Beter slapen tijdens je zwangerschap: 11 Praktische slaaptips voor zwangere vrouwen!

Beter slapen tijdens je zwangerschapBen jij zwanger en wil jij beter slapen tijdens je zwangerschap? Check dan deze slaaptips speciaal voor zwangere vrouwen.

Voor de meeste vrouwen is de zwangerschap de mooiste tijd van hun leven, alleen slapen is voor velen een groot probleem.

Want waarom kun je niet slapen terwijl je wel extreem moe bent en het enige wat je wilt is een nacht goed doorslapen.

Inhoud

BETER SLAPEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

Kim Kardashian zwanger in bedNatuurlijk kun je niet in een klap alle slaapproblemen die zwangere vrouwen hebben oplossen, maar lees de lijst eens rustig door en wellicht zit er een tip tussen waar je nog niet aan gedacht hebt.

Daarnaast denk ik dat je aan de laatste slaaptip veel zult hebben, hierin adviseer ik je namelijk de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen te volgen en hierin staan ook veel oefeningen en tips die je tijdens je zwangerschap kunt toepassen.

#1: SLA JE AVONDSNACKS OVER

We weten dat je baby honger heeft, maar toch wil ik je afraden binnen ongeveer twee uur voor je naar bed gaat nog te eten.

Drinken kan wel maar dan wil ik je echt aanraden om het bij een glas water te houden om zure oprispingen tijdens de nacht te voorkomen.

De kans dat je last van maagzuur krijgt als je nog eet voor je gaat slapen is namelijk erg groot en hier kun je de hele nacht last van hebben.

#2: SLAAP OP JE LINKERZIJ

Je weet inmiddels waarschijnlijk wel dat je het beste op je zij kunt slapen als je zwanger bent (overigens ook als je niet zwanger bent).

Door op je zij te slapen komt er minder druk op je baarmoeder en kun je beter ademen, daarnaast heb je door op je zij te slapen minder last van rugpijn.

Als je niet weet op welke kant je het beste kunt slapen dan wil ik je aanraden om op je linkerzij te liggen om de doorstroming van bloed en voedingsstoffen naar je ongeboren kind te bevorderen.

#3: VERHOOG JE KUSSEN

Zwangere vrouw leest in bedLeg een extra (dun) kussen onder je normale hoofdkussen en verhoog je bovenlichaam en je hoofd een paar centimeter.

Door een hogere slaappositie kan zwaartekracht zijn werk beter doen en komt er minder druk op je buik en kun je beter ademen.

Strategisch geplaatste kussens kunnen je buik beter ondersteunen en helpen jou om beter te slapen tijdens je zwangerschap. Ook een zwangerschapskussen kan hierin uitkomst bieden.

#4: GA KORTSTONDIG UIT JE BED

Deze slaaptip klinkt wellicht tegenstrijdig, maar als je niet kunt slapen en maar ligt te woelen kan het erg helpen om kortstondig uit bed te stappen en bijvoorbeeld een klein (huishoudelijk) klusje te doen.

Je kunt bijvoorbeeld de was opvouwen en hoewel dit gek klinkt kun je deze irritante klusjes benutten om beter te gaan slapen.

Ze worden namelijk snel vervelend en een sleur en wanneer je gekalmeerd bent keer je terug naar je bed en val je 9 van de 10 keer sneller in slaap.

#5: MAAK JE BED COMFORTABEL

Slaaptips voor zwangere vrouwenEen comfortabel bed is erg belangrijk om goed te kunnen slapen tijdens je zwangerschap.

Omdat er meer druk op je wervelkolom komt dan normaal het geval is kun je het beste andere kussens gebruiken om je hoofd en bovenlichaam hoger te leggen en rugklachten te voorkomen.

Wanneer je niet genoeg ondersteuning krijgt van je normale matras en je last krijgt van rugpijn en pijnlijke spieren dan kun je een extra topper (topmatras) gebruiken om meer steun te krijgen.

#6: DOE ALLEEN KORTE MIDDAGDUTJES

Als je überhaupt tijd kunt vinden voor een middagdutje dan moet je dit absoluut doen, maar zorg ervoor dat je overdag niet langer dan een half uur slaapt.

Slaap je namelijk langer dan kom je in je diepe slaapfase terecht waardoor het moeilijker wordt om wakker te worden waardoor je je erg suf, wankel en duizelig zult voelen.

Maar geen nood, want na zo’n korte powernap voel je je bijna altijd veel beter en heb je toch veel nieuwe energie opgedaan. Bovendien heb je dan nog iets aan je dag.

#7: SLAAP IN EEN KOELE SLAAPKAMER

Vrouw in verwachting op de bankJe lichaamstemperatuur gaat tijdens je zwangerschap omhoog en de kans is groot dat je je constant warm voelt, wanneer vervolgens ook je slaapkamer erg warm is kun je moeilijk in slaap vallen.

Experimenteer dus met je thermostaat om een comfortabele slaapkamertemperatuur te vinden en deze zal waarschijnlijk een aantal graden lager liggen dan normaal het geval is.

Voor de meeste zwangere vrouwen zal een temperatuur van 15 – 17 graden ideaal zijn om in te slapen.

#8: ONTSPAN VOOR JE GAAT SLAPEN

Probeer ongeveer een half uur tot een uur voor je gaat slapen je lichaam en geest tot rust te brengen en jezelf niet bloot te stellen aan externe stimuli.

Leg je smartphone, laptop en tablet weg en schakel ook te tv uit en neem een moment voor jezelf door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of te mediteren.

Daarnaast is ook inspannende activiteiten als sporten en schoonmaken laat op de avond af te raden als je zwanger bent en graag wilt slapen.

#9: GEBRUIK JE BED ALLEEN VOOR SLAPEN EN SEKS

Baby buik hartjeJe kunt jezelf het beste aanleren om je bed alleen te gebruiken om in te slapen en de liefde te bedrijven.

Ga bijvoorbeeld niet in bed werken, tv kijken of emails beantwoorden op je laptop of smartphone.

Leer je lichaam te herkennen dat het tijd is om te gaan slapen wanneer je in bed ligt.

#10: DOE HET LICHT UIT

Zorg ervoor dat je slaapkamer stil en donker is door bijvoorbeeld elektronica met een beeldscherm (telefoon, tablet) met het beeldscherm naar beneden te leggen.

Ook een wekker met een fel licht kan een grote afleiding zijn in je slaapkamer, zorg ervoor dat het licht niet op jou gericht is of leg er een kleedje overheen.

Kunstmatig licht kan je natuurlijke slaapritme namelijk ernstig verstoren en zorgt voor een verminderde productie van het slaaphormoon melatonine.

Wanneer je in de zomer hoogzwanger bent dan is het ook zeker de moeite waard om te investeren in extra verduisterende gordijnen om elke vorm van licht uit je slaapkamer te houden en beter te slapen.

#11: SLAAP BETER DANKZIJ PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekUiteraard zijn dit slechts enkele slaaptips die zwangere vrouwen kunnen helpen om beter te slapen tijdens hun zwangerschap.

Ben jij op zoek naar ontelbare extra slaaptips, adviezen en oefeningen om beter te slapen?

Dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Vooral de talloze praktische ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen je bijzonder goed helpen juist als je zwanger bent.

Je kunt deze online slaaptraining tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink.

Bovendien kun je het eBook 90 dagen gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Klik hier om Perfect Slapen in 7 Stappen tijdelijk met 50% korting te downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *