Onderzoek: Slaap beïnvloedt de vruchtbaarheid van de man!

Als een man te weinig of juist te veel slaapt kan dit een grote invloed hebben op zijn vruchtbaarheid. Houd hier rekening mee!

De beste slaaptijd van een man ligt ergens tussen 7 en 8 uren slaap per nacht zeggen de onderzoeker van de universiteit van Boston.

Slaap beïnvloedt de vruchtbaarheid van de man!

Slaap beïnvloedt de vruchtbaarheid van de man!

Aan dit onderzoek deden 790 stellen mee en hieruit bleek dat zowel te kort slapen als te lang slapen in verband gebracht kon worden met een verminderde vruchtbaarheid en een kleinere kans om zwanger te raken.

Hierbij werd te weinig slapen gedefinieerd als minder dan 6 uur per nacht, terwijl langer dan 9 uren slapen juist als te veel werd bestempeld.

Het bleek dat mannen die minder dan 6 uren per nacht sliepen of langer dan 9 uur sliepen ruim 42% minder kans hadden om hun partner zwanger te maken dan wanneer zij gemiddeld 8 uur per nacht slapen.

De verklaring achter deze daling van de vruchtbaarheid bij mannen moet volgens de wetenschappers gezocht worden in de hormoonhuishouding.

Testosteron

TestosteronVruchtbaarheidsexperts weten dat testosteron een onmisbaar hormoon is voor de voortplanting en dat het overgrote deel van de dagelijkse testosteronproductie vrijkomt tijdens het slapen.

De totale slaaptijd is dus van grote invloed op de productie van het hormoon testosteron bij mannen.

Testosteron is een geslachtshormoon. Het woord testosteron is een samenstelling van testis en steroïde. (Bron: Wikipedia)

Alle koppels die aan dit onderzoek deelnamen probeerden zwanger te raken en een baby te krijgen en hier slaagden ze allen al minimaal 6 maanden niet in.

Ze moesten hierna een uitgebreide vragenlijst invullen over hun slaappatronen, slaaphygiëne en eventuele slaapproblemen.

De mannen die meer dan de helft van alle nachten moeite hadden om in slaap te vallen hadden ook een kleinere kans om samen met hun partner in verwachting te raken dan de mannen die wél goed sliepen.

Hoewel er volgens de wetenschappers nog veel meer onderzoek nodig is om het verband tussen het slaappatroon en de vruchtbaarheid van de man volledig bloot te leggen waren de resultaten bij elke groep ongeveer hetzelfde.

Zaken als de leeftijden van zowel de man als de vrouw, hun BMI, hoe vaak ze de liefde bedreven etc. speelden hierin geen enkele rol.

Lager libido als je slecht slaapt

Hierbij moet echter wel gezegd worden dat slecht slapen ertoe kan leiden dat je minder gezond bent, een verlaagd libido hebt en dus minder vaak vrijt.

Vruchtbaarheidsklinieken zijn bijzonder blij met dit nieuwe onderzoek omdat er tot op heden zeer weinig bekend is over hoe de slaapkwaliteit van de man zijn vruchtbaarheid beïnvloedt.

Het is al langer bekend dat bijvoorbeeld stress een grote invloed kan hebben bij zowel mannen als vrouwen maar uit dit onderzoek blijkt dus dat het voor mannen die graag kinderen willen krijgen bijzonder belangrijk is om iedere nacht 7 à 8 uur te slapen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Op basis van dit onderzoek raden de wetenschappers van de universiteit van Boston stellen die graag een kindje willen krijgen dus ook specifiek aan goed op hun slaapschema te letten, met name het slaappatroon van de man.

Dit onderzoek kent echter wel een grote beperking omdat de totale aantallen spermacellen niet werden geteld, daarentegen werd er enkel en alleen gelet op hoe lang het duurde voordat de vrouw zwanger werd.

Lager libido als je slecht slaapt

Vruchtbaarheid van de man verbeteren

Om als man je vruchtbaarheid te verbeteren doe je er goed aan meer groente en fruit te eten in plaats van veel vlees en vet.

Dit helpt je lichaam meer én kwalitatief betere sperma te produceren.

Bovendien zijn mannen met een gezond lichaamsgewicht over het algemeen vruchtbaarder dan mannen die te zwaar zijn.

Daarnaast helpt goed slapen je uiteraard ook beter in staat te zijn om kinderen te krijgen, vooral omdat het je in staat stelt vaker te vrijen wanneer je goed uitgerust bent.

>> Wil jij leren hoe je beter kunt slapen en sneller in slaap kunt vallen? Check dan de 7-Stappen online slaaptraining en download deze direct op je pc, smartphone of tablet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *