Wat zijn nachtmerries en waarom krijg je ze? Dat zijn de vragen die ik in dit artikel voor je wil beantwoorden.
Daarnaast ga ik je helpen om in de toekomst nachtmerries zoveel mogelijk te voorkomen.
Je wordt midden in de nacht badend in het zweet en met hartkloppingen wakker en je kunt deze nare droom precies navertellen.
WAAROM HEBBEN WE NACHTMERRIES?
Iedereen heeft af en toe een enge droom maar vooral kinderen en mensen met specifieke slaapstoornissen hebben ze veel vaker, maar waarom?
Wat voor functie kan het hebben van nachtmerries hebben in je leven?
Kan het komen door die snack die je net voor je ging slapen nog at of keek je een enge film voor je naar bed ging.
Ook de wetenschap weet niet alle antwoorden op deze vragen en dit komt vooral omdat nachtmerries zo persoonlijk en subjectief zijn.
Bovendien wat voor functie kan het hebben van nachtmerries hebben in je leven?
We weten het simpelweg niet, maar voor alles wat we niet weten zijn er ook dingen die we wel weten over nachtmerries wat je waarschijnlijk nog niet wist.
#1: JE MOET NACHTMERRIES NIET TE LETTERLIJK NEMEN
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste nachtmerries veroorzaakt worden over angst en het verhaal hier ook over gaat.
Het komt echter maar zeldzaam voor dat het een precieze interpretatie van de werkelijkheid is.
Wanneer er zich ergens op de wereld een ramp afspeelt zullen betrokkenen en mensen die dichtbij waren meer nachtmerries hebben.
Het is echter niet dezelfde ramp die zich in deze intense dromen afspeelt maar vaker een enge gebeurtenis met betrekking tot jezelf.
#2: NIEMAND HOORT JE SCHREEUWEN
Niemand zal jouw schreeuw om hulp horen als je in een nachtmerrie zit, simpelweg vanwege het feit dat je je niet kunt bewegen.
Mensen die tijdens een enge droom wild in bed heen en weer rollen is iets wat je alleen in films zult zien, niet in de werkelijkheid.
Tijdens de droomfase van je slaap, de zogenaamde REM-slaap, zijn al je spieren namelijk verlamd, behalve je oogspieren en de spieren die we gebruiken om te ademen.
Wanneer je namelijk overeind schrikt en begint te schreeuwen dan is je droom al afgelopen en ben je wakker.
Dit is ook gelijk een reden waarom we nachtmerries beter kunnen herinneren dan andere dromen.
Je wordt namelijk meteen wakker uit een nachtmerrie, terwijl je na minder enge of vrolijke dromen gewoon door kunt slapen.
#3: VROUWEN HEBBEN VAKER NACHTMERRIES
Vrouwen hebben vaker nachtmerries als mannen en dit kan direct gelinkt worden aan het feit dat vrouwen overdag vaak meer problemen hebben met twijfel, angst en paniek waar deze dromen een reflectie van kunnen zijn.
Zo hebben vrouwen vaak emotionelere nachtmerries die meestal draaien om angst, verlies en verwarring.
Dit is echter opgemaakt uit de verklaringen van vrouwen en mannen zelf en het kan zijn dat mannen liever niet praten over enge dromen, of het bagataliseren.
Het is daarom ook een kwestie van hoe iemand de droom beleefd, de nachtmerrie van de ene persoon kan voor een ander een lachwekkende droom zijn.
#4: HET IS EEN VOORBEREIDING OP LATERE GEBEURTENISSEN
Hoewel er vele verschillende theorieën zijn over waarom we dromen, want is het bijvoorbeeld een manier voor onze hersenen om bezig te blijven terwijl ons lichaam rust?
Wetenschappers neigen steeds meer richting de conclusie dat nachtmerries een manier is waarop onze hersenen ons voorbereiden of latere problemen of emoties.
Dit is misschien de reden waarom veel vrouwen tijdens hun zwangerschap dromen over gebeurtenissen met hun baby.
Is dit een direct gevolg van de zwangerschap of is dit een manier waarop jouw hersenen je helpen om een betere moeder te worden?
Of komt het simpelweg doordat je slechter slaapt vanwege je zwangerschap en gewoon intens vermoeid bent?
#5: JE KUNT JE DROMEN BEÏNVLOEDEN
Ja, je kunt je dromen beïnvloeden, dit wordt ook wel lucide dromen (Wikipedia) genoemd, en hiermee kun je je dromen sturen in de richting die jij wilt.
Een groot gevaar hiervan (als je het zo wilt noemen) is dat veel mensen wakker worden op het moment dat ze zich realiseren dat ze dromen.
Deze techniek kan ook goed gebruikt worden bij nachtmerries en vooral mensen die trauma’s hebben opgelopen hebben hier veel aan.
Deze mensen kunnen dankzij lucide dromen vaak hun trauma’s beter verwerken en er mee om leren gaan.
Je dromen beinvloeden en lucide te maken kun je o.a. leren in de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen.
Nachtangst is namelijk een slaapstoornis waarbij slapende mensen, vooral kinderen, abrupt lijken te ontwaken en meteen in een paniekaanval belanden.
In de meeste gevallen kan de slaper zelf niets van dit voorval herinneren en het is daarom moeilijk te diagnosticeren als je alleen slaapt.
Nachtangst komt met name voor bij kinderen tussen tot 7 jaar en dan met name bij jongens.
Het voorval is vooral eng voor ouders die ineens hun kind horen schreeuwen en met de ogen wijd open aantreffen.
Wakker maken lukt bij nachtangst bijna nooit, dit in tegenstelling tot nachtmerries waarbij het wakker maken meestal wel lukt.
Dit is vooral te verklaren door de verschillende slaapfases waarin nachtmerries en nachtangst voorkomen.
Waar dromen en dus ook nachtmerries voorkomen tijdens de REM-slaapfase komt nachtangst juist voor tijdens de diepste slaapfase.
Volgens slaapexperts komt nachtangst voor wanneer kinderen moeite hebben om van de ene slaapfase in de andere slaapfase te komen.
NACHTMERRIES VOORKOMEN
Nachtmerries kunnen, naast dat ze doodeng zijn, ook je slaapkwaliteit sterk beïnvloeden en wanneer je regelmatig nare dromen hebt is het zeker zaak hier iets aan proberen te doen.
Een voor de hand liggende oplossing om nachtmerries te voorkomen is het hebben van een goede slaaproutine waardoor je met een kalme geest en rustig lichaam naar bed gaat.
Probeer voor het slapen geen intensieve en intense dingen te doen en vooral je geest niet op de proef te stellen door bijvoorbeeld een horrorfilm te kijken voor je gaat slapen.
Ook het gebruik van cafeïne, nicotine, alcohol en drugs kan je slaap en dus ook je dromen negatief beïnvloeden, probeer dit dus ook tot het minimum te beperken.
Een andere goede manier is om je dromen op te schrijven en letterlijk en figuurlijk van je af te schrijven.
Ook over je nachtmerries praten kan volgens therapeuten een goede manier zijn om steeds terugkerende nachtmerries in de toekomst te voorkomen.
JE SLAAPKWALITEIT VERBETEREN
Om nachtmerries minder kans te geven is het ook belangrijk om je algehele slaapkwaliteit te verbeteren en rustiger te slapen.
Dit kun je leren door de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan te maken en meer ontspannen naar bed te gaan.
Hoe je dit kunt doen staat exact beschreven in het 120+ pagina’s tellend eBook Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw.
Je krijgt in dit eBook en hardcover boek unieke tips en oefeningen makkelijker in slaap te vallen en beter te slapen.
Je kunt dit eBook direct met 50% korting downloaden waardoor je meteen aan de slag kunt en krijgt daarnaast een aantal extra bonus eBooks.
Dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie loop je geen enkel risico en krijg je meteen je geld terug als je niet tevreden bent!
DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN NU!
Dit populaire eBook is inmiddels meer dan 15.000 keer gedownload!
Beste schrijver van dit artikel,
Heel fijn dat je deze informatie deelt met mensen die last hebben van nachtmerries.
Maar eent tip. Er zijn mensen die dit artikel lezen, omdat ze zelf last hebben van nachtmerries, ze zijn al bang en zien onverwacht dat enge plaatjes in het begin.
Ik ben net wakker geworden doot een nachtmerrie en ik schrok me hoede door het plaatje en durf niet meer te slapen. Ik durfde ook niet verder te lezen omdat tussendoor zie ik weer paatjes, dan ga ik snel doorscrollen om het niet te zien, bang zijn dat het zo eng is ald de eerste 🙁
Groetjes,
Anoniem