Energiedrankjes en slapen: Hoe gevaarlijk zijn energy drinks echt?

Energiedrankjes en slapenDe combinatie energiedrankjes en slapen is een bijzonder slechte en kan volgens velen zelfs gevaarlijk zijn.

Maar hoe gevaarlijk zijn deze energy drinks echt en waarin verschilt het met het drinken van koffie?

In eerste instantie lijkt de snelle energie boost die je krijgt van een blikje Red Bull of andere energiedrankjes ongevaarlijk.

Inhoud

ENERGIEDRANKJES EN SLAPEN: EEN GEVAARLIJKE COMBI!

Energiedrankjes in de supermarktDe gevolgen die deze populaire drankjes echter voor je slaap en gezondheid kunnen hebben liegen er niet om.

Hoewel koffie al generaties bekend staat als het opkikker drankje zijn de gevaren en gezondheidsrisico’s van de ingeblikte energievoorzieners veel minder bekend.

Wereldwijd steeg de verkoop van energiedrankjes in de afgelopen 5 jaar met 30% en werd er in 2017 zo’n 10 miljard liter energiedrank verkocht.

Deze trend lijkt zich ook de komende jaren voort te zetten en met een groeiende interesse uit groeimarkten als China wordt verwacht dat er in 2020 ruim €60 miljard in deze industrie omgaat.

In zijn marketingcampagnes spiegelt marktleider Red Bull door het sponsoren van eigentijdse evenementen en sportteams een beeld dat het drinken ervan cool, stoer, sexy en hip is.

De negatieve gevolgen die het drinken van energiedrankjes voor je gezondheid hebben houden ze liever stil, want die zijn er volop.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Slapeloosheid (insomnie)
  • Versnelde hartslag
  • Hoofdpijn
  • Onbalans in je hormoonhuishouding
  • Overgewicht
  • Tanderosie

Hoewel het misschien verleidelijk is om snel een shot energie je lijf in te boren om het slaaptekort van de nacht ervoor goed te maken moet je jezelf afvragen of dit echt werkt en of je wel echt meer energie gaat krijgen.

WAT ZIT ER IN ENERGY DRINKS?

Kong Strong energy drink LidlDe meeste energy drinks werken omdat ze simpelweg boordevol cafeïne en suiker zitten.

Dankzij de grote hoeveelheid suiker krijg je meteen een grote energie boost tot na ongeveer 15 – 30 minuten later de cafeïne je lichaam een nog grotere oppepper geeft.

Daarnaast adverteren veel merken op grote schaal met de andere gezonde (minder ongezonde) ingrediënten die hun energiedrank rijk zijn.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Guaraná
  • Taurine
  • Ginseng
  • Vitamine B

Uit onderzoek is echter gebleken dat deze ingrediënten is dusdanige kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan energy drinks dat je hier geen boost van krijgt.

Nee, de echte boost en opkikker komt namelijk gewoon uit de hoeveelheid suiker en cafeïne in de blikjes.

Energy drinks halen hun oppeppende karakter door veel verschillende ingrediënten die je scherp en alert maken en energie geven samen te voegen.

Hierdoor kun je je gedurende een korte periode beter concentreren en voel je je minder vermoeid.

WAAROM ENERGIEDRANKJES EN GOED SLAPEN NIET SAMENGAAN

Monster Energy blikjeAf en toe een blikje Red Bull-tje, Monster of één van de vele goedkopere merken drinken kan heus niet veel kwaad.

Zo kan het je helpen tot diep in de nacht te leren voor dat ene examen of om wakker te blijven op die lange nachtrit naar huis.

Het wordt pas gevaarlijk wanneer je dagelijks meerdere blikjes achterover tikt en dan kan het grote gevolgen hebben voor je gezondheid en slaapkwaliteit.

VERMOEIDHEID VOLGENDE DAG

Cafeïne zorgt ervoor dat je scherp en alert bent, maar als je te veel cafeïne drinkt dan kan dit er ook voor zorgen dat je slecht slaapt.

Hierdoor krijgt je brein niet de kans om genoeg uit te rusten en weer op te laden waardoor je je de volgende dag erg vermoeid en slaperig kunt voelen.

Uit onderzoek is gebleken dat dit gevoel van vermoeidheid de volgende dag nog extra vergroot wordt door het gebruik van elektronica laat op de avond.

SLAAPRITME RAAKT VERSTOORD

Cafeïne heeft een halveringstijd van ongeveer 6 uur in je lichaam.

Dit betekent dat als je ’s ochtends om 10 uur een energiedrankje drinkt je ’s middags om 4 uur nog de helft van de gedronken cafeïne in je bloed hebt.

Als je dus ’s avonds vroeg naar bed gaat heb je nog steeds cafeïne in je bloed waardoor je slecht en onrustig slaapt.

Hierdoor zul je je de volgende dag moe, sloom en warrig voelen en als je dit langdurig doet kan dit grote gezondheidsrisico’s opleveren.

JE CRASHT

Crash na drinken energiedrankjesSommige energiedranken zeggen dat ze weinig cafeïne bevatten maar toch veel energie leveren.

Wat deze fabrikanten vergeten te vertellen is dat ze dan wel absurd veel (verschillende soorten) suiker bevatten.

De eerste anderhalf à twee uren na het drinken van het blikje zul je inderdaad ook vol energie zitten, echter hierna zul je snel “crashen” en je weer erg vermoeid en slaperig voelen.

Grote hoeveelheden suiker kunnen er zelfs voor zorgen dat je slaperig wordt waardoor deze soorten energy drinks juist het tegenovergestelde effect hebben.

Het grootste probleem met energiedrankjes is echter de hoeveelheden cafeïne en suiker die in een kleine hoeveelheid drinken worden geperst.

Deze hoeveelheden zijn in niets te vergelijken met een gemiddelde kop koffie.

SLECHT SLAPEN DOOR ENERGIEDRANKJES

Als je dagelijks meerdere energiedrankjes drinkt om de dag door te komen dan kun je hier op de lange termijn veel klachten aan overhouden.

Tijdens een onderzoek waaraan militairen en studenten deelnamen bleek dat het drinken van meerdere blikjes energy drink ernstige gezondheidsproblemen op kan leveren.

In beide groepen bleek dat zij die de meeste energiedrankjes dronken veel minder sliepen dan de kandidaten die enkele of geen blikjes dronken.

Bovendien sliepen zij veel rustiger en in sommige gevallen uren langer.

Het is dan ook geen verrassing dat de groep die wel energiedrank dronk moeite hadden om overdag wakker te blijven en in slaap vielen wanneer hun lichaam ook maar even de kans kreeg om te ontspannen.

Deze groep bleek ook snel naar andere middelen (slaappillen) te grijpen om toch te kunnen slapen en hun slaapproblemen op te lossen.

ALCOHOL EN ENERGIEDRANK IS EEN SLECHTE COMBINATIE

Wodka Red Bull mixdrankUit een ander onderzoek bleek dat studenten vaak meerdere energiedrankjes per week nuttigen, maar dat ze soms drie of meer drinken tijdens een avondje stappen.

Deze energy drinks worden vaak gemixt met alcoholische dranken en worden gedronken om meer energie te hebben tijdens het feesten en om beter bestand te zijn tegen weinig slaap.

Het mixen van energiedranken met alcohol is erg gevaarlijk omdat je in eerste instantie veel energie krijgt en de werking van de alcohol niet waarneemt.

Pas wanneer de actieve stoffen in de energy drinks uitgewerkt raken zul je “plotseling” veel dronkener zijn.

Daarnaast kunnen energiedrankjes al bestaande gezondheidsproblemen en eetstoornissen verergeren zonder dat je dit in eerste instantie zult merken.

ENERGIEDRANK VERBIEDEN?

Er gaan de laatste tijd steeds meer stemmen op om energiedrank voor jongeren onder de 18 te verbieden.

Toch wil de regering hier (nog) niet aan en leggen zij de verantwoordelijkheid bij de ouders van deze kinderen neer.

Lees ook: Kinderartsen pleiten voor verkoopverbod energiedrank aan jongeren (Volkskrant)

Persoonlijk zie ik er meer in dat fabrikanten worden aangespoord of verplicht de hoeveelheid cafeïne en suiker terug te schroeven of te vervangen door minder schadelijke ingrediënten.

Drink je energiedrankjes echter met mate dan kan dit niet heel veel kwaad en kun je een korte energie boost krijgen wanneer je deze nodig hebt.

Zorg er wel voor dat je deze drankjes niet mixt met alcohol en zeker niet meer dan 1 per dag drinkt.

De beste remedie om overdag scherp en alert te zijn is en blijft nog altijd een goede nachtrust van minimaal 7 uren slaap.

WIL JIJ AFREKENEN MET JOUW SLAAPPROBLEMEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij niet afhankelijk zijn van energiedrankjes om overdag fit en alert te zijn?

Dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden, want dan heb je zeker geen energy drinks meer nodig.

In dit 120+ pagina’s tellend eBook die je direct kunt downloaden leer je met behulp van uitgebreide tips en oefeningen de beste slaap voor jouw lichaam te bereiken.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.

Je kunt deze online slaaptraining bovendien gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN NU!

Perfect Slapen in 7 Stappen is reeds 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *