Hebben volwassenen die nog slapen met een knuffel een probleem?

Regelmatig kom je ze tegen, volwassenen die (nog) geen afscheid hebben kunnen nemen van hun knuffel en hier nog steeds mee slapen.

Is het vreemd dat sommige volwassenen met een knuffeltje in bed slapen of hebben zij een probleem?

Veel studenten en met name studentes slapen met een pluizig beestje in bed, maar denk ook aan geliefden die met een knuffel slapen als aandenken aan elkaar omdat ze om wat voor reden dan ook gescheiden van elkaar moeten slapen.

Hebben volwassenen die nog slapen met een knuffel een probleem?

Waarom volwassenen nog slapen met een knuffel

Veel volwassenen halen nog steeds troost en genegenheid uit het knuffeltje wat al sinds hun kinderjaren bij hun is.

Psychologen noemen dit een ’transitieobject’ (Wikipedia) welke ook op latere leeftijd nog steeds een gevoel van veiligheid kan bieden, vooral wanneer je door een moeilijke fase in je leven gaat.

Specialisten zeggen dat het géén probleem is om als volwassene nog met een knuffel in bed te slapen en dat er geen leeftijdsgrens zit aan voorwerpen met een bepaalde sentimentele waarde.

Dat kinderen en jongvolwassenen op een bepaalde leeftijd hun knuffeltje uit bed halen komt vooral doordat ze op een gegeven moment minder belangrijk worden en de situatie er niet om vraagt.

Uit Amerikaans onderzoek onder 10.000 volwassenen bleek dat ruim 4.000 mensen (40%) nog met een speciaal voorwerp waaraan ze gehecht zijn geraakt in bed slaapt.

(In dit onderzoek zijn huisdieren zoals bijvoorbeeld honden en katten ook meegerekend)

De meest voorkomende voorwerpen en dieren zijn:

66,9%Knuffeldier / Teddybeer
25,6%Speciaal dekentje
6,2%Pop
1,3%Speciaal kussentje

Hoe lang ‘mag’ je het knuffeltje uit je kinderjaren houden?

Het meest voor de hand liggende antwoord luidt natuurlijk: “Zo lang je zelf wilt!”, maar als je een relatie hebt ligt dit vaak niet zo simpel.

Veel partners zijn niet erg gesteld op de knuffels van zijn of haar vriend of vriendin om over poppen nog maar te zwijgen, want deze worden vaak erg “freaky” gevonden.

Wanneer je niet afscheid kunt nemen van je knuffeltje in je bed kun je altijd met je partner overleggen of deze wellicht wél een plek op je nachtkastje of elders in je slaapkamer kan hebben.

Knuffeltje in bed

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ruim 70% van de volwassenen die nog met een knuffel slapen vaak moeizaam in slaap vallen en last van slapeloosheid hebben.

Echter slechts een bijzonder klein percentage van ongeveer 13% van de ondervraagden snurkte en waardoor dit komt is voor de wetenschappers nog steeds een raadsel.

Conclusie

Het is helemaal geen probleem wanneer volwassenen nog met een knuffel slapen en zij weten zelf het beste wanneer zij deze voorgoed een andere plaats kunnen geven.

Als je partner ernaar vraagt of het er niet mee eens is dan kun je hem of haar gewoon doorverwijzen naar deze pagina 😛

1 gedachte over “Hebben volwassenen die nog slapen met een knuffel een probleem?

  1. Anouk

    Hier slaapt hele gezin met zo’n trasitieobject. Ik met een vergrijst knuffeldoek, vol met gaten, partner met beer en onze 3 kids (16, 12 en 7) hebben een knuffelbeest (eland, hond en konijn) en een doekje (groen, blauw en roze) en een pyjama uit kindertijd (dragen ze niet, maar zijn redelijk grote pyjama’s die ze voor extra warmte hebben ‘s nacht’s).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *