vitamine D en daarnaast nog vitamine D3 supplementen te nemen.

Simpelweg van de ene op de andere dag veel vitamine D te slikken is geen goede lange termijn oplossing om het tekort te herstellen of voorkomen.

Te weinig, maar ook zeker te veel, vitamine D kan heftige bijwerkingen hebben waaronder een verstoorde nachtrust.

De hoeveelheid, of Internationale Eenheid (IU), die je inneemt en het tijdstip waarop je dit doet zijn erg belangrijk en van grote invloed op je slaapkwaliteit.

In de farmacie is de Internationale Eenheid (IE, of I.E. of Engels IU van International unit, of Frans UI van Unité internationale) een maateenheid voor een hoeveelheid van een stof, gebaseerd op gemeten biologische activiteit (of effect). Deze eenheid wordt gebruikt voor vitaminen, hormonen, enkele medicijnen, vaccins, bloedproducten en gelijksoortige biologisch actieve stoffen. (Wikipedia)

HOEVEEL VITAMINE D MOET JE NEMEN?

Vitamine D supplementenVolgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) moet je 1.000 IU’s vitamine D per 11,3 kilo lichaamsgewicht per dag krijgen.

Experts zijn het erover eens dat je maximaal 10.000 IU’s per dag zou moeten binnenkrijgen omdat dit de hoeveelheid is die je huid natuurlijk kan produceren door maximale blootstelling aan de zon.

Echter alleen aanvullen met supplementen is niet de juiste oplossing voor het tekort.

De beste manier om erachter te komen hoeveel vitamine D je echt nodig hebt is door je bloed te laten testen.

De juiste dosering is afhankelijk van je reeds bestaande vitaminespiegel en is afhankelijk van:

  • Ouder worden (leeftijd)
  • Lichaamsgewicht
  • Huidskleur
  • Gemiddelde blootstelling aan natuurlijk zonlicht
  • … en je algehele gezondheid

Meer vitamine D is dus niet altijd de juiste oplossing, want een overschot aan ‘D’ kan juist voor hoofdpijn, ontstekingsziekten en een overdosis vitamine D kan je zelfs vergiftigen.

Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan naar het belang van dit hormoon ontdekken wetenschappers ook steeds meer en meer hoe belangrijk een juiste dosering is.

Naast de dosering is ook het tijdstip van het innemen van deze supplementen van cruciaal belang om je slaapkwaliteit te kunnen verbeteren.

WANNEER MOET JE VITAMINE D NEMEN?

Wanneer moet je vitamine D nemen?Vitamine D staat in nauw verband met de productie van het slaaphormoon melatonine waardoor je het dus beter niet ’s avonds kunt innemen.

Door vitamine D in de ochtend in te nemen slaap je ’s nachts dieper, val je sneller in slaap en slaap je langer.

In onze drukke maatschappij is goed slapen van levensbelang en als je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt loopt je slaapkwaliteit drastisch achteruit.

Maar er zijn nog andere redenen waarom je erachter wilt komen hoeveel vitamine D je moet nemen en wanneer je dat moet nemen.

Uit een Brits wetenschappelijk onderzoek bleek namelijk dat patiënten met chronische pijnklachten met vitamine D hun pijn konden verminderen, hun slaapkwaliteit konden verbeteren en de algehele kwaliteit van leven werd verbeterd.

Andere voordelen van een gezonde vitamine D-spiegel zijn:

  • Minder kans op hart- en vaatziekten
  • Betere gemoedstoestand
  • Beschermt je immuunsysteem
  • Het werkt ontstekingsremmend
  • … en volgens sommige wetenschappers heb je een kleinere kans om kanker te krijgen wanneer je vitamine D op peil is

De meeste mensen weten zelf niet wanneer ze een vitamine D-tekort hebben en hoe ze door dit op te lossen hun levens kunnen verbeteren.

VERBETER JE SLAAP EN JE LEVEN MET VITAMINE D

Slaap jij slecht en voel je je simpelweg niet fit?

Raadpleeg je huisarts en vraag om een bloedtest om erachter te komen hoe je vitaminespiegel ervoor staat.

Wanneer je vitamine D-concentratie onder 30 ng/ml is dan heb je een tekort en door dit aan te vullen zul je beter slapen en gezonder en fitter voor de dag komen.

Is je vitamine D wel op peil dan kun je dit probleem uitsluiten en naar een andere oplossing zoeken voor je slaapproblemen.

Perfect Slapen in 7 Stappen cover

Daarnaast wil ik je aanraden de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw te volgen.

Je leert in deze online slaaptraining namelijk precies hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt produceren.

Daarnaast uitgebreide begeleiding van slaapdeskundigen en leer je wat je moet doen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen.

Je kunt de slaaptraining bovendien GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

Je loopt dus geen enkel risico!

Wil jij meer informatie over Perfect Slapen in 7 Stappen? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 15.000 keer gedownload!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *