Lachen in je slaap: Want wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!

Lachen in je slaapLachen in je slaap, ook wel hypnogely genoemd, komt relatief erg vaak voor.

Het komt erg vaak voor bij baby’s waarna ouders altijd te laat zijn om er een foto van te maken, maar kan ook voorkomen bij volwassenen.

Over het algemeen kan lachen in je slaap geen kwaad, slechts in uitzonderlijke gevallen kan het een teken van een neurologisch probleem zijn.

VERSCHILLENDE SLAAPFASES

Om beter te kunnen begrijpen waarom iemand lacht in zijn of haar slaap is het belangrijk om de verschillende slaapfases onder de loep te nemen.

Er zijn twee grote verschillende soorten slaap, namelijk rapid eye movement slaap (REM) en non-REM-slaap.

Gedurende de nacht doorloop je meerdere cycli van REM- en non-REM-slaap.

Non-REM-slaap

De non-REM-slaap kan worden verdeeld in drie verschillende fases:

  • Fase 1: Dit is de fase waarin je van wakker in slaap valt. Het is een bijzonder korte slaapfase waarin je ademhaling vertraagt, je spieren ontspannen en je ook je hersenactiviteit afneemt.
  • Fase 2: Deze fase is een lichte slaapfase voordat je in de diepere slaap terechtkomt. Je ademhaling en hartritme vertragen nog meer en ook je spieren ontspannen nog meer. Je ogen stoppen met bewegen onder je oogleden en ook je hersenactiviteit komt bijna tot stilstand en geeft slechts zelden nog elektrische activiteit af.
  • Fase 3: Deze laatste non-REM fase heb je nodig om je fit en fris te voelen kin de ochtend. Deze slaapfase komt het meest voor in het eerste deel van de nachtrust. Tijdens deze fase zijn je hartslag, ademhaling en hersenactiviteit namelijk op hun laagste punt.

REM-slaap

DromenvangerTijdens de REM-slaapfase droom je, deze slaapfase betreed je ongeveer anderhalf uur nadat je in slaap bent gevallen.

Zoals de naam ‘rapid eye movement’ al doet vermoeden bewegen je ogen snel heen en weer onder je oogleden.

Hoewel je hersenactiviteit tijdens de “droomfase” erg schommelt is deze vergelijkbaar met de hoeveelheid activiteit wanneer je wakker bent.

Hoewel je ademhaling erg onregelmatig is en je hartslag en bloeddruk vergelijkbaar zijn met wanneer je wakker bent zijn je armen en benen wel tijdelijk verlamd.

Dit heeft je lichaam slim bedacht, want op deze manier kun je niet de bewegingen maken – en mogelijk om je heen slaan – zoals je wellicht in je dromen doet.

Ook lachen tijdens de slaap komt gebruikelijk voor in de REM-slaapfase, hoewel dit ook enkel voorkomt tijdens non-REM-slaap.

Lachen tijdens het slapen wordt vaak als een parasomnie bestempeld.

Parasomnie is de overkoepelende naam van een slaapstoornis waarin je vreemd gedrag, vreemde bewegingen en vreemde emoties vertoont tijdens het slapen.

WAARDOOR GA JE LACHEN IN JE SLAAP?

Lachen in je slaap is een erg onschuldig en kan in 99% van de gevallen geen kwaad.

Uit recent onderzoek is gebleken dat het een onschuldig fysiologisch fenomeen is die vooral in  de REM-slaap en tijdens dromen voorkomt.

Hoewel het ook tijdens non-REM-slaap voor kan komen gebeurt dit bijna nooit en is het zeer zeldzaam.

REM-SLAAP GEDRAGSSTOORNISSEN

Slaapwandelen PopeyeIn uitzonderlijke gevallen kan lachen tijdens de slaap wijzen op een ernstigere situatie zoals een REM-slaap gedragsstoornis.

Deze slaapstoornis wordt gekenmerkt doordat de ledematen niet verlamd zijn tijdens de REM-slaap en je met je dromen meebeweegt, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast kun je door deze stoornis praten, schreeuwen en dus lachen tijdens het slapen en wanneer je wakker wordt kun je de droom in de meeste gevallen herinneren.

REM-slaap gedragsstoornis kan vaak gelinkt worden aan andere stoornissen zoals Alzheimer en Parkinson.

PARASOMNIE

Praten in je slaap kan worden gelinkt aan enkele non-REM-slaap parasomnieën waarbij je half wakker en half in slaap bent.

Hieronder vallen onder andere slaapwandelen en nachtterreur en duren meestal minder dan een half uur.

Hoewel deze vaker voorkomen bij kinderen kunnen ze ook bij volwassen voorkomen.

Parasomnieën kunnen veroorzaakt worden door:

  • Erfelijkheid
  • Medicijngebruik
  • Drugsgebruik
  • Alcoholgebruik
  • Slaaptekort
  • Steeds veranderend slaapritme
  • Stress

WAAROM LACHEN BABY’S IN HUN SLAAP?

Baby lacht in slaapHet is niet volledig duidelijk waarom baby’s vaak lachen in hun slaap.

We weten ook niet zeker of baby’s dromen hoewel ze wel variant van REM-slaap ervaren genaamd actieve slaap.

Omdat het onmogelijk is om zeker te weten of baby’s dromen denken slaapexperts dat het lachen tijdens de slaap een reflex is en niet een reactie op een droom.

Wanneer baby’s slapen kan het lichaam onverwachte bewegingen maken, waaronder dus grijnzen en lachen.

In zeer zeldzame gevallen kunnen ze ook veroorzaakt worden door een toeval waardoor een kind oncontroleerbaar kan gaan giechelen.

Dit zijn zeer korte toevallen die niet langer dan 20 seconden duren en kunnen voorkomen vanaf het eerste levensjaar van een kind.

Ze kunnen voorkomen wanneer een kind in slaap valt, maar ze kunnen er ook wakker van worden tijdens het slapen.

Wanneer dit regelmatig en meerdere keren per dag voorkomt, samen met staren, tandenknarsen of ongewone bewegingen moet je contact opnemen met een kinderarts.

Het is erg ingewikkeld om deze stoornis vast te stellen en dus zal de arts meer willen weten over de situatie en wellicht een aantal testen willen uitvoeren.

CONCLUSIE

Hoewel er gevallen zijn dat lachen in de slaap een symptoom kan zijn van een ernstigere conditie blijft het in de meeste gevallen een onschuldige gebeurtenis en hoef je je geen zorgen te maken.

Ook voor baby’s en kinderen is lachen in hun slaap normaal gesproken geen reden om je zorgen te maken, vooral wanneer het niet wordt vergezeld met abnormaal gedrag.

Als je slaapproblemen hebt kun je je huisarts raadplegen en deze kan je doorverwijzen naar een specialist.

Maar voor je dit doet kun je ook thuis vanuit je eigen huis een online slaaptraining volgen, zoals de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *