Kinderen met ontstoken amandelen slapen slecht en snurken!

Kinderen met ontstoken amandelen slapen slecht en snurken!Veel kinderen krijgen ontstoken amandelen en dit kan gevolgen hebben voor de slaap van je kind.

Daarnaast kan je kind hierdoor gaan snurken en er zelfs (tijdelijk) slaapapneu aan overhouden en dit kan gevolgen hebben voor de groei en het gedrag van je kind.

In veel gevallen moeten de keelamandelen worden verwijderd en dit is uiteraard geen prettige operatie voor je kind.

Eén schrale troost is dat je zoon of dochter na de operatie lekker veel ijsjes mag eten om het genezingsproces te bevorderen.

Invloed van ontstoken amandelen op de ademhaling van kinderen

De bovenste luchtweg van kinderen kan vernauwd raken door ontstoken en gezwollen keel- en neusamandelen.

De achterzijde van de mond en keel zijn bij kinderen natuurlijk veel kleiner dan bij volwassenen toch zijn de spieren rondom de nek en keel al bijzonder sterk.

Het lymfeweefsel van de amandelen groeien bij kinderen tussen 2 en 6 jaar en wanneer zij niet genoeg ruimte in hun luchtwegen hebben kan deze groei voor een vernauwing van de luchtweg zorgen.

Hierdoor kan een kind met ontstoken amandelen gaan snurken en zelfs slaapapneu krijgen, alhoewel dit laatste niet vaak voorkomt.

Diagnose stellen

Keelamandelen bij kinderenHoe erg de amandelen van je kind ontstoken en opgezwollen zijn wordt beoordeeld aan de hand van het formaat van de weefsels en het risico op ademhalingsproblemen.

Dit wordt ook wel de Brodsky-schaal genoemd en deze rangschikt de grootte van de palatine amandelen (keelamandelen) van 1+ tot 4+.

Wanneer de amandelen het meest opgezwollen zijn raken ze het midden van de keel en zal er in de meeste gevallen worden overgegaan tot het operatief verwijderen ervan.

Deze verstoorde luchtstroom kan voor vibraties in de keel zorgen. Bijkomend gevolg hiervan is dat de omliggende weefsels opzwellen en geïrriteerd raken en je kind dus vaak hevig begint te snurken.

Als je kind een (relatief) korte nek heeft of een kleine kaak dan kan dit de situatie verder verergeren en moeten de amandelen er bijna altijd uitgehaald worden.

Snurken bij kinderen

Wanneer snurken en in een uitzonderlijk geval slaapapneu bij kinderen onbehandeld blijft kan dit grote gevolgen voor de gezondheid van het kind hebben.

Hoewel snurkende kinderen vaak schattig en lief worden gevonden kan dit toch duiden op verregaande gezondheidsproblemen.

Als een kind slecht slaapt produceert ‘ie namelijk minder groeihormonen en dit belemmert z’n groei waardoor hij niet de lengte zal bereiken die hij anders wel zou hebben bereikt.

Daarnaast hebben kinderen die niet goed slapen vaker verschillende gedragsstoornissen zoals bijvoorbeeld ADHD.

Operatie om de amandelen te verwijderen

Als je je zorgen maakt over het gesnurk en steeds terugkerende keelpijn bij je kind dan kan je huisarts ervoor kiezen de amandelen te checken.

Wanneer deze erg opgezwollen worden bevonden dan kan een kno-arts deze verwijderen met een ingreep die ook wel een tonsillectomie wordt genoemd.

Dit is een relatief kleine operatie waarbij je kind bijzonder weinig risico loopt maar wel veel profijt van zal hebben.

In overleg met je huisarts wordt vaak het beste moment gekozen om de amandelen te verwijderen wanneer deze vaker ontstoken zijn.

Zo kun je in sommige gevallen bijvoorbeeld beter nog even wachten tot je kind iets ouder is.

Echter wanneer de ontsteking en de zwelling dusdanig groot is dan zal er vaak direct een afspraak gemaakt worden om de ontstoken amandelen te verwijderen zodat je kind weer beter kan slapen.

Leer je baby de hele nacht doorslapen

Baby Slaap Geheimen coverIs jouw baby ook nog steeds meerdere keren per nacht wakker? Dan wil ik je het eBook Baby Slaap Geheimen van Annelot Hofstede aanraden.

Zij heeft in samenwerking met een prestigieuze Amerikaanse universiteit een methode ontwikkeld waarmee elke baby kan leren de hele nacht door te slapen.

Je kunt haar unieke methode overigens gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT DOWNLOADEN!

Dit populaire boek is inmiddels ruim 7.500 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *