Rusteloze benen: Oorzaken, symptomen en oplossingen

Rusteloze benen: Oorzaken, symptomen en oplossingenRusteloze benen (syndroom), Restless legs syndrome (RLS), zijn oncontroleerbare spiertrekkingen en bewegingen in je benen die meestal voor of tijdens het slapen voorkomen.

Het rusteloze benen syndroom, ook wel ziekte van Willis-Ekbom genoemd, wordt gezien als slaapstoornis omdat het o.a. kan leiden tot slapeloosheid (insomnie).

Inhoud

RUSTELOZE BENEN (SYNDROOM)

Rusteloze benen RLSRusteloze benen wordt door mentale of fysieke problemen veroorzaakt, maar het kan ook één van de bijwerkingen van een bepaald soort medicatie zijn.

Daarnaast komt het vaak voor bij vrouwen tijdens het derde trimester van hun zwangerschap.

Ongeveer 10% van alle Nederlanders (vooral vrouwen) heeft op enig moment last van rusteloze benen, echter kan dit in veel gevallen relatief makkelijk worden opgelost door simpele aanpassingen in de levensstijl.

De symptomen kunnen worden onderverdeeld in een milde vorm en een erge vorm van deze slaapstoornis.

In welke categorie je valt is afhankelijk van:

 • Hoevaak het voorkomt
 • Hoe erg de verschijnselen zijn
 • Of ze makkelijk zijn op te lossen door rond te lopen
 • Hoeveel overlast je ervan hebt

SYMPTOMEN VAN RUSTELOZE BENEN

Rusteloze benen komen vaak voor in een gesloten ruimte waarin je stil zit of ligt, zoals uiteraard je bed maar ook in het vliegtuig of bioscoop.

Omdat RLS ervoor zorgt dat je moeilijk in slaap kunt vallen en moeizaam in slaap kunt blijven ben je vaak erg moe overdag.

Dit kan een grote impact op je leven hebben omdat je je minder kunt concentreren op je werk en andere activiteiten.

Zoals we weten kan slaapgebrek leiden tot veel verschillende gezondheidsproblemen, zoals: stress, depressie, overgewicht en een verzwakt immuunsysteem.

HOE VOELT RLS?

Restless legs syndrome armenIemand met het rusteloze benen syndroom heeft vreemde en onplezierige tintelingen in de benen, soms ook in de armen, en wil deze constant bewegen.

Patiënten omschrijven deze gevoelens als:

 • Brandend
 • Kriebelend
 • Vergelijkbaar met elektrische schokken
 • Jeukend
 • Tintelend

De enige manier om van het oncomfortabele gevoel af te komen is door je benen te bewegen.

Deze gevoelens komen vooral voor wanneer je rust en stil zit of ligt en komen niet alleen ’s nachts voor maar ook overdag.

De symptomen worden meestal gaandeweg de dag erger en bereiken hun hoogtepunt in de avond en verdwijnen vaak voor een korte periode in de ochtend.

Veel mensen hebben soms maanden geen last van de symptomen tot ze uiteindelijk weer opdoemen.

Daarnaast komt RLS voor bij bepaalde ziektes, zwangerschap en medicijngebruik en verdwijnen ze meteen wanneer deze omstandigheden stoppen.

WAT VEROORZAAKT RUSTELOZE BENEN?

Secondary RLSWanneer rusteloze benen veroorzaak wordt door een andere ziekte of conditie wordt dit “Secondary RLS” genoemd.

Secondary RLS komt meestal voor bij mensen rond 45 jaar en lijkt niet erfelijk te zijn.

Deze vorm van rusteloze benen komt vaak plotseling opzetten waarna ze ook weer relatief snel verdwijnen en de symptomen zijn vrij heftig.

Enkele gezondheidsproblemen en omstandigheden waardoor secondary RLS wordt veroorzaakt zijn:

 • Diabetes
 • Nierfalen
 • Ziekte van Parkinson
 • Zwangerschap
 • Reuma
 • Ijzertekort

Zoals je hierboven kunt zien komt het rusteloze benen syndroom ook vaak voor tijdens de zwangerschap.

Hoewel hier nog geen verklaring voor is gevonden heeft ongeveer 20% van de zwangere vrouwen last van rusteloze benen tijdens het laatste trimester van haar zwangerschap.

RUSTELOZE BENEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Rusteloze benen tijdens zwangerschapEen vijfde van de zwangere vrouwen krijgt last van rusteloze benen naarmate de zwangerschap vordert, vooral in het derde trimester.

Vrouwen die ook zonder zwanger te zijn al last hebben van RLS zullen trouwens merken dat de symptomen verergeren tijdens hun zwangerschap.

Hoewel de exacte oorzaak hiervan nog onbekend is heeft dit vermoedelijk te maken met:

 • Veranderende vitamine- en mineralenhuishouding in je lichaam
 • Slapeloosheid door de constante veranderingen in je lijf
 • Veranderende hormoonspiegel
 • Verhoogde gevoeligheid

Huisartsen en verloskundigen raden meestal aan licht te gaan bewegen een ervoor zorgen dat je genoeg slaapt.

Als blijkt dat je een tekort aan ijzer hebt schrijven artsen vaak tabletten voor om dit aan te vullen.

Mijn advies is om altijd je huisarts of verloskundige te raadplegen als je last hebt van rusteloze benen tijdens je zwangerschap.

RUSTELOZE BENEN SYNDROOM THUIS BEHANDELEN

Er zijn een aantal veranderingen in je levensstijl die je eenvoudig zelf kunt doorvoeren om de symptomen van rusteloze benen te verminderen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

#1: Warm bad en massage

Vrouw in badDoor het nemen van een warm bad of douche, al dan niet in combinatie met een ontspannende massage, kunnen de spieren ontspannen en worden de symptomen meestal snel minder.

Daarnaast is bijvoorbeeld lezen in een warm bad erg ontspannend waardoor je meteen al met een rustig gevoel naar bed gaat.

#2: Kom in beweging

Door je benen te gebruiken nemen de klachten meestal snel af, als je vooral zittend werk hebt kun je bijvoorbeeld op de fiets of lopend jaar je werk gaan in plaats van in de auto.

Je kunt ook bijvoorbeeld gaan hardlopen of een andere (team)sport of je benen trainen in de sportschool.

#3: Je benen verwarmen/afkoelen

Je benen ofwel verwarmen ofwel afkoelen met een hot/cold pack kan ook de irritatie en pijn van rusteloze benen verzachten.

Het is aan jezelf om te bepalen wat voor jou het beste werkt. Sommige mensen zeggen dat warmte en kou afwisselen voor hen het beste werkt.

#4: Ontspanningstechnieken

Door stress en spanning worden de symptomen van het restless legs syndrome alleen maar erger, daarom is het goed om deze spanning weg te nemen met behulp van ontspanningstechnieken.

Een aantal ontspanningstechnieken die je kunt gebruiken zijn:

SLAPEN MET RUSTELOZE BENEN

Slapende vrouwGoed slapen is bijzonder belangrijk voor mensen met rusteloze benen, vooral omdat vermoeidheid de symptomen kunnen verergeren.

Daarom heb ik een aantal eenvoudige slaaptips voor je die een groot verschil kunnen maken tussen nog steeds vermoeid wakker worden en fit wakker worden.

 • Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta ook elke ochtend rond hetzelfde tijdstip op (zelfs in het weekend en tijdens vakantie)
 • Stel jezelf binnen een uur voor je naar bed gaat minder bloot aan kunstmatig licht, als je een dimmer op je lampen hebt draai deze dan gaandeweg de avond terug
 • Drink minimaal 3 uur voor je naar bed gaat geen koffie, energiedrankjes en frisdrank met veel suiker meer
 • Probeer het gebruik van alcohol zoveel mogelijk te beperken
 • Stop met roken
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en stil is
 • Volg elke avond een vast slaapritueel, deze regelmaat zorgt ervoor dat je ontspannen naar bed gaat

Sporten en veel bewegen kan inderdaad helpen de symptomen van rusteloze benen te onderdrukken, maar het kan hierdoor ook erger worden.

Het is belangrijk dat je de juiste balans vindt en gaat sporten op een licht tot gemiddeld niveau (wat dit voor jou betekent weet alleen jijzelf).

WIL JIJ SNELLER IN SLAAP VALLEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekZoals je hierboven kunt zien zijn er veel goede slaaptips waarmee jij ook met het rusteloze benen syndroom makkelijker in slaap kunt vallen.

Natuurlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg en wil ik je van harte aanraden een (online) slaaptraining te volgen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw een uitstekende keuze hiervoor is.

Je leert namelijk stress te verminderen waardoor je sneller in slaap kunt vallen en rustiger slaapt waardoor je minder vaak ’s nachts wakker wordt.

Wil jij Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen?

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen via onze exclusieve kortingslink download krijg je tijdelijk 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.

Na downloaden kun meteen aan de slag met dit 120+ pagina’s tellende eBook, bovendien krijg je het echte hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Je kunt deze slaaptraining ook gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

3 gedachten over “Rusteloze benen: Oorzaken, symptomen en oplossingen

 1. Jvd heuvel

  Ik slik gabapentine 600.3x daags 2 capsules 5 tabletten ropinirol van 1mg pregabaline 75mg 3xdaags
  1x daags2table codeine s avonds voor het naar bed gaan dit slik ik alleen voor die be

 2. Jvd heuvel

  Ik ben vanmiddag bij de neuroloog geweest gebrobeerd om medicijnen af te bouwen wat kan ik nog doen omeraf te komen alle tabletten latenstaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *