Dit zijn de bijwerkingen en risico’s van slaappillen

Bijwerkingen en risico's slaappillenWelke bijwerkingen hebben slaappillen en welke risico’s loop je als je dagelijks slaappillen gebruikt?

Ongeveer een derde tot de helft van alle mensen op deze aardbol klaagt wel eens over slapeloosheid of slechte slaap.

Misschien ben jij wel één van hen en denk je erover slaappillen te nemen.

Een slaappil mag dan een effectieve manier zijn om je slaapproblemen op korte termijn te verhelpen, maar het is belangrijk dat je goed bent geïnformeerd over deze slaapmedicatie.

Wat zijn bijvoorbeeld de bijwerkingen en neveneffecten van slaappillen en hoe kun jij voorkomen dat je deze sedativa (kalmeringsmiddelen) misbruikt?

In dit artikel ga ik je alles vertellen over slaappillen en vooral welke bijwerkingen met het innemen van deze pillen gepaard gaan.

Aan het einde geef ik je ook nog een waardevolle tip over een slaapcursus die je echt geprobeerd moet hebben voor je slaappillen gaat nemen.

Inhoud

WANNEER WORDT SLAAPMEDICATIE VOORGESCHREVEN?

Slaappillen voorgeschreven door huisartsIn de officiële richtlijn voor huisartsen staat dat slaapmiddelen alleen in extreme gevallen van slapeloosheid mogen worden voorgeschreven en niet langer dan twee weken gebruikt mogen worden.

Toch houden veel huisartsen zich hier niet aan en wordt er keer op keer een herhaalrecept uitgeschreven waardoor er anno 2017 in Nederland ongeveer 25.000 mensen afhankelijk zijn geworden van slaap- en kalmeringsmiddelen.

Jaarlijks worden ze in Nederland op grote schaal voorgeschreven en werden recepten voor deze slaapmedicijnen ongeveer 10 miljoen keer door huisartsen ondertekend.

Daarnaast zijn er in ons land nog eens ongeveer 35.000 mensen die de middelen structureel gebruikt en ook misbruikt, waardoor zij het risico lopen afhankelijk (lees: verslaafd aan) te worden deze middelen.

In 2016 vroegen ongeveer 1.000 mensen hulp om van hun verslaving aan slaapmiddelen (benzodiazepinen) af te komen blijkt uit cijfers van het Trimbos-instuut.

OOK JONGEREN GEBRUIKEN SLAAP- EN KALMERINGSMIDDELEN

Het is stuitend om te zien dat ongeveer 10% van de scholieren in het voortgezet onderwijs op een leeftijd van 13-16 jaar ooit slaap- of kalmeringsmiddelen voorgeschreven hebben gekregen van de huisarts.

Daarnaast is er nog een groep van ongeveer 10% in dezelfde leeftijdscategorie die slaappillen die verkrijgbaar zijn zónder recept hebben gebruikt.

SLAAPPILLEN VAAK NIET VERGOED DOOR ZORGVERZEKERINGEN

Vanaf 2009 wordt slaapmedicatie alleen in zeer specifieke gevallen vergoed uit het basispakket van zorgverzekeringen.

In deze gevallen worden alleen de vaak voorgeschreven slaappillen in de categorie benzodiazepinen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

WAT ZIJN SLAAPPILLEN PRECIES?

De meest slaappillen zijn geclassificeerd als “sedativa / hypnotica” en zijn bedoeld om in slaap te vallen en/of in slaap te blijven.

Voorbeelden van sedativa hypnotica zijn: benzodiazepinen, barbituraten en andere verschillende soorten hypnotica.

Mensen die leiden aan een gediagnosticeerde slaapstoornis kunnen beter geen slaappillen gebruiken, voor hen (en eigenlijk voor iedereen) is het beter om het probleem bij de wortel op te lossen. (Meer hierover aan het einde van dit artikel!)

BENZODIAZEPINEN

Pillen om beter te slapenBenzodiazepinen als: Xanax, Valium en Librium zijn medicijnen tegen angststoornissen. Daarnaast vergroten ze slaperigheid en helpen om je beter te laten slapen.

Halcion is een oudere benzodiazepine, maar deze is grotendeels vervangen door nieuwere medicatie.

Hoewel deze medicijnen op de korte termijn erg effectief zijn, zijn alle benzodiazepinen, ook wel “minor tranquilizers” genoemd, potentieel verslavend en kunnen ze geheugen- en aandachtsproblemen veroorzaken.

Daarom worden ze meestal niet voorgeschreven voor behandeling van langdurige slapeloosheid en insomnie.

BARBITURATEN

SlaappillenBarbituraten zijn andere medicijnen in de sedativa hypnotica klasse en deze kalmeren het centrale zenuwstelsel en kunnen verdovend werken.

Kort en lang gebruik van barbituraten wordt voorgeschreven als slaappillen, maar ook als verdovingsmiddelen.

Echter worden deze hypnotische medicatie het meeste en bijna alleen maar gebruikt voor anesthesie voor operaties. Let op een overdosis van barbituraten kan dodelijk zijn.

Nieuwere medicatie helpen vooral de tijd om in slaap te vallen terug te dringen. Enkele van deze slaapverwekkende medicijnen, die dezelfde receptoren in de hersenen beinvloeden als benzodiazepinen, zijn: Lunesta, Sonata en Ambien.

Deze slaappillen zijn dan wel minder verslavingsgevoelig dan verschillende benzodiazepinen, maar toch kun je ook aan deze pillen verslaafd raken.

Deze nieuwe generatie slaappillen werken meestal erg snel waardoor je vaak binnen 10 minuten al erg slaperig wordt.

Een ander slaapmiddel genaamd Rozerem werkt anders dan andere slaapmedicatie omdat het een hormoon in je hersenen genaamd melatonine beïnvloedt en is niet verslavend.

Belsomra is een ander slaapmiddel die een stofje in je brein genaamd orexin beïnvloedt, ook deze is niet verslavend.

WAT ZIJN DE BIJWERKINGEN VAN SLAAPPILLEN?

Slaperigheid overdagNet als andere medicijnen hebben ook slaappillen verschillende bijwerkingen, echter hoewel je weet dat slaappillen bijwerkingen kunnen hebben weet je pas of jij deze ook zult ervaren als je het probeert.

Simpelweg omdat niet iedereen die slaapmedicatie gebruikt ook daadwerkelijk bijwerkingen zal tegenkomen.

Je dokter zal je vooral wijzen op mogelijke bijwerkingen als je astmapatiënt ben of andere gezondheidsproblemen hebt.

Slaappillen kunnen namelijk effect hebben op je ademhaling en zullen dus gevaarlijk zijn voor mensen met longaandoeningen als: astma, emfyseem en chronic obstructive pulmonary disease (COPD).

Enkele veel voorkomende bijwerkingen van slaappillen als: Lunesta, Sonata, Ambien, Rozerem en Halcion zijn:

  • Brandend en tintelend gevoel in handen, armen, voeten en benen
  • Verminderde eetlust
  • Constipatie
  • Diarree
  • Moeite je evenwicht te houden
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid overdag
  • Droge mond en keel
  • Luchtvorming
  • Hoofdpijn
  • Maagzuur
  • Concentratieproblemen
  • Buikklachten
  • Ongecontroleerd trillen van lichaamsdelen
  • Ongebruikelijke dromen
  • Verzwaktheid

Het is extreem belangrijk je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen van slaappillen zodat je direct kunt stoppen deze te gebruiken en je dokter te raadplegen om ernstigere gezondheidsproblemen te voorkomen.

GECOMPLICEERDERE BIJWERKINGEN SLAAPPILLEN

Verslaafd aan slaappillenSommige slaappillen hebben meer gecompliceerdere en mogelijk schadelijke bijwerkingen, waaronder parasomnia.

Parasomnia zijn bewegingen, gedragingen en acties waarover je geen controle hebt zoals slaapwandelen.

Tijdens zo’n parasomnia slaapt deze persoon en heeft hij/zij zich niet bewust van wat er gebeurt.

Parasomnia: Abnormale gedragingen of verschijnselen tijdens de slaap zoals angstaanvallen, slaapwandelen, levendige dromen of nachtmerries, praten in uw slaap, tandenknarsen, slaapstuipen (UZ Leuven)

Parasomnia door slaappillen resulteert in complex en bijzonder slaapgedrag waarbij deze persoon soms eet in de slaap, telefoneert of zelfs sex heeft terwijl hij/zij nog steeds in een slaapstaat verkeert.

Slaaprijden, dus het besturen van een auto terwijl je nog niet volledig wakker bent, is een andere zeer gevaarlijke bijwerking van slaappillen.

Op de bijsluiter van sedativa hypnotica staat altijd het risico omschreven welke het nemen van het slaapmedicijn met zich meebrengt.

Omdat vreemd en complex slaapgedrag vaker voor kan komen als de dosering verhoogd wordt is het belangrijk om je goed aan de voorgeschreven dosering te houden. Neem absoluut niet meer!


Amerikaanse video over de werking en de gevaren van slaappillen.

ALLERGISCH VOOR SLAAPMEDICATIE?

Allergische reactie op slaapmedicatieMensen kunnen van (bijna) elk medicijn een allergische reactie krijgen, dus ook voor slaapmedicatie.

Dit kan een reactie zijn op de werkende stoffen in het medicijn, maar ook op de inactieve ingrediënten in het medicijn, zoals: bindmiddelen, kleurstoffen of coatings.

Mensen die een allergische reactie krijgen bij het nemen van een bepaalde slaappil moeten deze niet langer gebruiken.

Het is aan te raden contact op te nemen met je huisarts als je de volgende bijwerkingen voor het eerst ervaart:

  • Wazig zicht
  • Pijn in de borst
  • Ademhalingsproblemen of problemen met slikken
  • Gevoel dat je keel dichtzit
  • Netelroos
  • Heesheid
  • Jeuk
  • Misselijkheid
  • Hartkloppingen
  • Uitslag
  • Kortademigheid
  • Opgezwollen gezicht, ogen, lippen, tong of keel
  • Overgeven

Een andere nog gevaarlijkere, zelfs dodelijke, allergische reactie die door gebruik van elk medicijn kan ontstaan is Anafylaxie (ook wel anafylactische shock genoemd). Anafylaxie is een acute allergische reactie.

Een andere mogelijke allergische reactie op slaappillen is een extreem opgezwollen gezicht, ook wel angio-oedeem genoemd.

Wederom is het belangrijk om mogelijke risico’s op allergische reacties met je dokter te bespreken als je al last hebt van andere allergieën.

WANNEER MOET JE EEN SLAAPPIL NEMEN?

Normaal gesproken neem je je slaappil net voor de door jou gekozen bedtijd, maar dit is ook per pil verschillend en staat duidelijk aangegeven in de bijsluiter.

Het is verstandig om de medicatie een aantal minuten in te laten werken zodat je lekker slaperig op bed gaat. Zoals hierboven omschreven duurt dit met de nieuwe generatie slaappillen niet lang voor ze beginnen te werken.

SLAAPTABLETTEN EN ALCOHOL COMBINEREN? NO GO!

Slaapsupplementen en alcohol, slechte combinatieHet is erg gevaarlijk om slaappillen te gebruiken terwijl je onder invloed bent van alcohol, dit kan zelfs een dodelijke combinatie zijn.

De kalmerende werking van het slaapmedicijn kan door de alcohol nog eens extra worden versterkt waardoor je zelfs kunt stoppen met ademen en dood kan gaan.

Dit wordt je overigens op het label van de verpakking en in de bijsluiter ook op het hart gedrukt dat het extreem gevaarlijk is deze medicijnen met drank te combineren.

Slaappillen niet met grapefruit combineren!

Het klinkt misschien grappig, maar het is zeker geen geintje. Je moet nooit een grapefruit eten of grapefruitsap drinken kort voor of kort nadat je een slaappil neemt.

Door de grapefruit wordt namelijk een grotere hoeveelheid werkende stof van de medicatie in de bloedbaan opgenomen, bovendien blijft het medicijn door de grapefruit langer in het lichaam waardoor je meer verdoofd kunt worden dan de bedoeling is.

KUN JE VERSLAAFD RAKEN AAN SLAAPPILLEN?

Slaappillen zijn verslavendTegen een korte periode van slapeloosheid (insomnie) kan je dokter slaaptabletten voorschrijven om een aantal weken te gebruiken.

Echter als je na deze periode de pillen blijft gebruiken kan je lichaam resistent worden voor de werkende stof in de desbetreffende slaappil, waardoor sommige mensen meer pillen nemen om toch goed te kunnen slapen en uiteindelijk een verslaving ontstaat.

Ok, dat is lichamelijk, maar je kunt ook geestelijk afhankelijk worden van slaapmedicatie als het idee dat je moet gaan slapen zonder pillen je angstig maakt bijvoorbeeld.

Slechter slapen door slaappillen op lange termijn

Als je het moeilijk vindt om zonder slaappil te gaan slapen kan het zijn dat je lichamelijk of geestelijk verslaafd bent geraakt aan het medicijn, of zelfs beide.

Dit terwijl uit onderzoek juist blijkt dat je door gebruik van slaappillen voor langere tijd juist slechter gaat slapen.

De beste manier om niet afhankelijk te worden van slaappillen is het advies van je dokter op te volgen en deze pillen na de voorgeschreven periode niet meer te gebruiken.

VOORKOMEN BETER DAN AFKICKEN!

Voor je besluit slaappillen te gaan gebruiken is het natuurlijk belangrijk om eerst andere methodes om beter te slapen een kans te geven omdat het gebruik van slaapmedicatie een ingrijpende gebeurtenis is.

Het is goed mogelijk om je slaapprobleem te verhelpen met het veranderen van je slaapgedrag. Geen smartphone gebruiken in bed, niet liggen piekeren, op een vaste tijd gaan slapen, yoga en meditatie zijn hier goede voorbeelden van.

Natuurlijk is dit moeilijk je slaappatroon van de ene op de andere dag om te gooien, maar gelukkig is daar een uitstekende cursus voor ontwikkeld die je helpt de stappen te nemen naar een goed en gezond slaappatroon.

Onderstaande methode helpt je van je slaapangst af te komen, de juiste hormonen op het juiste moment aan te maken, je biologische klok gelijk te zetten en de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur onder controle te krijgen waardoor je beter zult slapen!

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekOok uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw erg effectief is om van je slaapproblemen af te komen.

Je leert in deze uitgebreide cursus de oorzaken van je slapeloosheid bij de wortel aanpakken en voor eens en voor altijd uit te roeien.

Je krijgt nu tijdelijk 50% korting en betaalt daarom geen €74,- maar slechts €37,- en ontvangt hiernaast een extra bonus met o.a. het “Welterusten Snacks Receptenboek” en “Kalmeer je Gedachten met 10 Beproefde Technieken”.

Bovendien kun je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode risicoloos uitproberen, want je krijgt namelijk 90 dagen garantie. Slaap je na 90 dagen nog niet beter? Dan krijg je je volledige aankoopbedrag terug!

Waar wacht je nog op? Pak je slaapprobleem aan met oefeningen en technieken die je vanavond al kunt toepassen!

Ruim 5000 mensen gingen je voor en Perfect Slapen in 7 Stappen werd door hen erg goed ontvangen!

DIRECT TOEGANG TOT DE 7-STAPPEN METHODE!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *