Slecht slapen tijdens volle maan [Wetenschappelijk bewezen + Oplossing]

Slecht slapen tijdens volle maanWist je dat de maan je slaappatroon kan beïnvloeden en dat veel mensen slecht slapen tijdens volle maan?

Sinds mensenheugenis verklaren mensen al dat ze moeilijk in slaap kunnen vallen en in slaap kunnen blijven wanneer een volle maan aan de hemel verschijnt.

Zelfs na een goede nachtrust tijdens volle maan kun je je nog erg vermoeid en ongeconcentreerd voelen.

Ook wakker worden met hoofdpijn na een volle maan is een veelgehoorde klacht waar men de gehele dag last van kan hebben.

SLECHT SLAPEN TIJDENS VOLLE MAAN

Dit is natuurlijk logisch te verklaren vanwege het felle licht als je buiten slaapt, maar aangezien bijna niemand van ons dit doet moet de verklaring ergens ander worden gezocht.

Echter dit fenomeen zet zich voort zelf al slaap je in een volledig geblindeerde, geluiddichte slaapkamer met volledige klimaatbeheersing.

Hoe komt dit dan, speelt de maan echt met je slaap, is het slechts je verbeelding of kun je dit verschijnsel verklaren door spiritualiteit en de hogere machten aan te spreken?

De vrouwelijke menstruatiecyclus is het beste voorbeeld hoe het lichaam zich na miljoenen jaren evolueren heeft gesynchroniseerd met het ritme van de maan.

NIEUWE MAAN EN SLECHT SLAPEN

Minder bekend is het verband tussen de elektrochemie van de hersenen van epilepsie patiënten wat aantoonbaar veranderd in de dagen rondom een nieuwe maan en aanvallen vaker voorkomen.

Daarbij komen de vele verklaringen van mensen die slecht slapen tijdens een volle maan.

In 2000 deden Zwitserse wetenschappers onderzoek naar slaapkwaliteit en de hersengolven die hiermee gepaard gaan waarin 33 proefpersonen werden onderzocht.

Pas vorig jaar kwam men erachter dat men deze data kon worden hergebruikt en gelinkt kan worden aan de stand van de maan.

ONDERZOEK HEROPEND IN EEN BAR

Onderzoek heropend in een barHet onderzoeken van de invloed van verschillende maanfasen op de slaapkwaliteit is nooit het doel geweest, ze ontdekten bij toeval dat het mogelijk was toen ze een drankje nuttigden in een bar tijdens een volle maan.

Wellicht zou elk wetenschappelijk onderzoek in een bar onder het genot van een drankje nog eens tegen het licht gehouden moeten worden.

Want toen ze er vanuit een ander perspectief naar keken kwam men tot de ontdekking dat de kandidaten gemiddeld 5 minuten langer nodig hadden om in slaap te vallen in de nachten voorafgaand en na een volle maan.

Ze sliepen bovendien gemiddeld 20 minuten korter tijdens deze periode en sliepen daarnaast minder diep.

MINDER MELATONINE TIJDENS VOLLE MAAN

Bovendien maakten ze minder van het slaaphormoon melatonine aan en verklaarden ze de volgende ochtend allemaal dat ze minder fris wakker werden.

Het bijzondere aan dit onderzoek is dat ze sliepen in een volledig geblindeerd laboratorium zonder ramen.

Omdat men zich destijds niet richtte op de invloed van de maan werd dit dus ook niet meegenomen in de resultaten.

Is dit onderzoek betrouwbaar? Ja en nee, want een onderzoek kan niet objectiever worden dan in dit geval omdat niemand hier ooit maar een seconde aan heeft gedacht.

Aan de andere kant had men als men de gevolgen van slapen tijdens een volle maan had willen onderzoeken hier meer aandacht aan kunnen geven en het onderzoek hier volledig op kunnen richten.

Een ander voordeel is dat deze resultaten niet beïnvloed kon worden door de verwachtingen van de deelnemers omdat men niet wist dat dit een bijkomend resultaat zou zijn.

Nadeel is weer dat niet elke kandidaat tijdens elke verschillende maanfase aandachtig is onderzocht.

Verschillende maanfasen

HOE KAN DE MAAN EFFECT HEBBEN OP JE SLAAP?

De grote vraag is echter hoe kan de maan zo’n groot effect op je slaap hebben als in dit onderzoek naar voren kwam.

Door het volledig verduisterde lab kan het niet aan binnenkomende lichtstralen liggen en ook zwaartekracht is uitgesloten.

Ok, de zwaartekracht van de maan kan de waterspiegel van de oceaan verhogen, maar dit is ook hier niet het geval.

Het antwoord is wellicht eenvoudiger dan je zou denken, want het meest waarschijnlijke is dat wij net als alle andere levende wezens op aarde ons hebben ontwikkeld aan de hand van astronomische cycli.

Dat onze interne biologische klok, ook wel circadiane ritme genoemd, zich simpelweg al heeft aangepast aan het ritme van de maan zonder dat wij ons daar bewust van zijn.

Ben je benieuwd wanneer de volgende volle maan is? Check dan deze pagina van Kalender365.nl.

JOUW REACTIE OP EEN VOLLE MAAN BEÏNVLOEDEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekDit wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet kunt sturen en beïnvloeden.

Voor het overgrote deel is de productie van het slaaphormoon melatonine in je lichaam ook tijdens een volle maan de veroorzaker van je slaapproblemen.

Je kunt namelijk jezelf aanleren hoe je op het juiste moment het juiste slaaphormoon aan kunt maken om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

Dit kun je o.a. leren in de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw.

Als je dit 120+ pagina’s tellend eBook download via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien tijdelijk 50% korting en een aantal extra bonussen.

DOWNLOAD DE ONLINE SLAAPTRAINING NU!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *