Word jij elke dag weer wakker met nekpijn en weet jij niet wat je kunt doen om deze nekklachten te verhelpen?
Een tè zacht hoofdkussen is hier niet direct de oorzaak van.
Echter een zacht kussen in combinatie met een verkeerde slaaphouding kan wél het probleem vormen die jouw nekklachten veroorzaken.
Kan een zacht hoofdkussen nekklachten veroorzaken?
Het is belangrijk om te weten dat een zacht hoofdkussen op zichzelf een prima kussen is om op te slapen en niet direct nekklachten veroorzaakt.
Slaapexperts raden dunne en zachte kussens juist aan, vooral voor buikslapers.
Wanneer je echter op je zij slaapt dan kan een te zacht kussen wel nekpijn veroorzaken en is een te zacht kussen dus sterk af te raden.
Als je op je zij slaapt zonder hoofdkussen dan is er niets wat je nek ondersteunt en hierdoor zal je nek ‘krom’ liggen en gaan ‘hangen’ tijdens het slapen.
Resultaat hiervan is dat je gehele wervelkolom letterlijk scheef ligt waardoor je zelfs veel te vroeg wakker kunt worden en slecht slaapt.
Als je een erg zacht hoofdkussen hebt en op je zij slaapt dan kun je net zo goed zonder kussen slapen.
Het gewicht van je hoofd zinkt namelijk diep in het kussen waardoor de zachte vulling van het kussen naar de zijkant schuift om ruimte voor je hoofd te maken en je hoofd dus feitelijk (bijna) op je matras ligt.
Zijslapers hebben vaak nekklachten wanneer zij op een zacht hoofdkussen slapen, echter zij zijn niet de enige groep die wakker kunnen worden met nekpijn.
Want ongeacht je slaaphouding riskeer je altijd nekklachten als je op een verkeer hoofdkussen slaapt.
Wat is het beste kussen en slaaphouding voor je nek?
De oplossing voor slaapgerelateerde nekklachten is vrij eenvoudig: vind het kussen dat het beste past bij jouw slaaphouding!
Zijslapers hebben namelijk een hoofdkussen nodig die stevig genoeg is om hun hoofd te ondersteunen en hun nek en wervelkolom goed uit te lijnen maar toch comfortabel genoeg is om lekker op te kunnen slapen.
Goede opties zijn bijvoorbeeld stevige kussens gemaakt van traagschuim (memory foam) of natuurrubber / latex hoofdkussens.
Deze kussens geven je hoofd namelijk voldoende ondersteuning terwijl ze wel genoeg meeveren om weinig druk op je hoofd en nek te leggen.
Daarnaast kunnen ook orthopedische kussens met speciale voorgevormde contouren voor je hoofd extra ondersteuning aan je nek bieden en nekklachten helpen voorkomen.
Mensen die op hun rug slapen hebben ook behoefte aan een stevig hoofdkussen die hun nek strak uitgelijnd kan houden met hun wervelkolom. Ook voor hen is een orthopedisch – of contourkussen – de beste oplossing.
Contourkussens
Slapers die ’s nachts veel draaien en wisselen van slaaphouding kunnen het beste kiezen voor een kussen met een lichte curve in het midden.
Buikslapers daarentegen hebben juist wél een dun en zacht kussen nodig. Voor buikslapers geldt echter dat zij zelfs met het juiste hoofdkussen nog steeds vaak last van nekklachten hebben en zichzelf beter kunnen aanleren op hun zij te gaan slapen, hoe moeilijk dit ook is.
Dit heeft te maken met het feit dat zij hoewel ze op hun buik liggen hun hoofd wel naar een zijkant plaatsen waardoor hun nek scheef komt te liggen.
Ongeacht welk kussen je ook kiest doe je er goed aan om de hoogte op te meten om er zeker van te zijn dat het een goed kussen voor je is.
Meet de lengte van je nek naar je schouder en zoek dan een bijpassend kussen. De meeste mensen slapen het beste op een kussen van 10 – 15 cm dik.
Mensen met nekklachten kunnen overigens het beste kussens met veren-, dons en boekweitvulling vermijden.
Tenzij je de hoeveelheid vulling zelf kunt aanpassen zullen deze vullingen snel verschuiven in het kussen zodat de ondersteuning steeds anders kan zijn.
Moet je stoppen met op je zij te slapen?
Wanneer je als zijslaper nekklachten hebt zul je je wellicht afvragen of je niet beter kunt switchen naar een andere slaaphouding?
Op je zij slapen is volgens bijna alle slaapexperts de beste en meest gezonde slaappositie.
Door op je zij te slapen blijft je wervelkolom recht, voorkom je maagzuur en is het ook de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen.
Daarnaast is op je zij slapen de aangeraden slaaphouding om te stoppen met snurken.
Echter wanneer je na het kiezen van een goed hoofdkussen nog steeds wakker wordt met een pijnlijke nek dan is het misschien goed om op je rug te gaan slapen.
Rugslapen is een andere gezonde slaaphouding en deze staat erom bekend dat je rug recht uitgelijnd is en je rimpels kunt verminderen of voorkomen.
Toch kunnen snurkers en mensen met lage rugpijn hier beter niet voor kiezen.
Het kan ook aan je matras liggen
Het probleem kan ook aan je matras liggen, want als je matras te hard is kan je lichaam te hoog boven til je je lichaam te hoog boven je kussen waardoor je hoofd een beetje achterover valt.
Het beste matras voor een zijslaper is een zacht tot middelmatig zacht matras dat ervoor zorgt dat je drukpunten diep genoeg in het matras zinken zodat je wervelkolom recht blijft.
In dit geval kun je het beste voor een matras van traagschuim kiezen of een hybride matras wanneer je op je zij slaapt en makkelijk zweet.
Andere manieren om nekklachten na het slapen te voorkomen
Om nekklachten na het slapen te voorkomen kun je in de uren die je wakker bent de belasting op je nekspieren zoveel mogelijk vermijden.
Dit kun je doen door:
- Te sporten en je nekspieren te trainen
- Goed gehydrateerd te blijven
- … en je algehele lichaamshouding te verbeteren
Koop bijvoorbeeld een ergonomisch bureau en stoel en ga niet ‘hangen’ in je stoel. Daarnaast kun je een headset opzetten om te bellen waardoor je meestal beter rechtop blijft zitten.
Verbeter je slaapkwaliteit
Een andere oorzaak van nekklachten na het slapen is dat je erg onrustig slaapt en een slechte slaapkwaliteit hebt.
Om je slaapkwaliteit te verbeteren wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.
Je leert in deze online slaaptraining hoe je sneller in slaap valt en rustiger en langer door kunt slapen.
Je kunt het eBook overigens zonder risico downloaden, want als je niet tevreden bent over het boek krijg je gewoon je geld terug!
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!
Dit populaire eBook is inmiddels al ruim 15.000 keer gedownload!