Wanneer je je de laatste tijd uitgeput en vooral uitgeblust voelt terwijl je je niet overmatig hebt ingespannen ben je waarschijnlijk geestelijk oververmoeid.
Deze mentale vermoeidheid kan uitmonden in een depressie wanneer je het niet oplost en het is daarom bijzonder belangrijk om verergering van het probleem te voorkomen.
Je beseft het misschien niet meteen maar deze mentale vermoeidheid kan ook lichamelijk z’n tol eisen en zorgen voor allerlei fysieke ongemakken, gezondheidsproblemen maar ook slapeloosheid terwijl je juist wel moe bent.
Een schrale troost is dat je niet alleen bent, want uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen met stressklachten.
Mentale vermoeidheid en stress zijn vaak werkgerelateerd en dat komt niet bepaald als een verrassing wanneer je naar de overvolle agenda’s kijkt die we tegenwoordig allemaal hebben.
Inhoud
Oorzaken van mentale vermoeidheid
Mentale vermoeidheid hoeft niet per se het gevolg te zijn van dingen die fout gaan of één specifiek probleem (hoewel het wel kan) maar is vaak juist een optelsom van allerlei verschillende factoren, zoals:
- De werkdruk ligt te hoog
- Je moet te veel (moeilijke) beslissingen nemen
- Je wordt te vaak gestoord
- Er gebeuren veel vervelende dingen in een te kort tijdsbestek
- Je krijgt niet de kans om tot rust te komen
Mentale vermoeidheid en uiteindelijk ook een burnout of depressie liggen op de loer wanneer de druk te groot wordt en jij hier niet langer op een comfortabele manier mee om kunt gaan.
Geestelijke uitputting kan echter ook veroorzaakt worden door bepaalde chronische gezondheidsproblemen zoals: auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en slapeloosheid.
Ja je leest het goed, mentale vermoeidheid kan voor slaapproblemen zorgen maar omgekeerd kan ook, want slapeloosheid kan er op zijn beurt ook voor zorgen dat je brein uitgeput raakt.
Er is niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak
Er hoeft echter niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor mentale vermoeidheid te zijn, want ook wanneer je uitstekend slaapt en je leven op de rit hebt kun je mentaal uitgeput raken.
Wanneer zelfs de mooie en goede zaken in je leven geestelijk zwaar worden weet je dat je een probleem hebt en en deze mentale vermoeidheid echt moet oplossen.
Want des te meer je mentaal vermoeid raakt des te moeilijker het wordt om alledaagse taken naar behoren uit te voeren, goede beslissingen te nemen en je te concentreren op je werk.
Daarnaast kun je soms onverwacht uit je slof schieten en onbewust geliefden pijn doen omdat je moeite hebt je emoties onder controle te houden.
Meestal heb je daar na zo’n voorval achteraf ontzettend spijt van.
Wanneer je deze mentale vermoeidheid niet aanpakt en oplost kan dit uitmonden in een depressie, verschillende lichamelijke klachten en stressgerelateerde klachten.
Des te sneller jij je bewust wordt waarom je je geestelijk uitgeput voelt kun je stappen ondernemen om dit op te lossen en je weer beter in je vel te voelen.
>> Check deze online cursus om stress te verminderen en een leven zonder zorgen te krijgen!
Symptomen van geestelijke uitputting
Geestelijke uitputting kan op verschillende manieren tot uiting komen en ik heb hieronder de belangrijkste en meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet:
- Fysieke vermoeidheid: Je voelt je ’s ochtends al moe en futloos en vraagt je hardop af hoe je het einde van de dag gaat halen. Dit kan zelfs voorkomen na een lange nachtrust met normaal gesproken genoeg slaap.
- Concentratieproblemen: Je vindt het moeilijk om je te concentreren op je werk en hebt moeite met het maken van belangrijke beslissingen of het vinden van de juiste woorden.
- Stemmingswisselingen: Je reageert sneller geïrriteerd naar anderen en wordt sneller boos dan normaal.
Mentale vermoeidheid oplossen [7 Praktische tips]
Om mentale vermoeidheid op te lossen of op z’n minst te verminderen heb ik 7 praktische tips voor je verzameld om te voorkomen dat je uiteindelijk in een depressie belandt:
#1: Kom in beweging
Uit meerdere verschillende onderzoeken blijkt dat sporten en bewegen je concentratie vermogen een boost geeft en je helpt beter te focussen.
Zelfs elke dag slechts een kwartiertje intensief sporten vergroot de bloedtoevoer naar je hersenen en verbetert je stemming, geheugen en creativiteit.
#2: Neem vaker vrij
Of het nou een dag vrijaf is of twee weken vakantie, vrij zijn van je werk is een essentieel om mentale vermoeidheid op te lossen.
Zelfs op de drukste dagen doe je er goed aan ervoor te zorgen dat je regelmatig een korte pauze neemt om bijvoorbeeld te lunchen of buiten een korte wandeling te maken.
Bovendien zul je merken dat je uiteindelijk een stuk productiever bent als je regelmatig een korte pauze inlast.
Je kunt echter ook bepaalde uren in je agenda bewust leeg laten. Dit werkt mentaal heel erg door en geeft je meer rust in je hoofd omdat je weet dat een rustmoment niet ver weg is.
Daarnaast geeft dit je de kans eens iets spontaan te ondernemen wat voor een bijzonder gevoel van voldoening kan zorgen.
#3: Maak minder keuzes en volg een vast patroon
Iedere dag, dag in dag uit, moeten we veel keuzes maken en dit kan een grote tol eisen van onze mentale energie en stemming.
Zo zul je aan het einde van de dag eerder kiezen voor de makkelijkste weg en op de bank te gaan liggen dan te gaan sporten of een vette hap te eten dan een gezonde maaltijd te bereiden.
Een manier om meer mentale energie over te houden voor de avond en nacht is door overdag jezelf te dwingen minder keuzes te maken.
Volg (tijdelijk) een vast patroon waarbij je bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijdstippen eet en op vaste dagen vaste dingen doet.
Door een vaste dagindeling te volgen hoef je minder beslissingen te nemen (of helemaal geen) en heb je ’s avonds meer energie over voor je gezin.
#4: Kijk naar buiten
Neem een korte pauze en kijk naar buiten naar het groene gras of de bladeren aan de bomen.
Zelfs door slechts 1 minuut naar buiten te kijken kun je je concentratievermogen het komende half uur verbeteren en maak je minder fouten is gebleken uit onderzoek onder studenten aan een universiteit.
Overigens is dit iets wat veel mensen van nature al automatisch doen wanneer ze gestresst of mentaal oververmoeid zijn.
Zoals eerder genoemd kan een wandeling tijdens je lunchpauze je ook helpen weer fris(ser) aan het tweede deel van je dag te beginnen.
#5: Praat met collega’s
Knoop een gesprekje aan met een collega om je meer verbonden te voelen en meer geestelijke energie te krijgen.
Het klinkt wellicht gek maar door regelmatig aan een gesprek deel te nemen zal er een aangenaam gevoel van gemeenschap ontstaan in je brein.
Dit gebeurt zelfs bij de meest eenvoudige een basale interacties als vragen of iemand koffie lust of vragen om een paperclip.
Sta wat vaker op en loop naar je collega toe om je vraag te stellen in plaats van dit via email te doen.
#6: Sla nooit het ontbijt over
Ooit gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Nou dit is dus echt waar en daarom moet je nooit dit eerste eetmoment van de dag overslaan.
Door de dag goed te beginnen en genoeg energie tot je te nemen raak je minder snel gestresst en in paniek.
Dit blijkt bijzonder belangrijk te zijn, want als je je in het begin van de ochtend al zorgen maakt of spanning hebt zal dit gedurende de dag alleen maar verder opbouwen en ben je aan het einde van de dag mentaal uitgeput.
Door simpelweg goed te ontbijten kun je stressgevoelens uitstellen of zelfs vermijden en ben je ’s avonds mentaal minder vermoeid.
#7: Zorg voor een goede nachtrust
Hoewel je ook mentaal vermoeid kunt raken wanneer je goed slaapt is dit meestal niet het geval en gaan geestelijke uitputting en slapeloosheid hand in hand.
Het is daarom ontzettend belangrijk dat je goed leert slapen en dan ben je op deze website uiteraard aan het goede adres.
Goed slapen betekent echter niet per se dat je ook langer moet slapen, want slaapduur en slaapkwaliteit zijn echt totaal verschillend.
Het belangrijkste is dat je snel in slaap valt en niet uren in bed ligt te piekeren en dat je rustig slaapt zonder vaak wakker te worden.
Maar hoe leer je dit nou? Ik wil je aanraden de online slaaptraining van slaapexpert William van der Klaauw te downloaden en door te nemen.
In zijn 7-Stappen slaapcursus leer je hoe je door verschillende stappen te volgen de juiste hormoonbalans in je lichaam kunt creëren waardoor je gegarandeerd beter slaapt.
Je kunt de 7-Stappen gratis uitproberen, want niet goed = geld terug en loopt dus geen enkel risico.
Je kunt de online slaaptraining direct als PDF-bestand downloaden op je computer, smartphone of tablet via de link hieronder waardoor je meteen aan de slag kunt!
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!
Deze populaire slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!