Waarom krijgen mensen te maken met een jetlag als we lange reizen maken? Hoe kunnen we een jetlag voorkomen en ons makkelijker aanpassen aan een nieuwe tijdzone?
Hoe kunnen we ons lichaam helpen beter om te gaan met de effecten van een lange-afstandsvlucht? Dit zijn vragen waar de fanatieke reizigers onder ons graag antwoord op willen.
Of je nu op zakenreis naar China gaat of op vakantie naar de Verenigde Staten, een jetlag kan deze reis flink verpesten en ervoor zorgen dat je de gehele reis uitgeput en vermoeid bent.
Echter er zijn een aantal uiterst effectieve manieren om een jetlag te voorkomen en deze wil ik in dit artikel graag met je doornemen.
Inhoud
WAT VEROORZAAKT EEN JETLAG?
Erachter komen hoe je een jetlag kunt voorkomen wordt uiteraard makkelijker als we eerst begrijpen wat een jetlag precies is en hoe ons lichaam werkt.
Ons menselijk lichaam is voorgeprogrammeerd om een aantal dingen te doen tijdens elk etmaal, bijvoorbeeld: eten, drinken en slapen.
Deze ingebouwde gewoonten worden ook wel ons circadiane ritme, of biologische klok, genoemd en deze wordt flink in de war geschopt als we een verre reis maken.
Door verschillende tijdzones reizen doet meer met ons lichaam dan je in eerste instantie zou denken.
Zo kun je extreem vermoeid worden maar ook spijsverteringsproblemen, darmklachten, minder eetlust, vergeetachtigheid en concentratieverlies optreden.
Dit klinkt verschrikkelijk of niet? Nou, dit zijn slechts de meest voorkomende klachten die gepaard gaan met een jetlag. Echter verschillende mensen zullen ook verschillende klachten ervaren.
Hoe lang duurt het dan voordat je van je jetlag af bent? Helaas is hier niet een vast antwoord op te vinden.
Niet alleen zal een “vliegkater” verschillende gevolgen hebben voor verschillende mensen maar deze mensen kunnen het ook per keer verschillend ervaren.
Dit is onder ander afhankelijk van: leeftijd, fysieke gezondheid, geestelijke gesteldheid en de hoeveelheid stress in je leven.
SYMPTOMEN VAN EEN JETLAG
- Erg moe zijn
- Niet kunnen slapen
- Geen eetlust of juist erg hongerig op vreemde tijden
- Versuft zijn
- Prikkelbaar zijn
- Zweten
- Niet kunnen concentreren
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Uitgedroogd raken
- Spijsverteringsproblemen
ZIJN ER SPECIFIEKE LANDEN SLECHT VOOR EEN JETLAG?
Volgens de geleerden kun je beter richting het westen reizen dan naar het oosten.
Dit komt omdat je probeert te slapen terwijl je lichaam wakker aan het worden is door de opkomende zon, wat betekent dat je bijna gedwongen wordt om wakker te worden terwijl het voor jou voelt als midden in de nacht.
Met andere woorden, je lichaam kan beter omgaan met een langere dag dan normaal dan met een veel kortere dag dan normaal.
Uit onderzoek is gebleken dat je lichaam 1 dag nodig heeft om bij te komen van elke tijdzone die je passeert, dus 1 dag per tijdzone.
Hierdoor heb je dus in sommige gevallen je gehele vakantie nodig om bij te komen van de vlucht door verschillende tijdzones en tegen de tijd dat je hersteld bent moet je alweer terug en krijg je een nieuwe “tijdschok”.
JETLAG VOORKOMEN 15 HANDIGE TIPS
Lees hieronder mijn 15 tips hoe je een jetlag enigszins kunt proberen te voorkomen maar in ieder geval kunt verminderen:
#1: WEES FLEXIBEL
Met flexibel bedoel ik in dit geval dat je niet halsstarrig vast moet houden aan je drukke schema van thuis maar al een aantal dagen voor de reis je schema los moet laten.
Probeer vooral het eten en slapen al iets op te schuiven waardoor je met een groot voordeel begint aan je lange reis.
#2: GOED SLAPEN VOOR JE VLUCHT
Veel mensen stappen in een vliegtuig met slechts enkele uren nachtrust voor de lange vlucht, dit kan bijvoorbeeld komen door voorpret en opwinding voor de vakantie of een poging om jezelf bewust uit te putten zodat je de gehele vlucht kunt slapen.
Dit is een grote fout, omdat veranderingen in je slaappatroon op het laatste moment het alleen maar moeilijker maken om je aan te passen aan een andere tijdzone.
Daarnaast zorgt een goede nachtrust voor je reis ervoor dat je beter kunt omgaan met een jetlag.
#3: OVERDAG AANKOMEN
Indien mogelijk boek dan een vlucht waarbij je nog bij daglicht op je bestemming aankomt.
Hierdoor wordt het makkelijker om wakker te worden en kun je nog op pad gaan omdat je nog een hele dag voor je hebt.
Een meer rigoureuze oplossing is om alleen te vliegen naar bestemmingen in een soortgelijke tijdzone met maximaal 1 à 2 uren verschil.
#4: KIES EEN VLUCHT MET EEN MODERN TOESTEL
Je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat bijvoorbeeld de Airbus A350 en Boeing 787 twee van de beste vliegtuigen zijn.
Deze moderne toestellen kunnen je goed helpen om een jetlag te verslaan omdat ze moderne bevochtigingsystemen aan boord hebben om de luchtvochtigheid te reguleren.
Bovendien hebben deze vliegtuigen speciale LED verlichting aan boord waarmee het natuurlijke verloop van daglicht kan worden gesimuleerd.
Daarnaast hebben deze toestellen de modernste zuurstofsystemen aan boord waarmee de lucht elke 2 minuten wordt ververst.
#5: VLIEG NIET RECHTSTREEKS
Probeer een vlucht te boeken met een tussenstop zodat je lichaam meer tijd heeft zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
In het gunstigste geval zit er zelfs een complete dag tussen aankomst van de eerste vlucht en de vervolgvlucht.
Bijkomend voordeel is dat dit ook erg in de kosten voor je vliegticket kan schelen.
#6: DRINK GEEN ALCOHOL
Hoe verleidelijk het ook is om je vakantie in te luiden met een paar biertjes op het vliegveld is het beter om dit niet te doen.
De effecten van alcohol worden op grote hoogte nog groter en hierdoor ben je nog meer vermoeid en kan je lichaam uitdrogen waardoor het moeilijker wordt de onvermijdelijke jetlag te verslaan.
#7: NEEM GEEN SLAAPPILLEN
Slaappillen nemen voor een lange vlucht is een slecht idee omdat ze niet helpen om een jetlag te voorkomen. Ze zorgen er slechts voor dat je je een beetje dromerig voelt bij aankomst.
Naast de normale bijwerkingen en risico’s van slaappillen is het de moeite niet waard, je kunt beter een natuurlijk slaapmiddel nemen zoals kamillethee.
#8: DRINK GEEN KOFFIE
Neem geen dranken met een hoog cafeïnegehalte, zoals: koffie, cola en energiedrankjes voor of tijdens je vlucht.
Deze stimulerende middelen vergroten juist de tijd die je nodig hebt om van je jetlag te herstellen.
Je lichaam functioneert het beste als het goed gehydrateerd is, dus veel water drinken is de beste oplossing.
#9: PAS DE TIJD VAN JE HORLOGE EN TELEFOON AAN
Als je aan boord van het vliegtuig stapt kun je de tijd van je horloge en smartphone het beste meteen aanpassen aan de lokale tijd van je bestemming om alvast te wennen.
#10: BLIJF IN BEWEGING
Hoe krap een vliegtuig ook kan zijn toch is het verstandig om je doorbloeding op gang te houden.
Ga dus regelmatig even staan en loop een keer extra naar het toilet op en neer, ook als je niet daadwerkelijk naar het toilet hoeft.
Ook staan er in de meeste tijdschriften aan boord van een vliegtuig tegenwoordig wel tips hoe je op je plaats een aantal oefeningen uit kunt voeren om in beweging te blijven.
#11: BLIJF GOED ETEN
Een meer extreme oplossing is om thuis al te beginnen met drie maaltijden per dag te nuttigen op de etenstijden van de tijdzone (Wikipedia) van je bestemming.
Dit kan betekenen dat je je “ontbijt” nuttigt tegen middernacht. Maar als je net zo van eten houdt als mij dan hoeft dit geen probleem te zijn.
#12: SLAPEN TIJDENS DE VLUCHT
Om tijdens je vlucht goed te kunnen slapen kun je een slaapmasker en/of oordoppen dragen zodat je je omgeving en medepassagiers kunt vergeten.
Ook kun je je eigen reiskussen meenemen op de vlucht en als je het kunt regelen probeer dan bij het raam te zitten, want dan heb je iets waar je tegenaan kunt leunen en bovendien iets meer ruimte.
#13: GA NAAR BUITEN
Probeer zoveel mogelijk zonlicht tot je te nemen. Door het zien van zonlicht ga je je beter voelen.
Tenzij je de hele nacht wakker bent geweest, maar dit is nooit verstandig voor een lange vlucht.
#14: HAAL SLAAP IN
Probeer net zoveel te slapen als je normaal zou doen in 24 uur en probeer slaaptekort aan te vullen door overdag een korte powernap te doen.
#15: DOE HET RUSTIG AAN
Doe de eerste paar dagen op je bestemming en nieuwe omgeving rustig aan zodat je lichaam ook de kans krijgt om te herstellen en te wennen aan deze nieuwe tijdzone na de lange reis.
JETLAG NOOIT HELEMAAL TE VOORKOMEN
Een jetlag is nooit helemaal te voorkomen maar met bovenstaande tips kun je het wel tot een minimum beperken.
Heb jij nog goede tips om een jetlag te voorkomen of hier sneller van te herstellen laat deze dan weten in de reacties hieronder.
Dan rest mij nog 1 ding: Ik wens jou een fijne vlucht!