Droom je in kleur als je kleurenblind bent?

Hoewel wetenschappers vroeger geloofden dat mensen in zwart-wit dromen weten we tegenwoordig dat je dromen zich uiterst kleurrijk in je hoofd afspelen.

Maar droom je ook in kleur als je kleurenblind bent? Of zie je ook in je dromen geen kleur?

Droom je in kleur als je kleurenblind bent?

Droom je in kleur als je kleurenblind bent?Dit hangt er volledig van af wanneer iemand kleurenblind wordt. Omdat mensen dromen over “wat ze kennen” zal iemand die ooit wél heeft kunnen zien ook kleuren zien in zijn of haar dromen, zo stelt het boek ‘Colour Blindness: Causes and Effects’ uit 2002.

Echter mensen die kleurenblind zijn geboren zullen ook in zwart-wit en verschillende grijstinten dromen omdat zij immers nooit hebben geweten hoe kleuren eruitzien waardoor ze ook geen herinnering hebben aan kleuren en deze ook niet in hun dromen kunnen nabootsen.

Volledige kleurenblindheid – ook wel kleur-deficiëntie, achromatopsie of color vision deficiency (CVD) genoemd – is een zeldzame aandoening die ongeveer 1 op 30.000 mensen treft volgens cijfers van National Library of Medicine (NLM).

Echter een rood-groen kleurenblindheid komt veel vaker voor, namelijk bijna 99% van alle kleurenblinden kunnen rode en groene kleuren niet goed van elkaar scheiden.

Ongeveer 8% van alle Europese mannen en bijna 1% van de Europese vrouwen kunnen groen en rood niet van elkaar onderscheiden.

Mensen met een rood-groen kleurenblindheid dromen in dezelfde kleuren die zij kennen van wanneer ze wakker zijn, zo zal het rode deel van de Nederlandse vlag er in hun beleving bijvoorbeeld mosgroen uitzien in plaats van rood.

>> Klik hier om erachter te komen hoe mensen die kleurenblind zijn zien!

Kleurenblind door zwart-wit televisie?

Kleurenblind door zwart-wit televisie?Tijdens de jaren ’50 van de vorige eeuw dachten slaapexperts dat mensen dromen in zwart-wit, zelfs nadat eerdere studies dit al hadden ontkracht.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat zwart-wit films in de jaren ’50 natuurlijk bijzonder populair waren en ook zwart-wit televisies steeds betaalbaarder werden waardoor meer en meer mensen deze films kon bekijken.

Zo kon het voorkomen dat mensen die prima kleuren konden zien droomden in zwart-wit simpelweg omdat ze net uren naar de tv hadden gekeken voor ze naar bed gingen.

De eerste helft van de 20e eeuw werd gekenmerkt door de opkomst van zwart-wit media en het is aannemelijk de overvloed aan mensen die verklaarden dat ze ook in zwart-wit droomden te maken had met deze ontwikkeling, zegt Eric Schwitzgebel, filosofie professor aan de University of California tijdens zijn onderzoek uit 2002.

Toen tijdens de jaren ’60 de media steeds meer veranderde naar volledig in kleur verklaarden ook steeds minder mensen dat ze in zwart-wit droomden.

Hieruit blijkt dat de dingen en gebeurtenissen die mensen overdag beleven een grote weerslag hebben in dromenland.

Tegenwoordig meldt slechts een enkeling dat ze in zwart-wit hebben gedroomd zoals in een oude film. Wanneer deze mensen niet kleurenblind zijn is de kans groot dat ze voor ze naar beg gingen een oude zwart-wit film hebben gezien, zegt Tom v/d Petten, slaapexpert.

Je bent niet altijd bewust van kleur om je heen

Wanneer je je niet kunt herinneren of je afgelopen nacht in kleur hebt gedroomd hoef je je geen zorgen te maken, want dit betekent niet direct dat je zwart-wit hebt gedroomd.

Sommige mensen focussen zich op de kleuren in hun dromen terwijl andere mensen niet bezig zijn met welke kleuren zich in zijn of haar dromen afspelen.

Deze verschillen in belevingswereld is typerend voor mensen en hoe mensen van elkaar verschillen en is dus niks om je zorgen over te maken.

Als je een gebeurtenis van een week terug moet beschrijven weet je waarschijnlijk ook niet meer alle kleuren van alle voorwerpen.

Maar wanneer ik je vraag welke kleur kleding iemand op een bepaald evenement droeg dan weet je dit wellicht tot in detail terug te halen.

Zo zie je dat sommige gebeurtenissen heel erg om kleur draaien terwijl je in andere gevallen niet eens kleur opmerkt.

Alles om ons heen heeft een kleur – immers zwart en wit zijn ook kleuren – echter spelen deze kleuren niet altijd een belangrijke rol.

Zo is het ook in je dromen wanneer je niet kleurenblind bent geboren zullen verschillende kleuren een rol spelen waar dit nodig is. Wanneer kleur niet van belang is zullen deze ook in je dromen weinig aandacht krijgen.

Kleurenblindheid en dromen

Conclusie

Mensen die vroeger kleuren hebben kunnen zien en pas later kleurenblind zijn geworden dromen inderdaad in kleur omdat zij nog kleuren in hun herinnering hebben.

Kleurenblinden die echter al vanaf hun geboorte geen kleur kunnen zien dromen ook niet in kleur omdat zij nooit hebben geweten hoe kleuren eruitzien.

Wanneer je last hebt van ernstige nachtmerries en bang bent om te gaan slapen wil ik je de 7-Stappen online slaaptraining aanraden waarin je leert slaapangst overwinnen en andere bijkomende slaapproblemen oplossen.

Check hieronder mijn uitgebreide en eerlijke review van de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw:

>> Review Perfect Slapen in 7 Stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *