Goede slapers zijn creatiever

      Geen reacties op Goede slapers zijn creatiever

Vroeger was de wondere wereld van je slaap en het dromenland waarin je dan bivakkeert nog onontdekt gebied maar met moderne technologie hoeft dit niet langer meer het geval te zijn.

We kennen allemaal het liedje “De meeste dromen zijn bedrog” van Marco Borsato, maar zijn dromen ook echt bedrog?

Inhoud

JE DROMEN ZIJN TEGENWOORDIG GOED TE ANALYSEREN

Goede slapers zijn creatieverWaarschijnlijk niet lang meer, want neurowetenschappers hebben tegenwoordig de beschikking over een groeiend arsenaal aan technologie om erachter te komen wat iemand in dromenland allemaal uitspookt.

Ben jij bijvoorbeeld iemand die in je dromen keer op keer in je ondergoed naar een feestje gaat? Of kun je ineens vliegen en stort je ineens ter aarde waarna je wakker wordt?

Wetenschappers kunnen tegenwoordig met fMRI, PET-scans en high-density EEG’s het nachtelijke brein aan het werk zien gedurende alle slaapcycli.

CREATIVITEIT KOMT TOT UITING IN JE DROMEN

Echter tot verbazing van de wetenschappers zelf kunnen ze hiermee ook één van de opmerkelijkste kwaliteiten van je hersenen helpen analyseren, namelijk: creativiteit.

We zijn allemaal wel een keer gaan slapen met een probleem in gedachten, waarna je vervolgens de volgende ochtend wakker wordt met de oplossing.

Echter dit is slechts het topje van de ijsberg van wat je hersenen in je slaap op de autopiloot kan doen.

Zo heeft Paul McCartney ooit toegegeven dat de melodie van “Yesterday” in zijn dromen tot hem zijn gekomen.

PROBLEMEN MET NAAIMACHINE AL SLAPEND OPGELOST

Oude naaimachineElias Howe, de uitvinder van de naaimachine, zegt dat hij het probleem van de naald van de machine heeft opgelost toen hij droomde over een aanval van aliens die speren droegen met een gat in de punt.

Deirdre Barrett, een psycholoog van Harvard University zegt: “Dromen zijn gewoon gedachten maar dan in een andere biochemische staat. In je dromen denk je veel meer visueel en intuïtief.”

De zoektocht naar de bron van de menselijke creativiteit is er één die al gaande is sinds de mensheid dingen creëert.

We willen namelijk allemaal weten hoe sommige uitvinders op bepaalde ideeën zijn gekomen en hoe wij dit proces kunnen kopiëren om zelf iets baanbrekends uit te vinden.

Het is geen geheim dat slapen een bron van goede ideeën is, echter we ontdekken tegenwoordig steeds meer manieren hoe we deze gedachten ook in wakkere staat tot ons kunnen laten komen.

Slapen op zich is, zoals de wetenschap inmiddels al geruime tijd weet, een stuk gecompliceerder dan alleen je ogen dichtdoen en de volgende dag weer ontwaken.

REM-SLAAP EN NREM-SLAAP

Er zijn twee belangrijke slaapfasen, namelijk: (REM) rapid eye movement en (NREM) non-rapid eye movement en deze wisselen elkaar gedurende de nacht een aantal keren af.

NREM begint met licht wegdommelen en laat je geleidelijk dieper in slaap vallen waardoor je spieren ontspannen en je hartritme en ademhaling langzamer zullen gaan en je lichaamstemperatuur zal dalen.

REM-slaap begint gewoonlijk ongeveer 90 minuten na het beginnen van je NREM-cyclus en dit is de ware diepe slaap.

In je REM-slaap gaat je hartritme en je ademhaling juist omhoog en er is ook meer hersenactiviteit, zoals gemeten kan worden door een EEG.

SPIEREN VERLAMD TIJDENS REM-SLAAP

SlaapstoornissenIn deze slaapfase zul je ook het meest dromen en zijn je spieren verlamd terwijl de beelden in je hoofd aan je voorbij vliegen.

Je kent ze wel, die dromen waarin je ergens voor weg wilt duiken, maar je niet kunt springen. Dit is niet je verbeelding, je kunt je namelijk ook echt niet bewegen.

Je spieren zijn verlamd tijdens je REM-slaap. Je kunt daarom niet alleen in je dromen niet wegspringen voor die aanstormende trein, maar je kunt je ook in werkelijkheid niet bewegen.

Je verkeert het diepst in de REM-slaapt tijdens de laatste 4 uren van je slaap en het is ook dan dat je dromen vaak gekke vormen aan gaan nemen. Tijdens de NREM fase heb je over het algemeen vooral praktische en realistische dromen.

Waar je brein tijdens de uren dat je wakker bent alles op orde heeft is dit tijdens de REM-slaap niet het geval. Je kunt van de hak op de tak springen en hieruit ontstaan dus de meest vreemde dromen.

BETER PUZZELEN NA KORT SLAPEN

Beter slapen beter puzzelenIn 2009 heeft de universiteit van Californië een interessant onderzoek gedaan op het gebied van slapen en het oplossen van problemen.

Ze legden een groep vrijwilligers een remote-association test (RAT) puzzel voor en vroegen hen deze op te lossen.

In een RAT-puzzel krijgen de kandidaten drie woorden en is het aan hen om er een vierde woord bij te zoeken die in verband staat met de andere drie woorden.

De kandidaten moesten de test tweemaal doen, en mochten tussen de twee tests 40 minuten uitrusten.

Een aantal rustten gewoon een beetje uit, terwijl anderen licht wegdommelden en weer anderen zelfs in een korte REM-slaap belandden.

Tijdens de tweede ronde bleek dat de kandidaten die, hoe kort ook, geslapen hadden 40% beter scoorden terwijl de proefpersonen die wakker waren gebleven juist slechter scoorden.

Hieruit kon men concluderen dat het brein tijdens het slapen scherper wordt en dat je als je net bent ontwaakt beter woorden aan elkaar kunt linken.

JE BREIN ALS HARDE SCHIJF

Je brein als harde schijfJe brein kan zo goed gebruik maken van slapen omdat het iets vergelijkbaars deelt met je computer, namelijk: de capaciteit om verschillende programma’s tegelijk te draaien.

Het “aha” moment die je beleeft als je een titel van een liedje probeert te herinneren en je drie uur later ineens op de naam komt is geen toeval.

Tijdens je bewustzijn kun je je slechts op 1 ding tegelijk focussen, maar tegelijkertijd worden andere problemen op de achtergrond opgelost.

Tijdens je slaap gaat dit dubbel op, want je denkt dan niet alleen na over dingen die je overdag ervaart, maar ook over gekke, abnormale en absurde dingen waar je tijdens je bewustzijn van denkt dat je er beter aan doet om er niet aan te denken.

(SLAAP)HORMONEN ZORGEN VOOR CREATIEVE INSPIRATIE

Gedurende je REM-slaap zorgt vooral de aanmaak van hormoon cortisol voor creatieve inspiratie. Dit hormoon zorgt ervoor dat je brein in een “chaos” verandert tijdens deze diepe slaap waardoor je aan de gekste dingen kunt denken.

Dopamine is een ander ingrediënt in de creatieve saus die je hersenen zijn tijdens de REM-slaap. Het dopaminegehalte stijgt zowel tijdens het dromen, maar ook als we creatief zijn.

Net als bij bijna alle wetenschappelijke onderzoeken komt op een gegeven moment de vraag: “Zijn we allemaal even fantasierijk in onze slaap, of houden de mensen die overdag al erg creatief zijn ook in dromenland een voorsprong?”

Hoewel we misschien graag willen geloven dat iedereen in zijn of haar slaap even creatief is, is dit niet het geval en houden de creatievelingen ook ’s nachts een voorsprong.

Uit een onderzoek van de University of Notre Dame bleek dat mensen die erg creatief zijn als ze wakker zijn zich hun dromen beter en vaker kunnen herinneren.

Een goede verklaring hiervoor is dat creatieve mensen simpelweg fantasierijkere dromen hebben. Als je overdag een fantasierijke en creatieve belevingswereld hebt, dan heb je dit ’s nachts in de meeste gevallen ook.

SCHRIJF JE DROOM METEEN OP ALS JE WAKKER WORDT!

Schrijf je dromen opDit betekent overigens niet dat de andere mensen hun dromen nooit kunnen herinneren, maar wel veel minder vaak.

De beste manier om je dromen te onthouden is door pen en papier naast je bed te leggen en meteen op te schrijven wat je nog weet zodra je wakker wordt.

En je las het eerder al, een aantal van de beste liedjes, films en uitvindingen zijn in dromenland bedacht.

Zoals we weten is het niet aan te raden alcohol en/of cafeïne voor het slapen te nuttigen, maar dit blijkt nóg slechter te zijn voor creatieve dromers dan eerder werd gedacht.

Alcohol en cafeïne tasten de NREM en REM cycli ernstig aan waardoor creatieve en fantasierijke dromen in de meeste gevallen zullen uitblijven.

Daarnaast zorgt een aantasting van de REM en NREM cyclus ook voor slechtere slaap en de bijkomende grotere vermoeidheid.

ONTWIKKEL EEN VASTE SLAAPROUTINE

Het is daarom ook aan te raden om elke avond een vaste slaaproutine te volgens waardoor je rustig en kalm aan de nacht begint. Hierover heb ik trouwens aan het einde van dit artikel nog aanrader voor jou.

Hoewel bovenstaande niet een wondermiddel is om jou creativiteit aan te wakkeren kan een goede nachtrust en wandeling door dromenland je wel nieuwe (en creatieve) inzichten en ideeën geven.

Zelfs al vind je jezelf niet creatief kan je slapende brein hier soms heel ander over denken.

Echter als je slecht slaapt kom je vaak niet eens aan je REM-slaap toe, dus wil jij ook vol goede creatieve ideeën wakker worden dan moet je eerst leren hoe je beter kunt gaan slapen.

Om dit te bereiken kun je kiezen voor peperdure slaappillen maar dit is slechts een tijdelijke oplossing omdat je na verloop van tijd aan deze slaapmedicijnen gewend zult raken.

Daarom is het beter om je slaapproblemen, of zelfs slaapstoornissen, bij de wortel aan te pakken en er voor eens en voor altijd mee af te rekenen en zoals gezegd heb ik hiervoor een goede tip voor jou!

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen 50% kortingNamelijk de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw.

In deze cursus leer je in 7 uitgebreide, maar simpele, stappen hoe jij makkelijker in slaap valt en ook langer doorslaapt.

Dit alles gebeurt op een natuurlijke manier dus je hoeft geen rare pillen te slikken of andere vreemde fratsen te doen.

Als je deze cursus nu bestelt kun je meteen beginnen door het 120 pagina’s tellende eBook te downloaden, waarna je het hardcover (fysieke) boek krijgt thuisgestuurd.

Ruim 5.000 mensen gingen je al voor en bovendien krijg je tijdelijk 50% korting waardoor je slechts €37,- betaalt in plaats van €74,-.

En als je niet tevreden bent over het product dan krijg je dankzij de niet goed geld terug garantie gewoon het aankoopbedrag terug.

Waar wacht je nog op? Download Perfect Slapen in 7 Stappen via onderstaande kortingslink!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *