Mond dichtplakken voor het slapen?

      14 reacties op Mond dichtplakken voor het slapen?

Mond dichtplakken voor het slapenHet klinkt bizar maar je mond dichtplakken voor het slapen kan echt een groot verschil maken en je slaapkwaliteit verbeteren.

In dit artikel leg ik je de voordelen van het dichtplakken van je mond als je gaat slapen uit en waarom dit zo goed voor je is.

Als je tijdens het slapen vooral door je mond ademt dan moet je snel verder lezen, want als je door je neus ademen tijdens je slaap eenmaal onder de knie hebt zul je je ook overdag een stuk beter voelen.

Inhoud

WAAROM JE MOND DICHTPLAKKEN?

Als je je afvraagt: “Hoe moet ik dan ademen als mijn mond is dichtgetaped?” Weet dan dat door de neus ademen de normale manier is om te ademen.

Kortweg gezegd, je mond is om te eten en drinken en je neus is om te ademen. Echter dit gezegde is in onze moderne tijd een beetje uit het oog verloren.

Kijk maar eens om je heen naar familie, collega’s of klasgenoten, je zult zien dat veel mensen standaard via de mond ademhalen.

Echter door de mond ademen verhoogt je bloeddruk en hartslag, verergert astma en allergieën en zorgt ervoor dat je hart, hersenen en andere organen niet de optimale hoeveelheid zuurstof krijgen.

Ook voor je partner is het overigens voordelig als je door je neus gaat ademen tijdens je slaap, want door de mond ademen tijdens het slapen gaat meestal gepaard met hevig snurken.

Mond dichtgeplakt Bart Simpson

Stikstofoxide, een geweldig stofje!

Door je neus ademen is belangrijk vanwege de stikstofoxide die je lichaam produceert in je neusholte. Dus als je door je neus ademt krijg je de voordelen die stikstofoxide met zich meebrengt en deze zijn uitzonderlijk.

Je lichaam produceert 25% van zijn gehele voorraad stikstofoxide als je door je neus ademt, adem je dus door je mond dan loop je dus een kwart van dit geweldige stofje mis.

Stikstofoxide houdt je geheugen scherp waardoor je dingen beter kunt onthouden en leren, reguleert je bloeddruk, voorkomt ontstekingen, verbeterd de slaapkwaliteit, vergroot je uithoudingsvermogen en kracht en versterkt je immuunsysteem.

Je leest het al, alleen om het stofje stikstofoxide (Wikipedia) zou je al door je neus willen ademen, want de voordelen liegen er niet om.

Als je door je neus ademt tijdens het slapen profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je wordt uitgeruster wakker
 • Lagere bloeddruk en minder kans op hart- en vaatziekten
 • Minder (slaap)angst en depressie
 • Verbeterde concentratie en geheugen
 • Minder hoofdpijn, migraine, rugklachten, jicht en zenuwpijn
 • Makkelijker op gewicht blijven en verbeterde stofwisseling
 • Sterker immuunsysteem en minder vatbaar voor verkoudheid en virussen

WAKKER WORDEN MET EEN DROGE MOND

Slapende vrouwBen je ooit wakker geworden met een erg droge mond? Dit is niet alleen erg oncomfortabel maar is ook erg slecht voor je gezondheid.

Een droge mond omdat je door je mond ademt tijdens het slapen is erg schadelijk voor de microben in je mond en dit kan effect hebben op je gehele lichaam.

Door een droge mond heb je daarnaast meer kans op gaatjes in je gebit, dit komt omdat ze dan niet worden gewassen met speeksel.

Tijdens je slaap helpt je speeksel gaatjes voorkomen door een proces wat ‘remineralisatie’ wordt genoemd.

Ook de belangrijke pH-waarde in je mond daalt waardoor de zuren in je mond meer kans krijgen om je tanden aan te vallen en gaten te maken.

Ten slotte kan door je mond ademen ook nog eens zorgen voor een slechte adem. Thank God for Tic Tac, right?

BETER SLAPEN DOOR MOND DICHTPLAKKEN

Als je voor het slapen je mond dichtplakt dwingt dit je niet alleen om door je neus te ademen maar ontdek je ook wanneer je wél door je mond ademt tijdens je nachtrust.

Als je namelijk wakker wordt zonder tape op mond dan weet je dat je niet goed geademd hebt die nacht.

Luchtwegen geblokkeerd?

Wanneer je wakker wordt zonder tape op je mond kan dit duiden op blokkades in je luchtwegen in je neus.

Als dit het geval is dan kun je het beste je huisarts raadplegen, deze kan je doorverwijzen naar een KNO-arts die de blokkade waarschijnlijk voor je kan verwijderen.

Hierna zul je zien dat je daadwerkelijk wakker wordt met het tape nog op je mond en kun je vrij door je neus ademen waarna je je lichamelijk een stuk beter zult voelen.

HOE KUN JE JE MOND DICHTPLAKKEN OM BETER TE SLAPEN?

Het is misschien wel de eenvoudigste slaaptip die er is, simpelweg je mond dichttapen voor je naar bed gaat.

De tape op je mond verplicht je door je neus te ademen, zelfs als je slaapt.

Mond dichtplak tips:

Het is belangrijk om een huidvriendelijke tape te gebruiken, bijvoorbeeld pleistertape. Je wilt natuurlijk niet de huid rondom je mond beschadigen.

Daarnaast kun je eventueel ook gebruik maken van neuspleisters om de luchtweg in je neus goed open te houden. (Check onderstaande advertentie)

 • Je kunt de tape het beste verticaal plakken van net onder je neus tot over je kin
 • Vouw de beide uiteinden van de tape om (omslag) zodat deze makkelijker te verwijderen is
 • Druk de tape stevig op je huid maar ga hierin niet te ver, want dan kun je ook met pleistertape je huid beschadigen

Als je merkt dat je toch wakker wordt zonder de tape op je mond geef dan niet op, als je dit volhoudt zul je zien dat je na verloop van tijd standaard door je neus zult ademen.

De meest voorkomende redenen waarom deze methode niet werkt zijn: vieze en stoffige slaapkamer, allergieën en een scheef tussenschot in je neus. De laatste reden is overigens vrij eenvoudig te herstellen met een simpele operatie.

<script>

HOELANG MOND DICHTPLAKKEN?

Vrouw slaapt in bedHet is tijd om actie te ondernemen en te doen waar ons lichaam voor ontworpen is, namelijk door de neus ademen.

Probeer je mond eens dicht te plakken als je gaat slapen. Je zult misschien niet de gehele nacht door je neus ademen en af en toe wakker worden zonder dichtgeplakte mond.

Het is verstandig de tape op te blijven plakken tot je 's nachts standaard door je neus ademt. Hoe lang dit duurt verschilt van persoon tot persoon.

Als dit na lang proberen nog niet lukt dan weet je dat je je huisarts moet raadplegen en wellicht een blokkade in je neus moet laten verwijderen om beter door je neus te kunnen ademen.

Je zult merken dat je beter slaapt, fitter en gezonder bent als je altijd door je neus ademt!

BETER SLAPEN KUN JE LEREN!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekUiteraard is het dichtplakken van je mond een goede manier om ervoor te zorgen dat je door je neus gaat ademen en rustiger slaapt.

Heb je echter ernstige slaapproblemen en heb je chronisch slaaptekort dan is het verstandig een slaapcursus te volgen.

Ik wil je aanraden om dan de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw te proberen.

Je leert in deze slaapcursus je slaapproblemen bij de wortel aan te pakken en er voorgoed mee af te rekenen.

Je leert o.a. je slaapangst overwinnen, stress verminderen, je biologische klok weer gelijk te zetten, de juiste slaaphormonen aan te maken en om te gaan met de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur.

Dit alles zal ervoor zorgen dat je rustiger bent voor je gaat slapen, sneller in slaap valt en ook langer door kunt slapen zonder wakker te worden.

Perfect Slapen in 7 Stappen kopen (+ kortingslink!)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via de speciale kortingslink hieronder krijg je 50% korting en een aantal extra bonussen, waaronder het Welterusten Snacks Receptenboek.

Ik zei het hierboven al, je kunt deze slaapcursus kosteloos uitproberen met de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie, want als je niet tevreden bent over deze methode stort William van der Klaauw gewoon je geld terug zonder vragen.

Dus waar wacht je nog op? Download deze unieke slaapcursus via de kortingslink hieronder en pas vanavond al de eerste technieken toe! (Oók op smartphone en tablet!)

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DOWNLOAD HET BOEK!

Ruim 15.000 tevreden slapers gingen je al voor!

14 gedachten over “Mond dichtplakken voor het slapen?

 1. Jos Casparie

  Ik snurk al jaren, heb meerdere snurkbeugels/sprays geprobeerd, maar allemaal met beperkt resultaat. Dan ga je ook wel eens zelf nadenken en merkte dat als ik mijn mond dicht kan houden, ik ook minder hard snurk. Het is niet over, maar duidelijk minder. Wilde toen ook mijn mond dichtplakken, maar vroeg me of of dit verantwoord was. Dit artikel gaf mij het laatste zetje en ik ben zeer tevreden.
  Naast minder snurken merk ik met name dat ik langer aan een stuk kan doorslapen en me ook fitter voel. Had ik gewoon 20 jaar geleden al moeten ontdekken en zou eigenlijk basis kennis moeten zijn. Het is even wennen om met een pleister te slapen, maar dat went snel. Ik plas trouwens niet mijn hele mond dicht, maar gewoon 1 smalle verticale pleister die zorgt dat mijn mond niet wijd open gaat staan.

  Jos uit Haarlem, een voortaan tevreden slaper

 2. Matthijs Auteur bericht

  Wow, bedankt voor de mooie woorden Jos!

  Ik hoop dat ik in de toekomst nog veel mensen kan helpen op soms de meest onconventionele manieren!

  Gr. Matthijs

  1. Matthijs Auteur bericht

   Goed punt Ton, ik geloof ook niet dat dit ooit onderzocht is maar dat is een afweging die je moet maken.

   Het is overigens ook niet de bedoeling dat je dit jaren achter elkaar doet, het is een methode om jezelf aan te leren om ook zonder tape met een gesloten mond te kunnen slapen.

 3. Gert

  Help heb alles geprobeerd niets helpt
  Dus ik denk afplakken dan maar
  Maar ik heb een snor
  Afscheren is geen optie
  Hoe pak ik dit aan
  BVD groet Gert

  1. Matthijs Auteur bericht

   Hallo Gert,

   Ik heb hier zelf ook weinig ervaring mee.

   Wellicht kun je horizontaal afplakken zodat het alleen je lippen en niet je snor raakt?

   Succes!

 4. Gerard Rutjes

  Ik ben vaak verkouden door mijn luchtwegenproblemen. Stel ik plak mijn mond af en ademen door mijn neus gaat plots ineens niet meer, door bijvoorbeeld verkoudheid, stik ik dan in mijn slaap?

  1. Matthijs Dekker Auteur bericht

   Hallo Gerard,

   Persoonlijk denk ik niet dat je dan zult stikken en dat je altijd wel een gaatje vrijhoudt in je neus om toch nog een beetje door te kunnen ademen en anders wakker schrikt.

   Dat gezegd hebbende denk ik dan dat dit in jouw specifieke geval niet de beste tactiek zal zijn en je wellicht beter andere methodes kunt gebruiken om je slaap te verbeteren.

   Daarnaast wanneer je je al bij voorbaat zorgen maakt over je ademhaling wanneer je eventueel je mond afplakt dan ga je zenuwachtig en gestresst slapen wat je slaap ook niet bepaald bevorderd.

   Gr. Matthijs

 5. Rudolf

  Wat ik niet goed begrijp is dat stikstofoxide goed voor je is. Hoe werkt dat dan? Stikstofoxide is een instabiele verbinding volgens wikipedia

 6. Jeanne

  Het verschil tussen niet plakken of wel je mond afplakken is, de dag doorworstelen of de dag fluitend doorkomen. Wat een verschil. Ik ben onder de indruk na 2 weken plakken. 1 keer vergeten en dat voel je duidelijk.
  Dank je wel voor het delen van je kennis, ik heb een groot stuk dag terug.

 7. Joke Helmons

  Ik plak al 4 jaar nu. Ik ben er erg tevreden over. Geen droge mond meer en geen gesnurk. Sterker, als ik wil gaan slapen zonder afgeplakt heb, mis ik iets. Dus voor mij, zo lang mogelijk doorgaan.

 8. Eveline

  Ik slaap al jaren heel erg slecht en ook heel licht, ik werd altijd meerdere keren per nacht wakker met een totaal uitgedroogde mond en een dikke tong, moest dan mijn mond spoelen met water en wat drinken. Draaide de hele nacht van rug naar zij, naar andere kant, en weer terug, maar die mond ging vanzelf weer open. Zeker 3 keer per nacht naar de wc en elk uurtje van de nacht op de klok zien. Ik ben op een gegeven moment begonnen met een heel klein dun stukje tape verticaal over mijn mond te plakken voor t slapen gaan. Wat was dat fantastisch, ik kon voor het eerst in jaren weer diep slapen. Door dat dunne strookje had ik het idee dat ik toch nog een beetje door mijn mond kon ademen als dat nodig was, best wel eng om je mond dicht te plakken. Ook schaamde ik me een beetje voor mijn partner met die tape op mond, maar het is zo gewoon geworden. Ik tape mijn mond nu helemaal dicht met van die, iets doorzichtige,
  witte tape voor de gevoelige huid, echt heerlijk. Ik denk dat de hoeveelheid slaap die ik nu heb zeker verdubbeld is, en ook vele malen dieper is. Nooit meer zonder tape voor mij!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *