Zorgt het eten van gluten voor slaapproblemen? [Slapeloosheid door glutenallergie]

Zorgt het eten van gluten voor slaapproblemen?Zorgt het eten van gluten voor slaapproblemen bij mensen met glutenintolerantie (coeliakie) of glutengevoeligheid?

Het antwoord op deze vraag zou zomaar eens ‘JA’ kunnen zijn, want overmatige vermoeidheid is een van de duidelijkste symptomen van glutenallergie.

Daarnaast verklaren veel mensen die overgevoelig of allergisch zijn voor gluten dat ze moeilijk in slaap vallen en ook problemen hebben om in slaap te blijven.

Toch hebben wetenschappers (nog) geen specifieke slaapstoornissen of duidelijke slaapproblemen kunnen linken aan deze relatief nieuwe en vaak slecht begrepen conditie.

Wat is glutenintolerantie of glutengevoeligheid?

Gluten is een eiwit dat te vinden is in tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst en haver hierdoor kom je het dus vooral in brood, pasta, koekjes en andere deegwaren tegen.

Bovendien wordt gluten vaak aan sauzen en vleeswaren toegevoegd als soort bindmiddel omdat het de eigenschap heeft dat het verschillende ingrediënten aan elkaar kan plakken.

Volgens cijfers van het Voedingscentrum heeft ongeveer 1% van alle Nederlanders glutenintolerantie, oftewel coeliakie maar komt het twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Wanneer mensen met glutenintolerantie gluten eten raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd waardoor deze niet voldoende voedsel kan opnemen wat weer kan leiden tot tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen.

Symptomen van glutenintolerantie:

Buikpijn door glutenintolerantieEnkele symptomen van glutenintolerantie zijn:

 • Buikpijn
 • Diarree of obstipatie
 • Vette en plakkerige ontlasting
 • Opgezette buik
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Groeiachterstand (bij kinderen)

Wat is glutengevoeligheid?

Glutengevoeligheid is eigenlijk het “kleine broertje” van glutenintolerantie omdat de symptomen vrijwel identiek zijn (op een aantal aanvullingen na).

Echter bij glutengevoeligheid is er geen aantoonbare schade aan de dunne darm zichtbaar. Toch wil dit niet zeggen dat je gluten kunt verdragen.

Symptomen van glutengevoeligheid:

Zoals gezegd komen de symptomen van glutenintolerantie en glutensensitiviteit erg overeen op een aantal toevoegen na, zoals:

 • Hoofdpijn / migraine
 • Chronische vermoeidheid
 • Gewrichts- en spierpijn
 • Tintelend gevoel in ledematen

Slaapproblemen door glutenallergie

Zoals gezegd hebben veel mensen met een glutenallergie, of het nou volledige intolerantie of overgevoeligheid is, last van slapeloosheid en moeite met inslapen.

Deze slaapproblemen komen uiteraard veelal voor bij mensen bij wie de allergie nog niet is gediagnostiseerd maar kan verrassend genoeg ook aanhouden wanneer patiënten al lang en breed met een glutenvrij dieet zijn begonnen.

Naast problemen met in slaap vallen verklaren veel mensen dat ze meer slaap nodig hebben dan ze voorheen gewend waren.

Zo zijn er bijvoorbeeld gevallen bekend van mensen met glutenallergie die meer dan 12 uur per dag slapen en nog steeds vermoeid wakker worden.

Verband tussen gluten en slaap

Waar men voorheen dacht dat de slaapproblemen direct in verband gebracht konden worden met beschadiging aan de dunne darm door glutenrijk voedsel blijkt dit niet per se het geval te zijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat mensen zelfs na 5 jaar een glutenvrij dieet te hebben gevolgd nog steeds slaapproblemen kunnen ervaren, ondanks dat de eerdere beschadigingen aan hun darmen door verkeerde voeding al lang zijn genezen.

Bovendien verklaart dit niet waarom ook mensen met glutengevoeligheid slaapproblemen ervaren, immers omdat bij deze vorm van allergie je spijsverteringskanaal niet is beschadigd.

Glutenallergie slapeloosheid

Slapeloosheid houdt aan tijdens glutenvrij dieet

In veel gevallen houdt de slapeloosheid, slechte slaapkwaliteit en overmatige vermoeidheid aan na de eerste diagnose en tijdens het volgen van een glutenvrij dieet.

Zo bleek er na uitvoerig onderzoek weinig verschil te zitten in de slaapproblemen van mensen met glutenintolerantie of glutengevoeligheid voor de diagnose werd gesteld vergeleken met wanneer zij een glutenvrij dieet volgen.

Wanneer je mensen met een glutenallergie vergelijkt met mensen zonder deze allergie is er wél een groot waarneembaar verschil in slaapkwaliteit.

Zo hebben mensen met een glutenprobleem meer last van een verstoorde slaap, een abnormale slaapduur, gebruiken zij vaker slaappillen en hebben ze meer last van overmatige vermoeidheid overdag.

Slaapexperts denken overigens dat deze slaapproblemen meer te maken hebben met angst, stress en depressie vanwege de bijkomende problemen dan de allergie zelf.

Kunnen gluten je slaap direct beïnvloeden?

Tot op heden is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat het eten van gluten direct voor slaapproblemen kan zorgen, zowel bij “gezonde” mensen als bij mensen met glutenintolerantie of glutengevoeligheid.

Toch verklaren veel patiënten dat ze moeilijk in slaap vallen en slecht en onrustig slapen wanneer ze per ongeluk gluten binnen hebben gekregen, echter worden deze slaapproblemen veelal eerder veroorzaakt door de bijkomende symptomen dan de gluten zelf.

Wat kun je doen wanneer je glutenallergie hebt en slecht slaap?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij eenvoudig, want het beste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk gluten binnenkrijgt.

Sommige mensen reageren zelfs nog op voedingsstoffen die volgens het etiket glutenvrij zouden moeten zijn maar waar dus toch nog een piepklein beetje gluten in verstopt zit.

In dat geval kun je het beste alle bewerkte voedingsstoffen vermijden en je volledig richten op onbewerkte en volkoren ingrediënten.

Uiteraard raad ik je aan om je problemen in eerste instantie voor te leggen aan je huisarts en/of voedingsdeskundige voor advies op maat.

Wil je zelf echter zelf eens ervaren hoe lekker het kan zijn om glutenvrij te eten dan raad ik je aan om je aan te melden bij Culicool.nl.

60+ HEERLIJKE EN GEZONDE GLUTENVRIJE RECEPTEN
Culicool spareribsVind je het moeilijk om lekkere glutenvrije recepten te vinden? Dan raad ik je aan om jezelf aan te melden op de site van Culicool.nl.

Na aanmelding vind je hier:

 • 50 heerlijke slowcookrecepten
 • 10 Bijgerechten [Bonus]
 • 3 Glutenvrije broodrecepten [Bonus]

Je zult merken dat je niet alleen je slaap verbetert maar ook simpelweg lekkerder in je vel gaat zitten met deze lekkere en gezonde recepten.

Daarnaast loop je geen enkel risico en kun je het GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder extra vragen of voorwaarden!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT TOEGANG!

Meer dan 1.000 leden gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *