Onderzoek: De geur van rozen helpt jou beter leren en onthouden tijdens je slaap!

Moeiteloos leren en belangrijke dingen onthouden terwijl je slaapt is het droombeeld van veel mensen.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit wellicht eenvoudiger en dichterbij is dan je op voorhand zou denken.

De geur van rozen helpt jou beter leren en onthouden tijdens je slaap!

Leren tijdens je slaap!

Onderzoekers van de universiteit van Freiburg hebben namelijk ontdekt dat verschillende geuren een grote invloed op je geheugen en leervermogen hebben en dan met name de geur van rozen.

Dit voordeel geldt zowel tijdens het studeren als tijdens het slapen.

Tijdens het onderzoek kregen twee verschillende groepen de opdracht Engelse woorden en zinnen te leren.

De ene groep deed dit met geurstokjes in de kamer en slaapkamer terwijl de andere groep studeerde en sliep zonder speciale geur.

De leerlingen die leerden mét een specifieke geur konden de woorden veel beter onthouden dan de studenten zonder geur.

Het onderzoek werd op 27 januari 2020 voor het eerst gepubliceerd in Nature Group’s Open Access journal Scientific Reports.

“We hebben met dit onderzoek het positieve effect die geuren in het alledaagse leven kunnen hebben aangetoond en hoe je dit op een gerichte manier kunt gebruiken,” zegt onderzoeksleider dr. Jürgen Kornmeier van de universiteit van Freiburg.

Rozengeur en maneschijn?

Voor het onderzoek nodigde onderzoeker Franziska Neumann 54 leerlingen van een middelbare school in het zuiden van Duitsland uit om deel te nemen.

De de helft van de jonge deelnemers werden gevraagd wierookstokjes met een rozengeur thuis op hun bureau te leggen terwijl ze de Engelse taal studeerden en deze geurstokjes ’s nachts op hun nachtkastjes te leggen terwijl ze sliepen.

Daarnaast mochten ze de geurstokjes met rozengeur tijdens een toets op hun bureau leggen.

De bevindingen van deze leerlingen werden vergeleken met de andere helft van de proefpersonen die geen geurstokjes de in de buurt hadden tijdens het leren.

“De leerlingen die de heerlijke geur van rozen roken tijdens het studeren en slapen presteerden ongeveer 30% beter,” zegt Neumann.

Daarnaast kan worden geconcludeerd dat het gebruik van geurstokjes tijdens de toets het geheugen verder verscherpt en zorgt voor nog betere prestaties.

Rozen

Conclusie

Volgens dr. Jürgen Kornmeier toont dit onderzoek aan dat de gehele nacht slapen in deze aroma goed werkt voor je geheugen en academische prestaties.

Dit terwijl eerdere onderzoeken “slechts” aantoonden dat een specifieke geur alleen effect had tijdens de lichte slaapfases.

“Ons onderzoek toot aan dat we leren tijdens het slapen eenvoudiger kunnen maken en wie had kunnen denken dat je neus daarbij een handje kan helpen,” sluit Kornmeier af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *