Onderzoek: Kinderen slapen beter door meer vis te eten [+ Ze worden slimmer!]

Uit een recent Chinees onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig vis eten beter slapen en minder slaapproblemen hebben.

Daarnaast blijkt dat kinderen die vaker vis eten niet alleen beter slapen maar ook slimmer worden en een hoger IQ krijgen.

Kinderen slapen beter door meer vis te eten [+ Ze worden slimmer!]

Onderzoek onder 541 Chinese schoolkinderen

Tijdens dit onderzoek werden 541 Chinese schoolkinderen tussen 9 en 11 jaar oud gevolgd waarbij informatie werd verzameld over hun visconsumptie en slaapkwaliteit.

De ouders van deze ‘proefkonijnen’ beantwoordden vragen over het slaappatroon van hun kids, onder andere over de volgende onderwerpen:

  • Hoe lang ze slapen
  • Of ze bang zijn om te gaan slapen
  • Overmatige vermoeidheid overdag
  • Of ze rustig of juist zeer onrustig slapen
  • … en nog veel meer andere factoren werden meegenomen in dit onderzoek

De onderzoekers maten hierna het IQ van de kinderen toen ze 12 jaar oud waren.

Kinderen die meer vis eten slapen beter en zijn slimmer

De resultaten waren bijzonder helder, want kinderen die meer vis eten hebben een minder verstoorde slaap – oftewel een betere slaapkwaliteit – en krijgen op lange termijn betere cognitieve functies.

Simpel gezegd slapen kinderen die meer vis eten beter en scoren ze hoger op een IQ-test.

Onderzochte kinderen die “vaak” vis eten scoren gemiddeld 4,8 punten hoger op IQ-test dan kinderen die “zelden tot nooit” vis eten.

Daarnaast hebben kids die “af en toe” vis eten een gemiddeld 3,31 punten hoger liggen IQ dan de kinderen die “zelden tot nooit” vis eten.

“Vis eten helpt je beter te slapen en dit resulteert in een hoger IQ,” zegt hoofdonderzoeker Jianghong Liu van de universiteit van Pennsylvania.

Hieruit kun je dus concluderen dat als je wilt dat je kinderen gezonder en slimmer worden je ze vaker vis moet voorschotelen.

Deze resultaten zeggen dus dat kinderen die meer vis eten beter slapen en de onderzoekers denken dat ze hierdoor ook een hoger IQ krijgen.

Zalm eten maakt kinderen slimmer

Het onderzoek is niet geheel objectief en realistisch

Het onderzoek is echter niet geheel objectief waardoor we het met een korreltje zout moeten nemen.

Zo is het gebaseerd op kinderen en zijn de bevindingen niet van toepassing op volwassenen.

Echter belangrijker is dat alle data is verzameld op basis van observaties van de ouders en niet waargenomen door onafhankelijke artsen of slaapexperts waardoor ze wellicht niet volledig accuraat en realistisch zijn.

Een dergelijk onderzoek gebaseerd op observaties kan alleen mogelijke verbanden leggen tussen bepaalde eigenschappen maar kan dit niet bewijzen.

Mensen (kinderen) die veel vis eten kunnen op veel verschillende vlakken anders zijn dan mensen die zelden vis eten waardoor het niet geheel realistisch is.

Vis is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet

Echter uit eerder onderzoek uit 2015 bleek al dat meer vis eten volwassenen kan helpen beter te slapen. Het ging hierbij met name om olieachtige vissoorten zoals zalm, haring, sardienen en makreel.

Slaapexperts zijn het er over eens dat het eten van verschillende soorten vis goed voor je is en een belangrijk onderdeel is van een gezond en gebalanceerd dieet.

Dus als je moeilijk in slaap valt of last van slapeloosheid hebt kun je proberen eens wat meer vis te eten om erachter te komen of dit verlichting voor je slaapproblemen biedt.

Als je kinderen hebt dan is het zeker aan te raden om je kids vaker vis te geven om bovenstaande redenen, want hé baat het niet dan schaadt het niet.

>> Ben je op zoek naar meer ‘slaapverwekkende’ ingrediënten waardoor je sneller in slaap valt en beter slaapt? Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *