Kun je jezelf horen snurken?

      Geen reacties op Kun je jezelf horen snurken?

Ruim 40% van alle volwassen mannen en ongeveer een kwart van alle vrouwen in Nederland snurkt, blijkt uit recente cijfers.

Toch weet je dit in veel gevallen niet van jezelf tot je partner dit – op een boze toon – aan jou kenbaar maakt.

Kun je jezelf horen snurken?

Partner snurkt in bedMaar hoor je dit zelf echt niet? En waarom hoor je jezelf niet snurken?

Om direct antwoord te geven op de vraag: “Kun je jezelf horen snurken?” Luidt het antwoord: “Nee dit kun je niet!”

Als je slaapt schakelt je brein namelijk veel van je zintuiglijke functies uit en filtert de binnenkomende informatie om van een goede nachtrust te kunnen genieten.

Dit in tegenstelling tot veel andere functies van het centrale zenuwstelsel wel blijven werken terwijl je slaapt, zoals bijvoorbeeld ademhaling.

Vergis je niet, alle informatie komt nog steeds wel binnen via bijvoorbeeld je oren als je slaapt alleen kiest je brein ervoor om je niet te laten ontwaken omdat het simpelweg niet belangrijk en niet levensbedreigend is.

Zo word je niet wakker van je eigen gesnurk of een televisie die op de achtergrond nog aanstaat maar schrik je wel direct wakker van een brandalarm of wanneer je kind je slaapkamer binnenrent om jou te waarschuwen voor het monster onder zijn of haar bed.

Zelfs wanneer je partner zachtjes je naam roept en je vraagt om te draaien zul je licht ontwaken en dit trouw doen.

Hoe weet je dat je snurkt als je alleen woont?

Als je samenwoont met je partner dan weet je het zeker, je partner laat het je weten wanneer je snurkt.

Soms wacht ze tot je de volgende ochtend wakker wordt of vraagt je midden in de nacht om te draaien, hoe dan ook op een bepaald moment zul je het te horen krijgen.

Maar hoe ontdek je dat je snurk als je alleen woont?

Veel mensen vragen zich serieus af of ze snurken maar hebben geen partner om dit bij te verifiëren.

Toch merk je wellicht wel al de gevolgen die snurken voor je gezondheid kan hebben en zijn er een aantal verschillende complicaties waaraan je snurken zou kunnen herkennen.

Zo kan snurken bijvoorbeeld een gevolg van slaapapneu zijn wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat je bijzonder slecht slaapt.

Hierdoor kun je overdag extreem vermoeid zijn en niet goed functioneren.

Nodig een vriend/vriendin uit om te komen slapen

Man snurktOm vast te stellen of je snurkt kun je bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid uitnodigen om een nacht bij je door te brengen.

Zo kun je deze persoon vragen ’s nachts een wekker te zetten en te luisteren of je geluid maakt.

Drink alleen geen alcohol voor je naar bed gaat omdat dit het snurken kan verergeren en mensen die normaal niet snurken juist kan laten snurken.

Download een snurk tracker op je smartphone

Om er achter te komen of je zelf snurkt kun je ook een speciale sleep tracker, ook wel snurk tracker genoemd, downloaden op je smartphone.

SnoreLab is een app voor iOS en Android smartphones die je ademhaling bestudeert en periodes van hevig snurken opneemt zodat je dit de volgende ochtend kunt afluisteren.

(Ik word niet gesponsord om jullie deze app aan te raden. Ik en duizenden andere mensen hebben er gewoon goede ervaringen mee. Bovendien is ‘ie volledig gratis!)

>> Klik hier om SnoreLab te downloaden voor iOS

>> Klik hier om SnoreLab te downloaden voor Android

Wat is snurken eigenlijk?

Het geluid wat wij ‘snurken’ noemen wordt veroorzaakt door een (gedeeltelijke) blokkade van de luchtweg in de achterkant van de keel.

Wanneer je vervolgens inademt en de lucht deze blokkade of “versmalling” tegenkomt zal dit voor vibraties zorgen in het zachte weefsel in je keel wat resulteert in het herkenbare snurkgeluid.

Deze blokkades ontstaan vaak wanneer je in een houding ligt waarbij je kin op je borst ligt en het vet rondom je nek je luchtpijp verder dichtduwt waardoor ademen moeilijker wordt.

Snurken wordt inderdaad vaak veroorzaakt door overgewicht maar kan ook het gevolg zijn van een ernstige slaapstoornis genaamd slaapapneu.

Vader snurkt in bed met een baby

Slaapapneu en snurken

Wanneer mensen zeer luidruchtig en chronisch snurken lopen ze een serieus gezondheidsrisico.

Zij hebben in veel gevallen namelijk te maken met slaapapneu. Dit is een zeer gevaarlijke conditie waarbij de luchtweg ernstig geblokkeerd raakt en je dus tijdelijk niet kunt ademen.

Je kunt niet alleen tijdelijk niet inademen maar ook niet uitademen waardoor koolstofdioxide ophoopt in je bloedbaan.

Hierdoor worden hevige snurkers vaak happend naar adem midden in de nacht wakker.

Patiënten met een mildere vorm van slaapapneu stoppen ook kortstondig met ademen en worden ook licht wakker maar kunnen zich hier de volgende ochtend niets van herinneren.

Toch raakt ook hun slaapcyclus dusdanig verstoord dat ze bijzonder slecht slapen en vaak overmatig vermoeid wakker worden.

Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt doe je er goed aan je huisarts te raadplegen en te vragen naar een doorverwijzing naar een slaapkliniek voor verder slaaponderzoek.

5 Tips om snel te stoppen met snurken!

Wanneer je dus inderdaad van je partner hebt vernomen dat je vaak heftig snurkt, of dit zelf hebt ontdekt via een snurk tracker is het tijd hier iets tegen te doen.

Daarom wil ik je tot slot 5 anti-snurktips geven die jou helpen voor eens en voor altijd te stoppen met snurken. 

#1 Drink geen alcohol: Alcohol heeft een spierverslappende werking waardoor ook de spieren rond je keel slapper worden. Dit zorgt ervoor dat je luchtpijp sneller dicht kan klappen waardoor je gaat snurken.

#2: Afvallen: Een paar kilo’s afvallen kan een groot verschil maken. Veel snurker hebben namelijk overgewicht en overtollig vet rond hun nek wat voor extra druk op de keelspieren zorgt waardoor een vernauwing kan ontstaan in bepaalde slaaphoudingen.

#3 Stop met roken: Tabaksrook zorgt voor irritatie van je keelholte waardoor deze verder dichttrekt. Zoals je weet is roken sowieso erg slecht voor je gezondheid maar kan het er ook voor zorgen dat je snurkt.

#4: Slaap op je zij: Mensen die snurken slapen veelal op hun rug. Wanneer je op je rug slaapt kan je tong eenvoudig in je keel zakken en de luchtweg blokkeren. Als je op je zij slaapt zul je merken dat je minder vaak en minder hevig snurkt.

Stop met snurken boek#5 Volg een online anti-snurktraining: Het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma van snurkexpert Peter Groenendonk helpt jou duidelijk inzicht te krijgen in de onderliggende reden waarom je snurkt en helpt jou een werkende oplossing te vinden.

Je kunt het 40-pagina’s tellende eBook direct downloaden via de link hieronder en deze unieke anti-snurktraining gratis uitproberen!

Wanneer je namelijk niet tevreden bent over de training dan krijg je dankzij de niet-goed-geld-terug garantie gewoon je geld terug, zonder vervelende vragen!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT DOWNLOADEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 12.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *