Online shoppen tijdens het slapen: Onzin of een gloednieuwe slaapstoornis?

Vrouw in bed met laptopWaarschijnlijk de nieuwste en vreemdste “slaapstoornis” die tegenwoordig veel mensen uit de slaap houdt is online shoppen tijdens het slapen.

Het vreemdste aan deze online aankopen is dat ze zo goed doordacht zijn gedaan zonder dat de koper zich er ’s ochtends veel van kan herinneren.

Hoewel de aankopen dus inderdaad geen miskopen blijken te zijn was het niet de bedoeling om te gaan shoppen, maar simpelweg om een goede nachtrust te krijgen.

Dus wanneer je volgende keer wakker wordt en je smartphone staat nog op de site van een webshop check dan even je email om te kijken of je ook daadwerkelijk iets gekocht hebt.

SHOPPEN TIJDENS HET SLAPEN NIEUWSTE SLAAPSTOORNIS

Slaapshoppen wordt ook wel de nieuwste slaapstoornis genoemd en kan worden vergeleken met andere gloednieuwe slaapstoornissen als slaapappen en slaapmailen.

Naast de gevaren van blauw licht in je slaapkamer heb je nu nog een andere reden om je laptop en smartphone buiten je slaapkamer te houden, namelijk om niet blut wakker te worden.

Het is een groeiend probleem onder mensen die lijden aan slapeloosheid (insomnie) en dan met name mensen die slaappillen nemen om sneller in slaap te vallen.

Zij doen ’s nachts vaak dingen waarvan ze de volgende ochtend niets meer weten en worden nu hard met hun neus op de feiten gedrukt wanneer hun pakketjes worden geleverd.

SMARTPHONE GEBRUIKEN TIJDENS HET SLAPEN

Online shoppen tijdens het slapenHet gebruik van technologie tijdens het slapen werd voor het eerst in 2009 geconstateerd toen Amerikaanse slaapexperts de zaak van een vrouw onder de loep namen die ’s nachts meerdere emails had verzonden.

Het was de eerste keer dat slaaponderzoekers iemand zo’n complexe taak hadden zien uitvoeren terwijl ze (licht) sliep.

De vrouw in kwestie nam zolpidem en had recent haar dosering verhoogd en kon in haar slaap haar laptop opstarten, programma’s opstarten, paswoord invoeren en berichten schrijven en versturen.

Het enige probleem was dat het verstuurde bericht veelal uit wartaal bestond en de typefouten ontelbaar waren.

Sindsdien hebben bijna 20.000 mensen uit alle landen van de wereld, waaronder Nederland en België, zich verzameld in een Facebook groep met mensen die in hun slaap online aankopen hebben gedaan, getweet en geappt.

Slaapexperts waarschuwen voor tieners en jongeren voor deze parasomnie en adviseren de smartphone buiten de slaapkamer te houden.

PARASOMNIE KAN BIJZONDER GEVAARLIJK ZIJN

Online shoppen in bedOverigens is ook dat geen garantie voor succes, want in 2013 haalde een vrouw uit Nieuw-Zeeland alle voorpagina’s toen ze na het nemen van slaappillen in haar auto stapte en meer dan 300 kilometer reed.

Onderweg stuurde ze het ene na het andere bericht met onsamenhangende inhoud.

De politie traceerde haar telefoon en trof haar uiteindelijk slapend aan op de oprit van het huis waar ze vroeger woonde.

Ze kon zich naderhand niets van het incident herinneren.

De overvloed aan mensen die tijdens hun slaap taken uitvoeren op hun smartphone komt niet als een verrassing voor slaapexperts.

Zo zijn er tal van meldingen van mensen die tijdens het slapen eten, drinken of een “romantische daad” met hun partners beginnen.

VARIANTEN VAN SLAAPWANDELEN

Dit zijn allemaal varianten van slaapwandelen bevestigen z en het zijn bovendien automatische bewegingen en reacties waar ze zich niet bewust van zijn.

Een uiting van parasomnie begint gebruikelijk ongeveer 3 uur na inslapen en gebeuren meestal in het eerste deel van de nacht wanneer je nog in je Non-Remslaapfase zit.

Wanneer je je namelijk in je Remslaapfase bevindt tegen het einde van de nacht ben je verlamd en ben je niet in staat deze dingen te doen.

Deze slaapstoornis is ook gedeeltelijk genetisch bepaald en erfelijk, want mensen die last hebben van parasomnie hebben meestal ook een familielid die ook slaapwandelt.

Bovendien gingen zij als kind ook regelmatig slaapwandelen of hadden zelfs last van slaapangst.

Deze gebeurtenissen kunnen echter ook getriggerd worden door stress, overmatige vermoeidheid of koorts, want ook als je koorts hebt kun je gaan ijlen in je slaap.

Daarnaast kunnen aanleidingen voor parasomnie ook gevonden worden in slaappillen en alcoholgebruik,

ONLINE SHOPPEN VS. SLAAPWANDELEN

Man met laptop in bedMaar waarom gaat iemand berichten sturen of online shoppen in plaats van slaapwandelen?

Veel van deze mensen zijn overdag ook grote smartphone-gebruikers of zelfs verslaafd aan hun telefoon waardoor ze erg bekend zijn met datgene wat ze tijdens hun slaap doen.

Dit aantal groeit natuurlijk met de dag door het technologie tijdperk waarin we leven.

We kennen de apparaten die we gebruiken zo goed omdat we ze zo vaak gebruiken dat we deze bijna blind en op de automatische piloot kunnen bedienen.

Zelfs kleine kinderen groeien op met smartphones en tablets en hoewel ze soms niet eens precies weten wat ze doen kunnen ze het wel.

OMGAAN MET PARASOMNIE

Wat kun je doen als je wel ’s nachts aankopen hebt gedaan of vreemde berichten hebt verstuurd waar je de volgende ochtend niets meer van weet?

Slaapexperts adviseren niet alleen smartphones en laptops buiten de slaapkamer te houden maar ook je alcoholgebruik aan te passen wanneer je bekend bent met dit gedrag tijdens het slapen.

Daarnaast kunnen stress en overmatige vermoeidheid een grote rol spelen in parasomnie en is het daarom aan te raden ook hier goed mee om te gaan en tijdig gas terug te nemen wanneer het te veel dreigt te worden.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aantal ontspanningsoefeningen aan je slaaproutine toe te voegen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Uiteindelijk gaat het er allemaal om dat je zo rustig en kalm mogelijk naar bed gaat zodat je lichaam en geest de beste kans heeft om goed uit te rusten.

ONLINE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenDe volgende keer dat je online shopt tijdens het slapen kun je echter wel iets goeds kopen waardoor het in de toekomst niet weer zal gebeuren.

Ik wil je aanraden de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw een kans te geven om al je slaapproblemen op te lossen.

Je leert in deze online slaaptraining niet alleen hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken.

Maar ook hoe de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur van invloed zijn op je slaapkwaliteit en wat je kunt doen om dit te verbeteren.

Dit is slechts een greep uit de 1001 adviezen en oefeningen die je krijgt als je dit 120+ pagina’s tellende eBook download. (PDF-formaat, bijzonder geschikt voor smartphone en tablet)

Je krijgt via SlaapGoeroe bovendien 50% korting en dankzij de niet-goed-geld-terug garantie gewoon je geld terug als je niet tevreden bent! GRATIS uitproberen dus!

MEER INFORMATIE OVER DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels 15.000 keer gedownload, ook op smartphone!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *