Meer dan een kwart van alle Nederlanders snurkt regelmatig, toch wordt er slechts zelden een operatie uitgevoerd om snurken op te lossen.
Werken deze operaties tegen snurken niet of zijn er andere betere alternatieven?
Tijdens het ademen passeert de zuurstof onderweg naar je longen je tong, gehemelte, huig, keel en je amandelen.
Als je wakker bent houden je keel- en nekspieren al deze onderdelen in evenwicht en op z’n plaats.
Echter als je slaapt dan ontspannen ook deze spieren waardoor de luchtwegen kunnen vernauwen of zelfs blokkeren waardoor er een vibratie kan ontstaan die voor het snurkgeluid zorgt.
Snurken bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door gezwollen keel- en neusamandelen, bij volwassenen komt dit slechts zelden voor.
Inhoud
JE DOET HET NIET ALLEEN VOOR JEZELF
Waardoor je snurkgedrag ook wordt veroorzaakt waarschijnlijk heb je alles al geprobeerd om van dit probleem af te komen.
Je doet het namelijk niet alleen voor jezelf, maar wist je dat partners van ernstige snurkers jaarlijks gemiddeld 300 uur minder slapen?
Wanneer je alles geprobeerd hebt en niets werkt dan zijn er als laatste redmiddel verschillende operaties tegen snurken.
Het resultaat en de werking van een chirurgische ingreep om snurken te verhelpen is van meerdere factoren afhankelijk, zoals:
- Het type operatie
- De vakkundigheid van de chirurg
- De vorm van de nek en de kaaklijn van de patiënt
- Of de patiënt rookt
- Het lichaamsgewicht (overgewicht) van de snurker
Laat een operatie tegen snurken echt een laatste redmiddel zijn en probeer het snurken eerst op een natuurlijke manier op te lossen door bijvoorbeeld het volgen van een online training! (Tom v/d Petten, slaapexpert)
CHECK DEZE TRAINING VOOR JE JE LAAT OPEREREN!
Ruim 12.000 snurkers zijn je met succes voorgegaan!
OPERATIES TEGEN SNURKEN
Zoals gezegd zijn er verschillende operaties tegen snurken die het probleem op kunnen lossen of drastisch kunnen verminderen, hieronder ga ik de belangrijkste met je doornemen.
#1: Amandelen verwijderen
Je amandelen zijn in feite knobbels lymfeweefsel aan beide kanten van je keel en achterin je neus.
Wanneer deze groter groeien kunnen ze de luchtweg blokkeren waardoor je gaat snurken en bovendien erg slecht kunt gaan slapen.
Het verwijderen van je amandelen, onder algehele narcose, zorgt ervoor dat het snurken stopt en de slaapkwaliteit in de meeste gevallen sterk verbeterd.
De patiënt kan in de eerste weken na de operatie een pijnlijke keel ervaren en zelfs een beetje bloed ophoesten, maar dit gaat in 99% van de gevallen vanzelf over.
#2: Uvulo Palato Pharyngo Plastiek (UPPP)
Tijdens deze operatie worden delen van de huig, pharynxbogen, gehemelte of de amandelen verwijderd onder algehele narcose.
Na deze operatie ervaart de snurker over het algemeen veel pijn en kunnen er grote complicaties ontstaan.
Enkele voorbeelden van deze complicaties zijn:
- Stemverandering
- Smaakverlies (deels of zelfs helemaal)
- Extreem droog gehemelte
- In extreem zeldzame gevallen volledig verlies van spraak
#3: Laser-Assisted uvuloplastiek (LUAP)
Deze operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose, maar ook met een gedeeltelijke verdoving.
LUAP wordt door chirurgen gezien als een veiliger, minder pijnlijk en een goedkoper alternatief voor UPPP.
De losse delen van het gehemelte en de huig worden verwijderd met behulp van een laser.
In veel gevallen bestaat deze behandeling uit meerdere operaties waardoor deze toch als erg vervelend wordt ervaren.
Hoewel men zegt dat LUAP minder pijnlijk is dan UPPP ervaren patiënten ook na deze ingreep veel pijn waardoor veel snurkers afhaken en niet komen opdagen voor de vervolgafspraken.
Uit onderzoek is gebleken dat slechts de helft van de snurkers na twee jaar tevreden waren over de behaalde resultaten van beide operaties (UPPP en LUAP).
#4: Palatale verstijving
Bij een palatale verstijving, of versterking, worden er implantaten aangebracht in het gehemelte waardoor het verstijft en sterker wordt.
Het littekenweefsel wat ontstaat versterkt het geheel nog verder waardoor er minder vibratie plaatsvindt en de patiënt minder zal snurken.
Deze operatie is een relatief lichte ingreep waar de snurker weinig hinder aan zal ondervinden, de implantaten zijn echter wel erg duur.
Een andere ingreep die vaak wordt uitgevoerd is ‘Injection Snoreplasty’ waarbij chirurgen een chemisch middel in het gehemelte spuiten.
Het gaat hierbij bijna altijd om natriumtetradecylsulfaat wat een ontsteking veroorzaakt in je gehemelte waardoor zich littekenweefsel vormt wat het gehemelte versterkt.
Hoewel deze injecties erg onprettig zijn kosten ze wel veel minder dan implantaten, echter moeten patiënten meestal wel terugkomen voor meer injecties.
#5: Somnoplastiek
Somnoplastiek is een andere veelgebruikte operatie tegen snurken waarbij het gehemelte wordt versterkt.
Bij somnoplastiek maken chirurgen gebruik van korte radiogolven die kleine gaten in het gehemelte branden.
Na verloop van tijd groeien deze brandplekken dicht waardoor het weefsel krimpt en stijver wordt en je minder gaat snurken.
Deze operatie wordt uitgevoerd met een plaatselijke verdoving en neemt ongeveer een half uur in beslag.
De kans op succes met deze ingreep is ongeveer 75%, dit betekent dus ook dat een kwart van de geopereerden vrolijk doorsnurkt na de operatie.
Hoewel complicaties zeldzaam zijn komen ze toch af en toe voor en kan er zelfs voor zorgend dat vloeistof (drinken) in de neusholte stroomt in plaats van naar onderen richting de slokdarm.
Doordat het geheel na verloop van tijd weer oprekt dient men na een aantal jaren in veel gevallen wederom geholpen te worden.
Let er wel op dat het snurken na deze operatie de eerste tijd erger wordt vanwege de zwellingen, maar deze zakken meestal binnen twee weken af waardoor je stopt met snurken.
#6: Neuscorrectie
Blokkades in de neus kunnen ervoor zorgen dat je gaat snurken en hier zijn meerdere oorzaken voor, denk bijvoorbeeld aan:
- Allergie
- Poliep
- Afwijkende neusschelpen
- Scheefstaand neustussenschot
Hoewel allergieën behandeld kunnen worden met eenvoudige medicatie ligt dit bij de andere oorzaken niet zo simpel en moet er geopereerd worden.
Deze ingrepen zijn meestal erg standaard en kunnen onder algehele narcose in enkele minuten worden uitgevoerd.
De patiënt ondervindt in de meeste gevallen relatief weinig hinder van deze ingrepen en de kans op complicaties is zeer klein.
NA DE OPERATIE
Wat kun je na de operatie verwachten? Na een operatie tegen snurken zul je in eerste instantie uiteraard pijn hebben, maar dit kan met eenvoudige pijnstillers worden verholpen.
Toch is er geen garantie dat de operatie slaagt en er daadwerkelijk voor zorgt dat je stopt met snurken, dit zal de tijd moeten leren.
Bovendien kan een operatie niet worden teruggedraaid waardoor het bijzonder belangrijk is je goed te laten informeren.
Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor snurken die beter niet met een operatie behandeld kunnen worden, voorbeelden hiervan zijn.
- Als mensen aan overgewicht of obesitas lijden
- Wanneer het snurken wordt veroorzaakt door slaapapneu
- Als de snurker rookt
- Wanneer de patiënt veel alcohol drinkt
- Mensen waarbij hun amandelen nog niet zijn verwijderd
- Of, snurkers die simpelweg geen goede gezichtsvorm hebben om te kunnen opereren
ONLINE ANTI-SNURKTRAINING
Als je nog niet klaar bent voor een operatie en nog de kracht hebt om nog één methode te proberen voor je overgaat tot opereren wil ik je het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma aanraden.
In deze online anti-snurktrainig leert ex-snurker Peter Groenendonk je 24 krachtige oefeningen om te stoppen met snurken.
Hij weet uit eigen ervaring hoe vervelend snurken voor je omgeving is en hoe erg dit je levenslust aan kan tasten.
Daarom heeft hij met behulp van slaapexperts het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma ontwikkeld om ook jou te helpen om te stoppen met snurken.
Je kunt het 40-pagina’s tellende eBook nu tijdelijk met 40% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink.
Maar je kunt de training ook gratis uitproberen, want dankzij de 56 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!
DOWNLOAD HET STOP NU MET SNURKEN OEFENPROGRAMMA!
Dit populaire eBook is inmiddels ruim 12.000 keer gedownload!
Beste Peter,
Ik heb je verhaal gelezen van je oefenprogramma stop nu met snurken.
Via de KBO arts heb ik nu een slaapbeugel maar ben er niet tevreden over. Mijn kaakstand veranderd al snel. Ook heb ik een slaaponderzoek gehad en het snurken komt door mijn gehemelte en de trilling van mijn huig.
Ik doe zelf via een andere website oefeningen om mijn gehemelte sterker te krijgen, maar tot nu toe heeft het nog niet echt geholpen.
Je zegt dat bij niet goed een garantie is voor het terugkrijgen van het geld, maar er staan geen garantievoorwaarden bij wat ik moet doen om mijn geld terug te krijgen, ook geen email adres van jou.
Je oefenboekje zoals afgebeeld in je verhaal wil ik eventueel bestellen, maar ik denk dat het alleen via een e-book kan.
Ik wil het vetrouwen hebben dat ik hier goed aan doe.
Hopelijk kun je me het e.e.a. duidelijk maken.
Met vriendelijke groet,
Aranka Olgers
Hallo Aranka, ik begrijp je bedenkingen en bezwaren.
Je krijgt het boek inderdaad als eBook binnen.
Volgens mij krijg je het ebook dan toegestuurd via het mailadres waarop je ook eventueel je geld terug kunt vragen. (weet het zelf ook niet meer precies, want is al erg lang geleden dat ik het boek ooit besteld heb)
Gr. Matthijs